СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Имам въпрос - може ли преди всяко класиране да сменям адреса си в системата?
Имам в предвид следното: имам постоянен адрес по лк в Банишора, които градини са ми относително удобни /до работата/, но живея в Красно село /за където мога да си извадя бланка за настоящ адрес/.
В Красно село за градините май има по-дълги опашки и съответно по-малък шанс /защото там има доста нови блокове и съответно млади семейства с деца/, докато в Банишора градините май са по-спокойни, не е толкова презастроено и живущите са предимно пенсионери.
Та, в тази връзка, когато март месец отворят системата и след първото класиране не се вредим /което е най-вероятно/, мога ли между класиранията да сменям адреса си - в зависимост от опашките на чакащите и евентуално пресмятане на шанса си?

# 586
Имам въпрос - може ли преди всяко класиране да сменям адреса си в системата?
Имам в предвид следното: имам постоянен адрес по лк в Банишора, които градини са ми относително удобни /до работата/, но живея в Красно село /за където мога да си извадя бланка за настоящ адрес/.
В Красно село за градините май има по-дълги опашки и съответно по-малък шанс /защото там има доста нови блокове и съответно млади семейства с деца/, докато в Банишора градините май са по-спокойни, не е толкова презастроено и живущите са предимно пенсионери.
Та, в тази връзка, когато март месец отворят системата и след първото класиране не се вредим /което е най-вероятно/, мога ли между класиранията да сменям адреса си - в зависимост от опашките на чакащите и евентуално пресмятане на шанса си?

Аз мисля,че можеш да променяш профила си по всяко време до момента на затваряне системата с катинар на входа (в края на деня пред поредната класация). На всеки постоянно може да му се случи всякаква промяна - тръгва на работа, остава безработен, ражда му се дете, сменя си адреса... всякакви варианти. Въпросът е ако се класирате по последно обввените данни в профила ти, като идеш да записваш детето в градината да представиш актуални документи за доказване на декларираното от теб в профила. След като имаш и различни постоянен и настоящ адрес можеш да ги ползаваш когато който ти е по-изгоден.

Успех в анализите! Simple Smile

# 587
  • София
Да за адреса можеш да го променяш ( само дано някоя майка от района не скочи сега Simple Smile ).Въпроса е дали в общината ще ти издадът бележка за настоящ адрес, защото в някои се изважда за 1 мин., а в други те карат да доказваш , че живееш там.Предполагам, че ако имате нотариален акт или договор за наем няма да имате проблеми.Все пак проучи нещата, за да не Ви приемат и да се окаже, че има проблем с адреса.

# 588
  • София
Нямам проблем с доказването и на двете жилища - това в Банишора е мое по нот. акт, това в Красно село - на мъжа ми /съответно пак нот. акт/.

# 589
  • София
Тогава не би трябвало да имаш проблем Simple Smile

# 590
  • София
Мерси! Grinning

# 591
  • София
Последно очаква ли се да има промени в критериите от миналата година?

# 592
  • София
Засега не се знае.Очаква се да се реши нещо доколкото разбрах на следващата работна среща.Мама Саня помоли за обощаващи коментари(които  sisislava мисля, че ще обощи) от наша страна, които да се поставят на срещата.

# 593
Засега не се знае.Очаква се да се реши нещо доколкото разбрах на следващата работна среща.Мама Саня помоли за обощаващи коментари(които  sisislava мисля, че ще обощи) от наша страна, които да се поставят на срещата.

И аз така мисля...  Laughing Старая се да следя темата редовно...  Laughing

# 594
Да за адреса можеш да го променяш ( само дано някоя майка от района не скочи сега Simple Smile ).Въпроса е дали в общината ще ти издадът бележка за настоящ адрес, защото в някои се изважда за 1 мин., а в други те карат да доказваш , че живееш там.Предполагам, че ако имате нотариален акт или договор за наем няма да имате проблеми.Все пак проучи нещата, за да не Ви приемат и да се окаже, че има проблем с адреса.
Сетих се за нещо по въпроса с актуалността на настоящите адреси... Значи, аз като записвах малкия представих Удостоверение за настоящ адрес, което го имам от години и си го пазя, щото си ми е оригинал (т.е. жълтото копие дето си остава за гражданина от формуляра за регистрация в общината). Моето е от 4 години и в него пише, че на посочения адрес декларирам местоживеене за срок до 6 години.  Директорката го уважи без съмнения, даже се съгласи да й оставя копие от жълтия документ, защото него поисках да си го задържа в случай че пак ми потрябва за някъде. Теоретично погледнато след време на човек може да му се наложи да си сменя настоящия ядрес и май по-редно е за представяне да се иска такова удостоверение с някаква по-скорошна дата на издаване. Иначе може да си караш със старата регистрация за целия период, които предварително си декларирал. От друга страна в момента не знам как се правят такива регистрации по настоящ адрес. Преди 4 години за Красно село просто отидох в общината, попълних формуляра и с личната  ми карта ме регистрираха веднага - никой никакви проверки никъде на направи... Ако все още е така, то доказването на настоящ адрес си е чиста проба ненужна бумащина, зад която в еднаква степен може да стои както истина така и  лъжа.
Какво мислите?

# 595
  • София
Дааа, в тази връзка мен доста ме притеснява критерий К5.
Абсолютно съм съгласна с това, деца посещаващи яслена група в съответно ОДЗ да са с предимство при постъпване в първа градинска група, което може да се реши и без да се въвежда общовалиден критерий за всички.

Оттук нататък К5. е единствено дискриминационен:
1. Ако в ОДЗ или ясла не е имало достатъчно места и детето не е прието, това го обрича и на по-малък шанс за прием в градина. 
2. Ако логиката е, че едно дете посещаващо ясла вече се е адаптирало към някакъв режим, то тогава не би следвало да има текст "на територията на Столична община". Каква е разликата с ясла в София и Варна, например?
3. По логиката на 2. би следвало да се отчита и ако детето е посещавало частна целодневна ясла.
4. Също така, ако логиката е, че едно дете посещаващо ясла вече се е адаптирало към някакъв режим, то не е ли по-наложително дете, което няма никакъв установен режим да бъде приучено към такъв, когато навърши 3 г. и е прието в детска градина.
5. За мен няма никакво логично обяснение защо К5. носи 1 т., а това, че детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември е допълнителен критерий, който в случай, че е приет от съответната детска градина, носи 0.1 т.
Съответно дете с брат/сестра в дадена градина ще е изместено от дете, което е ходило на ясла!? Не мога изобщо да се съглася с това.  То все едно близнаците да си кандидатстват на общо основание и да може едното да е прието, а другото - не.

Най-малкото ме се вижда много по-разумно ДК1. да стане К5., а К5. да стане ДК.

6. Родители масово кандидатстват и записват децата си на ясли, само за да вземат въпросната 1 точка, без реално да имат необходимост, като по този начин от услугата на яслата се лишават много наистина нуждаещи се родители и деца.

Имаше някакви предложения като критерий да се въведе липса на данъчни задължения на семейството? Нещо по този въпрос?

# 596
  • София
Мда, относно адреса за настоящ адрес, звучи като ненужна бумащина, особено преди години, когато нямаше и домова книга и тя не се регистрираше в общината.
Сега обаче има изискване за такава, и аз /и семейството ми/ действително живея в Красно село от 3 г., затова не декларирам нещо невярно, ако си извадя удостоверение за настоящ адрес.
Донякъде ще е невярна информацията ми за постоянен адрес - в Банишора, защото, въпреки че имам апартамент и адреса ми по лична карта е там, не живея там.
В същото време е възможно във всеки един момент да се преместим да живеем там - това си е мое жилище и няма пречки да го направим.
Затова смятам, че съм в правото си да декларирам 2 района и да сменям районите в зависимост от шансовете си за класиране за ДГ - поне някаква изгода да има от тези 2 жилища, не само данъци. Simple Smile

# 597
  • София

Ууужас...четейки твоят постинг се замислих да не решат тези с повече данъци да имат предимство, защото плащат повече на държавата  ooooh!

# 598
Да за адреса можеш да го променяш ( само дано някоя майка от района не скочи сега) ...

Дано всички са наясно, че няма нищо нередно в това да ползваш който и от адресите имаш за регистрация по своя преценка според случая. След като имаш два, три или повече адреса от които съвсем свободно да избереш къде да живееш - никой няма право да ти се бърка в избора. Например, ако детето ми има шансове за класиране в Люлин - отиваме да живеем на адреса ми в Люлин, ако пък се класира в Слатина - преместваме се в Слатина... Въпросът е да има начин за контрол над истинността на декларираните адреси.

# 599

Ууужас...четейки твоят постинг се замислих да не решат тези с повече данъци да имат предимство, защото плащат повече на държавата  ooooh!

Извинявай, към чий пост отправяш отговора си ... ?

Общи условия

Активация на акаунт