За правата на децата ни!-тема 4

• 55 222
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
  • sofiq
Здравейте,ние сме нови в тази тема.Много моля ако има някои възможност да ми обясни какво трябва да направя от тук на татък защото нямам никаква идея какво следва да се направи.Полу4ихме си решението на 21.09. с дата 14.09 казаха ми 4е трябва да го заверя но до 14 дни или след не разбрах.Детенцето ми е със 100% с 4чужда помощ на какво имаме право някои може ли да ми каже.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ

# 241
  • в полите на Балкана
veronika_1 след като си завериш решението отиваш в социалните с копие от него. Подаваш молба за двойни детски, друга молба за социална оценка и още една молба за паричките по чл.8д това са 70% от мин.раб.заплата. Когато ти излезе социалната оценка ще видиш на какво имаш право. Тогава с копие от нея и от решението на ТЕЛКК си подаваш молба за интеграционни добавки. Всъщност първия път когато отидеш в социалните ти трябват три копия от решението на ТЕЛКК.
За заверката не знам как става забравила съм Blush дано се включи някои с по прясни спомени.

# 242
  • sofiq
БЛАГОДАРЯ

# 243
  • Бургас
Заверката на Телка се прави след 14-я ден,тогава изтича срокът в който евентуално може да се обжалва.

# 244
  С копие от ТЕЛК-а и акта за раждане,както и 3 снимки,на детето и на 2-ма придружители по избор си подаваш карта и за градския транспорт,която важи докато изтече срока на ТЕЛК-а,и се презарежда всеки месец по 8лв

# 245
аз да питам, мога ли да паркирам в синя зона на места за инвалиди... при полжоение, че си нося решението от ТЕЛКа на детето ми, което НЕ е собственик на колата...? Rolling Eyes И плащам ли нещо за престоя...? Хич не ми е ясна тая синя зона, а наскоро направиха целия център на Бургас син! ooooh!

# 246
Ако не се лъжа по закон "инвалидните права" важат само когато колата е собственост (или съпружеска собственост) на човека с ТЕЛК. В твоя случай дори да носиш ТЕЛК-а мисля, че ще не само ще платиш за синята зона, но и ще ти вдигнат колата (или ще и сложат скоби, не знам как постъпват в Бургас).
Все пак трябва да се поровя из закона пак...

# 247
                Аз мисля,че можеш да си вземеш лепенка и документ от КАТ с телковото решение,но на мен мъжът ми не даде.Не искал и на колата да се чете и всеки да пита за кого е. Sad

# 248
"Лепенката" в същност е карта, която се издава от общината, а не от КАТ. Поне тук е така.

# 249
здравейте бихте ли ми изяснили нещата със стикерите за синя зона и винетката.Кой има право на тях? Какъв е реда за получаването им ? Колата се води на мен,аз съм с 75% ТНР  и нещо друго което мога да ползвам !

# 250
Здеавейте мили мами,от известно време доста се отчаях и все търсех в нета за подобен на нашият проблем и много се радвам,че ви намерих!
Синът ми е на 2 год и 6 мес,преди 6 мес му поставиха диагноза долна спастична монопареза,започнахме през април рехабилитация...а на телк минахме чак на 20ти август,защото те бяха отпуска 1 мес,разбрах,че Ни се полагат пари на куп за минал период,защото както при повечето от вас децата ни са увредени по време на раждане!Но всичките ми надежди се изпариха,когато разбрах,че закона е променен през април и....НИЩО НЯМА ДА ВЗЕМЕМ!
Е КАЖЕТЕ МИ ТОВА НА КАКВО ПРИЛИЧА!!!!НАЩА МИЛА РОДИНА!!!
Виждам,че има и други майки като мен И МИСЛЯ,ЧЕ Е ВРЕМЕ НЕЩО ДА НАПРАВИМ!!!!!!!!!!!!!!!
Защото най-много ме ядосва мисълта,че закъсняха и то доста с диагнозата на детето ми!Ако беше поставена навреме и навреме назначенаи процедури,сега той щеше да е много по добре!!!!
Ще се радвам да чуя мнението ви и ДА ОБЕДИНИМ СИЛИ!!!!!!! Hug

# 251

до the big bear аз съм на 19 ,аз също чаках НЕЛК 3 Години да ме викнат на комисия и на 26.11.2009 аз се явих,но решението ми го пратиха чак на 23.04.2010г. с няколко дни по късно след промяната на закона, мисля че беше на 16.04.2010 публикувано в ДВ.Майка ми също чакаше паричките но уви едно голямо НИЩО.

# 252
galeto19,ами разбирам те напълно,както и твойта майка.....НЯМАМ ДУМИ просто...
НО АЗ ПАК ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ КАТО НАС-ДА НАПРАВИМ НЕЩО!!!! Hug

# 253
Здравейте,бих искала да попитам някой кога ще ми изплатят първите пари на малкия от социалните?Документите ги подадох(заедно с готовата соц оценка) на 15ти септември,а на телк сме минали на 20ти август.
Моля ви кажете ми кога и колко парички да чакам.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! Hug

# 254
  • Бургас
Би трябвало да получиш парите в края на м. октомври според процента,но незная дали ще ти изплатят за минал период.Аз също се надявам от НОИ да ми изплатят  социалната пенсия на синът ми за минало време.

Общи условия

Активация на акаунт