Отговори
В ПРОГРАМА “ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ” НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА е записано следното:

Детето е изписано от родилния дом.
 Родителите трябва да изберат общопрактикуващ лекар за своето дете. Това може да бъде ВСЕКИ
ОБЩОПРАКТИКУВАЩ ЛЕКАР. За целта родителите трябва да вземат от районната здравноосигурителна
каса по местоживеене (РЗОК) регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар.

Формулярът следва да се попълни, и заедно с Обменната карта, да се предостави на лекаря, избран от
родителите да се грижи за здравето на детето.

Къде да намеря този формуляр?
Задължително ли трябва лично да се разходя до РЗОК по местоживеене и да си закупя формуляра срещу 10 ст.?

Има ли възможност да си го разпечатам на принтер (в 21 в. живееме има печатащи устройства за дома) и после ще се подпиша и ще нося отговорнос за написаното в него?
Как за данъчна декларация мога да си я разпечатам и да я попълня?

МОЛЯ, насочете ме къде да намеря този формуляр?

# 1
Някои лекари си имат бланки и при тях, а всеки може да си купи неограничен брой от здравната каса ....

Обаче в бланката се попълва ЕГН на бебето, а то няма такова в първите 24 часа след изписването  Mr. Green когато е първия преглед ... Тоест избраният личен лекар го извършва този първи преглед гратис едва ли не ...

# 2
Мерси,

Ако първият преглед е гратис защото бебока няма ЕГН, това означава ли че ако при първият преглед доктора не получи НАШЕТО одобрение или не се яви на преглед изобщо то после може да си запишем друг лекар?

Съвсем скоро жена ми ще роди и се нуждая от лекар за детето.

1. Личният лекар на жената няма ангажимент към детето, т.е. няма да се появи нито по програма “Майчино здравеопазване”
на Националната здравноосигурителна каса нито под каквато и да е форма. Освен ако не му платя за поне 1 година напред.

2. Няма да тичаме с новородено бебе или таксита до който и да било лекар при - 10°С

3. Трябва ни лекар, който да се съгласи да ни посети поне в първите дни след изписването.

4. Как да направя предварителна уговорка с лекар за посещение след изписване при условие, че още не се е родило?

5. Ако трябва да чакам да се роди и да му оформят документите за да му избера личен лекар то ще мине времето за половината от жизненоважните манипулации.

6. Може да съм се притеснил малко, но търся някаква форма на разумни отговори.

7. в програма “Майчино здравеопазване” на Националната здравноосигурителна каса просто липсва една ВАЖНА стъпка: от 2. Раждане прескачат на 3. Прегледи на дете ??? къде е процедурата по избор на лекар

8. В случай на нужда и все още липсващ личен лекар на детето в Пирогов могат ли да приемат новородени за консултации и т.н. ваксини и незная какво друго ще възникне.

9. В НЗОК нямат ангажимент да предложат избор на личен лекар

10. В квартала където ще ми е удобно и близо как да разбера в кой блок и къде има частна практика на лекари? Да преровя квартала за лекари? Да разпитам в кварталните магазини? Къде?

11. Аз не съм експерт. По какви критерии да подбирам лекарите? Какво да им гледам? Какво да ги питам за да ги избера?

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 02:10 от AnMary

# 3
Ами ако не сте избрали личен лекар, снабдете се с телефонните номера на личните лекари и им звъннете след като изпишат бебето. Все някой ще се съгласи. Пригответе си бланка у вас, заже 2 за всеки случай. Като дойде лекарят у вас ще се разберете.

АКО има проблем, бебето просто няма да бъде изписано след 3 дни. Дъщеря ми например беше изписана след 5 дни. Не че беше правилно де ... ама както и да е ... Спешните центрове по принцип също искат ЕГН, а бебето има такъв около 7-10 дни след раждането ... така че без коментар, тъпо недоглеждане в системата ...

Личните лекари обаче вероятно няма да откажат, аз поне не знам за такъв случай. Е в краен случай бих си платила този първи преглед, но пък ... ако звънна на 15 лични лекари и те откажат, няма да избера после нито един от тях за детето си ...

# 4
Аз живея близо до голям медицински център, там има няколко педиатри, мои приятели се бяха записали при едната и бяха доволни. Когато жената наближи деветия месец, говориш с избраната педиатърка и тя ти дава телефона си. Разбирате се кога да се обадиш и тя идва у вас до 24ч. след изписването. Обикновено искат да се обадиш един ден преди изписването. Аз си запазих моята в края на 8-мия месец. Търсиш кабинета и да бъде близо до дома ви, за да може майката да ходи спокойно сама с детето до лекарката и ако имаш препоръки за нея е добре, ако нямаш - не драматизирай толкова, аз моята лична лекарка я избрах без препоръка и е много добра. А за педиатърката - след раждането ще ти кажа:)))) Останалото- декларации и т.н. лекарката ще ти каже.

# 5
Мерси за идейте и отговорите.

Жена ми не се е стреснала толкова, но аз имам особено мнение за лекарите и по тази причина искам всичко да уредя предварително за да не се налага после да посещавам районното управление с обяснения как личният лекар ме е вбесил без особени усилия.

Мерси.

Утре ги започвам с уговорките всички 4 лекари които съм намерил. Даже поне двама да уговоря за по-сигурно, а после като излезне Акта за раждане и ЕГН-то ще се разбираме кой от къде и за къде.

# 6
  • София
С моят син бяхме изписани на 9тия ден от родилното.
С педиатърката имахме само устна уговорка да поеме бебето. Тя е лична лекарка на дъщеря ми. По време на бременността си смених личната лекарка с именно тази лекарка. Малко преди раждането водих дъщеря си на имунизация. На излизане лекарката каза "и чакаме ново попълнение" Simple Smile
Не успя да дойде у дома в деня на изписването, дойде на следващият ден. Взе епикризата от родилното. И я беше прибрала в техния журнал.

Не помня от къде взехме бланката, или от самата лекарка, или от касата. Документите му бяха оформени, единствено ЕГН-то беше оставено непопълнено. Попълниха ЕГН-то след като излезе акта за раждане. А той беше готов за 20 дни, ако не и повече.
Не сме имали проблем преди това. Правиха му всички консултации и т.н.

# 7
Не бях уговаряла лекар за детето предварително.Направих го 2-3 дни след изписването, по телефона, по препоръка от познати.Докторката дойде вкъщи първия път - след това сме ходили на място в кабинета.Въпросната бланка ни я даде като отидохме в кабинета.
Най-добре е да разпитате познати с деца дали са доволни от избора си и да се спрете на лекар близо до дома ви.Успех!!! Hug

# 8
  • София
И двата пъти не съм попълвала бланки. Първият път като изписахме бебето, мъжът ми отиде до поликлинаката, разбра се с педиатъра и той още същият ден ни посети. До първият месец идваше той у нас. Вторият път само му се обадихме по телефона в деня на изписването и той пристигна. Не е толкова сложна процедурата, няма защо да се шашкаш.

# 9
  • София
аз си избрах лекар преди да родя, видяхме се, поговорихме, като ни изписаха се обадихме...тя си оправи докумнтите по записване...и бланки и т.н., като излезе ЕГН-то на детето и го казахме защото е нужно за записването и така....

та идете говорете с избраният лекар и той ще ви обясни при него как стоят нещата, трябва ли да взимате бланки, има ли си и т.н.

лекаря еу задължен да ви посети 24 час след изписването...някои искат пари...но релано не би трябвало...нашата не ни е искала.

дори да не е все още с излязло егн лекарят с който сте се уговорили си поема детето от първият му ден като пациент...при нужда от болница може да отидете майчин дом примерно...и във всяка друга...да не се налага ест....
ваксините, които ще поставя ЛЛ/педиатъра на детето се слагат на 1 месец...до тогава вс документи отдавна ще са готови.

Ест винаги може да викнете и частен лекар....

# 10
Ние разпитахме познати с деца за техните педиатри. Поогледахме около нас има ли. избрахме си 4-ма. Срещнахме се с тях, оговорихме и така решихме кой да е. В деня на изписването се обадихме на избрания и той дойде в рамките на деня. Даде разяснения, отговори ни на въпрсите. Не сме търсили формуляр. Лекарката си имаше. 15-20 дни по-късно ходихме да занесем ЕГН на детето.

Общи условия

Активация на акаунт