Въпросът е: Ще разчитате ли на пенсията от държавата?
Вместо данъчната и осигурителната тежест да намаляват, сега в момента тежестта започна да става непосилна за обикновените хора, средностатистическия българин и по-бедните семейства. Що за безочие е това да се събират месечно за здравно осигуряване близо 17 лева от безработен и защо ще карат със закон хората да работят до 65 години. Ние не сме Англия, не сме живяли и не живеем като англичаните и умираме по-рано. Какво искат, да не стигнем до пенсия, а да си плащаме осигуровките.
Имам позната, която работи в данъчното и то на висок пост, преди време зачекнахме тази тема, та тя ми каза така - "Ти на пенсията ли ще разчиташ, ако държавата не ми плащаше осигуровките, никога не бих давала пари за подобно нещо". Хората са склонни да събират сами парите си за старини, да инвестират в нещо, което да ги храни, когато не могат да работят, отколкото да пълнят фондовете на крадливите чиновници и политици.
Имаше една приказка за царя, който все увеличавал данъците и накрая поданиците му решили да не работят, за да не плащат. Трябва да има разумен баланс, сега отново се дава възможност за спекула и машинации, данъците и осигулителната тежест трябва да са такива, че да не надхвърлят хонорара на опитния счетоводител, който ще покрие част от доходите.
А и за какво се плаща, какво получаваме насреща за тези пари...няма направления да се лекуваш, няма защита от страна на полицията, тънем в мръсотия.
Знам, че на тези пари разчитат възрастните, но и ние не сме товарни магарета, не можем да бъдем постоянно товарени и да си мълчим.