За правата на децата ни!-тема 4

• 55 180
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
Социална оценка обжалва ли се? От соц. са казали не, защото била препоръчителна, а не задължителна.
Ето какво пише в ЗИХУ за оценката:
===
Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) (1) Социалната оценка се извършва въз основа на медицинската експертиза по методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика.
(2) Социалната оценка установява:
1. потребностите и възможностите за рехабилитация;
2. възможностите за обучение;
3. възможностите за трудова заетост и професионална реализация;
4. потребностите от социални услуги;
5. възможностите за социално включване.
(3) Социалната оценка се извършва по искане на:
1. лицето с увреждане;
2. родителя (осиновителя), настойника или попечителя на лице с увреждане;
3. семейството на роднини, близки или приемното семейство, при което е настанено дете с увреждане по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(4) По искане и с участието на лицата по ал. 3 въз основа на социалната оценка се изготвя индивидуален план за интеграция

Чл. 13. (1) Социалната оценка включва:
1. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) оценка на обстоятелствата по чл. 12, ал. 2;
2. препоръки за необходимите мерки за социално включване;
3. мотивирано предложение за отпускане на месечна добавка за социална интеграция по чл. 42, ако се установи, че е необходимо отпускането й.
4. (нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) мотивирано предложение за отпускане на целева помощ за изработване и/или покупка на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия, посочени в списъците по чл. 35а, ал. 1;
5. (нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) мотивирано предложение за отпускане на финансова подкрепа по чл. 41а.

===
Т.е. оценката препоръчва, а за да бъдат отпуснати интеграционните добавки трябва да представиш определени документи. Например в оценката ако пише "ДА" срещу добавка за рехабилитация и балнеолечение социалните няма да изплатят нито лев, докато не бъдат представени направление от ЛЛ, и фактура от заведението попълнена според изискванията.

# 391
  • Бургас
"Социалната оценка се извършва въз основа на медицинската експертиза...", но явно когато са я изготвяли, не са прочели нито ЕР от телк, нито епикризата на детето, май напосоки са писали Да и Не. Деца с този вид заболяване нямат нужда от целева помощ за изработване или покупка на помощни средства , приспособления и съоръжения, медицински изделия.... , а само там е посочено Да.  Какво се прави в такъв случай?

# 392
Така и не можах да намеря утвърдената от министъра методика. Но при всички случаи мисля, че е добре да говориш с човека от Закрила на детето, който отговаря за вас. Нали са провели разговор с теб. Дори би трябвало да са идвали у вас.
От опита който имам знам, че гледат предимно процентите в ЕР, а не действителните нужди на детето. А не би трябвало да е така. Обсъдете тези детайли, за които си писала.

# 393
  • София
Такаааааа. Един спешен въпрос?   newsm78 Вярно ли е , че след като ТЕЛК -а е от 2.11 и заверен на 17.11.10г.,, нямам право да подам молби за детски, и по чл.8д сега( ноември месец), а трябва да е през декември?

# 394
Вярно е. И в Отдела за закрила на детето и в социалните ми го обясниха.
И аз на следващия месец подавах документи за помощите.

# 395
Такаааааа. Един спешен въпрос?   newsm78 Вярно ли е , че след като ТЕЛК -а е от 2.11 и заверен на 17.11.10г.,, нямам право да подам молби за детски, и по чл.8д сега( ноември месец), а трябва да е през декември?
Глупости!!!!
Имаш право разбира се.В нито един закон няма подобно изискване!
Има една подробност обаче- до коя дата ти е стария ТЕЛК, ако е до края на ноември ти вече имаш подадена молба за тях.

# 396
  • Бургас
Такаааааа. Един спешен въпрос?   newsm78 Вярно ли е , че след като ТЕЛК -а е от 2.11 и заверен на 17.11.10г.,, нямам право да подам молби за детски, и по чл.8д сега( ноември месец), а трябва да е през декември?
И при нас датите бяха почти същите, но от социалните ми казаха точно обратното, да побързам с набавянето на документите за да може да ми плащат от следващият месец... /първи телк ни беше/.

# 397
Не забравяйте и че детски, интеграционни и 8д се плащат с 1 месец по-късно, тоест парите за януари ги вземаме през февруари и т.н.т.

# 398
  • София
Ами не знам обаче утре ще отида и ще ги подам.Защото сега чета правилника който много обичат и днес даже ме водиха да ми четат, но нали бях под напрежение и въобще не я слушах какво ми чете, та там пише:
ППЗСДП
Чл. 19  (2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението[/b]. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.

Чл. 24а.   (6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решениетоКогато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

# 399
  • София
Обаче ми се иска да споделя и една добра новина, защото със служителките и инспекторката която говорих днес   УСПЯХ ПОНЕ СЛОВЕСНО С НАДЦАКВАНЕ НА ЦИТАТИ ОТ ЗАКОНИ И ПРАВИЛНИЦИ ДА ГИ УБЕДЯ, ЧЕ ПРАВОТО ЗА ЗАДНА ДАТА ГО ИМА КАКТО Е БИЛО ПРЕДИ, САМО, ЧЕ ПО ДРУГ ЗАКОН.  Извинявайте, че крещя, но все пак е нещо и има някаква светлина в тунела. Та въпросната инспекторка с която говорих на края рече ... "-   Ами пуснете си молба за задна дата пък ще видим. Знам, че несъответствието между ЗСПД и ППЗСПД го има , но ние работим по правилника."  #Cussing out

# 400
Обаче ми се иска да споделя и една добра новина, защото със служителките и инспекторката която говорих днес   УСПЯХ ПОНЕ СЛОВЕСНО С НАДЦАКВАНЕ НА ЦИТАТИ ОТ ЗАКОНИ И ПРАВИЛНИЦИ ДА ГИ УБЕДЯ, ЧЕ ПРАВОТО ЗА ЗАДНА ДАТА ГО ИМА КАКТО Е БИЛО ПРЕДИ, САМО, ЧЕ ПО ДРУГ ЗАКОН.  Извинявайте, че крещя, но все пак е нещо и има някаква светлина в тунела. Та въпросната инспекторка с която говорих на края рече ... "-   Ами пуснете си молба за задна дата пък ще видим. Знам, че несъответствието между ЗСПД и ППЗСПД го има , но ние работим по правилника."  #Cussing out

Няма такъв филм- ние работим по правилника. Naughty
Като нормативен акт закона е с по-голяма тежест от правилника.

# 401

Днес отидох пак до социалните и поисках да  подам нова молба   или в свободен текст да си я напиша, че  искам  да ми бъде отпусната и изплатена месечната добавка по чл.8д от Закона за семейни  помощи за деца, със задна дата  ,/за да имам  писмен отказ които да обжалвам,/ беше  ми казано в прав текст, че такова нещо няма  вече от 1 година и да пиша на министерството да ми ги отпусне.  не искаха да ми дадат  нито старата молба нито да си напиша нова .направо незнам какво да правя.сега писах и депутатката от герб да видим дали ще имам отговор от нея

# 402

Днес отидох пак до социалните и поисках да  подам нова молба   или в свободен текст да си я напиша, че  искам  да ми бъде отпусната и изплатена месечната добавка по чл.8д от Закона за семейни  помощи за деца, със задна дата  ,/за да имам  писмен отказ които да обжалвам,/ беше  ми казано в прав текст, че такова нещо няма  вече от 1 година и да пиша на министерството да ми ги отпусне.  не искаха да ми дадат  нито старата молба нито да си напиша нова .направо незнам какво да правя.сега писах и депутатката от герб да видим дали ще имам отговор от нея
Плюс това напишете жалба до директора на АСП, и още една до директора на социално подпомагане в района Ви- опишете как са Ви отказали да Ви дадат молба с мотива,  че вече няма плащане със задна дата.
Пишете не ги жалете!!!
Френд го е казал по-горе- тези хора там не са за украса, а за да ни информират и служат!

# 403
  • София
Ооо, аз днес както писах бях на литературно четене на правилници. Служителката ми чете ППЗСП чл.24а, и вика 
-  .................."Ми ето тук го пише,че е от месеца след ТЕЛКА!"  -  а аз от своя страна
-  Да обаче в чл.12 т 10 пише , че има право на 3години от датата на възникване.   
-...................."То няма такъв член в закона"
- Напротив има , потърсете го, там са уредени вземанията по ЗСПД.  - намери го , чете и вика
- ...................."Е ама ние работим по ППЗСДП"
-Значи не спазвате закона, защото в административнопроцесуалният кодекс  се казва, че закона е с по-голяма стойност от правилника . И ме прати при инспектор, там да се обяснявам, където разговора протече горе-долу по същият начин и госпожата ми заяви тогава да си подам молба и , че знае, че има разминаване.  Wink

# 404
  • София
nadia.76, в крайна сметка ти как процедира с молбите? Решението за сина ми също е от ноември и мен ме върнаха днес ( не ми приеха молбата с днешна дата), защото изплащането е от следващия месец. На въпроса ми защо не мога да я подам днес, дори и изплащането на помощите да е от следващия месец, ми отговориха, че ако я подам сега, ще ми върнат отказ и пак ще трябва да подавам декември  ooooh!.

Междувременно намерих едно съдебно решение по подобен казус http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-akt … d810/47891410.htm. В него има тъкувание на чл. 12, т.10 от ЗСПД, според което той урежда давността за предявяване на искането за получаване на помощите, а не определя началната дата на възникване на правото на получаване:
"Поради горните съображение съдът намира, че претенцията на жалбоподателката за изплащане на месечната добавка за детето й с трайно увреждане за предходен период – от 22.06.2009г, когато е установено заболяването му, до 31.01.2010г вкл., е лишена от правно основание. Такъв начален момент на възникване на правото на месечна добавка не е предвиден нито за отменения чл.43 от ЗИХУ с чл.35 ал.6 от ППЗИХУ, нито пък с чл.8д от ЗСПД, съотв. чл.24а от ППЗСПД. Впрочем последната редакция на този текст, приложим както към момента на постановяване на оспорената заповед по см.чл.142 ал.1 от АПК, така и понастоящем, е най-благоприятния за нея като правоимаща, защото според него правото й на месечна добавка възниква от 01.02.2010г, а не от 01.04.2010г или от 01.05.2010г, както са предвиждали неактуалните редакции на ППЗИХУ и ППЗСПД. Ето защо оспореният отказ на административния орган от 15.07.2010г да признае на М.М. право да получава месечна добавка за детето си Константин, считано от 22.06.2009г до 31.01.2010г е законосъобразно, обосновано и правилно, и не са налице основания за ревизията му.

В тази насока съдът преценява като неоснователни всички възражения на жалбоподателката. Така на първо място твърдението й, че моментът на възникване на правото по чл.8д от ЗСПД е определя съобразно разпоредбата на чл.12 т.10 от ЗСПД, е лишено от правно основание – тексът урежда давностните срокове, с изтичането на който правото да бъде искана месечна добавка по чл.8д се погасява, не и началният момент на възникването му. "

А има ли други желаещи да изпратим отворено писмо на Министъра относно изплащането със задна дата? Защо лишават именно хората, които имат най-голяма нужда, от тези помощи? Каква е логиката да не се изплащат със задна дата, особено при вродени заболявания?. Аз бих се наела да подготвя чернова, но не съм юрист, ако има такъв ще бъде много от помощ.

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 00:19 от annie13

Общи условия

Активация на акаунт