СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 338
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 1 155
Пак опираме до ОНЗИ въпрос - защо общината разрешава и благославя строежа на бизнес центрове и микрорайони, без да изисква от тях да създават прилежаща инфраструктура, т.е. детски заведения, които да поемат децата на рботещите в тях!
Определено, за работещи хора с работно време до 17:30 или 18 ч, е огромен проблем взимането на децата, особено, когато трябва да прекосят половината град.

Въпрос на законодателство. Мисля че не може да се обвърже издаване на разрешително за строеж с подобно изискване.
А според мен, въпросът не опира в Разрешението за строеж, а по-генерално - опира в градоустройствения план!

# 1 156
  • София
Сислава, влизаме в спора за родените първата половина и родените втората половина на годината и факта че първите биха имали по-голям шанс защото първи ще кандидатстват когато си вземат ЕГН-то примерно.

Ако за начало на кандидатстването се приеме, примерно навършване на 10 месеца на детето (от която възраст,май, приемат в яслите) и от там нататък чакаш в списъка. Всеки след теб ще е чакал по-кратко време - редно в ти да влезеш пръв. И това, при положение, че в ясленските групи се приемат деца не кампанийно, а по навършена възраст - защо изобщо яслите да се водят от правилото Учебна година? newsm78
После за напускане на яслите да не се гледа възрастта на детето (3 г.) а да става с разпускане на групата към септември.

Това от чисто практически съображения няма как да стане - можем да предположим, че [приблизително] еднакъв брой деца ще навършат 10 м. и 3 г. през дадена "учебна" година - но задържайки навършилите 3 до някакъв [фиксиран] отдалечен момент, се спира "входа". Т.е. или трябва да се освобождават от яслата 3 годишните - но те не могат да влязат директно в градина, там местата са запълнени до следващата "учебна" година, или още с това създавате привилегирована част от годината за раждане. От друга страна, ако освобождаването стане на 3 г. очевидно по- добре ще са тези, които са родени в късното лято. Така че... няма сигурен начин за осигуряване на равнопоставеност по този точно начин, наистина.

# 1 157
Ели тук възниква моят основен въпрос - защо не е било казано изрично това миналата година, така сега нямаше да има обидени, ощетени и т.н.т. Няма логика ако е, за да не се редяли всички, защото по тази логика, когато вече се знае, че догодина ще е пак така ще има големи опашки.
Защото посещаването на детска градина не е задължително. То е по желание. И ако аз сега нямам нужда от градина, не мога да гадая дали ще е така след 1 или 2 години. Човек кандидатства в градината, когато му е нужна, а не няколко години напред. И ако се постави такова условие, ще има доста деца на опашките, само за пазене на местата.
И какво лошо има в това да си ги пазят местата? Това не може да е проблем за техниката. Колкото до това, дали лесно ще се намираш в списъка - ами въпрос на начин на представяне на списъка, мисля...

# 1 158
  • София
Ели тук възниква моят основен въпрос - защо не е било казано изрично това миналата година, така сега нямаше да има обидени, ощетени и т.н.т. Няма логика ако е, за да не се редяли всички, защото по тази логика, когато вече се знае, че догодина ще е пак така ще има големи опашки.
Защото посещаването на детска градина не е задължително. То е по желание. И ако аз сега нямам нужда от градина, не мога да гадая дали ще е така след 1 или 2 години. Човек кандидатства в градината, когато му е нужна, а не няколко години напред. И ако се постави такова условие, ще има доста деца на опашките, само за пазене на местата.
Именно-човек кандидатства от нужда в ДЗ и аз съм кандидатствала май месец, защото съм нуждаеща от тогава, защото съм се върнала на работа от тогава и плащам частна ясла от тогага.И точно затова не мисля, че ако някой се е нуждаел от по-рано и е плащал за това, че си чака реда някъде, да бъде изместен от някой , за който нуждата е възникнла сега.А за пазенето на места-ами за това трябва да си има регулатор,.

# 1 159
  • София
Кати, няма как да се разпределят по квартали нещата  Peace

Aннa[/b], удобството по местоживеене и сега е само условно.
[/color]
изкуших се да се вклиуча  Mr. Green
ИМА  как да се разпределят по квартали нещата - ако всеки в името на детето си се бе регистрирал по ПОСТОЯНЕН АДРЕС  и да се махне настоящ - само така може и тогава ... всеки щеше да си е в квартала където живее ... еее неудобно ще е за някои бизнес дами които кандидатстват по месторабота , но те са по малко от нас простосмъртните - дали ме разбрахте  newsm78 или е проблем да отидете до общината където живеете и кандидатствате  за ДГ да се регистрирате - Благодаря за вниманието  bowuu!

Избраният от теб цитат е отговор към Кати, която предложи да има отделни няколко градини само по социални критерии и в другите всички да кандидатстват на общо основание, без никакви предимства. Коментара ти не се връзва  Wink
Ако ти можеш да си позволиш да не работиш и се наричаш простосмъртна - евала. Но моите впечатления са, че повечето майки тук имат нужда и искат да работят. Така, че всички ние "бизнесдамите" коите си изкарваме прехраната работейки също имаме нужда от ДГ за децатата си.

П.С. Не визирам себе си. Имам си жилище, сменила съм си личната карта навремето и кандидатствам в градините до дома ми, защото ми е по-удобно. Но ако с мъжа ми работехме до 18.30 щях да предпочета да кандидатствам по месторабота.

Впрочем, "бизнесдамите" рядко могат да си позволят в 17 ч. да заключат служебните ангажименти зад гърба си и обикновено работят там, където е удобно за клиентите им, не там, където е удобно за тях - или близо до дома им. От друга страна, тъкмо те са тези, които плащат данъците и в последна сметка осигуряват средства за издръжка на децата в ДЗ на другите, които могат да си позволят да избират местоработата си по географски признаци...

# 1 160
Сислава, влизаме в спора за родените първата половина и родените втората половина на годината и факта че първите биха имали по-голям шанс защото първи ще кандидатстват когато си вземат ЕГН-то примерно.

Ако за начало на кандидатстването се приеме, примерно навършване на 10 месеца на детето (от която възраст,май, приемат в яслите) и от там нататък чакаш в списъка. Всеки след теб ще е чакал по-кратко време - редно в ти да влезеш пръв. И това, при положение, че в ясленските групи се приемат деца не кампанийно, а по навършена възраст - защо изобщо яслите да се водят от правилото Учебна година? newsm78
После за напускане на яслите да не се гледа възрастта на детето (3 г.) а да става с разпускане на групата към септември.

Това от чисто практически съображения няма как да стане - можем да предположим, че [приблизително] еднакъв брой деца ще навършат 10 м. и 3 г. през дадена "учебна" година - но задържайки навършилите 3 до някакъв [фиксиран] отдалечен момент, се спира "входа". Т.е. или трябва да се освобождават от яслата 3 годишните - но те не могат да влязат директно в градина, там местата са запълнени до следващата "учебна" година, или още с това създавате привилегирована част от годината за раждане. От друга страна, ако освобождаването стане на 3 г. очевидно по- добре ще са тези, които са родени в късното лято. Така че... няма сигурен начин за осигуряване на равнопоставеност по този точно начин, наистина.

Аз затова написах, че от началото нещата няма да се гладки, а и след време се очакват и нови детски градини, с чиито места положението ще се облекчи.

# 1 161
  • София
Двоен е защото тази година няма да нулират и 2006 пък те са по-новия регламент. Т.е. регламентите нямат никакво значение. Нулират новите групи - да ама нова група в ОДЗ за 2007 набор няма да има. То в същото ОДЗ и за 2008 няма да има нова група, я отпуснат по 5, 6 бройки я не.
Нови групи на практика ще има за 2009 в ОДЗ и за 2007 в ЦДГ и само там, според мен, трябва да има нулиране, всички други са си текущи.
Както и да е ненужен спор Wink.

Ели, в ОДЗ-то до нас ще откриват нова група за набор 2007 (едната новооткрита за този набор се напълни само с деца 10+). Та ето след като всички връзкари влязоха дойде и моя ред. Ако открият групата без нулиране на датите сме вътре 100%. Но е ясно, че няма как да се случи поне не за тази година, но пък за тази година може да се избегне поне да се пълнят групите само с фалшиви 10+  Peace

Не може.
Щото така ще "лъснат" всички, които нямат право на тях.
Прочее, дали не е редно да се направи анкета само между хората, използвали критерии от категорията С1 - дали биха се съгласили техните данни (т.е. използваните предимства, не номер на брачно свидетелство или категория за управление на МПС) да са видни във връзка с големите съмнения относно коректността на използваните предимства - падащи в/у тях, както и в/у останалите, които - евентуално - биха ги използвали?

По спорни въпроси си признавам че ми е много трудно да взема отношение. Всеки от неговата си житейска позиция смята че е прав. И за себе си е прав.

Точно обратното - ти можеш да изслушаш и едните, и другите житейски позиции, и да вземеш своето отношение "отстрани" - не от своята си камбанарийка, както преди някой тук беше писал, а - така да се каже - независимо, вземайки под внимание само обективните признаци.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 14:47 от katiABV

# 1 162
  • София

Избраният от теб цитат е отговор към Кати, която предложи да има отделни няколко градини само по социални критерии и в другите всички да кандидатстват на общо основание, без никакви предимства. Коментара ти не се връзва  Wink
Ако ти можеш да си позволиш да не работиш и се наричаш простосмъртна - евала. Но моите впечатления са, че повечето майки тук имат нужда и искат да работят. Така, че всички ние "бизнесдамите" коите си изкарваме прехраната работейки също имаме нужда от ДГ за децатата си.

П.С. Не визирам себе си. Имам си жилище, сменила съм си личната карта навремето и кандидатствам в градините до дома ми, защото ми е по-удобно. Но ако с мъжа ми работехме до 18.30 щях да предпочета да кандидатствам по месторабота.
Аха разбрах те и ако вероятно работиш на центъра  и имаш  ...10+т. ( по една или др. причина) и искаш там ДГ  за детето си просто , че ти е по удобно - ние от центъра ще кандидатстваме ... на драго сърце в Люлин - ок
п.п. ДГ би трябвало ( но зная , че не е така ) да работят до 19:00 или 19:30 ч.

Ти очевидно не знаеш това, но в час пик София се преминава средно за 2 часа. Дестинация Младост - Люлин. От където и да се опиташ да я превземаш. Е, ако извадиш голям късмет - и нарушиш поголовно всички правила - може някои дни и за час и половина да го вземеш, но пък в други ще си за 3 часа. А "бизнесдамите" обикновено работят не до 18.30, а до 19.30 - 20 ч. В "леките" дни.

# 1 163
  • София

За да не "лъсне" голия... хм, врат на Кмета.

Надявам се да не те разочаровам много - ако на опашката се появи и дете с повече точки от теб, датата ти няма да го измести.
Не забравяй децата, идващи от самостоятелни ясли (дето даже ще имат и доп. точка). Дано успеете!

Децата с много точки вече ги приеха - 20 броя с 10+. Дори да дойдат още 20, пак сме вътре, но това няма да се случи, защото датите се нулират и следващия изтеглен случаен номер едва ли ще е толкова малък. И ние ще имаме точка от ясла, но аз съм реалист и знам, че 10+ точки са повече от 9. Така, че мога само да се надявам, на малък номер  Wink

Аха разбрах те и ако вероятно работиш на центъра  и имаш  ...10+т. ( по една или др. причина) и искаш там ДГ  за детето си просто , че ти е по удобно - ние от центъра ще кандидатстваме ... на драго сърце в Люлин - ок
п.п. ДГ би трябвало ( но зная , че не е така ) да работят до 19:00 или 19:30 ч.
Ами истината е, че ако се виждат от къде са 10+ точки едва ли ще има повече от 2-3 деца, които да ги имат. Всъщност ти искаш да приемат твоето дете в ДГ до вас за да ти е по-удобно, но категорично отказваш другите да претендират за удобство и да кандидатстват по месторабота.  Rolling Eyes Не ме разбираи погрешно - и аз като теб кандидатствам за градина до дома ми, но пак ти казвам, че ако работех до късно единствения ми шанс щеше да е кандидатствам по месторабота. Нали това е смисъл на градините. Някой (държавата) да се грижи за детето докато ти работиш за да платиш данъци и да се погрижиш за държавата. Нормално е да се мисли за работещите  Peace
Друг е въпроса, защо някои се грижат за държавата, а тя отказва да се погрижи за децата им...  Confused Това е трагедията, а не че хората кандидатстват по месторабота  Tired

Изобщо казано, би било логично за близост до месторабота да се дават повече точки, отколкото за близост до местоживеене.

Тогава, ако правилно те разбирам, при недостиг то места за 60-80%, в яслените групи ще влязат само деца родени първо тримесечие, които първи навършват 10 м. Тогава, съвсем логично, ще възроптаят родителите на деца родени в края на годината.

И все пак не мисля че примерът с опашката за хляб е идентичен с кандидатстването в ДГ. Ако на всеки му се каже изрично че ако сега не се нареди, после задължително ще бъде на опашката, и да не е гладен - със сигурност ще се нареди.

Пак казвам - аз в случая не мога да приема че има надделяващи аргументи в едната или в другата посока. И едните и другите родители са си в правото, но кои са по-прави ми е много трудно да определя за себе си.

Идеята ми е принципна, като е ясно, че от първата година на въдеждане нещта няма да тръгнат идеално. От следващите години родителите ще са наясно, че нулиране на дати няма да има вече, а и все пак работи се и по въпроса с откриване на нови градини.

Сисинка, тази точно идея въвежда bias в схемата по принцип. Пиша термина така по простата причина, че не ми е известен български превод. "Повлияване", да ме прощават преводачите, звучи ужасно тъпо в случая. Става въпрос, че с времето нещата могат само да доведат до натрупване на грешката, никога - до разтоварването й. Понеже имаш въведена - съзнателно - системна грешка, не само случайна, в схемата.

ПП
Професионална деформация - не се сърди. Занимавам се със случайни процеси...

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 14:43 от katiABV

# 1 164
  • София
Именно-човек кандидатства от нужда в ДЗ и аз съм кандидатствала май месец, защото съм нуждаеща от тогава, защото съм се върнала на работа от тогава и плащам частна ясла от тогага.И точно затова не мисля, че ако някой се е нуждаел от по-рано и е плащал за това, че си чака реда някъде, да бъде изместен от някой , за който нуждата е възникнла сега.А за пазенето на места-ами за това трябва да си има регулатор,.
Това, че твоята нужда е възникнала по-рано, означава ли, че е по-голяма от на някой, на който му е възникнала скоро? Може и въпросният човек също да е плащал частна ясла, но да е останал без работа и да му се налага сега да кандидатства.

# 1 165
  • София
Предимство по месторабота звучи абсурдно...кой човек в днешно време има сигурност, че следващите няколко години няма да бъде уволнен, съкратен или да намери по-добра работа? И ако живееш в Люлин, работиш в Младост, пък си намериш работа в Надежда?

# 1 166
  • София
Пак опираме до ОНЗИ въпрос - защо общината разрешава и благославя строежа на бизнес центрове и микрорайони, без да изисква от тях да създават прилежаща инфраструктура, т.е. детски заведения, които да поемат децата на рботещите в тях!
Определено, за работещи хора с работно време до 17:30 или 18 ч, е огромен проблем взимането на децата, особено, когато трябва да прекосят половината град.

Въпрос на законодателство. Мисля че не може да се обвърже издаване на разрешително за строеж с подобно изискване.

Може.
Нищо в Конституцията не пречи да бъде направено подходящото законодателство.
Въпрос на... политическа воля.
И заинтересованост.
Каквато, за съжаление, липсва в последните... ами, като се замисля - в последнИТЕ - всички - парламентарни мнозинства...

# 1 167
Предимство по месторабота звучи абсурдно...кой човек в днешно време има сигурност, че следващите няколко години няма да бъде уволнен, съкратен или да намери по-добра работа? И ако живееш в Люлин, работиш в Младост, пък си намериш работа в Надежда?

Дианка, това е теоретично за да покаже, че и по местожителство и по месторабота има логика да имаш предимство  Peace
Но дори да имам цяла точка за местоживеене - ще ми станат 10, което пак е по-малко от 10+. Както и да извъртим критериите все не се събират заветните 10+ точки, а ако си с по-малко шанса е 1:1000.

# 1 168
  • София
Даже много абсурдна.При мен е следният парадокс.
Аз съм в Младост,фирмата ми е  в район Красна поляна,но естеството на моята работа не е стационарна.Въобще не стоя в офиса.Днес съм в Люлин-примерно,но утре може и да съм в Сандански.К'во праим тогава???

# 1 169
В района, в който аз работя детски градини изобщо няма. И тъй като в отпуск по майчинство в момента сме 6-7 служителки на фирмата, от които нито една няма да се върне на работа заради проблема с приема, шефовете обмисляха вариант да създадат на територията на фирмата детска забавачница за децата на служителите. Много хубава идея, която обаче остана в сферата на научната фантастика.

Общи условия

Активация на акаунт