Българска литература

• 76 106
  • 657
  •   1
Отговори
# 180
  • Разпиляна във въображението
Толкова много заглавия и съвременни автори. Може би ще взема да си купя "18% сиво". Вчера я загледах в Хеликона.

# 181
споделете нещо за "Пътят на мастилото"
И аз се присъединявам към въпроса.

# 182
  • на североизток от Рая
   Здравейте, момичета!

Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но знам, че поне ще ми отговорите.
 Започнах да чета четирилогията на Фани Попова - Мутафова /Солунския чудотворец, Дъщерята на Калояна, Йоан Асен , Боянския майстор/. Преди 6-7 години четох тези 4 книги, харесах ги страшно много и реших да ги прочета сега отново. Тогава ги взех от Регионалната библиотека в нашия град, сега ги вземам пак от там. НО, дойде ред на четвъртата  книга и се оказа, че я няма в библиотеката. Най-много ме дразни това, че библиотекарките ме убеждават, че тя НЕ Е написана от Фани П.-М.  Shocked Била от Иван Тенев, имало само 1 екземпляр и той бил от 1976г. и не е в наличност. Обясних им, че съм я вземала от тях преди години и т. н., но те упорито твърдят обратното. Аз ще си я купя, ако трябва, но пак ще я прочета. Но, днес се чувствах като невежа в библиотеката. А дъщеря ми се дразни, че оспорвам думите на библиотекарките. А те, горките, май не искат да се занимават с хора.

# 183
Четвъртата книга от тази тетралогия на Ф. Попова-Мутафова се казва Последният асеновец, а не Боянският майстор.

# 184
   Здравейте, момичета!

Започнах да чета четирилогията на Фани Попова - Мутафова /Солунския чудотворец, Дъщерята на Калояна, Йоан Асен , Боянския майстор/. Преди 6-7 години четох тези 4 книги, харесах ги страшно много и реших да ги прочета сега отново. Тогава ги взех от Регионалната библиотека в нашия град, сега ги вземам пак от там. НО, дойде ред на четвъртата  книга и се оказа, че я няма в библиотеката. Най-много ме дразни това, че библиотекарките ме убеждават, че тя НЕ Е написана от Фани П.-М.  Shocked Била от Иван Тенев, имало само 1 екземпляр и той бил от 1976г. и не е в наличност. Обясних им, че съм я вземала от тях преди години и т. н., но те упорито твърдят обратното. Аз ще си я купя, ако трябва, но пак ще я прочета. Но, днес се чувствах като невежа в библиотеката. А дъщеря ми се дразни, че оспорвам думите на библиотекарките. А те, горките, май не искат да се занимават с хора.

сьвсем не си невежа, явно библиотекарките са се обьркали. Ето информация за книгата и можеш да си я порьчаш от този сайт. Аз се разрових и за Иван Тенев, който явно е написал книга сьс заглавие Боянският майстор, но най-вероятно е сьвпадение на името.
http://www.knigopolis.com/index.jsp;jsessionid=2C81C02EA217C109E … d=6983&v=book

Издателство Унискорп представя автентичните издания на романите от четирилогията "Асеновци". С романа "Последният Асеновец (Боянският майстор)" приключва историческият епос за царете от династията Асеновци на Фани Попова-Мутафова. Първото издание е от 1938 г. и е озаглавено "Последният Асеновец", а второто от 1943 г. е с друго име - "Боянският майстор". Под заглавие "Майсторът от Бояна, балканска трагедия от XIII в." е издаден през 1944 г. от издателство "Стренгхолц", Амстердам. Първоначално романът не е бил включен в четирилогията, въпреки че тематично е естественият й завършек. При това в него е проследена съдбата на доста герои от "Йоан Асен ІІ". Самата авторка е възприемала "Последният Асеновец (Боянският майстор)" като самостоятелен роман и не го е свързвала с историческия епос. След като през 1988 "Последният Асеновец" излиза в тираж 200 112 екземпляра, се заговаря за пръв път за четирилогия вместо за трилогията "Асеновци".

# 185
  • на североизток от Рая
    Chrisimommy,  mai4eto_27   Hug, благодаря ви!

Вече ходих в книжарница "Хеликон" и утре книгата ще ми бъде доставена там. Ще я прочета с удоволствие. Даже ми се иска да я занеса в библиотеката, за да я видят.

# 186
Аз пък си купих от Хеликон тази
http://www.helikon.bg/books/118/147926_autopsiia-na-edna-liubov.html
Аутопсия на една любов от Виктор Пасков, много ми хареса, много е откровена, проникновена и изстрадана, но изданието се оказа дефектно - малко преди края има около десетина празни страници и сега не мога да я довърша. писах на Хеликон дали могат да ми я подменят, сега чакам отговор. Ако не ми я сменят ще отида в книжарницата и там ще дочета книгата  Grinning.

# 187
споделете нещо за "Пътят на мастилото"
И аз се присъединявам към въпроса.
Аз съм голям фен на първия й сборник разкази - "Любов и смърт под кривите круши", но с този нещо не ми се получи, а очаквах да е подобен. Прочетох книгата от инат. На повечето разкази дори сюжетa не схванах, а от първия сборник ми звучат и сюжети, и характери, и цели реплики, да не говорим колко съм препрочитала някои от разказите - от любов към тях. Та, това ми е никого с нищо неангажиращото мнение.

# 188
"Железният светилник" ми е любимият български роман Grinning
На мен също Peace Миналата седмица го довърших, сега препрочитам "Преспанските камбани".
Харесвам разказите на Йовков, на Елин Пелин, стиховете на Смирненски и Вапцаров...и още много творби на български автори.

# 189
  • Варна
Антикварна е, но много ми хареса - "Писма до поискване", Лиляна Михайлова - разкази.

# 190
  • София
"Щъркели на леда" на Весела Люцканова
По идея на VG - "Отвори, аз съм..." и "Корабът" на Лиляна Михайлова, и двете повести ми харесаха много. По първата е филма "Най-добрият човек, когото познавам"
"Яловата вдовица" на Бойка Асиова - великолепна ...

# 191
   Здравейте, момичета!

сьвсем не си невежа, явно библиотекарките са се обьркали. Ето информация за книгата и можеш да си я порьчаш от този сайт. Аз се разрових и за Иван Тенев, който явно е написал книга сьс заглавие Боянският майстор, но най-вероятно е сьвпадение на името.
http://www.knigopolis.com/index.jsp;jsessionid=2C81C02EA217C109E … d=6983&v=book

Издателство Унискорп представя автентичните издания на романите от четирилогията "Асеновци". С романа "Последният Асеновец (Боянският майстор)" приключва историческият епос за царете от династията Асеновци на Фани Попова-Мутафова. Първото издание е от 1938 г. и е озаглавено "Последният Асеновец", а второто от 1943 г. е с друго име - "Боянският майстор". Под заглавие "Майсторът от Бояна, балканска трагедия от XIII в." е издаден през 1944 г. от издателство "Стренгхолц", Амстердам. Първоначално романът не е бил включен в четирилогията, въпреки че тематично е естественият й завършек. При това в него е проследена съдбата на доста герои от "Йоан Асен ІІ". Самата авторка е възприемала "Последният Асеновец (Боянският майстор)" като самостоятелен роман и не го е свързвала с историческия епос. След като през 1988 "Последният Асеновец" излиза в тираж 200 112 екземпляра, се заговаря за пръв път за четирилогия вместо за трилогията "Асеновци".

Много ми харесват! Като дете, на 14, се пробвах да ги чета и тогава не се получи, но сега ... Много ми допадат!

# 192
Кристин Димитрова - "Дългият път на мастилото" - уж нищо особено, но се запомня.
Людмила Филипова - "Антихтонът на Данте" - изумително четиво, браво на авторката. От нея харесах много и "Стъклени съдби".

# 193
А има ли тема за разкази лично творчество?

# 194
  • Бургас
Обичам много български автори и няма как да ги изброя всички.
Може би най-вече : Йордан Йовков, Димитър Талев, Георги Господинов, Виктор Пасков ( специално " Балада за Георг Хених") ...

Общи условия

Активация на акаунт