Миете ли плодовете и зеленчуците със сапун?

• 30 864
  • 495
  •   1
Отговори
# 345
В името на медицината - не всичко умира при 100 градуса.
А и 100 градуса на кипене на водата се достигат само при надморска височина 0 - т.е. не винаги водата ври на точно 100 градуса - това в името на елементарната физика  Joy

# 346

Не съм чела темата, нямам и намерение, само да вметна за яйцата, ако е писано се извинявам: Яйцата се мият непосредствено преди употреба. Абсолютно погрешно е да се мият и после да се приберат в хладилника. Отварят се микропорите в черупката и има опасност да навлязат бактерии. Мият се с четка и сапун под течаща вода.

Вярно е. Peace И е важно.

# 347
Е, за да пастьоризираш мляко, са нужни някъде към 70° например.
Ама хайде, много елементарни станахме. Simple Smile

# 348
  • София
Абе много странно става всичко... Поне популярни женски списания не четете ли, дето пише - мийте всичко обилно с течаща вода, преди да го приберете в хладилника, яйцата със сапун... Някой не миел цитрусите, друг нищо... Това са елементарни работи... не е повод за гордост да си безхабарен към хигиената.

Не съм чела темата, нямам и намерение, само да вметна за яйцата, ако е писано се извинявам: Яйцата се мият непосредствено преди употреба. Абсолютно погрешно е да се мият и после да се приберат в хладилника. Отварят се микропорите в черупката и има опасност да навлязат бактерии. Мият се с четка и сапун под течаща вода.

Това за яйцата никой не го отрази, а е много важно!

# 349
  • София
Ами, то това за миенето на яйцата преди употреба се подразбира! Най-подходящо за съхранение на яйцата е да си стоят в картонената кутия, защото тя поема влагата. Няма смисъл да се мият при прибирането в хладилника.

Обаче неизмити плодове и зеленчуци не слагам в хладилника. Всъщност, изобщо не съхранявам в него пресни такива, а гледам да ги държа на хладно или да купувам ден за ден.

# 350
хммм
тук яйцата се продават измити
странно  newsm78

# 351
  • София
Възможно е. Все пак, тук макар и неизмити, не купувам яйца с курешките по тях. И аз се изненадвам, че се продават мити, ама кой ги знае!

# 352
Измити, неизмити, нищо не ми пречи да си ги измия и аз, все пак не купувам по сто наведнъж. Прозореца ми е срещу задния вход на голям супермаркет, та виждам как хвърлят всичко с касите в прахоляка и  кишата - мия всичко преди да го сложа в хладилника, ако е опаковано със все опаковката, не ща мръсотии.

# 353
И аз съм потресена да прочета, че някой с цялото си семейство по семейна традиция се миели веднъж на седмицата и  след като като тя се оженила за чужденец и той се спукал да я бъзика   и как няма да я спука от бъзик! Което ме навежда към въпроса :След бъзика, дали  въпросната  се е научила/покрай чужденеца/  да се къпе по редовно или все още спазва старите семейни традиции!?  Как един път на седмица къпане...ужас! Mr. Green И лятото  ли така... newsm78 ooooh!

А за тези още са шашкат относно миенето  яйцата, да разясня, че нямам против миенето  на яйцата, а миенето им СЪС САПУН! Може и да бъдат измити със сол или оцет, вместо със сапун. Поне е безвредно.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 14:12 от kuku-ruku

# 354
хммм
странно  newsm78

Има разлика между почистени и измити. Почистването става с препарати обикновено /още по-кофти вариант/.
Представи си, тук също ги продават изчистени, в кутии и с печат на тях.

# 355
Но добре, че има и наистина културни жени, които възпитават децата си в хигиенни навици, защото хигиената на човек е и част от културата му според мен.

Айде, да не бъркаме фобиите и хипохондрията с културата, може ли?
Защото хора, които не търкат като обезумели храната със сапун и четка, не означава, че не се къпят, мият, не си чистят домовете и не спазват хигиена относно готвенето и храненето. То пък вече прекалихте...

# 356
Защо пък като обезумели... напротив, съвсем благоразумно е да измиеш плодовете и зеленчуците - нали такава е темата. Какво има тука за фобия, елементарна предпазливост.

# 357
Яйца се дезинфекцират с хлорамин.

# 358
хммм
странно  newsm78

Има разлика между почистени и измити. Почистването става с препарати обикновено /още по-кофти вариант/.
Представи си, тук също ги продават изчистени, в кутии и с печат на тях.

не е необходимо да си представям
купувала съм яйца и в БГ

на тукашните пише изри4но, 4е са мити
за препарати нищо не пише ама кой знае

# 359
Никога не съм мила плодове или яйца със сапун Rolling Eyes, нито с четка - само с вода.
Чак такова престараване смятам, че е ненужно. То вече какво ли не слагат в храната ни, не мисля, че трябва чак пък толкова да се капсуловаме.

Общи условия

Активация на акаунт