СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Един въпрос: допълнителната точка за деца/внуци на служители в системата на столичното образование, отнася ли е за непедагогически персонал в СОУ?

Не.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 16:56 от katiABV

# 796
  • София

Аз повдигнах темата за К5, и искам да кажа, че не съм от майките, които са си уредили децата в ОДЗ. Просто се чудех за какво изобщо да се хвана, което да има логика в приемането на К5.
И какво разбираш под "неподходящи предложения"?
...................
.......
...
добре предлагаш К5  да се махне - приемам , но предлагам В ТОЗИ СЛУЧАЙ  и децата от ОДЗ  да не минават директно в ДГ , да дойдат пак при нас в системата да имаме всички начален  равен старт ( и твоето и моето и нейното ) - ааа това е друго ,но не и да се ощетяват децата които са едва , едва влезли в ясла ( та било то и за 1 - та точка ако щеш ) за това не ми хареса поста ти с отправеното предложение кум мама която си е уредила детето на ОДЗ да внесе предложение да се махне К5   Wink
ясленчетата и без друго не минават директно в ДГ, а са отново в системата  , а децата от набора им приети в ОДЗ - да  еееее..." а да  не вадим на кьорчо и едното око където му е останало "

... А децата от набора им, които не са имали шанс да влязат нито в ОДЗ, нито в ясла?

Концепцията за продължаване на групите в ОДЗ е, че децата вече се познават, познават обстановката, персоналът ги познава - в някаква степен - т.е. това е по-... ами, да речем, лек преход.
Идеята да съществуват ЦДЗ е, че не всички сгради са пригодни за съществуване на яслени групи. Не говоря за персонал - той се наема или освобождава.
Идеята за организиране на чисти ясли е... ами, по- непонятна - може би следва да се вземат обратно сградите, чистите ясли да се закрият и да се открият нови ОДЗ - дори и само административно свързани да са - с групи във всички възрасти. Тогава този проблем и тръшкане от само себе си ще отпадне. Няма да има деца, които едва- едва са се доредили до ясли, понеже такива просто няма да има. И няма да го има този безкраен спор за допълнителен бонус от ясли, който да бъде отказан на деца, които са били отглеждани от семейството, от бавачки или са посещавали частни заведения.

# 797

Ами, дивашко беше и пускането на електронната система. Аз пък мисля, че беше доста унизителен моментът с "бързите пръсти". Тук хората масово тренираха, за да могат в заветния ден най-бързо да попълнят данните. И какво стана - системата гръмна. Това, ако не беше фарс и унижение, не знам кое...

И слава Богу, че просъществува само първата година.... Очевидно пътят към справедливост е труден, но това не значи, че трябва да се отказваме от търсене на по-доброто, а още повече пък да се връщаме назад, както в доста постинги тук и там се чете (говоря за форума като цяло). Изказвания от рода "Ами след като еди-как-си е несправедливо, дайте да се съгласим и с още една несправедливост" Нали разбирате, че една несправедливост не може да се компенсира с друга несправедливост, при това и коренно различно ощетяваща съвсем друга група хора

# 798
  • София
ОК.Писали сме едновременно.Хайде да сложим точка на тази тема.Ако иска Сисислава да отбележи К5 (но само в часта за доказване на срока за посещаване на яслата).
За мен също е по-важно ако може да се виждат точките на тези деца с 10+.И мисля, че само то ва реално може да стане до началото на кампанията, което пък от своя страна е свързано с промени в системата на ИСОДГ, което пък е свързано с пари, така че мисля че и това няма да стане.
да писали сме едновременно и знам , че повтарям едно и също , знам , че няма децата от ОДЗ да чакат отново на опашка , НО ПИТАМ  защо като и те и ясленчетата са чакали  на една опашка , но те са имали шанс да ги приемат ОДЗ , а ясленчетата - не.Злобно е  които не е приет никъде  да коментира и иска да се махне 1- та точка за чиста ясла , а затваря очи за същия набор 2007 ( примерно )  приети в ОДЗ . Права си да спрем с дебата , нека се обсъди периода на К5 , но не и да се маха
....няма да е справедливо   bouquet!

Това не отговаря на истината. Дори формално. Едното дете е било - образно казано - на опашката, чакайки своя шанс - евентуално, другото е посещавало някакво детско заведение, което се стопанисва от друг, не от Общината. Трето дете също е било в детско заведение, обслужвано от друг. Сега... има ли някаква логика да сложим това, второто дете пред първото и третото от описаните? И каква, собствено, е тя? Във всеки случай и трите не са били "обгрижвани" от общински заведения. По какво да ги разпределим? Аз лично бих предложила по цвета на очите. Ако не друго, поне едва ли някой ще сложи цветни лещи на малко дете - много по- малко условия за корупция се създават.

# 799
  • София
А не е ли възможно /не съм наясно/ самостоятелните ясли да станат филиали на близките ЦДГ-та и децата автоматично да преминават в 1-ва група, както е за децата в ОДЗ. Наистина ми се струва ужасно детето ти да е на ясла, ти вече да си тръгнал на работа и изведнъж айде и ти и детето вкъщи. Да не говорим, че ако наистина е вярно, че ги изписват като станат на 3 год. за децата от първото полугодие е същото, до Септември вкъщи.

ДЯ да на Министерство на Здравеопазването и т.н.
Възможно е да бъдат закрити и на тяхно [физически / географски] място да се разкрият ОДЗ, или да сградите да бъдат отдадени на някоя ЦДЗ, като образуват ОДЗ - но не и да бъдат прехвърлени като собственост директно.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 17:07 от katiABV

# 800
  • София
Kati  за К5    202uu

# 801
Ееее, пак добре този път - около 20 страници изкарахме преди да се появи някой, чийто задник е циментиран за масата в хола и не може да си представи, че всеки в държавата и в ЕС има право да избира къде да живее и щом плаща на държавата има право да използва услугите й  Mr. Green
Сега още 300 страници за едната точка от ясла и тъкмо ще обявят първо класиране. И като видите, че 23 от 25-те места са заети от деца с 10+ точки и ще се сетите, че има нещо грешно, но....

# 802
  • София
Ееее, пак добре този път - около 20 страници изкарахме преди да се появи някой, чийто задник е циментиран за масата в хола и не може да си представи, че всеки в държавата и в ЕС има право да избира къде да живее и щом плаща на държавата има право да използва услугите й  Mr. Green
Сега още 300 страници за едната точка от ясла и тъкмо ще обявят първо класиране. И като видите, че 23 от 25-те места са заети от деца с 10+ точки и ще се сетите, че има нещо грешно, но....

Да, да така си е  Joy

# 803
  • София
Някой спомена, че не може системата да се преработи наново за да са видни 10+ точки от къде са, защото ще е скъпо. Ами нека тогава да задължат директорките на ОДЗ и ЦДГ на списъка с приети деца да напишат кое предимство са използвали за да имат 10+ точки .

МОЛЯ!?
Ще е твърде скъпо ли!?
Я стига, моля ви се - ние да не падаме от Марс!?
Тук има доста програмисти, прочее. И достатъчно хора, които ИМАТ представа колко време - и на колко души - ще отнеме подобна промяна... и че ще струва по- малко от една дневна надница на 1 програмист - сумарно!
Не се оставяй да те лъжат чак толкова безочливо... нито е скъпо, нито е трудно, нито е времеемко. Липсва само желание. Интересно - защо ли... Когато липсва политическа воля за толкова прости неща винаги си задавам въпроса - кого ли прикриват... и дали изказаните по- рано подозрения за използването на някои критерии - особено спорния многоточков критерий извън групата на социалните - не са имало по- големи основания от онези, които аз лично предположих... а също и дали от тях не се възползват и определени Общинари, примерно - понеже именно от тях зависи заданието...

# 804
Сисилава, надявам се на работната среща да отразиш обективно доводите ЗА и ПРОТИВ критериите, които коментираме. Видяхме, че имаш мнение и ще го отстояваш.

За този К5 е нелепо да се отхвърля, защото имало деца, които влизали с връзки. И през системата пак влизат с връзки. Логиката е, че децата от ясла в ОДЗ директно влизат в градинските групи. Децата от останалите държавни ясли кандидатстват наново.
Преди години и аз се опъвах на този критерий. После мамите от тази тема ме убедиха в обратното.

Лично аз съм против огромната точкова разлика м/у точките на критериите...особено тези 3 точки за преподавателите. И факта, че всичките им внуци ги ползват.
И ще се обоснова с примери. Дете 1: чиито баби, майка, баща и цялата рода живеят до ДГ. Детето има брат/сестра в същата ДГ. Майката работи в квартала и детето ходи в чиста ясла в съседство. То ще бъде изместено от внуците на една баба, която работи и не се знае за колко време в ДГ в Банкя да речем.

За мен това е проблем. И не децата с 9 точки изместват останалите, а тези с 10 и 10+.

smile3525 точно , обективно и в едно изречение обяснено - подкрепям ... дано ако мен не са ме разбрали разберат теб ще те цитирам наново , защото ми харесва: "За този К5 е нелепо да се отхвърля, защото имало деца, които влизали с връзки. И през системата пак влизат с връзки. Логиката е, че децата от ясла в ОДЗ директно влизат в градинските групи. Децата от останалите държавни ясли кандидатстват наново."
За всички, които не са разбрали точно задачата ми:
Поех грижата за следя редовно форума и да извадя и подредя нововъзникнали въпроси за представяне на следващата среща на работната група. Това не значи, че и аз ще присъствам.(Такъв въпрос просто не е възниквал.) Просто предложиж помощ за мама Сання в четенето на форума. И предвид това, че до преди по-малко от месец почти не съм влизала от месеци наред, не съм много в течение кое е ново и кое е старо за работната група, та списъка ми за сега е отхвърлил само 1-2 въпроса, потвърдени от мама Сання, че са обсъждани вече. Преди срещата предавам списъка на мама Саня. Тя си го доредактира, като по-наясно кое е старо и кое е ново и от там нататък какво о колко ще се обсъжда на срещата, май никой не е достатъчно сигурен. Все пак, по-запознатите с работната група като правомощия и срокове не са много оптимисти..., което все пак не пречи ние да си обсъждаме темите все така страстно Peace

# 805
  • София
А не е ли възможно /не съм наясно/ самостоятелните ясли да станат филиали на близките ЦДГ-та и децата автоматично да преминават в 1-ва група, както е за децата в ОДЗ. Наистина ми се струва ужасно детето ти да е на ясла, ти вече да си тръгнал на работа и изведнъж айде и ти и детето вкъщи. Да не говорим, че ако наистина е вярно, че ги изписват като станат на 3 год. за децата от първото полугодие е същото, до Септември вкъщи.

Пресъединявам се към мечтите ти  Mr. Green , но това не е възможно ,защоти чистите ясли са към министерството на здравеопазването и предимство се дава само с 1 т . на деца приети в чиста ясла точно  И заради тези факти които си изложила "Наистина ми се струва ужасно детето ти да е на ясла, ти вече да си тръгнал на работа и изведнъж айде и ти и детето вкъщи."

... или детето ти е било в ЧДЗ, но вдигат таксите, намалява ти заплатата, не е прието в ЦДГ - понеже дете, посещавало ясла към министерство на здравеопазването е прието без томбола - и хоп - и ти, и детето в къщи...

Освен в частта, в която фактически през време на престоя на твоето [хипотетично] посещаващо ЧДЗ дете си плащал удоволствието на другото дете, с по- големия късмет - или връзки - да посещава обществено заведение (разбирай плащал в най- буквален смисъл - чрез ДДС, начислявано в/у таксата ти), къде другаде виждаш разлика в двата казуса?

# 806
  • София
Всеки един критерий ощетява някого. Предполагам, че на всеки му е ясно. То и това е целта на критериите, да се намери начин, децата да се класират, без да се налага да стигат до жребий. Защото последният за мен е най-голямото безумие. Така че, според мен в случая премахването на критерии не е решение, просто трябва критериите ясно да са формулирани и да се контролира стриктно прилагането им.

... Или - което би било най- ... ами, почтено - всички да бъдат премахнати. Да няма критерии, само томбола.

нещо не те разбрах много точно,,, Т'А  ти дефакто подкрепяш анулиране на К5  така ли  newsm78? Тогава ще ти кажа , че миналата година "умните глави" не случайно го създадоха  имайки в предвид дискриминация на деца посещаващи ч.ясла спрямо набора им приети в ОДЗ и т.н ...и т.н , а това , че нечие дете не е прието никъде или ,че има корупция там е съвсем друг въпрос има си органи които да си следят и точно за това казах , че нямам против срока за ясленчетата да се удължи от 6 м  на 1 г . . но съм твърдо НЕ  за премахването на този критерий  .

newsm78
Има органи, които да следят чии деца не са били приети никъде?

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 17:29 от katiABV

# 807
  • София

Слава Богу, обществото най-сетне узря да осъзнае абсурдността на този начин и така се стигна до създаването на Интенет системата... Почти на 100% съм убедена, че всеки нормален човек със себеуважение ще се чувства принизен да участва в подобни начини за записване на база „законите на джунглата”... За съжаление ти си затваряш очите за този факт (просто не вярвам да харесваш тая диващина!), само защото вече си успяла чрез нея! Т.е. не гледаш на проблема обективно, а го прокарваш единствено през собствения си конкретен случай и изгода....

Ами, дивашко беше и пускането на електронната система. Аз пък мисля, че беше доста унизителен моментът с "бързите пръсти". Тук хората масово тренираха, за да могат в заветния ден най-бързо да попълнят данните. И какво стана - системата гръмна. Това, ако не беше фарс и унижение, не знам кое...
[/quote]

Аз и преди бях писала - по- голям шанс при такава система имат не по- бързите пръсти, а хората, имащи същия провайдър като сървърите на системата. Винаги скоростта е по- голяма към сървъри в същата мрежа.

За мен това е проблем. И не децата с 9 точки изместват останалите, а тези с 10 и 10+.

Е, за всички, завършили забавачка е ясно, че 9 > 8.
Сега... няма как да убедиш някого, че децата с 9 т. не са пред тези с 8.

# 808
  • София
Всеки един критерий ощетява някого. Предполагам, че на всеки му е ясно. То и това е целта на критериите, да се намери начин, децата да се класират, без да се налага да стигат до жребий. Защото последният за мен е най-голямото безумие. Така че, според мен в случая премахването на критерии не е решение, просто трябва критериите ясно да са формулирани и да се контролира стриктно прилагането им.

... Или - което би било най- ... ами, почтено - всички да бъдат премахнати. Да няма критерии, само томбола.

Аз не виждам нищо почтено в томболата.

# 809
  • София
... дано ако мен не са ме разбрали разберат теб ще те цитирам наново , защото ми харесва: "За този К5 е нелепо да се отхвърля, защото имало деца, които влизали с връзки. И през системата пак влизат с връзки. Логиката е, че децата от ясла в ОДЗ директно влизат в градинските групи. Децата от останалите държавни ясли кандидатстват наново."

Да. Децата от 1 яслена група преминават директно във 2ра, децата от 2ра преминават в 1 градинска в същото заведение, децата от 1 преминават във 2ра, те - в 3та... и така - до края... Децата от 1 яслена група в ясла преминават във 2ра, предполагам... Ти какво предлагаш - на края на всяка година всички деца, посещаващи обществени (държавни) детски заведения да бъдат отписвани и да кандидатстват наново?
Изобщо казано, има някаква, макар и доста изкривена и спорна, логика...
Може да го предложиш за обсъждане...

Общи условия

Активация на акаунт