За правата на децата ни!-тема 4

• 55 200
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Задължително искайте входящ номер с дата.
Има случай в който дават входящ номер от края на месеца например, а в заповедта после пишеше "на основание молба от ... " с дата от началото на следващия месец. Съответно парите един месец по-късно.

А дали няма вероятност да ни наругаят от социалните ако тръгнем да подаваме нова молба, след като един път сме го направили и е влязла в сила, //освен добавеното на ръка за изплащане на пари със задна дата?
ДА! Вероятността е много голяма според мен. А защом им позволявате да ви ругаят? Службата им се казва "социално ПОДПОМАГАНЕ", а не "служба по ругатните и незаинтересоваността"

Цитат
Кой член точно да цитирам? Нищо не пречи да опитам Simple Smile
Чл. 12. ал.10 от Закона за семейни помощи за деца
(това е за месечната добавка от 168 лв)

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 16:42 от Friend

# 376
  • София
Аз също опитах да поискам ксерокопие, но не ми позволиха, макар че предложих да ми задържат личната карта, докато им върна оригиналната молба-декларация. А с входящия № нямах проблем, дадоха ми го. 
Ами аз ще си я снимам предварително, те само да си допишат от долу кой я приема.  Wink Ще си взема и индиго, ако се наложи да им услужа  Simple Smile

daritt , ти отиваш подготвена за скандал и въоръжена с листа и химикал, за да може докато си набрала, да си излееш яда в една жалба и така и така си там направо я пускаш. Ако пък стане чудо и няма проблем още по-добре.

Ето и текста които съм измислила аз и ще пиша на молбата. 
Моля да ми бъде отпусната и изплатена месечната добавка по чл.8д от Закона за семейни  помощи за деца, със задна дата на основание чл.12 т. 10 от ЗСПД , в който са уредени вземанията по този закон и даващ право на три години - считано от месеца за който се отнася, като бъде взета под внимание ДИ от ЕР № ................./ от ..................издадено от ТЕЛК/НЕЛК/РЕЛК  към ......................(името на болницата)

Така де , да е точно и ясно и да няма не разбрали.

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 17:18 от nadia.76

# 377
  • София
Здравейте и от мен отново.

Решила съм в понеделник да ходя в общината и да подавам нова молба по чл.8д.
Имам въпрос , тя самата молба-декларация е по образец, и понеже аз вече съм подавала май месец и имам заповед за получаване на добавката, сега ще искам втора и къде да напиша този свободен текст, като то преди подписа няма място.
http://normabg.com/pravilnik-za-prilagane-na-zakona-za-semejni-p … deca/normativ/p26
ето и линк към образеца.

Дали ще е нагло към молба-декларацията си да прикача и молба със свободен текст, в който цитирам закона и в който обяснявам основанието си. И в този случай един входящ номер ли?

и още един въпрос: това със задна дата е само за добавката по чл.8д, нали?

Иначе съм потърсила адвокат и самата аз ще се консултирам с него, но ще е следващата седмица, а дотогава искам да съм подала нова молба, ако не ме изгонят де.
Ще пиша какво е станало и какво ми е казал адвоката.

И още нещо, ще подадем молбите в дирекция социално подпомагане, но дали да не обърна въпроса и до социална закрила, където подавах молба за социална оценка, дали да не потърсим съдействие и там.?

# 378
nadia_76,   newsm10

MaLe,  и на мен ми се наложи да потърся съдействие от Отдел "Закрила на детето" във връзка с проблем, който се опитаха да ми създадат от социалната служба. Но там (точно, където подадох декларация за социална оценка) ми обясниха, че нямат нищо общо с определянето на изплащанията на интеграционните помощи. Там се намесвали, когато условията на живот на детето не са нормални, когато има физ. или псих. насилие и т.н. Но ти пак отиди ако решиш, във всеки град може да е различно.
А това за допълнителния лист, нищо не ти пречи да си подготвиш такъв, пък ако не дадат вх. № за него, ще намериш начин да впишеш текста в оригиналната молба.

# 379
  • София
Точно на тази молба трябва да го допишеш. На бланките които дават от там на мястото където пише   "Моля да ми бъде ..........." има място и можеш там да го допълниш. А за отделен лист не знам дали става.

# 380
  • София
Благодаря много,
ще споделям как се развиват нещата.

# 381
  • София
Лелееее, пак се заплетох. И уж чета и пиша стриктно какво ми трябва и пак се оказа, че съм изтървала нещо. В бланките които имам уж на всяка пише какво ми трябва, но май не са пълни? - Та чета за удостоверение за постоянен адрес - то към коя молба трябва ?
Въпроса конкретно ми е : - Бележки които трябва да се вземат и искат са
1- Бележки за ваксините от личния
2- Удостоверение за постоянен адрес на детето.
3- Банкова сметка
Друго има ли? Спомням си ,че за еднократната помощ при раждане искаха някаква бележка за родствени връзки ли? - за какво ли беше  newsm78, трябва ли такава?
В момента съм подготвила 5(пет) комплекта документи:
1 - За двойните детски
2- Молба - декларация по чл.8д (2броя)
3- Молба за социална оценка
4-Молба за синя зона   
5-Молба за еднократна помощ за дете с увреждане

Това ли е всичко или пропускам нещо?

# 382
  • Бургас
копия от ЕР, лична карта, акт за раждане..., гледам по моите, но ние сме по големи и ни искат и бележка от училище и от месторабота за дохода...

# 383
  • в полите на Балкана
За молба-декларацията за извършване на социална оценка са нужни
1. Документ за самоличност (за справка)
2. ЕР на ТЕЛК/НЕЛК или ЛКК
3.Копие от удостоверението за раждане на детето

За молбата за детските
1. Удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за предходните 12 календарни месеца, спрямо месеца,  през който е подадена молба-декларацията ;
2. Удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/чка в …клас;
3. Удостоверения за раждане на децата
4. Копие от експертно решение на РЕЛКК/ЦЕЛКК или ТЕЛК/НЕЛК
5.Копие от  удостоверението за раждане на децата
6.Бележка з апоставени ваксини от ЛЛ
7. Лична карта (за справка)
Когато се подава молба  за детски за дете с увреждане НЕ се представя удостоверение за доход както и бележка от учебно заведение, ако детето не е навършило 18г.

За Молбата - декларация по чл.8д
1. Копие от удостоверение за раждане на детето/децата.
2.Копие от експертно решение за определяне на вид и степен на увреждане или за определяне степен на трайно намалена работоспособност.
3. Уверение от учебното заведение, че детето с трайно увреждане, навършило 18 години, продължава своето образование (само за деца, навършили 18 години, до навършване на 20 години).
4.Лична карта (за справка)
5.Удостоверение за раждане на детето (за справка).

След излизане на социалната оценка се подава
Молба-декларация за отпускане на месечна добавка за социална интеграция
 За нея са нужни
1. Документ за самоличност (за справка)
2. Социална оценка
3. Акт за раждане за деца до 16-годишна възраст (копие)
4. Експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) (копия).

# 384
  • София
Благодаря, точни и ясни както винаги   bouquet
Аз тези документи съм ги приготвила(оригнали и  копия от -  ЛК, ЕР, и актовете за раждане съм направила, че и в повече да не ме изненадат)

newsm78 Конкретно ме интересува обаче за бележките от общината (удостоверение за постоянен адрес и удостоверение за родствени връзки) Трябват ли и искат ли ги при  първо подаване? - че от общината нищо не съм вземала, та да мина преди това и с тях да се снабдя, ако ще са ми необходими. Иначе от ЛЛ съм взела за ваксините, и снимка съм подготвила за талона за синя зона.

# 385
Здравейте, моля за малко информация. От 26.11 съм безработна. Напуснах по взаимно съгласие и ще подам документи в Бюрото по труда. Малката е с ТЕЛК 100% с чужда помощ,ходи на детска градина формално(няма мн дни, постоянно боледува). Разбрах,че не мога да и стана личен асистент. Имам ли някакви други " превилегии ", след изтичането на обезщетението за безработица? Бях подочула ,че възоснова на ТЕЛК-а Бюрото по труда поема здравните ми осигуровки. Вярно ли е това?

# 386
  • Бургас
Социална оценка обжалва ли се? От соц. са казали не, защото била препоръчителна, а не задължителна. На друго детенце със същата диагноза като дъщеря ми са отпуснали само транспорт и консумативи/ лекарства/, а тя няма нужда от тези неща, при нас е коренно различна. Някой да се е сблъсквал с този проблем?

# 387
Помогнете и вие в разпространението на писмото, фейсбук страници, блогове, форуми и т.н...

http://megafon.capital.bg/

Последна редакция: нд, 28 ное 2010, 17:33 от teo7777

# 388
  • Бургас
Помогнете и вие в разпространението на писмото, фейсбук страници, блогове, форуми и т.н...

http://megafon.capital.bg/
Писмото се затрупва с нови вести. Това е директният линк http://mogilino.wordpress.com/2010/11/28/%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0% … %BE-%D0%BF%D1%80/

# 389
Здравейте, моля за малко информация. От 26.11 съм безработна. Напуснах по взаимно съгласие и ще подам документи в Бюрото по труда. Малката е с ТЕЛК 100% с чужда помощ,ходи на детска градина формално(няма мн дни, постоянно боледува). Разбрах,че не мога да и стана личен асистент. Имам ли някакви други " превилегии ", след изтичането на обезщетението за безработица? Бях подочула ,че възоснова на ТЕЛК-а Бюрото по труда поема здравните ми осигуровки. Вярно ли е това?
Кой ти е казал,че не можеш да й станеш личен асистент?Изтървала си вече срока за -І-я етап,но можеш спокойно да кандидатстваш за ІІ-я етап,подаването на документите ще започне на 10януари по програмата "Подкрепа за достоен живот",която е към общините,сега за І-я етап са много малко бройките,но ще са повече за ІІ-я.Опитай,желая ти успех!Можеш да попиташ и за националната програма,но доколкото знам,не се знае тя дали ще продължи да съществува от догодина.Все пак и това е вариант.
За здравните осигуровки мисля,че е вярно,когато детенцето е със 100% с ЧП
  nadia.76,трябва да имаш удостоверение от общината за постоянен адрес за теб и за детенцето задължително,успех!

Общи условия

Активация на акаунт