Пенсиите!!!

• 7 150
  • 85
  •   1
Отговори
  • В тъмната гора.
Днес си бях наумила да пусна по-рано темата, но се увлякох в други работи и така чак сега сядам.
Въпросът е: Ще разчитате ли на пенсията от държавата?
Вместо данъчната и осигурителната тежест да намаляват, сега в момента тежестта започна да става непосилна за обикновените хора, средностатистическия българин и по-бедните семейства. Що за безочие е това да се събират месечно за здравно осигуряване  близо 17 лева от безработен и защо ще карат със закон хората да работят до 65 години. Ние не сме Англия, не сме живяли и не живеем като англичаните и умираме по-рано. Какво искат, да не стигнем до пенсия, а да си плащаме осигуровките.
Имам позната, която работи в данъчното и то на висок пост,  преди време зачекнахме тази тема, та тя ми каза така - "Ти на пенсията ли ще разчиташ, ако държавата не ми плащаше осигуровките, никога не бих давала пари за подобно нещо". Хората са склонни да събират сами парите си за старини, да инвестират в нещо, което да ги храни, когато не могат да работят, отколкото да пълнят фондовете на крадливите чиновници и политици.
Имаше една приказка за царя, който все увеличавал данъците и накрая поданиците му решили да не работят, за да не плащат. Трябва да има разумен баланс, сега отново се дава възможност за спекула и машинации, данъците и осигулителната тежест трябва да са такива, че да не надхвърлят хонорара на опитния счетоводител, който ще покрие част от доходите.
А и за какво се плаща, какво получаваме насреща за тези пари...няма направления да се лекуваш, няма защита от страна на полицията, тънем в мръсотия.
Знам, че на тези пари разчитат възрастните, но и ние не сме товарни магарета, не можем да бъдем постоянно товарени и да си мълчим.

# 1
  • Варна
Именно затова се увеличава пенсионната възраст, за да не стават пенсионерите много повече от работещите.
Така и не ми е ясно срещу какво точно негодуваш. Искаш да се пенсионираш рано, но и работещите да не плащат осигуровки. Това предполагам е възможно в развитото комунистическо общество, където ще се работи само и единствено да удовлетворим вътрешната си потребност да се трудим.

# 2
  • В тъмната гора.
Искам осигуровките и данъците да са напълно посилни за работещите, да се премахне солидарна система за събиране на пенсионни осигуровки и всеки да получи средствата, които сам е натрупал. Като отида при личния лекар да не ме баламосва всеки път, че няма направления и да ме разкарва напразно, да не се правят оглушки за лекарствата на хронично и онкоболните.
Не можем да гледаме от Европа само когато става въпрос за данъците и осигуровките, които се плащат там, а да видим  какво получаваме ние срещу всички тези пари и какво получават те.

# 3
Че точно в Европа всичко е солидарно...

Аз се надявам да не ми се налага да получавам българска пенсия...

# 4
Мишел, противоречиш си. Хем искаш всичко да е лично, хем да има има лекарства за нуждаещите се от тях.

# 5
Не знам зщо, ама имам чувство че не шиташ, а се караш  Wink
По темата- разчитам, да, но се надявам да успея да напълня и личните си стълбове на пенсионно осигуряване докато е време.

# 6
Много моля някой запознат простичко да ми обясни как се изчислява размерът на пенсията и броят натрупани точки Praynig
Не мога да проумея защо трябва да плащаме осигуровки през целият си трудов живот и накрая да не получим никакви привилегии.
И като казвам никакви, имам предвид никакви.

Днес баща ми си получи най-после решението за пенсията, което в него породи чувство на обида и горчивина, а в мен единствено и само гняв.
При навършени 63 години, с 44 години и 8 месеца непрекъснат трудов стаж зад гърба си.., плащани абсолютно редовно социални осигуровки..., 15 години 2ра, останалите- 3та категория познайте колко пенсия ще взима?!
Невероятните 136,80 лв.
Ако не бъркам социалната пенсия последно беше 100, 86 лв. с предложение да скочи на 136.08 лв.
Е, кажете ми защо един човек, който никога през живота си не е работил и плащал осигуровки взима малко по-малко от този, който е плащал като поп.
По груби сметки само за последните 15 години баща ми е платил 18 000 лева на държавата.
Къде е грешката?

# 7
Винаги съм си мислила, че ще разчитам един ден на пенсия.
Обаче, откакто го има новия закон - 40 години трудов стаж, за да се пенсионираш и да получаваш пенсия, се замислям дали ще мога да разчитам реално на това.
(Бяха споменали в някое предаване, че обсъждат дали да "позволят" на висшистите да "закупят" годините, които не им достигат до пенсия, но нямам идея дали са го приели или не.)
Този 40 годишен стаж, никак не ми се вижда в нормите за стандарта и начина на живот в нашата държава.
Авторката си е права - не можем да се изравняваме по това с чужди страни, а по стандарт на живот да тънем в мизерията...
И като цяло - пенсиите в държавицата ни са си направо подигравка с хората.

# 8
  • SA
За здравни осигуровки - напьлно справедливо ми се вижда и безработните да плащат поне по 17 лв. Нали искат да се вьзползват от здравни услуги, защо пьк да не плащат? Откьде накьде работещите ще поемат и разходите за тяхното здравеопазване? Не може една циганка например през живота си да не е отишла на работа , защото й е по-добре да се размотава из махалата,да не плаща никакви осигуровки през целия си живот, обаче да иска да се лекува по сьщия начин, както плащащите редовно здравните си осигуровки. Та какво са 17 лв? Като си безработен, ще отидеш да копаеш на полето 2 дни и пак ще ги спечелиш. И какво означава някой здрав, прав , млад човек да е безработен години наред например?
За пенсиите - не ми е ясно какви са новите промени в закона. Нито това как става определянето на размера на пенсията. Тук, кьдето живея например, докато работиш внасяш пари за пенсия и те се натрупват с времето. Като решиш да се оттеглиш от работа, независимо по какви причини, си изтегляш вьпросната сума и така. Тези, които не са работили получават след навьршване на 65 години мисля някаква минимална социална пенсия.

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 09:51 от kameloth

# 9
 Не разчитам. Както нямам трудов стаж, ще трябва да работя докато стана на 70 и няколко години.
 Хубавото е, че има и други начини човек да осигури старините си.

# 10
Бръмбофръц, не е толкова простичко, но ето формулата http://www.nssi.bg/content/publikacii/smo_dohod.html

# 11
Авторката,Е МНОГО права !В нашата мила Родина,при сегашното правителство /Б.Борисов /,нямае шанс за ОЦЕЛЯВАНЕ/обикновенния българин/!!!

# 12
  • гр. Шумен
За здравни осигуровки - напьлно справедливо ми се вижда и безработните да плащат поне по 17 лв. Нали искат да се вьзползват от здравни услуги, защо пьк да не плащат? Откьде накьде работещите ще поемат и разходите за тяхното здравеопазване? Не може една циганка например през живота си да не е отишла на работа , защото й е по-добре да се размотава из махалата,да не плаща никакви осигуровки през целия си живот, обаче да иска да се лекува по сьщия начин, както плащащите редовно здравните си осигуровки. Та какво са 17 лв? Като си безработен, ще отидеш да копаеш на полето 2 дни и пак ще ги спечелиш. И какво означава някой здрав, прав , млад човек да е безработен години наред например?
Струва ми се, че не си в България. Та в нашата мила родина има един таргет - между 50 и 60 години, когато наистина можеш да бъдеш трайно безработен и никой да не те иска на работа, защото си дърт. Независимо каква квалификация и какви умения имаш. Специално на този етап, когато всеки се оправдава с кризата. Познавам доста такива хора. Обаче пък щом станеш пенсионер, ставаш много търсен за работа, защото се съгласяваш да работиш за малко пари и без осигуровки.  Не ги виня, защото пенсиите, които им се определят за деситилетия бачкане са мизерни, както беше споменато по-горе (свекърва ми по същия начин с 37 години стаж се пенсионира с почти минималната пенсия).
Колкото до капаенето на полето - та те именно циганите го вършат без да са канени. Е, не копат точно, просто обират там където не са сяли. И никой за нищо ги няма собствениците, които са се трудили. Даже може и с живота си да се простят.
Изобщо има нещо тотално сбъркано в социалната система на БЪлгария.

# 13

Аз се надявам да не ми се налага да получавам българска пенсия...
И аз така.
Ще ми се да харча европейска/американска пенсия в България.  Crazy

# 14
Няма да разчитам на пенсия. Слава Богу че съществуват застраховки и подобни с които донякъде да се осигуриш.

Общи условия

Активация на акаунт