Февруари идва вече, порасна ЮНСКОТО човече - 12

• 21 930
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
няма значение дали си в платен отпуск или не, трябва да си те осигуряват на заплатата. Виж болничния е друго нещо, той се плаща от държавата

Доколкото знам, въпреки че излизаме в майчинство имаме право на пълен отпуск за цялата година.

Рафаелка и ако ще те успокоя, напълно те разбирам, и аз съм в такова положение. Затова и търся нещо да правя от вкъщи докато си гледам и дечко

# 361
  • Пловдив
Rafaella Izza така си е - не е лесно положението сега. И аз още ни мога да се отпусна за покупки- ще взимам основно от племенниците. За количка- добре че майка ми каза , че ще е от тях.
 Не съм сигурна, че годишния отпуск оказва влияние на майчинските, болничните влияят, защото когато си в болничен се намаляват осигуровките. Все пак ако има някой по-компетентен нека се изкаже по въпроса.
 Аз също бих работила до последно, стига да имах спокойствие на работното си място. Не толкова физическото, а психическото напрежение ми пречи.

# 362
За годишния отпуск- тази година и в нашата фирма ни предупредиха, че не можем да си вземем пълния отпуск предварително, ако е в началото на годината или средата, имаш право на толкова дни, колкото се падат за изработеното време от годината- може да си го изчислите по формулката (21 дни: 12)x  месеца, в които искате отпуск.

Много странно и за мен, но явно е влязла някаква наретба.

За майчинството ще видим колко ще бъда ощетена, но от познати знам , че разликата е минимална и не си струва да бачкаш, пък и толкова бременни го правят, явно не е страшна сумата, но ще видим.
Хубавото е, че през това време получавам повече, отколкото като ходя на работа и може би нещата ще се припокрият в един момент и разликата става още по- малка.

# 363
ми ако те осигуряват на малка сума, разлика няма, тъй като минималното майчинство при всички положения е 240, но при по-голяма сума разлика се осеща. Болничния се изчислява като се вземе средноаретмитичното за последните 6 месеца и на теб се превеждат 80%. Ако през тези 6 месеца не си излизала в болнични, взимаш по- голяма сума, да. На на следващия месец няма да вземеш същата, а ще е по-малко и така. А пък после за майчинството от тези 80% взимаш 90% и така

# 364
е триизмерен образ
е движението на триизмерния образ

...започнах да пиша по-рано, но малкия ми изключи компа Twisted Evil и сега забравих какво newsm78

# 365
Осигурявам се на заплата над 1000 лв. Аз доколкото разбрах е 80% от последните 12 месеца, но както и да е от 26 окт съм в болнични и от НОИ ми превеждат средно с по 50-100 лева отгоре, отколкото ако съм на заплата. Заради по-малкото осигуровки и данъци.
Но като ми изчислят после майчинството ще видя точно колко ще съм назад.

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 20:44 от alexova

# 366
Осигерявам се на заплата над 1000 лв. Аз доколкото разбрах е 80% от последните 12 месеца, но както и да е от 26 окт съм в болнични и от НОИ ми превеждат средно с по 50-100 лева отгоре, отколкото ако съм на заплата. Заради по-малкото осигуровки и данъци.
Но като ми изчислят после майчинството ще видя точно колко ще съм назад.

Ако си в болничен до края на бременноста, няма да си назад!

# 367
Не, болничния който в момента ползваш се изчислява като стредноаретмитично от последните 6 месеца и от това взимаш 80%. Съответно за следващия месец средноаретмитичното ти е по- малко от това за предходния месец и ти взимаш по- малко макар и да не го усещаш в момента. А болничния който е 45 дни преди термина и за следващата една година е средноаретмитично за последните 12 месеца, като обаче ти се изчислява дневен надник и от този дневен надник взимаш 90%, като всеки месец си броиш работните дни и си ги умножаваш по тези 90% от дневният ти надник и това ти е сумата за майчинството за текущия месец. Съответно месеците когато има 19 работни дни например взимаш по- малко отколкото дните с 22 работни дни. Дано го обясних ясно.
Все пак ти се осигуряваш на хубава заплата и няма да паднеш под 1000 мисля

# 368
Колкото, толкова, важното е да не се ядосвам от клиенти и колежки.

# 369
Аз съм графичен дизайнер и 2d compositor, по принцип няма никакъв проблем да работя от вкъщи, докато бях в рекламната агенция го правех, когато се наложеше, преди това като бях по майчинство - също, но сега съм в телевизия, там нещата са много по-динамични и е малко по-сложно.

Всъщност, пост фактум осъзнах колко голям плюс е била уговорката ми да работя вкъщи, когато детето е болно, дори си тръгвах по-рано, а доработвах вкъщи, ако се наложи. Това е най-добрият варинат според мен - да ходиш до офиса само заради срещи, а работата да си я вършиш вкъщи...

Платеният отпуск си е платен отпуск, нищо не се губи от него. А до юни можеш да си вземеш остатъка от миналата година. Аз имам 15 дни остатък от миналата година - факт, почивах точно 5 дни за една година. Но не знам ще го взимам ли, ще видим.

# 370
Ох, и аз имам такъв вариант, още от сега ме навиват колежки, дано до тогава не ни мине черна котка път и да има работа, ще е супер да си гледам децата, да съм вкъщи и да разполагам с времето си.

Но здраве, ще го видим.
Работя в туристическа агенция, за протокола.

# 371
в големите градове добре, определено има какво да си работите вкъщи, а пък и това си е и вашата работа, ама в малките градове.....

# 372
само да уточня, че ДА - де факто 90% от заплатата и то НЕОБЛОЖЕНИ с данък звучат добре, но имаше някакво уточнение в закона, че реално не можеш да получиш сума по-висока от най високото си чисто възнаграждение. Т.е. по време на отпуска по майчинство ще получаваме най високата си чиста надница за изчистления период..не може повече  Sad

# 373
е триизмерен образ
е движението на триизмерния образ

...започнах да пиша по-рано, но малкия ми изключи компа Twisted Evil и сега забравих какво newsm78

Това вече ми звучи по-правдоподобно.Мерси,че ме светна Wink

# 374
Радвайте се, че ще получавате нещо дее...
Аз примерно, както съм на 24 сега, с 5 години трудов стаж, от една година не се осигурявам никъде, защото съм реално безработна или фрилансър, демек - карам на хонорари... така че може да получавам 100 лв на месец... даже не се знае и тях дали ще получавам... така че НИ РИВЕТИ... Само бебетата да са живи и здрави и да има любов. Днеска Енчев каза - деца се гледат не с пари, а с любов. Много съм съгласна... въпр. че и пари трябват... особено като почне да си иска... обясненията "не може" са мноого мъчителни, ако няма парички...

Четвъртото измерение на 3Д е движението. това е - нищо повече...

Общи условия

Активация на акаунт