За правата на децата ни!-тема 4

• 55 175
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте!
Моля ви за помощ! Искам да се ориентирам кои са тези тежки хронични заболявания, които министерството на здравеопазването регламентира в специален списък? Както и кои са заболяванията, които правят едно дете "дете със специални образователни потребности". Благодаря ви!

# 421
...Понеже отказват да дават и празни бланки, като решат, че нямате право аз я имам сканирана празната бланка, така че ако някой има нужда да ми пише имейл на лични да му я пратя.

Всички бланки на молбите ги има на сайта на Агенцията по социално подпомагане. Аз, мисля да си ги разпечатам и попълня вкъщи, за да не губя време в клечане, чакане 2 пъти на опашка и писане при социалните...

# 422
  • 2 етажа над тавана
...Понеже отказват да дават и празни бланки, като решат, че нямате право аз я имам сканирана празната бланка, така че ако някой има нужда да ми пише имейл на лични да му я пратя.

Всички бланки на молбите ги има на сайта на Агенцията по социално подпомагане. Аз, мисля да си ги разпечатам и попълня вкъщи, за да не губя време в клечане, чакане 2 пъти на опашка и писане при социалните...

Дано при теб ги приемат - пролетта по същия начин си бях свалила бланките от сайта им, попълних си ги прилежно , именно за да си спестя клечането да попълвам на място и какво - като отидох да ги подам - не можело, трябвало да се попълнят бланки в зелен цвят - които са едно към едно с тези в сайта им, единствената разлика е цвета. Така че имайте и това предвид. Дано не ви върнат,де.

# 423

Дано при теб ги приемат - пролетта по същия начин си бях свалила бланките от сайта им, попълних си ги прилежно , именно за да си спестя клечането да попълвам на място и какво - като отидох да ги подам - не можело, трябвало да се попълнят бланки в зелен цвят - които са едно към едно с тези в сайта им, единствената разлика е цвета. Така че имайте и това предвид. Дано не ви върнат,де.

Напълно вероятно е, първа радост е за тях да ни затрудняват. Каква ли им е била целта, публикувайки ги в интернет?!?

# 424
За бланките. Има публикуван образец, който щом отговаря на утвърдения трябва да бъде приет. В закона пише (по памет) "молба по образец", а не "разпечатана със зелено мастило" и прочие простотии. В тези случаи целта е създаване на проблеми на хората.
Жалба би трябвало да напишете до началника на регионалната служба СП. Ако искате опитайте да издирите телефона му и  вразговор опитайте дарешите проблема. Това би могло да ви спести време, но не и да ви издейства по-човешко отношение. А и на тези след вас.
nadia.76 го е казала много правилно. Имате право да искате (когато и колкото прецените), а те имат право да ви удовлетворят исканията или да ви откажат ПИСМЕНО И МОТИВИРАНО!

# 425
  • София
Аз знам, че бланките като образец ги има качени, дори на няколко места, но  в тези които дават е направено нещо като таблица за данните, а иначе конкретно бланката за 8д си е бял лист А4 с черно мастило, така, че няма как да разберат дали е от техния принтер. Едната от молбите които подадох, си я бях снимала собственоръчно и поне за това нямаха възражения, че дори и не разбраха. Wink

# 426
В молбите, кои аз си свалих, също има таблички...ама да не разводняваме, ще се пробвам, пък ще видим. Simple Smile

# 427
  • в края на града
...
но исках да питам , има ли някой който е подал молба-декларация за добавката по 8д, но не едновременно с друга и за първи път?

Аз ще подам такава, но за първи път съм подала май месец, и ми изплащат от тогава,
сега много се съмнявам, че ще искат да я приемат, сигурна съм, че ще откажат заради налична към момента заповед.
Та има ли такива?
Преди години, но тогава беше по чл.43, сега 8д, за парите със задна дата подадох отделна молба. Също не искаха да ми дават, с хиляди обяснения как нямам право, но аз бях много упорита... Накрая май им писна от мен и ми приеха молбата, после вече писах - писмен отказ, обжалване и решаване на проблема...

# 428
Извинете, но дали някой може да ми отговори на въпроса?

# 429
Извинете, но дали някой може да ми отговори на въпроса?
А имате ли конкретно заболяване или диагноза и, ако имате, какво е!

# 430
Да, има. Въпросът ми е - къде мога да прочета конкретната наредба, защото на сайта на Здравното министерство не откривам нищо.

# 431
AnnaGaudi, там няма как да намериш. Самото определение СОП (специални образователни потребности) би трябвало да те насочи към нормативни документи на образователното, а не на здравното министерство. Виж това. Предполагам знаеш, че децата със СОП не са само децата, на които е поставена някакав диагноза...

# 432
  • София
документите за децата със СОП в детските заведения са или ТЕЛК или ЛКК за някое хронично заболяване.
Детските заведения нямат изисквания други. Телк или ЛКК се издават според други изисквания.
След като има документ с диагоноза се отнася до Регионалния инспекторат по образованието, от където се издава писмо, в което се описват СОП, според медицинските документи. КОмисия от РИО преценява и описва, че детето може да се интегрира в обикновена детска група и тн и тн.

# 433
Ако става дума за критериите по които се оценява процента от ТЕЛК ето ТУК ще намерите Наредбата за медицинска експертиза.
Пардон. Водят се "отправни точки", а не критерии.

# 434
Благодаря на всички, които ме насочиха. 

Общи условия

Активация на акаунт