СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 388
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 1 140
Ако за начало на кандидатстването се приеме, примерно навършване на 10 месеца на детето (от която възраст,май, приемат в яслите) и от там нататък чакаш в списъка. Всеки след теб ще е чакал по-кратко време - редно в ти да влезеш пръв. И това, при положение, че в ясленските групи се приемат деца не кампанийно, а по навършена възраст - защо изобщо яслите да се водят от правилото Учебна година? newsm78
После за напускане на яслите да не се гледа възрастта на детето (3 г.) а да става с разпускане на групата към септември.

Тогава, ако правилно те разбирам, при недостиг то места за 60-80%, в яслените групи ще влязат само деца родени първо тримесечие, които първи навършват 10 м. Тогава, съвсем логично, ще възроптаят родителите на деца родени в края на годината.

И все пак не мисля че примерът с опашката за хляб е идентичен с кандидатстването в ДГ. Ако на всеки му се каже изрично че ако сега не се нареди, после задължително ще бъде на опашката, и да не е гладен - със сигурност ще се нареди.

Пак казвам - аз в случая не мога да приема че има надделяващи аргументи в едната или в другата посока. И едните и другите родители са си в правото, но кои са по-прави ми е много трудно да определя за себе си.

Идеята ми е принципна, като е ясно, че от първата година на въдеждане нещта няма да тръгнат идеално. От следващите години родителите ще са наясно, че нулиране на дати няма да има вече, а и все пак работи се и по въпроса с откриване на нови градини.

# 1 141
И все пак не мисля че примерът с опашката за хляб е идентичен с кандидатстването в ДГ. Ако на всеки му се каже изрично че ако сега не се нареди, после задължително ще бъде на опашката, и да не е гладен - със сигурност ще се нареди.

Ако продължим примера с опашката за хляб: Аз се редя за яслена група, догодина ще сме за градинска, но аз искам да ми се пази реда от преди това. Ами редите се значи за хляб в хлебарницата, а докато дойде вашия ред ви трябва месо. Взимате си чантата и отивате в месарницата. Ясно и просто. Всяка година се редите за различно нещо - следователно заставате на различна опашка. Въпроса е по-скоро, защо всички плащаме хляба и месото, а само някои го получават?

# 1 142
  • София
Момичета,... тук сме пет мами които дават противоречиви  собствени мнения и пет други които само следят темата , това е много малка частица от всички които ще кандидатстват , така ,че колкото и да коментираме ,каквото и да е било няма да променим нещата - разбрахме , че критериите няма да се променят поне за сега, така че е безсмислено да влизаме в спорове кои крив и кои прав , НО нека всяка една от нас погледне нещата около себе си и направи всичко възможно да приемат детето й , другите чиито деца са вече приети да се въздържат от коментари с които сипват сол в раните  на чакащите - ако могат да помогнат със съвет - да , но да коментират кое е редно и кое не е след като вече са решили проблема си е най - малко недостойно. Този път наистина обещавам , че се включвам за последно в темата поне до ... 01.03 – обявяване на свободните места в ИСОДГ - Ще кандидатствам почтено , но ако бъда елиминирана непочтено този път ще си търся правата   bouquet!

# 1 143
  • София
Разбира се.
Но... знаеш ли, неслучайно е измислен този ред при военните. Както казва брат ми, при военните ВСЯКО правило е оформено и изписано с кръв.
Един войник се бие по- добре, когато знае, че пред лазарета е равен с генерала.

Ох, този твой пример с правилата по време на Война, знаеш ли, че хич не ми пасва с представите ми за хуманност и цивилизация, към които са насочени стремежите ни. Защото самата Война е производна на законите на джунглата, и всички надстройки на нейна основа са инфектирани с тях.

Сиси, нищо хуманно и цивилизовано няма в това семейство, което е плащало данъци, да бъде принудено да стигне до социални помощи - понеже е помагало на други семейства, обременявайки се с такса за ЧДЗ и ДДС върху нея... примерно. Нищо цивилизовано няма в преразпределението на местата в ДЗ.
И така или иначе нито една от тези идеи няма да бъде обсъждана - както не беше поставена на масата и идеята издръжка да се плаща не на ДЗ, а на родителите на деца в съответната възраст - еднаква за всички деца. Или да бъде освободена таксата в ЧДЗ от ДДС. Или... многото други.

# 1 144
Ели тук възниква моят основен въпрос - защо не е било казано изрично това миналата година, така сега нямаше да има обидени, ощетени и т.н.т. Няма логика ако е, за да не се редяли всички, защото по тази логика, когато вече се знае, че догодина ще е пак така ще има големи опашки.

Защото не е взимано такова решение. Решението беше за нулиране на датите за всяка кампания. Няма как да се каже изрично обратното. Ако тогава имаше сериозен отпор срещу това, можеше да бъде и различно. Но като знам че при всяка спорна точка в СО се получават жалби с противоположни искания - не знам доколко би било защитимо обратното.

Всеки с аргументите си. И аз някога много бях набрала на критерия брат/сестра, но с течение на времето си дадох сметка че има твърде много родители които го подкрепят. Въпреки че съм разумен човек и считам че аргументите са ми основателни, си дадох сметка че нямам право да твърдя че съм абсолютно права. И спрях да го атакувам.

По спорни въпроси си признавам че ми е много трудно да взема отношение. Всеки от неговата си житейска позиция смята че е прав. И за себе си е прав.

# 1 145
Пак опираме до ОНЗИ въпрос - защо общината разрешава и благославя строежа на бизнес центрове и микрорайони, без да изисква от тях да създават прилежаща инфраструктура, т.е. детски заведения, които да поемат децата на рботещите в тях!
Определено, за работещи хора с работно време до 17:30 или 18 ч, е огромен проблем взимането на децата, особено, когато трябва да прекосят половината град.

# 1 146
  • София

Пак си задавам въпроса към потдържащите запазване на опашките. Какво става с новокандидатстващите (примерът тази година е за набор 2007, които кандидатстват за ЦДГ)?
Или ще искате отделен регламент за едните и другите, което сами разбирате доста ще утежни и без това неясната на моменти система.

Няма как да си запазим местата по опашките, защото сега кандидатстваме за друго нещо - миналата година сме кандидатствали за една група, а сега за друга. Т.е. няма нищо общо с миналата година (освен нервите и чакането). Как да ни се пази ред за нещо за което не сме кандидатствали миналата година  newsm78 Щеше да е логично да се запази реда, ако миналата година беше разрешено да кандидатстваш за група, която ще посещаваш след две години. Примерно да можех да кандидатствам направо за детска градина с идеята като ми дойде реда, детето ми да е пораснало и да му е време да тръгва на градина. А сега ако се запази реда, как да приемат детето ми което трябва да е в градина  в яслената група за която съм кандидатствала преди  Wink
Aми точно това имам предвид, трябва да се анулират всички опашки и класирането да стане отново, защото иначе трябва да се прави нов регламент за различните набори. Peace Това се опитвам да обясня на тези, които искат запазване на миналогодишните им места по опашките.

Чисто формално - не. По същия начин се нулираха датите в новооткрити ДЗ, но не и всички по време на текущите класирания.

# 1 147

Ако продължим примера с опашката за хляб: Аз се редя за яслена група, догодина ще сме за градинска, но аз искам да ми се пази реда от преди това. Ами редите се значи за хляб в хлебарницата, а докато дойде вашия ред ви трябва месо. Взимате си чантата и отивате в месарницата. Ясно и просто. Всяка година се редите за различно нещо - следователно заставате на различна опашка. Въпроса е по-скоро, защо всички плащаме хляба и месото, а само някои го получават?
Нцъ! И хлебарницата и месарницата са щандове от супермаркета "Детски Заведения в София" и имат една каса за плащане на покупките..., щото тоя супермаркет се управлява от една и съща глава -ИСОДГ.

# 1 148
  • София
Ели Х    newsm26

# 1 149
Пак опираме до ОНЗИ въпрос - защо общината разрешава и благославя строежа на бизнес центрове и микрорайони, без да изисква от тях да създават прилежаща инфраструктура, т.е. детски заведения, които да поемат децата на рботещите в тях!
Определено, за работещи хора с работно време до 17:30 или 18 ч, е огромен проблем взимането на децата, особено, когато трябва да прекосят половината град.

Въпрос на законодателство. Мисля че не може да се обвърже издаване на разрешително за строеж с подобно изискване.

# 1 150

Няма как да си запазим местата по опашките, защото сега кандидатстваме за друго нещо - миналата година сме кандидатствали за една група, а сега за друга. Т.е. няма нищо общо с миналата година (освен нервите и чакането). Как да ни се пази ред за нещо за което не сме кандидатствали миналата година  newsm78 Щеше да е логично да се запази реда, ако миналата година беше разрешено да кандидатстваш за група, която ще посещаваш след две години. Примерно да можех да кандидатствам направо за детска градина с идеята като ми дойде реда, детето ми да е пораснало и да му е време да тръгва на градина. А сега ако се запази реда, как да приемат детето ми което трябва да е в градина  в яслената група за която съм кандидатствала преди  Wink

Това с кандидатстването за години напред наистина е наложително, ако се приеме идеята да няма кампанийност всяка година и само за конкретната година

# 1 151
  • София
О, НЕ! КАТЕГОРИЧНО НЕ!
Не знам защо така си ме разбрала - имам предвид, че при равни други условия дете кандидатстващо за ДЗ още от миналата година да има известно предимство пред тези, дето ще се включат в новата кампания от сега. (Под равни други условия, имам предвид равен бал точки). Всъщност, както си въври системата от миналата година - нали тези, които се включват по-късно получават по-късна дата. Ето това да се запази, без да се прави нулиране на входящата дата.

Само да припомня че имаше такова предложение и за миналата година. На децата които чакат по опашки от 2008 г. да се дава допълнителна точка. Тогава имаше несъгласие от страна на другите родители, които пък смятаха че с това че не са кандидатствали са дали по-голям шанс на останалите. Също като аргумент беше и това че родители, кандидатстващи по-отрано имат някакъв шанс всяка година, докато тези които са решили да кандидатстват по-късно не са имали такъв.

В общи линии - голяма драма. Решението беше че ако се нулират дати всяка година би било по-удачно. Типичен пример на казус в който няма удовлетворяващо и справедливо за всички решение.

Обаче част от опашките се запазват  Wink, всички по-големи от 2006 включително. Защо за 2007 за ОДЗ да има нулиране като няма да има сформиране на нова група, а и в голямата си част изобщо няма да има обява на нови места. Те са си на практика текущи класирания.
Няма разлика между тях и 2 ра група 2006 в същото ОДЗ или в кое да е ЦДГ. Защо за едните има нулиране, а за другите няма?

Да, това е наистина много разумен аргумент.
Аз, впрочем, не бях разбрала, че ще се нулират датите само за 2007 и 2008... това е твърде глупаво?

ПП
Не би могло да се приема като аргумент фактът, че група родители биха могли да нарушават правилата, като заемат "предварително" място, което детето няма да използва.

# 1 152
  • София
Кати, няма как да се разпределят по квартали нещата  Peace

Aннa[/b], удобството по местоживеене и сега е само условно.
[/color]
изкуших се да се вклиуча  Mr. Green
ИМА  как да се разпределят по квартали нещата - ако всеки в името на детето си се бе регистрирал по ПОСТОЯНЕН АДРЕС  и да се махне настоящ - само така може и тогава ... всеки щеше да си е в квартала където живее ... еее неудобно ще е за някои бизнес дами които кандидатстват по месторабота , но те са по малко от нас простосмъртните - дали ме разбрахте  newsm78 или е проблем да отидете до общината където живеете и кандидатствате  за ДГ да се регистрирате - Благодаря за вниманието  bowuu!

Не разбирам защо си изтрила частта от поста, в която обяснявам как ДЕЙСТВИТЕЛНО би могло да се направи - практически? Извън "едно си баба знае"... - тук намесата на адресните регистрации е АБСОЛЮТНО НЕ НА МЯСТО! Изобщо прочете ли предложението, преди да коригираш идеята? Тук ставаше дума класирането да е САМО на случаен принцип. Може да живееш в Търново и да кандидатстваш за градина в Триадица - твоя си работа как ще водиш детето си там. Но в градините за простосмъртни предимства да НЯМА - НИКАКВИ. Ще си има градини за такива с предимства.

Кати, няма как да се разпределят по квартали нещата  Peace

Има. Казваш - за простосмъртни ще има - примерно - 3 ма бр. градини - и ги пляскаш равномерно разпределени, където ти дойде. Така или иначе няма да са удобни. Или - социални ще са 3, слагаш ги където ти дойде и организираш безплатен транспорт. Ако е нужно, дори вдигаш таксата на простосмъртните, така щото да покрива и разхода на 5те автобуса, които ще пуснеш, за да обират социалните. Ако се окаже, че са 50:50 - или приблизително - просто ги правиш през 1 по кварталите и всеки се спасява поединично. Няма проблем - има само липса на политическа воля за това.

Aннa
, удобството по местоживеене и сега е само условно.

# 1 153
  • София
Ели тук възниква моят основен въпрос - защо не е било казано изрично това миналата година, така сега нямаше да има обидени, ощетени и т.н.т. Няма логика ако е, за да не се редяли всички, защото по тази логика, когато вече се знае, че догодина ще е пак така ще има големи опашки.
Защото посещаването на детска градина не е задължително. То е по желание. И ако аз сега нямам нужда от градина, не мога да гадая дали ще е така след 1 или 2 години. Човек кандидатства в градината, когато му е нужна, а не няколко години напред. И ако се постави такова условие, ще има доста деца на опашките, само за пазене на местата.

# 1 154
Момичета,... тук сме пет мами които дават противоречиви  собствени мнения и пет други които само следят темата , това е много малка частица от всички които ще кандидатстват , така ,че колкото и да коментираме ,каквото и да е било няма да променим нещата - разбрахме , че критериите няма да се променят поне за сега, така че е безсмислено да влизаме в спорове кои крив и кои прав , НО нека всяка една от нас погледне нещата около себе си и направи всичко възможно да приемат детето й , другите чиито деца са вече приети да се въздържат от коментари с които сипват сол в раните  на чакащите - ако могат да помогнат със съвет - да , но да коментират кое е редно и кое не е след като вече са решили проблема си е най - малко недостойно. Този път наистина обещавам , че се включвам за последно в темата поне до ... 01.03 – обявяване на свободните места в ИСОДГ - Ще кандидатствам почтено , но ако бъда елиминирана непочтено този път ще си търся правата   bouquet!
Съветът ти за решаване на проблемите по единично, се надявам обективно мислещите тук да подминат със снизхождние (всеки има  право да се изказва, все пак)!
Ако аз съм си решила проблема, то не значи че трябва да си мълча за нередностите, през които съм минала, които виждам за другите в момента, предвиждам друг да се сблъска с тях за напред! ... Въпрос на гражданска позиция, мисля!
Колкото до това, че за предстоящата кампания нещата едва ли ще се променят - това също не е причина да спрем разсъжднията си в посока подобряване на системата. Единия от смислите на този форум е именно това!

Общи условия

Активация на акаунт