Срастване след епизиотомия

• 471
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,

Преди 9 месеца родих естествено като ми правиха епизиотомия с външни и вътрешни шевове.

Имам проблем с външните шевове, тъй като усещам по време на секс и при допир едно опъване, което прераства в болка. Ходила съм няколко пъти на преглед от гинеколози след раждането като ми обясняват, че проблемът се състои в срастване на тъканта след епизитомията, т.е. входа на влагалището всъщност се е стеснил и от това стесняване, вероятно от неправилно зашиване, ме боли.

Лекарите твърдят, че би могло това да премине от самосебе си с по-чест секс/игра с вибратор. Като крайна мярка да се подложа на оперативна интервенция с упойка (вероятно пълна) за премахване на срастването.

Искам да ви попитам, мили дами, за житейски съвет, ако някоя е преминавала през подобно състояние, как е преминало то? Имате ли някакви съвети как да се справя сама с този проблем? Проблемът със секса е доста голям, тъй като ме боли прекалено много, за да искам да правя въобще секс…Ако някоя е преминавала през хирургична интервенция също бих била много благодарна да сподели.

Благодаря предварително за отделеното време.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 21:02 от magito

# 1
Може да пробвате да масажирате белега с Терезиенойл два пъти на ден поне 2-3 месеца.
Ако не помогне, не звучи сложно да се поправи с хирургична интервенция.

# 2
Абсолютно не се маже с терезиеонойл!
Използване на дилататори, като постепенно увеличавате размера им.
Обилно мазане с лубрикант, точно на входа, както и пениса на мъжът ви.
Ако след един месец редовни опити няма подобрение- остава варианта да се направи пластика. За съжаление дори тя не дава гаранция, че нещата ще се оправят, тъй като при повторно шиене отново не се знае тъканта как ще зарасне и дали няма отново да има срастване, но в по- малък размер.
За интервенцията изберете лекар с голям опит в голяма клиника.

# 3
Абсолютно не се маже с терезиеонойл!
Използване на дилататори, като постепенно увеличавате размера им.
Обилно мазане с лубрикант, точно на входа, както и пениса на мъжът ви.
Ако след един месец редовни опити няма подобрение- остава варианта да се направи пластика. За съжаление дори тя не дава гаранция, че нещата ще се оправят, тъй като при повторно шиене отново не се знае тъканта как ще зарасне и дали няма отново да има срастване, но в по- малък размер.
За интервенцията изберете лекар с голям опит в голяма клиника.

Много благодаря! Съветът е почти като на гинеколозите, които съм посещавала. Много полезен! Искаше ми се да обменя опит с някой, който е преминавал през тази процедура, но не виждам особена активност, вероятно няма съфорумници с подобно преживяване. Ако Вие сте, много ще се радвам да споделите пътя.

# 4
Първа стъпка да направите ЯМР на малък таз, тъй като при раждането е имало лекарска грешка, за да си търсите правата някой ден. Защото вие не се пълноценна жена след зашиването. ЯМР го правите в друга болница от тази, в която сте родила, поставя се гел във влагалището.
След като излезе ЯМР си запишете час в чужбина и чуйте мнението им, какво възнамеряват да правят, предна и задна пластика, само предна, дали ще смаляват входа или не. Всякакви въпроси задавайте, също е важно да се уточни при аборт и раждане дали ще има последствия и как да се действа. След огромно коригиране на влагалище е забранено да е нормално раждането, защото понякога не могат да спасят влагалището.
След преглед в чужбина може да видите до колко съвпада мнението им с тукашните лекари и да прецените на кого да се доверите.
Прегледите нямат особена разлика спрямо цените в бг при доцент или професор, заслужава си да отидете.
Не считам, че лекарят, при когото сте раждала е адекватен, надявам се да не го посещавате повече.
Това мога да споделя за момента, успех.

# 5
Здравейте , аз имам съмнения, че при мен се е получило същото. Родих преди 3 месеца, имах проблеми със зарастването на шевовете и ходих при друг лекар, а не при който родих , за почистване и справяне с проблемите. Всички лекари ( освен този при който родих) при визитациите в болницата цъкаха с език, този при който ходих в последствие също, но никой не назова конкретния проблем.

Към момента за секс не може да става и дума, изпитвам затруднения при: продължително вървене, вдигане на количката, на края на деня и детето не мога да вдигна нормално.

Вие имате ли болка и при ежедневни дейности?

Искам да отида при адекватен лекар който ще назове проблема, а няма само да цъка с език. Ако някой има препоръки ще съм благодарна. Живея в Бургас, но бих пътувала за да намеря решение на проблема.

# 6
Може да прочетете за родилката от бургас с фистула, тя се е оперирала в майчин дом софия. Повечето няма да кажат истината, защото имат някаква колегиалност🤷🏻♀
Затова си плащате в друга болница ямр на малък таз с контрастно вещество във влагалището и след това в софия на лекар. Успех!

# 7
Здравейте,

На първо място искам да благодаря на всички, които споделиха съвет, мнение и личен опит!

Sisbs, написаното ми звучи по-сериозно от моя проблем. Аз усещам дискомфорт основно при секс, но тъй като е минало при Вас и малко време от раждането, може нещата да се пооправят с времето. Отбелязвам, че в началото след раждането усещах придърпване, но никога не съм имала такива проблеми като описаните - с вдигане на тежко и т.н.

Относно интервенцията- да, при мен също цъкат с език само, дават ми съвети за повече секс или използване на дилдо… аз честно казано не съм предприела до момента стъпката да направя интервенция. Основните ми притеснения са, че също ще е някаква форма на лека операция, която обаче вероятно пак ще доведе до зашиване, като отново не е налице гаранция, че няма да се получат бридове, ако не и да стане по-зле.

Въпреки това аз съм се спряла на лекар при който евентуално бих я направила. Ако някой има препоръки и за други, ще бъда благодарна. Казва се д-р Иван Димитров и работи в Adella Clinic в София. Той е много добър лекар, следя се при него рутинно от години. Още като отидох при него след раждането той ми обясни какъв е проблема, дори ми показва нагледно снимки и каза, че интервенцията е лека и рутинна при него, правил я е много пъти. Като цяло ми изглеждаше сякаш не смята, че е налице кой знае какъв проблем и че интервенцията не е нещо рядко срещано. Той е единственият от поне четири лекари, които съм посетила, който ми каза, че извършва подобна интервенция, а и аз съм с хубави впечатления от прегледите.

Не знам кога ще ми дойде кураж да отида да го направя това, но в същото време и не работя много активно да се оправят нещата натурално дето се вика, защото дискомфортът ми отнема цялостно желанието да правя каквото и да било. Ще се радвам да обменяме опит и аз ще споделя ако се подложа на интервенцията, надявам се и Вие да давате информация, за да не сме сами и да се справим заедно.

Сега не знам за ЯМР- тука за първи път прочетох, че е хубаво да се направи преди това и вероятно и лекарят би препоръчал ако се бяхме задълбочили в посока интервенция. Много са полезни коментарите в темата! Отново благодаря.

Поздрави,

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 16:05 от magito

# 8
Аз имах болка да изкачвам стълби, отворена епизиотомия и грешно зашиване. Беше се превърнало в тъпа и постоянна болка, за жалост търпях, защото си мислех, че е нормално(тъй като имах много шевове). Ако бях отишла още седмица след раждане другаде, то щяха да ме разшият и след време да зашият качествено мястото.
Вече зараснало мястото и при наличие на огромна съединителна тъкан трябва много да се внимава при операция да не пробият друг орган, да преценят какво да отрежат и тн.
Знам, че сега всека една от вас иска да си гледа детето, има други приоритети, но тялото ви е за цял живот, така че- действайте.

Общи условия

Активация на акаунт