За правата на децата ни!-тема 4

• 55 187
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
Точно за това писах преди няколко поста. Радвам се, че имам съмишленици.
Предлагам Ви да прочетете мотивите, след З  А  К  О  Н
за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания, има го на сайта на народното събрание.
Правните норми се вземат и в комплект се прехвърлят в ЗСПД. Ще вмъкна само нещо, защото е дълго, става дума за материалния интерес, разгледан в две точки в края на мотивите -
. По този начин цялата правна материя, която обхваща въпросите на семейното подпомагане, се интегрира в един нормативен акт. Предлага се запазване на сегашния характер на добавката по отношение на липсата на доходен критерий, размера, достъпа на семействата, начина на изплащане и т.н.   

# 361
Предлагам Ви да прочетете мотивите, след З  А  К  О  Н
за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания, има го на сайта на народното събрание.
Би ли дала линк?

# 362
здравейте
  и от мен!!!искам да разказа за патилата ни -имаме решение на ТЕЛК от 14.04.2010г ,а детето ми е родено на 12.01.2008г.когато отидох до  Социалните и питах дали имаме право  да се върнат парите за миналия период те ми казаха,че според новия закон  вече нямаме това право .може би  това че им повярвах /даже  питах и други  служители от др .град  и те ми казаха ,4е нямама това право- ми беше  голямата грешка  която направих.сега се 4удя какво можем да направим!!!

# 363
  • София
Здравейте и от мен, мислих и аз да се вкча с въпрос, и той е същия като на Спасови.
Дори и нашият ТЕЛК е 04.2010, а детето е родено 06.2008.
Можем ли да направим нещо по въпроса или това касае период само след излизане на експертно решение.
Много благодаря,
много ми помогнахте с инфо тогава при подаването на документите, надявам се и сега също.

# 364
Най-важното, когато подаваме каквито и да е молби в социалните служби е ПИСМЕНИЯ им отговор. Само той може да се обжалва и само тогава има какво да се обжалва. Устен отговор или устни обяснения никога не могат да се обжалват. Също така много важно е ние изрично да сме упоменали писмено изискванията си (за какво, по кой закон, чл. и т.н.), при това преди подписа си. Първия им начин да ни откажат е като ни излъжат (устно). Вторият начин, ако първия не е успешен (в моя случай) е да не отговорят нищо, при условие че точно и ясно съм обяснила претенциите си в молба-декл. Това вече юридически се нарича "мълчалив отказ". Но за щастие той може да се обжалва. Логиката е такава, че щом е подадена декларация с някаква молба, соц. служители задължително трябва да дадат своя отговор и то мотивиран.  Много хора се отказват и тогава - при липса на писмен отговор, защото не знаят, че точно тогава имат правно основание за обжалване. И аз нямаше да зная, ако не бях направила юридическа консултация. Аз лично съм убедена в това, че закона дава право за изплащане със задна дата. Защото ако наистина няма такъв закон, така както обясняват соц. служители, би трябвало това точно и ясно да се докаже - да се цитират закони, алинеи и каквото и да е в доказателство на техните твърдения. На мен лично, бягството им от такъв писмен отговор доказва, че съществува правото ни за пари със задна дата. Не вярвам, че с промяната в закона, то отпада.  
 Аз от тук нататък разчитам само на правна защита. След всяко развитие ще споделям.

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 20:01 от anjel_7

# 365
MaLe,
за да имаме право да изискваме помощи със задна дата, трябва датата на инвалид. да е датата на раждане.
Моята дъщеря е на 13 год. Преди няколко месеца, при престой в Пирогов за операция, разбрах за правото ни за ТЕЛК. Решението за инвалид. е с дата на раждане. Значи за 13 години аз съм спестила достатъчно пари на държавата. Затова и сега ще се боря до последно.
Из аз получих много полезна информация от тези форуми (и архивните). Вече споделих това, че при подаване на молба-декларация за интегр. помощи по чл. 8д, задължително трябва да се впише преди подписа със свободен текст това изискване.

# 366
  • София
Датата на инвалидност!
Моят е син е с вродена бъбречна аномалия.Вродена хидронефроза, в последствие и с операция.
Това следва ли да значи, че имам някакви права?
решението за инвалид. къде се упоменава?
всъшност да видях, го ...и нашата дата на инвалидност е рожденната дата.

Какво мога да направя? При положение, че молбата ми е била май месец? Някакъв съвет?

# 367
И ние сме с бъбречни увреждания.
Най-добре е да питаш адвокат дали имаш право сега, след като вече е започнало изплащането по чл. 8д,  да подадеш молба за помощи със задна дата.

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 20:27 от anjel_7

# 368
  • София
да, аз го видях, и редактирах поста си...
дали бих могла да започна отново борба с тях.

# 369
До миналата седмица бях убеден, че съгласно нормативните документи няма основание да се изплащат пари по 8Д със задна дата. Сега ровейки се в документите от преди 4-5 години и сегашните виждам, че няма съществена разлика и просто текстовете са прехвърлени от ЗИХУ в ЗСПД. Което БИ ТРЯБВАЛО да означава, че каквото основание имаше преди 4-5 години за изплащане със задна дата, същото го има и сега.
Разбира се според мен един обикновен социален работник няма как да вникне в тези детайли. Те се опират най-много на методически указания и разяснения спуснати "отгоре". За това когато подавате молби, разпечатайте си извадки от законите и правилниците (ние поне така направихме преди време) И СЕ БОРЕТЕ ДОКРАЙ за правата си! Указанията нямат по-голяма сила от законите. Покажете им, че си ги знаете правата така както техните задължения. И дори знаете къде ги пише. А ако срещнете като описаното по-горе БЕЗОБРАЗНО отношение пишете жалби. На тях също са длъжни да ви отговорят. Изисквайте ВИНОВНИТЕ служители да бъдат наказани. Защото подобно отношение ТРЯБВА да бъде наказвано!!! Само така ще бъде променено.
За писалите по-горе. На ваше място аз бих подал за изплащане със задна дата. Ако откажат - обжалвайте!

Имайте предвид, че от 01.01.2011 влизат в сила нови промени!

# 370
Промените касаят предимно новия чл. 41 а в ЗИХУ. Струва ми се, че дублира по някакъв начин чл. 42. Каква точно ще бъде процедурата, не ми стана много ясно.

# 371
  • София

Friend , пак ли. Да не би да са решили най-накрая да си свършат работата, или ще е поредното безумие?  - Риторичен въпрос. Защо ли си мисля, че знам отговора предварително.

spasovi , MaLe , подайте нова молба по чл.8д . Вярно, че молбата и същата и вие имате отговор и влязло решение на нея, но всъщност с новата молба ще имате конкретно и единственно ДРУГО искане, на което искат не искат ще трябва да дадат отговор.
Аз, съм решила в понеделник да ходя до социалните, за да подавам молби (за всички помощи - за първи път) и като мина с основните молби, ще подам отделно втората молба по въпросният член , да видиме какво ще стане.
И тук въпроса???  newsm78  дали да настоявам на ксеро-копие отзад дето пише Подпълва се от служител приел молбата да искам да ми се напишат -име и подпис и съответно входящ номер или да се задоволя само с входящият номер???

# 372
  • Бургас
А дали няма вероятност да ни наругаят от социалните ако тръгнем да подаваме нова молба, след като един път сме го направили и е влязла в сила, //освен добавеното на ръка за изплащане на пари със задна дата?
Кой член точно да цитирам? Нищо не пречи да опитам Simple Smile

# 373

Friend , пак ли. Да не би да са решили най-накрая да си свършат работата, или ще е поредното безумие?  - Риторичен въпрос. Защо ли си мисля, че знам отговора предварително.

Вече ми подсказаха и се поправям. От 01.01.2011 се очакват нови промени. Имам предвид подоходния критерий за интеграционните добавки. Извинявам се за грешката!

# 374
Аз също опитах да поискам ксерокопие, но не ми позволиха, макар че предложих да ми задържат личната карта, докато им върна оригиналната молба-декларация. А с входящия № нямах проблем, дадоха ми го. 

Общи условия

Активация на акаунт