Българска литература

• 76 062
  • 657
  •   1
Отговори
# 630
  • В Балкана
Pixie   bouquet
Според уикипедия, "Дъщерята на Калояна" през 1962 г. е редактирана под натиска на БКП. „Солунският чудотворец“ и  „Йоан Асен ІІ“ - също
През 2007-2009 г. излиза четирилогията Асеневци в оригинален вид, без поправките.

Аз се интересувах от годината на издаване на първите, автентични нейни книги. Според написаното от теб и уикипедия-та, трябва да ги търся в периода 1938 - 1962 г.

Ако си намеря новите издания на добра цена, ще си купя тях. Но ми се струва трудна работа.. А толкова стари книги се продават на безценица..

Трънските разкази съм си ги заплюла за коледен подарък. Имам още няколко книжки на шкафчето, които чакат прочит. Но четенето не става толкова бързо като купуването.

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 07:40 от Rain*

# 631
Eх, какви прекрасни мигове изживях като дете с "Дъщерята на Калояна" Heart Eyes Ако искате, "Един след полунощ" го пуснаха за безплатно теглене в блога "Аз чета". Аз обаче не си падам много по есеистика, т.е. нямам нищо против, но предпочитам романи, така че ще изчакам да прочета поне два от романите на Керана Ангелова, преди евентуално да стигна и до "Един след полунощ". За "Трънски разкази" на Петър Делчев и аз съм чувала, чела съм и един страхотен откъс, така че и това влиза в списъка.

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 01:08 от heureuse

# 632
Не са ли това тези трънски разкази? Или има и още?

# 633
Рейн, да, новите издания всъщност печатат по-ранните творби. Например, в самото начало на Йоан Асен II от 2009 пише, че е печатан по второто издание от 1943. Самите предговори на новите издания са също интересни. Предговорът на Йоан Асен включва критиките и рецензията на комунистическите редактори.

За мен лично, автентично, първо издание от 1938 би струвало повече от последните  Peace   

# 634
  • на североизток от Рая
Не са ли това тези трънски разкази? Или има и още?

Това са!  Hug

# 635
Благодаря, neli!  Hug В такъв случай и аз ще ги прочета.

# 636
Аз в момента чета един роман "На другия бряг", издаден от Сиела. Бях привлечена от историите за интригите в един офис, но после се оказа, че една от героините отива в манастир да си почине от суетата на светския живот. Представях си четиво като Монахинята на Дидро, но се оказа, че се пише наистина за добри хора, които се молят за всички хора, а авторката пише, че е нещо като лодкар, който пренася всички души, които искат да отидат на другия бряг. Вдъхновяващо!

http://ciela.bg/books/book/na-drugiia-briag/1653

# 637
  • Казанлък of all places
И новина, която ме накара буквално да подскачам на място от яд,че няма да съм в София по това време :
"А знаете ли, че на 13 декември, петък, на щанда на CIELA Books на панаира на книгата ще гостуват Мирослав Пенков и Захари Карабашлиев?"

# 638
Pixie   bouquet
Според уикипедия, "Дъщерята на Калояна" през 1962 г. е редактирана под натиска на БКП. „Солунският чудотворец“ и  „Йоан Асен ІІ“ - също
През 2007-2009 г. излиза четирилогията Асеневци в оригинален вид, без поправките.

Аз се интересувах от годината на издаване на първите, автентични нейни книги. Според написаното от теб и уикипедия-та, трябва да ги търся в периода 1938 - 1962 г.

Ако си намеря новите издания на добра цена, ще си купя тях. Но ми се струва трудна работа.. А толкова стари книги се продават на безценица..

А каква е разликата между "цензурираните" и "автентичните"? Имам "цензурираните" - хубави, с твърда корица. Четох някъде, че има добавени страници, въпросът е дали това променя сюжета.
 newsm78

# 639
  • Пловдив
А Милен Русков е написал следното в профила си във фейсбук - "На 10 декември, в първия ден от Панаира на книгата в НДК, ще чета заедно с хърватския писател Анте Томич от 17 ч. По-точно Краси Василев, който играе Асенчо в постановката по "Възвишение", ще прочете два откъса от нея. След това от 18,30 ще подписвам книги на щанда на "Жанет 45". Заповядайте!"

# 640
  • В Балкана
А каква е разликата между "цензурираните" и "автентичните"? Имам "цензурираните" - хубави, с твърда корица. Четох някъде, че има добавени страници, въпросът е дали това променя сюжета.
 newsm78

Нямам идея. Но ми се чететат автентичните.  Simple Smile

Ще се разтърся по сериозно по сергиите за книги и в продавалника. Често пъти излизат истински съкровища от там.

# 641
Тъжно е, че за да може да се докосне човек до тези книги трябва да има късмет да попадне случайно от някъде на тях - което е почти невъзможно вече...

Да вметна само, че от тази година вече има една малка страничка в Wikipedia и за Младен Денев. Изброени са творбите му, открити в интернет и на пазара на антикварни книги. Толкова без неговото знание и одобрение, защото с присъщата му, неразбираема в днешно време, скромност, вероятно би се противопоставил или най-малкото би му било неудобно да се прави страница и за него. За Лиляна Михайлова има страница още от преди смъртта й.

# 642
Напоследък се запалих по Деян Енев и изчетох  всичките му книги с разкази. Чудесен е, няма слаба книга! Simple Smile
Най-после прочетох и " Възвишение", а веднага след него и "Калуня-Каля". Преди ги почвах, четях отгоре-отгоре, спирах...Е, най-после ги изчетох сериозно. Не знам дали не сбърках, че ги четох една след друга книгите, като първа беше " Възвишение", а после " Калуня-Каля".
Е, " Възвишение" не ме грабна, очаквах повече. "Калуня-Каля" ме увлече, хареса ми. Simple Smile Дествително незааслужено пренебрегван роман.
Лятото бях на среща-разговор с Деян Енев, нали той е претокрил Божинов. Много ме натъжи историята на автора, толкова труден живот е имал, толкова унижаван, мачкан, непризнаван, живял в мизерия... Sad
Като споменахте " Трънски разказа" на Петър Делчев, не знам дали е споменавано тук заа неговия брат, писателят Георги Томов, също кадърен съвременен автор...
Не знам и дали се е коменала тук Керана Ангелова като автор. Вълшебница е, такъв неподражаем стил!

# 643
  • постоянно
Морска вълна

Дантели се диплят в моите нозе,
със страст и любов ме прегръщат,
изпълват със щастие моето сърце,
далече ме носят и връщат.

Разплела, разпуснала буйни коси,
вълната се хвърля в брега си
и в нейната песен морето шепти.
Тя носи загадка с дъха си -

дъха на безкрайното синьо море