Българска литература

• 76 753
  • 657
  •   1
Отговори
# 270
  • София
От съвременно издадените книги съм чела само на Петко Бочаров последните две:
- Картини от три Българии и
- Лица и съдби от три Българии
и то заради забежките ми към историческите факти...от първата бях много приятно изненадана и я прочетох на един дъх, втората все още я чета, но по-бавно върви Wink
Определено с удоволствие ще следя за добри съвременни заглавия за следващо четиво Simple Smile

За Българската класика или само хубаво или нищо Wink

# 271
  • Варна
Връщам темата на първа страница със "Срещи с Буров" на Михаил Памукчиев. Струва си и звучи твърде земно.

# 272
Имаме доста творци,с които да се гордеем.За мне най-добрият бг роман е "Железният светилник" ,от разказите-Йовков ( "Последна радост" ми е най-любим) ,а поезия-Яворов ,Вапцаров,Смирненски.Наскоро четох "Матриархат",на един нов автор ,не е като старата литература... Simple Smile

# 273
  • Майничка
Имаме доста творци,с които да се гордеем.За мне най-добрият бг роман е "Железният светилник" ,от разказите-Йовков ( "Последна радост" ми е най-любим) ,а поезия-Яворов ,Вапцаров,Смирненски.Наскоро четох "Матриархат",на един нов автор ,не е като старата литература... Simple Smile

Да не би да имаш предвид "Матриархат" на Георги Мишев? Ако да - какъв нов автор, човекът е към 76-годишен, новелата е от 1967-8г., даже има филм от 1977г. ooooh!

# 274
възможно е ,не съм запозната с него,но понеже никъде не го бях чувала,сгреших..

# 275
Някой чел ли е книгата "Стъклен дом " ? Как ви се стори? Не толкова като история , а като стил на писане , тя историята е ясна .

# 276
  • Майничка
Някой чел ли е книгата "Стъклен дом " ? Как ви се стори? Не толкова като история , а като стил на писане , тя историята е ясна .
Аз я четох, както заради уточняващите детайли около историята, така и заради Ваня Щерева, много харесвам стила й на писане. Въпреки че не е еднороден, в смисъл, всяка от досегашните й книги все едно е правена като инсталация, проект на творец, преминаващ през различни периоди на експериментиране, всеки път се изненадвам приятно. Може и да не са книги, към които да посягам ежеседмично или ежемесечно (обичам да си препрочитам честичко произволни пасажи или цели книги), но ако ми попаднат в ръцете през година-две, се радвам на срещата с тях.

Може би, ако бях прочела "Стъклен дом" преди да гледам първия сезон, щеше да се получи нещо такова, но сега определено магията не сработи. Като се замисля, никоя от книгите, които съм чела, адаптирани по сценарий на вече гледан филм, не е успявала до догони обраността и образността на филма. Ефектът е, все едно на някого са му дали да прави подробен преразказ на народна  приказка или басня и са му казали да го направи точно за 2 часа - той или ще свърши по-рано и като стигне до някъде, ще почне умишлено да разтегля и влачи, че да се вмести във времето, или обратно - ще почне бавничко, после времето ще го притисне и ще сгъсти края. Има и трети вариант - ще свърши много по-рано и ще се заеме да ревизира писаното, докато крайният вариант достигне стилистични "висоти", които са твърде далеч от простичкия и лаконичен изказ на оригинала.
В тази книга има и от трите, особено от последното Wink. За мен тя има смисъл дотолкова, доколкото дава детайли, които запълват някакви сюжетни празноти, но сякаш един по-"журналистически" стил (ама не от онзи "трябва спешно да запълним 7 колони с лакърдии, че две реклами отпаднаха") би бил по- на място.

# 277
Gargamela, благодаря ти за подробното описание ! Предполагам , че в скоро време ще си я взема да я прочета . Отдавна искам да прочета книга от съвременен български автор , но все нещо ме спираше  Rolling Eyes Надявам се това да е правилното попъдение като за начало !

# 278
Прочетох "Кръглата риба" на Момчил Николов.

Много съм се забавлявала с неговата Hash oil  Peace
Ще я включа в листа си значи Grinning

Задължително трябва да прочетете "Горният етаж", спуква от смях!

А пък след няколко дни излиза новата книга на Момчил Николов, която е първа от трилогията за Кръглата риба, има интервю с него тук

# 279
  • София
Горният етаж e от трилогията заедно с Кръглата риба, не че има значение в какъв ред се четат. Страхотни са.
То май в обратен ред се издават като гледам.

Значи ще чакаме Машини за любов.

# 280
Здравейте и аз реших да се включа в темата - наистина имаме много добри автори. Когато бях в гимназията имахме страхотна учителка по литература, която така успяваше да разпалва интереса към иначе "задължителната" литература, че всички я слушахме в захлас и часовете по литература се превръщаха в най-интересните за класа.

Четирилогията на Талев, "Железният светилник" го чета поне веднъж в годината. Много ме натъжава ...

Аз също веднъж годишно прочитам книгите   Wink
И аз го приключих вчера,омагьосана съм,толкова увлекатлно,мъдро,красиво четиво не ми беше попадало в ръцете....толкова хубаво написано,толкова автентично,описателно,как въздейства,сюжетите,героите,историята-всичко се преплита в една очарователна приказка....
Съжалявам,че по времето,когато бях ученичка не е имало такива форуми,понеже учителката ми бше една злобна женица и не успя да ме накара да обикна литературата така,както в последствие,а тук с много онлайн приятели не спирам да чета,няма по-красиво хоби от четенето:)

# 281
  • Sofia
Мда, и аз мисля, че учителите и училището са тези, които отказват децата от книгите.  Mr. Green
Класиците ни са прекрасни, но за жалост това, което правят с тях в училище е безобразие...
Султана е един от най-впечатляващите образи в бг литературата, а "Железният светилник" и на мен ми е любима!  Peace

# 282
  • София
"Рокля да двама", на Габи Генчева и Владо Любенов - много ми харесаха тези разкази, и заглавието и корицата ...

# 283
Моля те за мнение щом я прочетеш.

Embarassed Embarassed
Благодаря, Неда!

Последна редакция: пт, 06 май 2011, 13:29 от ayas

# 284
  • София
Прочетена е, и даже съм я препоръчала : )) . Четох за авторите, семейство са, и двамата са адвокати, винаги ми е било странно как се пише книга от двама .. Владо Любенов има издавани стихосбирки, но аз бях чела само някои негови стихове, които са публикувани в интернет.
Тази книга я има в Столична библиотека, ако четете от там ...

Общи условия

Активация на акаунт