За правата на децата ни!-тема 4

• 55 191
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
Доколкото съм запозната от преди, фактурата се предоставя в социалното и в срок до месец ти я осребряват и сигурно по дебитни карти ги привеждат.

# 331
  • в полите на Балкана
Friend както винаги изчерпателен, но да споделя и аз своя опит Wink  Парички за балнеология и рехабилитация се изплащат само ако в социалната оценка на детето го пише. В някои социални служби има списъци и изплащат само от лечебни заведения фигуриращи в списъка. Иска се оригинална фактура с касов бон. Във фактурата задължително трябва да е написано рехабилитация, тъй като санаториуми вече няма. Трябва да са упоменати броя процедури, нощувки и храна и съответната стойност за един брой и общо. За придружителя се изплаща само нощувка и храна. Друго важно условие е детето да не е по клинична пътека. Най- добрия вариант е питане на място преди пътуване.

# 332
мамаРаче допълнила си ме правилно.  Peace

# 333
  • Бургас
Ние ходим 3 пъти в седмицата на физиотерапия / препоръчана от лекуващият лекар със съответната бележка/  , това влиза ли в частта / рехабилитация/ без да сме били в санаториум? Ако помоля физиотерапевтката ни за фактура , ще се зачита ли?

# 334
  • София
Здравейте отново.Аз продължавам да чета закони и правилници и сравнявайки ЗИХУ от преди юни 2010г и ЗСПД след юни 2010г. И съответните правилници стигнах до извода, че:
70%  -ната помощ просто е уредена в различни закони. Само дето не са си направили труда да доизкусурят нещата , и са оставили същото разминаване между Закона и правилника, въпреки, че целта е да се спре изплащането със задна дата, и според мен положението е същото както и преди и трябва да се прави отново пътечка която преди е била утъпкана.
Затова ще Ви помоля за ме ориентирате къде  мога да прочета  за това кое е по-важно( то ясно, че е закона, но искам основание).
Да питам и още – като подавам молба по чл.8д от ЗСПД, да подам една на която да пиша, че си искам парите със задна дата, или да пусна две? - Смятам и да обжалвам , ако ми откажат пари със задна дата, но ме притеснява, че през този период няма да изплащат и парите които са за настоящите месеци, та затова да са две отделни, молби.
Другото което ми се струва, че ще ме прецакат пак е за еднократната помощ за дете родено с увреждане(100-те лв.) . И тях май няма да ги получа защото: ДИ – е от раждането 07.10.2008г., диагноза с която сме минали ТЕЛК е от 14.09.2010г. И молбата за телк е от 31.09, ноооо  Телка е от 02.11.2010г. Което ще рече месец след като малкият навърши 2г. Абе изобщо кашата е пълна и май няма да ни изплатят нещо със задна дата, но ще чакам и съответните решения. И още нещо което ме интересува за въпросната добавка пак ли трябва да взимам удостоверение от общината( нали с първата молба съм подала такова?)

# 335
За даренията на инвалид и връщането на част от данъците - на тая страница най-долу и на следващата. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=184832.msg5846644;topicseen#msg5846644
Две години правихме, после не ни беше до това и спряхме.

# 336
  • Бургас
Здравейте отново.Аз продължавам ........

Молбата е една, на ръка си добавяш, че ги искаш със задна дата. През периода на обжалване, което ти гарантирам, че ще е доста дълъг, няма да получаваш паричките, най-вероятно. Колкото до еднократната помощ, можеш да опиташ, но според мен няма да стане, понеже моето дете беше на 2 г. и 4 дни, когато подавах молбата /телка беше от преди седмица, ДИ - от раждането/, но ми я отказаха. И не съм единствената. Все пак каквото и да предприемеш - УСПЕХ!!!

# 337
  • София

Молбата е една, на ръка си добавяш, че ги искаш със задна дата. През периода на обжалване, което ти гарантирам, че ще е доста дълъг, няма да получаваш паричките, най-вероятно.
Да де, аз знам, че е една молба, но исканията са две, и за това се чудя дали ще стане с две молби с различни входящи номера?  newsm78  или другото което ми идва на ум е да подам молба , без да пиша със задна дата и когато излезе решението да подам втората за изплащане със задна дата.

Да си допиша, че се сетих нещо. Има ли някой който е подал молба по 8д за изплащане със задна дата и има писмен отказ? - до момента  случаите са само с устен отговор или по точно убеждаване, че виждаш ли няма смесъл, закона е променен.

# 338
  • в края на града
Ако имаш намерение да се разправяш, задължително искай писмен отказ, колкото и да ти се обясняват, че няма смисъл настоявай, длъжни да да ти го издадат. Вече него можеш да обжалваш пред Дирекция соц.подпомагане.Такава е процедурата.
Аз също разбрах, че по новия правилник са премахнали изплащането със задна дата, но не съм се интересувала по-подробно. Звъни по телефоните в АХУ и дирекцията за соц.подпомагане и искай повече информация. Успех!

# 339
  • в полите на Балкана
Ние ходим 3 пъти в седмицата на физиотерапия / препоръчана от лекуващият лекар със съответната бележка/  , това влиза ли в частта / рехабилитация/ без да сме били в санаториум? Ако помоля физиотерапевтката ни за фактура , ще се зачита ли?

Питай в социалните по местоживеене. Ако правите физиотерапия в СБР ще  осребрят фактурата или в медиицински център към рехабилитационен комплекс. Ще трябва и едно зелено направление от ЛЛ, в което пише, че детето се насочва за рехабилитация. Трябва да знаете също, че това е еднократно и не изплащат повече от 15-20 дни.т.е. броя процедури. newsm78 Не съм сигурна за точния брой бяха 20, но май ги намалиха.  Mr. Green Само физиотерапия без лечебна физкултура и другите екстри може и да не платят, но пробвайте.
Успех и пишете резултата

# 340
  • Бургас
Ние ходим 3 пъти в седмицата на физиотерапия / препоръчана от лекуващият лекар със съответната бележка/  , това влиза ли в частта / рехабилитация/ без да сме били в санаториум? Ако помоля физиотерапевтката ни за фактура , ще се зачита ли?

Питай в социалните по местоживеене. Ако правите физиотерапия в СБР ще  осребрят фактурата или в медиицински център към рехабилитационен комплекс. Ще трябва и едно зелено направление от ЛЛ, в което пише, че детето се насочва за рехабилитация. Трябва да знаете също, че това е еднократно и не изплащат повече от 15-20 дни.т.е. броя процедури. newsm78 Не съм сигурна за точния брой бяха 20, но май ги намалиха.  Mr. Green Само физиотерапия без лечебна физкултура и другите екстри може и да не платят, но пробвайте.
Успех и пишете резултата
Ходим на частно, освен да разпитам физиотерапевтката дали не е прикрепена към някоя СБР.

# 341
daritt, не мисля, че фактура от физиотерапевтката ще свърши работа. На зелената бележка от ЛЛ нашите социални искаха да пише точно санаториума (СБР) или дома, към който ни насочва за процедури. Разпитай социалната си  Peace
nadia.76, според мен идеята за две молби не е лоша. Мисля си, че ако подадеш една и напишеш на ръка това за задната дата както правехме преди просто ще ти дадат заповед за отпускане от следващия месец без повече обяснения. Така мисля. А нямат право да ти откажат приемането на молба независимо втора, трета или пета подред. И както е писано в закона трябав да ти отговорят писмено и в срок, а ако е отказ да е мотивиран!

# 342
  • София
 Friend ,чаках с нетърпение твоя отговор.   bouquet  Hug , значи правилно съм схванала уловката. Аз поне така си мисля, че ще е по-добре, па макар и повече разкарвания. Ще пусна една молба по 8д. и примерно като си взема решението за отпускане на помощта, ще поискам да подпълня другата със искане за изплащани на парите със задна дата.  #Cussing out , за да мога след това спокойно да си обжалвам, пък ако ще и 2г. да ме мотаят , а същевременно искат не искат, ще трябва да изплащат парите за настоящия период, тъй като ще има влязло в сила решение.

# 343
nadia.76 не претендирам за кой знае каква компетентност по въпросите. Просто както много други хора тук чета закони и правилници подробно преди да отида в социалното. И пиша от опита, който имам разбира се. Случвало ми се е да отивам с разпечатки от закони и Държавен вестник и да се окаже, че в социалното нямат последните изменеия. Независимо, че те не са от преди седмица или месец...
Тази година и ние имахме спор и се насложиха две молби за едно и също нещо. В крайна сметка се насъбраха куп заповеди - една за отказ, друга за отмяна, после за одобрение... В крайна сметка всичко си дойде "на мястото" тъй като не обжалвахме в съда.

# 344
  • София
Да питам само в тези случаи адвокат по какво право ми трябва (може би административно или?) то дано не се стига до там, но за всеки случай. И конкретно дали можеш да ме насочиш по  въпрос от предишният постинг за значението на Закона и правилника къде и какво да търся. Защото пак, ще кажа  - според мен "ключето от стаичката" е точно в разминаването между закона и правилника. Абе в общи линии "Царя - дава, падаря - не"   #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт