СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 840
  • София
...
e то точно ето заради такива семейства закриват ДГ в провинцията и няма места за Софийските деца - не искам никои да обидя , но според мен ( лично мнение ) трябва да има понееееее едничка точка за децата  живеещи тук в Сф които нямат никакъв шанс в провинцията , ...

Не е така; в провинцията всички деца имат равен - и реален - шанс; никой не се интересува нито от адресната ви регистрация... нито от нищо. Ако отидете да живеете в, примерно, Дулово, практически сигурна съм, че детето ви веднага ще намери място в градина.

точно това съм имала в предвид  Peace и даже не могат да наберат деца та им се молят и като няма и няма бройка закриват ДГ - а къде са децата от провинцията  newsm78 ? в София и се борят за местенце и даже някои от тях имат и предимство . Ей сега да не вземете пак поста ми за заяждане или нещо подобно - тава са само факти нищо против хората дошли тук да вадят хляба си - всеки има право на избор ама поне да свалят гарда с претенциите  Wink

Не разбирам тогава от какво се оплакваш... или може би искаш само твоето дете да има шанс в Дулово, а другите не? Или в Сф да има специално място за твоето дете? Не разбирам, наистина. Щом намираш за по- удачно кандидатстването на децата в провинцията - никой не те спира да го направиш, абсолютно никой...

Моя дом е тук  в София и Дулово  даже не знам къде се намира за разлика от теб - нека всеки кандидатства където има шансове - щом ти е толкоз присърце Дулово защо ме пращаш мен там иди ти на мястото което ти се полага и освободи място което се полага на друг тук - не си ти тази която ще ми дава наклон на живота - "Благодаря ти за вниманието "

# 841
Ели, не мисля, че конкретизирането на събраните точки ще накърни нечие достойнство, защото сборът точки не показва от кой точно критерий са дошли. Но пък би улеснило останалите родители в подреждането на желанията, като им даде по-ясна картина за шансовете на децата им.
Компромисен вариант е предложението поне да се изписва кое по ред желание е съответното ДЗ при случаите на 10+ точки.

# 842
  • София
Не се карайте повече де, тук уж трябва да дискутираме......Намерих начин да влезем в заветното ОДЗ - изчислих,че ако сега забременея, ще станем многодетно семейство и живот и здраве догодина влизаме newsm44

# 843
  • София
Всеки един критерий ощетява някого. Предполагам, че на всеки му е ясно. То и това е целта на критериите, да се намери начин, децата да се класират, без да се налага да стигат до жребий. Защото последният за мен е най-голямото безумие. Така че, според мен в случая премахването на критерии не е решение, просто трябва критериите ясно да са формулирани и да се контролира стриктно прилагането им.

... Или - което би било най- ... ами, почтено - всички да бъдат премахнати. Да няма критерии, само томбола.

Аз не виждам нищо почтено в томболата.
И аз не виждам нищо почтено, още повече хуманно!

Не виждам нищо хуманно нито в тегленето на жребий, нито в отсяването на деца посредством всякакви измислени критерии. Това е реалността за съжаление - винаги ще има ощетени и спрямо тях никакво решение не е хуманно.
Мисля, че критериите са най-удачния начин за ситуацията НЕДОСТИГ НА МЕСТА". Въпросът е те да бъдат така съставени, че ОБЕКТИВНО да отсяват по-нуждаещите се от по-малко нуждаещите се спрямо първите(СПОРЕД РАЗБИРАНИЯТА НА БОЛшИНСТВОТО ОБщЕСТВО ЗА ХУМАННОСТ). Само един пример: Смятам за хуманно да се даде предимство на дете с един родител, пред дете с двама здрави родители(в общия случай)

Не. Най- удачният начин е такъв, гарантиращ пълната равнопоставеност на гражданите - или, както е в случая, на децата им.

А после Държавата - или Общината - да се погрижи по независим начин да компенсира гражданите, които според нея са крайно нуждаещи се.

Точно! И не виждам разлика с твоето виждане от ситуацията с ИСОДГ като идея за кандидатстване изобщо - тя дава право на всички да кандидатстват. В този смисъл всички граждани са равнопоставени. А с критериите (до колко в момента са справедливи е друг въпрос) се прави опит за компенсация за крайно нуждаещите се.
Разбира се, да има места за всички е идеалното, но не е възможно за сега

Моята теза е съвсем различна.
А именно - всеки критерий - било то и най- хуманния - е чиста дискриминация в ситуация като нашата.
Следователно трябва да се определят известно количество детски заведения - кои и колко решава собственика, а именно Общината - за социални и други - може да се окажат дори и по- малко на брой, може и една да е, може и 0 - но да се знае и да е ясно на всички - предназначени за децата на гражданите на Републиката, които не са нищо повече или различно от това. С социалните приемът да е по преценка на собственика - с каквито поиска критерии, без особена нужда от обществено обсъждане, а в останалите - ако има такива - приемът да е без отдаване на каквито и да било преимущества на която и да било социална - или друга - прослойка.

# 844
Не се карайте повече де, тук уж трябва да дискутираме......Намерих начин да влезем в заветното ОДЗ - изчислих,че ако сега забременея, ще станем многодетно семейство и живот и здраве догодина влизаме newsm44

Честно казано и аз помислих за този вариант, но не измислих как ще съберем многодетното семейство в гарсониерата Joy

Но пък съвсем реално се замислям за друг вариант - Ако не приемат сина ми тази година, вариантите са:
а) давам го на частна ясла срещу най-малко 350 лв, връщам се на работа с РЗ 600 и ми остават 250 лв, половината от които отиват за пътуване до работата
б) започвам работа като лелка в ДЗ срещу 250 лв, детето ми тръгва на ясла. Яслата е зад блока ми, съответно не давам пари за градски транспорт; прибирам се в 16 часа от работа; ползвам гоооооляма лятна отпуска

кой вариант да избера Rolling Eyes

# 845
  • София

Честно казано и аз помислих за този вариант, но не измислих как ще съберем многодетното семейство в гарсониерата Joy

Но пък съвсем реално се замислям за друг вариант - Ако не приемат сина ми тази година, вариантите са:
а) давам го на частна ясла срещу най-малко 350 лв, връщам се на работа с РЗ 600 и ми остават 250 лв, половината от които отиват за пътуване до работата
б) започвам работа като лелка в ДЗ срещу 250 лв, детето ми тръгва на ясла. Яслата е зад блока ми, съответно не давам пари за градски транспорт; прибирам се в 16 часа от работа; ползвам гоооооляма лятна отпуска

кой вариант да избера Rolling Eyes
За съжаление и лелки не взимат така лесно.....А коя е частана ясла за 350 лв?Аз под 500 не открих:(

# 846
  • София
Астарта, аз гласувам за вариант №2.  Laughing Щом така или иначе все 250 лв. ще носиш вкъщи, поне да работиш наблизо.  Laughing

# 847
Намират се частни ясли за по 350 лв. Например със сигурност знам за една в Младост 4, но е толкова, защото храната не е включена и родителите си носят храна от вкъщи.

Ника, все повече ме привлича този вариант Simple Smile

# 848
  • София
... дано ако мен не са ме разбрали разберат теб ще те цитирам наново , защото ми харесва: "За този К5 е нелепо да се отхвърля, защото имало деца, които влизали с връзки. И през системата пак влизат с връзки. Логиката е, че децата от ясла в ОДЗ директно влизат в градинските групи. Децата от останалите държавни ясли кандидатстват наново."

Да. Децата от 1 яслена група преминават директно във 2ра, децата от 2ра преминават в 1 градинска в същото заведение, децата от 1 преминават във 2ра, те - в 3та... и така - до края... Децата от 1 яслена група в ясла преминават във 2ра, предполагам... Ти какво предлагаш - на края на всяка година всички деца, посещаващи обществени (държавни) детски заведения да бъдат отписвани и да кандидатстват наново?
Изобщо казано, има някаква, макар и доста изкривена и спорна, логика...
Може да го предложиш за обсъждане...

почнах да ви чета , но тъй като на всеки мои пост имам апостроф от katiABV безсмислено ми се струва да и отговарям и да задълбочавам безсмислена тема - критериите няма да се променят така че спора е излишен , аз просто изложих моите виждания относно определени критерии .   А ти  си  си уредила вероятно детето в ДЗ вероятно ОДЗ и си даваш  компетентното мнение по всеки въпрос - лошо няма и аз догодина ще съм така  Mr. Green - говорим за прозрачност -  би ли ми казала твоето дете с колко точки влезе в детско заведение ? Ами да от 1- ва група минава във 2- ра и т. н когато е в ОДЗ , а когато е в чиста ясла къде минава детето ... в системата Е поне не отнемайте  и минималния шанс на тези деца от 1т... , а затваряш очи пред 3- те точки на К4 - когато моето дете влезе в ДГ и на мен ще ми е лесно да коментирам кои е крив и кои прав м/у две мами които търсят правата си . ВСИЧКИ СМЕ ПРАВИ  всички искаме места в ДГ , но не са всички има за това има критерии и на теб ти е ясно , а това , че един дава едно предимство друг - друго ... че едни са по справедливи от други е съвсем друг въпрос ,както и едни деца са приети в ОДЗ ( като твоето ) други в чисти ясли , трети никъде - а всички са от един набор - щом искате равен старт и равен шанс - нека го има, НО за всички от дадения набор без значение кои  къде е дали вън или вътре - не ти харесва нали - и на мен не ми харесва да се махне тази точка полагаща се на ясленчетата , те също получават адаптация в ДЗ  .
п.п.оцветих поста си за да не бледнее пред твоя !
п.п.п. желая успех на всички

Хората, които - за разлика от теб - са в тази тема от години, които - за разлика от теб - ставаха и лягаха със системата - много добре знаят, че моята позиция - за разлика от твоята - е принципна и не се е променила ни най- малко нито през годините, нито в резултат на кандиадтстването на сина ми.
Бих ти отговорила и на конкретния въпрос... но знаеш ли? Вземи и прочети. Проследи постовете ми в тази - и сходните - теми през последните 2 години. Кой знае - може пък и ти да изработиш някакви принципи за себе си, които да са по- далеч и извън собствените ти интереси.
Само за протокола -
АЗ - лично! - разруших схема на ... ами, насилване на критериите, които бих могла лесно - и безплатно! - сама да използвам.
А синът ми влезе в ОДЗ със средните точки... в новооткрито ОДЗ... на 3то класиране - с чист късмет.
Можех да го направя много по- рано - т.е. можеше да влезе много по- рано - ако не бях принципен човек, ако не държах на съвестта си повече отколкото на собствените си интереси.

Ти употреби цял ден да ни убеждаваш колко е морално твоето дете да има повече права от нашите... не защото е, не дай Боже, сираче, не защото има близначе и изнемогваш, не защото си родила 4 деца - бъдещи данъкоплатци, не дори по спорната причина, че без теб няма да има кой да гледа децата ни в градината - което е подчертано съмнителна причина - но просто поради причината, че е твое, че ти вече си се върнала на работа и не ти се прекъсва... и е логично който без друго е свикнал с безпаричието да си продължава така.
Е... няма как да ме убедиш, че това е морално. Възможно или не, по правилата - почти сигурно - но да е морално? Не.

# 849
  • София
Във връзка с корупцията в детските градини видяхте  ли репортажа на "Господари на ефира" за 69-то ОДЗ. Ето,за който не го е гледал: http://vbox7.com/play:b98c96c3. Надявам се вече не си мислите,че всичко е прозрачно както тръбяха наляво и дясно с пускането на тази програма за кандидастване. Извинявам се предварително ако сте го гледали
ООО гледам го аз и няколко пъти намеквах тук , но интереснооо - мълчание  - може  да има причина  и на някои децата да са влезли точно по този начин - не искам да коментирам  bowuu

# 850
  • София
 А ти  си  си уредила вероятно детето в ДЗ вероятно ОДЗ и си даваш  компетентното мнение по всеки въпрос - лошо няма и аз догодина ще съм така  Mr. Green - говорим за прозрачност -  би ли ми казала твоето дете с колко точки влезе в детско заведение ?

Не си права да нападаш Кати точно за приема на детето й. Факт е, че детето й го приеха преди няма и 2 месеца (след жребий). Не мисля, че позицията й се е променила след приема на детето й Peace

Дам - градината ще заработи другата седмица.
Впрочем, аз бях май първата, която видя съществуването на градината - беше май 3тия записан по хронология... и веднага написах тук, че е новооткрита градина... но това едва ли представлява интерес за момичето - през това време нейното дете е посещавало ясла и нея нашите тук драми просто не са я касаели.

В което няма нищо лошо, разбира се - няма логика целия свят да трепери за всяко място в детска ясла или градина...

# 851
  • София

До колкото разбирам, Ренирис намира за справедливо всяка година да се прави независимо класиране на всички - т.е. всички деца да напуснат държавните детски заведения - каквито и да са те - и всички желаещи да кандидатстват наново.
За справедливо - справедливо е.
За практично... няма да коментирам.
За щадящо детската психика...  Shocked
За натоварващо бюджета...  smile3505

знам , че това слънце няма да огрее , но дано поне един слънчев лъч докосне децата от чистите ясли и да не се отменя К5  Mr. Green

# 852
Във връзка с корупцията в детските градини видяхте  ли репортажа на "Господари на ефира" за 69-то ОДЗ. Ето,за който не го е гледал: http://vbox7.com/play:b98c96c3. Надявам се вече не си мислите,че всичко е прозрачно както тръбяха наляво и дясно с пускането на тази програма за кандидастване. Извинявам се предварително ако сте го гледали
ООО гледам го аз и няколко пъти намеквах тук , но интереснооо - мълчание  - може  да има причина  и на някои децата да са влезли точно по този начин - не искам да коментирам  bowuu

reniris, последните ти няколко постинга излизат от добрия тон и намирисват на истерия. Дай си малко почивка и премисли думите си.
Никой в тази тема не е дошъл с цел скандали и препирни. Тук сме, за да обсъждаме възможности и да коментираме плюсове и минуси в системата.
Не мисля, че в тази тема има хора използвали неморални и задни начини, за да вкарат децата си в ДЗ. Ако има такива (в което не се съмнявам), те изобщо не поглеждат темата ... предполагам, че дори не знаят за съществуването й.

# 853
  • София
...но в ЦДГ /където няма ясленчета/ би трябвало да има І-ва група с 25 /или колкото там се полагат/ свободни места, нали така? Т.е. набор 2007 ще има шанс тази година за ДГ?

Да.
точно толкова колкото и миналата година набор 2006 имаше шанс  Party

# 854
  • София

Прочети назад. Ще видиш, че просто този репортаж е прокоментиран... няма смисъл всички да пишем по 10000 пъти едно и също нещо - т.е. мнението си за един и същи въпрос - за всеки новодошъл, нали, все пак - то и така темите са доста дълги...

Общи условия

Активация на акаунт