Отговори
# 465
Здравейте,
Преди време коментирахме темата/мисля че в началото на януари/  със стволовите клетки, така че който се интересува може да се върне назад и да види и мненията дадени тогава.

Ние окончателно решихме, че няма да взимаме стволови клетки от пъпната връв. Първоначалната ни нагласа беше, че това е много важно за бъдещето на детето и затова се разровихме доста по темата. Оказа се обаче, че на практика нещата са доста далеч от розовата картина, която рисуват банките за съхранение. Решението ни беше силно повлияно и от една брошура на МЗ, посветена на Националната банка, която предстои да бъде открита. Ако можете да намерите брошурата, прочетете я! Аз тази седмица ще ходя до ЖК и ще видя дали мога да я снимам, ако стане, ще я пусна тук.

Преди няколко дни с още няколко бременни коментирахме темата – една от тях съвсем скоро влиза в 9 месец и трябва да реши окончателно. Лекарката, с която говорихме /майка на 1-годишна дама/ отбеляза, че единствената болест при която евентуално могат да помогнат стволовите клетки е левкемия.
Друга бременна, която също е пред дилема, бе разговаряла със свой познат – хирург, който се занимава точно с присаждане на стволови клетки. Той също й беше казал, че според него е безсмислено, като я беше посъветвал сериозно да се поинтересува от документалната част, защото част от банките не подписвали договор /което малко ме шашна/.
А по отношение на използването за друг член на семейството – не е сигурно, че ще има съвместимост.
Добре се разровете и не се доверявайте на 100 % на информацията, която банките предоставят. Освен това, ако вече сте се насочили към болница се поинтересувайте с коя банка „работят”, защото имало такива, които не допускат определени банки в болницата или пък искат сума за това.

ioanna_e, доста е рано, наистина. Но аз съм доста резервирана към ранно предизвикване на раждането и секцио много преди термина. Поискай и второ мнение, по възможност от лекар, привърженик на естественото раждане.

За Айко аз бях доста изненадана – имат сравнително богат избор.

Tansu, ние си купихме такава количка и много й се радвам Simple Smile Взехме я втора ръка, но почти не й личи, че е ползвана една година. Струваше ни само 260 лв. Ако не те притеснява да вземеш вече ползвана количка, разглеждай периодично в продавалник, „изпадат” интересни неща.
На мен ми се струва много по-смислено да дадем 300-400 лв. за хубава количка втора ръка, отколкото същата сума за нова, но не чак толкова добра. И въпреки, че основният ни мотив за количка втора ръка не беше цената, съм много доволна, че спестихме близо 500 лв.

За леглото – окончателно се насочихме към тези от масив на „Арбор”. Изглеждат добре, имат дъги за люлеене, колелца и лесно махаща се предна решетка – изпълняват всичките ни изисквания. Освен това и цената е доста ниска – около 200 -250 лв. в зависимост от размера и модела.

Хубав ден!

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 14:45 от kaat

# 466
tansu, за количка Кенгуру Виктория е много добър вариант. Тъй като е тежичка, вероятно ще я ползваш докато детето стане на годинка и после ще си купиш лятна количка. Аз съм с Пег-Перего Уно и съм много доволна, макар, че имам 1-2 забележки. Не съм купувала лятна количка, защото тази ми е много удобна и не искам да я сменям. Най-хубавото й качество е, че е супер маневрена, не полагам абсолютно никакви усилия, когато я бутам през неравности, павета, когато я качвам на тротоари и т.н., за разлика от повечето колички, от които имам впечатления. Но според мен това се дължи на вида на колелата и разпределянето на тежестта върху тях. Видях, че вече и Чиполино, и Кенгуру имат колички на същия принцип, със същите колела, така че може би и те са много удобни и лесно движещи се. Аз бих проучила и тях. По отношение на цена-качество мога да ти кажа, че и по-евтините колички могат да бъдат много издържливи. Моя приятелка ползва Кенгуру Виктория и за двете си деца, като единствения дефект, който се появи е, че започна да изпада едното задно колело, но това се случи след 2,5 години яка експлоатация.

За възглавниците за подпиране на бебето - аз май писах по-напред, ще ме извините, че повтарям. Такива възглавнички има в Джъмбо и на мен ми бяха удобни. Въпреки, че доста информация изчетох и стигнах до извода, че развитите в медицинско отношение страни категорично съветват бебето да спи по гръб, мен ме беше шубе да я оставям така нощем, защото не мога да я наблюдавам и за това ползвах възглавничката. Денем я оставях и по гръб, и на една страна. Ако намеря снимка на възглавничката, ще я пусна.

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 17:48 от Маргаритa

# 467
Привет и от мен!  wavey
taigi, много сладко бебето Рали!  Peace
kaat, и аз четох тази брошура за Националната банка за стволови клетки и моето мнение съвпада с твоето.  Peace
ioanna_e, и аз мисля, че е прекалено ранна датата за секцио. Освен ако няма някакъв проблем с бебето или с майката, всеки ден в повече прекаран вътре в корема на мама е от голяма полза за бебето.  Peace

# 468
Добро утро девойки, или по-скоро добър ден на вас  Grinning

Тук преди 20-30 години масово са си слагали новородените да спят по корем. Обаче, след доста случаи на СДВС в миналото, сега съветват да си слагаме бебетата по гръб. Синът ми спеше по гръб или настрани, а когато имаше зверски колики, спеше по корем върху мен, но аз будна естествено  Peace
За какви възглавници говорите? Ние имахме ето такова чудо и ни вършеше добра работа, стои леко под наклон, което е добре за коликите и помага да не се обрърне бебето.

# 469
За стволовите клетки - и аз стигнах до същия извод преди 2 години - в БГ са много неизяснени нещата, документите не са съвсем читави, да не говорим, че договорите са много усложнени и е добре да се четат с адвокат, за да не остане някой неприятно изненадан. Въпреки всичко обаче, от време на време ме гложди нещо, че може би не съм взела най-правилното решение като не запазихме стволови клетки. Това, че и други мами, които са проучвали основно въпроса смятат, че ситуацията не е съвсем ясна и сигурна, ме карат да затвърдя убеждението си, че съм взела по-разумното решение.

ioanna, къде ще раждаш? Да не би да има нещо, което да ги кара да направят секциото по-рано? На мен ми казаха, че е напълно допустимо, секциото да се направи след 36 г.с. Разбира се, на-добре е раждането да е максимално близо до термин, но по някога здравословни, а и други съображения налагат по-ранна дата. Аз си бях наумила, че ще извадят бебето ми на 1 април, като термина ми е на 8 и първоначално лекарят се съгласи, но после съобрази, че заради високото кръвно, което вдигам и някои не дотам добри резултати от изследвания, е по-добре е секциото да е на 20-25 март. Да не забравяме и че на 4 април е Великден и сигурно искат до почивните дни да са приключили с нас, та даже и да са ни изписали, за да не натоварваме дежурните.

# 470
Здравейте и от мен  Grinning
Четх кво четох и докато дойде време да пиша и съвсем забравих  Crazy
За коритата ми беше интересно да ви прочета, че аз нали само събирам инфо и чак края на февурари ще пазарувам всичко.
Имам питанка относно козметиката на бебето? ама изобщо не ми е ясно какво трябва на 1во време и ми е трудно да избера из толкова многото марки. Тъпото при мен е,ч е трябва да знам точно кво ще купувам защото няма възможносто нито за мотане и чудене нито после за купуване - кофти ама няма начин.
За стволовите клетки -искаше н се, но точно защото ми я някак несугурно и незавършено като че ли всичко покрай идеята се оказахме.
Други, друго -ееее толквоа неща исках да напиша а вече забравих  Mr. Green
Аааа мойта бебка хълца - усещам го аз това от доста време насам ама от вчера чак установихч е това било хълцането -ахха целия ми корем трептеше - много е готино, опредлено момата е станала по силна и голяма. юото взе да прави издутини и планини по корема ми.
Такива мити работи  -все още си играя с мехура ми и тва е, дано всичко да е наред тия дни ще разбра.
Хубава седмица ви желая   bouquet Hug
п.с Маргоо - аз съм за Биляна  Mr. Green
WinnieThePooh Направо не ти останало  Party вече си 8 месец пилеее  newsm44

# 471
Здравейте мили Мами,
ех понякога се чувствам виновна ,че повече чета отколкото пиша-но някак си мисля ,че съм скучна и няма какво да споделя т.к от нищо си нямам представа свързано с бебета ,но всеки ден препрочитам няколко теми за да се ОБРАЗОВАМ-хахахахха Simple Smile
На нас миналата седмица ни сглобиха детската стая Simple Smile)-тази пък чакам да доставят количката-аз почнах от големите неща пък дрешките оставам за накрая Mr. Green
Бях и на 3тата фетална морфология-много положително и успокояващо ми подейства....ако имаше и 4та бих си направила.....Simple Smile
Марго аз съм за Диляна-на галено Дили Simple Smile
Аз пък в 1 от книгите на Доктор Спок прочетох,че бебето отначало се слагало да спи по гръб а не по корем и настрани  NeWS78 NeWS78 newsm78-сега от постовете виждам ,че пък можело и настрани -ох обърках се....
За стволовите клетки да споделя и аз-както бях  на 100 процента сигурна,че ще взимаме-така сега съм 100 % че няма смисъл-просто след малко повече информация и аз съм на мнение ,че  медицината в момента не е толкова развита и след 10 години просто стават клетките "неизползваеми"-не ми се смейте това го знам от приятелка ,която взима такива клетки ....и много неща ни разясни -аз пък отначало си мислех,че като съхраня клетки, бебето след 40-50 години недай си боже ако му потрябват ще може да си ги използва  Crazy -само искам да кажа ,че това е лично мнение и не искам да влияя върху избора на никой Simple Smile
Приятен ден момичета   bouquet

# 472
kaat къде продават тези легълца на Арбор, за които пишеш? погледнах ги в нета- хубави са.
мерси

# 473
Tansu,
Трите магазина, в които знам, че се предлагат са "Пигис хаус", "От А до Я за вашето бебе" и "Пакостник". Преди 10-ина дни в първия нямаха в наличност /но може да се поръча/, във втория има едно легло - натурален цвят, 120/60, но мисля, че то дава достатъчно добра представа и за останалите. В третия магазин не съм ходила, ако ти е удобен, можеш да се обадиш и да ги попиташ имат ли в наличност Simple Smile

# 474
  • София
привет майчета,

metchopooh, сърцебиене получавам и аз периодично някъде от началото на 6-ия месец, пулсът ми също е ускорен. Но когато бях на последната ЖК, забравих да питам моя лекар. На следващата консултация обаче, която ще е този четвъртък, ще гледам да не пропусна.
Благодаря за клипчето за кърменето.

bibi, чула ли си нещо за това, какви ще са цените в Окръжна болница след ремонта?? Преди това бяха едни от най-приемливите, но имам съмнения, че ще останат такива след ремонта, за който толкова много се говори.

За съхранението и използването на стволовите клетки само ще допълня kaat и Alista - доколкото на мен ми е известно в световната практика има все още само единични изолирани случаи, когато се е стигало до размразяването и използването им и все още никой не може да докаже на практика, доколко методът е ефективен и успешен във времето за целите, за които се рекламира толкова усилено. Просто това е нещо твърде ново, за което трябва време в чисто физически аспект и достатъчно успешни приложения в практиката, за да докаже своята пригодност и полезност. Освен това доколкото аз успявам да разбера, нещата не са изчистени също и документално/юридически, както у нас, така и в чужбина и никой не може да ви гарантира, какво ще случи след 20, 30 или 50 години, дали банките за съхранение ще съществуват и т.н.

# 475
Момичета, здравейте,
Днес бях на консултация. С бебо всичко е наред само дето е застанало в такава поза, че доктора ми се чуди дали ще може да се завърти главично за нормално раждане newsm78 Sad. Застанало е по диагонал като главичката е горе в дясно, а крачетата са ме долу в ляво, и то с гръб. Голямо въртене трябва да падне за да се завърти главично  Praynig Praynig Praynig ooooh! Още повече , че бебчо е вече попораснал 1, 600 кг. е някъде и май вече му отеснява. Че това е единият ми сериозен проблем / по принцип искам да си родя нормално , а не секцио/, а другия е пустите му гъбички. Ако бебето се завърти трябва да съм се отървала от тях, а все още немога според доктора и акушерката  ми имунната ми система е слаба, че уж след проведено лечение  всичко минава и след 1-2 седмици отново започва гадния сърбеж.. ooooh!

За своловите клетки   и ние сме на мнение, че няма да замразяваме точно затова, че в БГ все още  всичко е основно гола инициатива без сериозни гаранции от страна на банките и нещата не са толкова добре уредени.

ioanna доста рано и според мен ти е насрочил доктора секциото. Колкото по близо до термина толкова по добре, за бебетата ни всеки ден е от значение да са вътре в мама на топло. Още повече , че понякога ранното изваждане на бебетата може да им се отрази. Според мен настоявай за дата близка до термина ти.  Peace

# 476
  • Варна
Здравейте, мами!
Май аз съм единствената, която е имала няколко пъти цистит, но без никаква болка. Вяра, като написа, че усещаш дискомфорта единствено права, а като седнеш - не, и почти бях убедена, че е от бебето. На всичкото отгоре преди няколко дена четох, че обикновено бебето като се обърне с главата надолу и понеже това е най-тежката му част, се появявало усещане, подобно на цистит - постоянно ти се пишка, а няма какво. Така, че стискам палци вече да е в стартова позиция малката.  Peace
За стволовите клетки много исках да съхраним, но и ужасно се притеснявах за парите и ми беше много гадно, защото трябваше заем да вземем. Чудех се и какво ще правим като дойде време за второ дете, нали и на него трябва да съхраним. А и живеем на квартира и едвам на бебе се навихме. Та проучих въпроса и общо взето много несериозно ми звучи всичко и точно като един много печеливш БИЗНЕС, а и ако не дай Боже се наложи да ги ползваш, не се знае дали няма да станем жертва на поредният БГ абсурд - да не ги намерят, да не ти ги доставят навреме, да похабят материала или нещо подобно. Наистина светът се развива толкова бързо, може би след някоя и друга година ще има много по-лесни и достъпни начини за извличане или лечение на болести. Общо взето преценихме, че не си заслужава на този етап.
За количките вече ми писна, честно. Няма нито една, на която все нещо да не й липсва или да не е както трябва. Май се спрях окончателно на Cangoroo - Passenger, и въпреки че пише, че е 17 кг, количката е супер лека. Бутах 100 колички в магазина и тази беше една от най-леките. И все пак ще видим, март месец ще пазаруваме и може и друг акъл да ми дойде тогава.

# 477
Привет и от мен!

Относно ствоовите клетки проучих доста основно и стигнах до извоза ,че cryo save за момента са на надежни. Наистина са малко по скъпи но мисля че си заслужава. Ние на тях се спряхме.

# 478
  • София
Froh - нямам идея за цената. В сряда съм при моя док, но ще влача и каките да видят бебето, та не зная дали ще имаме възможност да говорим и на тази тема. 
Taigi, ма много слладка щерката верно Peace. и коротото е супер, ама ние държим на анатомично.
За датата на секциото. И на мем ми се струва раншко, но пък от друга страна Плами и Цвети ги извадиха в 36 г.с. и 3 дни т.е. при термин 29.10, секциото ми беше на 03.10. Д-ра го прецени седмица преди да насрочи дата. При мен имаше проблеми - калцирала плацента ( т..е един вид остаряла и не храни добре бебетата) и малко околоплодни води. Другото , което ми каза той е, че вече са зрели. Не зная как го прецени, но явно си има начини.  Другият проблем беше, че като постъпих в б-цата и ме прегледа преди деня операцията, се оказах с 4 см разкритие, за което не подозирах. Даже д-ра вика - напипвам краче #Crazy #Crazy #Crazy. Моите бяха с дупе и крачета надолу. Плами е била като на плаж - с опънати крака и ръце зад врата - баровка Mr. Green, а Цвети нагъчкана в едно кьоше на корема ниско долу. Mr. Green Ако се притесняваш, че е рано просто го обсъдете с твоя док.
И мен ме натиска момата вече и или ми се пишка или не боли срамната кост, ама тя явно е от рода на баща си, а там са главести с големи глави -муа ха ха  Grinning.
И тие се отказахме от стволовите клетки , въпреки лъскавите брошури, нахвърляни в Токуда - много кинти, за неясен резултат.Това с пулпата от млечен зъб ми се стори интигуващо. Ще следим инфото. Peace
За спането - моите от 7 дневни се обръщах по корем и двете, и колкото и странно да ви звучи си въртяха и главите наляво и наясно така като са по корем. Имахме възглавнички за спане на страни, ама и двете пуфтяха и мрънкаха в тях. Нещо като от снимкатан а Уини, ама без това наклоненото, абе 2 цилиндъра, съединени с парче плат между тях, като по-големият е на гръбчето.
Хубава вечер и дано тия от общината да изчистят, че утре цял ден имам джиткане из града. Днес видях 5 снегорина и само един чистеше, другите си караха с навирени лопати.  Crossing Arms Thinking Naughty Whistling.

# 479
Здравейте, мами!
Май аз съм единствената, която е имала няколко пъти цистит, но без никаква болка. Вяра, като написа, че усещаш дискомфорта единствено права, а като седнеш - не, и почти бях убедена, че е от бебето. На всичкото отгоре преди няколко дена четох, че обикновено бебето като се обърне с главата надолу и понеже това е най-тежката му част, се появявало усещане, подобно на цистит - постоянно ти се пишка, а няма какво. Така, че стискам палци вече да е в стартова позиция малката.  Peace
Много добре ми звучи това с главата  -Дано да се е врътнала. Galia_5 ако няма да ти се налага да я мъкнеш по стълби в с мисъл живеете без асансьор това че е 17 кг. не би трябвало дае проблем, защото и аз забелязах че това колко тежи няма общо с това как се бута  Peace
Мен от няколко дни ме боли срамната кост  ooooh! много странно усещане ако се напрегна нешо усещам като ходя също , еле ако се разкрача ми е най-добре  Crazy
Никой не каза нищо за козметиката за  бебето моля ви мами  Hug какво е нужно на 1во време, знам че си зависи и от бебето и от кожата но все пак  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт