Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 603
  • 729
  •   1
Отговори
# 195
интелекта е по детски Рейвън и по Векслер........Интересно ми е обаче точно какви са границите и ако някой има материали по въпроса нека пише.

Това са обяснения на някои психологически тестове,включително на детския по Рейвън,заедно с точкуването и матриците.Има и по Векслер.

http://www.signlanguage-bg.com/bg/tests/intelekt/

А тук и други интересни тестове:

http://www.signlanguage-bg.com/bg/tests/

Свалил съм ги преди 2 години на PC-то ама като не помня от къде и "изпотих" гугъла докато намеря линковете. Joy

# 196
Вери, Дорка си говори сама, просто не и обръщай внимание.

Гепи, Деси!

Relative Carnitine Deficiency in Autism

Pauline A. Filipek1, 2, 5 , Jenifer Juranek1, Minh T. Nguyen1, Christa Cummings1 and J. Jay Gargus1, 3, 4

(1) Department of Pediatrics, College of Medicine, University of California, Irvine, CA, USA
(2) Division of Child Neurology, College of Medicine, University of California, Irvine, CA, USA
(3) Division of Human Genetics, College of Medicine, University of California, Irvine, CA, USA
(4) Department of Physiology and Biophysics, College of Medicine, University of California, Irvine, CA, USA
(5) UCI Medical Center, Route 81-4482, 101 City Drive South, Orange, CA 92868-3201, USA

Abstract A random retrospective chart review was conducted to document serum carnitine levels on 100 children with autism. Concurrently drawn serum pyruvate, lactate, ammonia, and alanine levels were also available in many of these children. Values of free and total carnitine (p < 0.001), and pyruvate (p=0.006) were significantly reduced while ammonia and alanine levels were considerably elevated (p < 0.001) in our autistic subjects. The relative carnitine deficiency in these patients, accompanied by slight elevations in lactate and significant elevations in alanine and ammonia levels, is suggestive of mild mitochondrial dysfunction. It is hypothesized that a mitochondrial defect may be the origin of the carnitine deficiency in these autistic children.

Keywords Lactic acidosis - mitochondrial disease - autism - hyperammonemia

http://www.springerlink.com/content/k06058t070451134/

Party Peace Hug

# 197
  • София
Четеме те Дорка, аз си обърнах внимание от едно твое писане за вредите от приема на белтъци над нормата.

Само положи усилия да пишеш по-неутрално, защото определено обърка майката със сравнението за дилърите.

Момичета, вие снощи гледахте ли предаването Реферундум по БНТ и опасността от масово сеене на ГМО в БГ? Трябва да сме много против това решение, особено заради всички деца с леки или по-тежки проблеми!

# 198
  • София
Деси, госпожата на сина ти е точно като мен.В квартала в който израстнах все още ме наричат Микмик - заради тази птица.Най добрата приятелка на дъщеря ми е тооооооооооооочно като сина ти.Много ме изнервя това дете  Blush.В къщи са свикнали като ме чуят, че се задавам по коридора и се залепят за стената, защото ще прелитам, а само тя не го прави. Милата в тяхната къща са спокойни хора  Grinning.Перфекционистка, отличничка, най харесваното от момчетата дете.Лидера на класа.С никого не се кара, всички я обожават.Просто такъв си му е характера на детето - баааааавно.Но, от свръхперфекционизъм му пада косата.Ако нещо не е както трябва изпада в нервни кризи.Майката е много притеснена.Само в къщи са кризите - в училище се прикрива.Разказвам ти нарочно това.Може би има нещо общо.Пак повтарям дете в норма - характер  Thinking

Разгледах резултатите от тестовете на моя синковец.И вербално и невербално е в долна граница на норма - почти еднакви са стойностите - без голяма разлика.Прогнозите за училище са - среден успех.Нито двойкаджия, нито отличник.Напълно ме задоволява, стига да не се обърка нещо  Praynig
Каквито и други тестове да му правя на сина ми - не вярвам да покажат друго.Ако наизусти въпросите от теста - няма да са реални резултатите, и ако на хартия ми напишат високи резултати - те няма да му помогнат в реалните житейски ситуации.Между другото много съм доволна, че влизаме в нормата - дори и в долни граници.Има някакъв Качествен анализ на вербален и невербален дял - там вече е написано конкретно - може това и това, не може това и това.Точно този качествен анализ ми говори повече от процентите и цифрите.Мисля си, че IQ = 90  е граничната норма

Райнов, файла с Векслер е повреден.Можеш ли, като си го копнал навремето сега да го прикачиш някъде да го копна и аз.Можеш и на мейл да ми го пратиш - в профила ми има един.Аз никога не си го копнах, защото с две цъкания в гугъл го тегля - знам му адреса.Ама кой да предположи, че може и да не е някой ден там  Crazy

# 199
нашия тест за интелигентсност е местен някакъв
Junior South African Individual Scales (JSAIS)
Purpose :    Intelligence and general aptitude test
Subgroup :    African
African norms :    South African (White, Indian and Coloured children)
Afr psycm pub :    5
Purpose :    Provide a profile of an English or Afrikaans speaking child's cognitive abilities.
Scores :    
Verbal
             Vocabulary
             Reading Knowledge
             Story Memory
             Picture Riddles
             Word Association
             Social Reasoning
             Picture Analogies
             Word Fluency
Numerical
             Number and Quantity A
             Number and Quantity B
             Number and Quantity A & B
             Memory for Digits A
             Memory for Digits B
             Memory for Digits (A & B)
Visual Spatial
             Form Board
             Block Designs
             Absurdities A
             Absurdities B
             Form Discrimination A & B
             Grouping,
             Gestalt Completion
             Picture Series
             Picture Puzzles
             Visual Memory A
             Visual Memory B
             Visual Memory A & B
             Copying
Population :    3.0 months - 7.11(full battery) for White pupils. 6.0 months - 8.11 (full battery) for School-going Coloured pupils. 6.0 months - 8.11 (twelve GIQ tests) for School-going Indian pupils.
Publisher :    Human Sciences Research Council, South Africa.
Time :    (45 - 90).
Administration :    [Child Tests]. [Individual]. [English, Afrikaans]. [Hand Scored]. Note: Short from - GIQ 8 Scale - eight tests with three subscales (VIQ 8 Scale, PIQ 8 Scale and the Num Scale).

Интересно, че се приема за нормално мулатчетата и индийчетата са са с година назад от белите деца...

# 200
Добро утро и лек слънчев ден от мен.

ЕМК на Аквасорс, които е цитирала Катина в линк-а, както и коластрата и водоралслите съм ги давала на Гера, доволна съм да ви кажа, то беше преди година,определен период от време, здравословно се подобри, особено с хремите, ми направи впечатление, че преминават в много лек вариант, както и вечерното напикаването намаля или пък няколко дни въобще не се случва да се начишка, в думите стана по изразителна, дествията й, може да съм писала тук по това време тогава.

Червената ряпа да се пие за изчистване на организма от вредни вещества, тежки метали.
Тежките метали, оловото в бъбреците ли са събират, наслояват, кой орган чистим за изчистването на организма от тези вещества, това искам да питам Вас Praynig newsm78

# 201
  • в моя свят
И при нас тестовете са вербален и невербален и с много подтестове,но на мен никой не ми даде резултата за всяко нещо по отделно.Катина теста на Векслер при мен се отваря без проблем.И аз го бях срещала преди,но съм малко негативно настроена към това изчисляване на интелекта.Снощи обаче до малките часове четох и ми стана много интересно за отделните субтестове и,че всъщност точно тяхния резултата ме интересува.Знам силните му страни,които на подобни тестове идеално може да изяви и да изпъкнат и съм сигурна,че точно те вдигат общото ай-кю.За мен също е важно да успея да му помогна да развие този потенциал,който има без значение колко е интелекта като цифра.
[desi] на теста на Векслер вчера като четох обясненията от линка,който пусна Райнов ми направи впечатление,че точно за това,което споделяш голяма разлика между вербален и невербален и между отделните подтестове не трябва да има.Дори е упоменато до колко точки примерно е допустимо да има разлика и ако е повече трябвало допълнителни тестови изследвания.
rainov много интересни неща има на тези линкове благодаря   bouquet

# 202
Габи40, както те е посъветвала Деси, отидете на обследване в Св. Никола. Координатите ги има на първа страница. Други изследвания не знам дали ще ти свършат работа.

Деси, детски екшън филми са Костенурките Нинджа, Пауър Рейнджърс. Сещам се и за Междузвездни войни като подходящ за деца, обаче не знам дали е достатъчно екшън.

# 203
  • густо майна Филибето
Аз след достатъчно опитване и лутане съм стигнала до положението на Дорка - обръщам се към миналото. Природата ни е създала така, че да растем и се развиваме нормално според местните условия. Глобализацията и миграцията обаче пообъркаха нещата Thinking В крайна сметка ескимосите не умират защото им липсват зеленчуците, народите, които се хранят с тлъсто овнешко месо нямат по-голям проблем с холестерола и т.н.
Само че новите майчета, не вземайте сериозно такива лични разсъждения Peace
Сега съм на нова вълна, чета "Диагностика на кармата" на Лазарев. четейки ми става ясно, че нашето здраве и това на децата ни е резултат на отношението ни към себе си, хората и света около нас. Енергийни взаимодействия с една дума, в смисъл - здрав дух, здраво тяло. Имах някакви съмнения за това , което се случва в живота ми, но сега започнаха да ми се проясняват. Rolling Eyes

# 204
Деси, толкова се радвам за добрите резултати на сина ти!
Моето момиче също пише бавно, въпреки хиперактивността си.
Но при нея е друго, по-скоро страх да не сбърка буквите.
При диктовка е голям кошмар. Трябва да и се повтори думата няколко пъти и даже, ако е възможно на срички, за да я напише.
Съучениците и вече се справят добре с диктовките. Пишат сравнително бързо.
Е, разбира се, по-малката част.

От вчера в училището се мъдри автомат за шоколади, бонбони и подобни.
И днес, след голямото междучасие решавам да се прибера малко у дома.
Едва поседнала и класната звъни на пожар:
"Къде си, идвай бързо, щото Мими тук се тръшка за едни бонбони от автомата." ooooh!
Разстоянието взех на бегом, едва дишах.
Когато отидох, часът вече беше започнал и детето беше в класната стая.
Почуках на вратата и подадох плахо глава.
Веднага ми беше връчена да и купя бонбони, за да се кротне, щото мрънкала.
Питам се, ами ако ме няма какво правим?
Вчера детето не отиде на училище, защото аз бях болна. Представяте ли си абсурда на ситуацията?
Мисля, че е крайно време да се научат да се справят със ситуацията сами.
Свикнали са да съм наоколо и за най-малкото ми се звъни по телефона, ако евентуално не се намирам в сградата на училището.
Взе да ми писва много яко, при положение, че нищо страшно толкова не се случва.
Нищо фатално, нищо, с което да не можеш да се справиш, стига да имаш желание обаче.  Tired

# 205
Момичета,колко много се радвам,когато ви чета да съветвате и опътвате новите майчета какво да правят и къде точно да отидат.Съжелявам само,че в отчаянието си преди 1,5г не съм намирала сили да влизам и аз по-рано тук,за да си дам сметка че не в Свети Наум сме трябвало да отидем ,а в Св. Никола....така загубихме една година и тъпкахме детето с Ноотропил,от който стана още по-зле дори.Благодаря ви още веднъж ,че ви има,нашите педиатри могат да се учат от вас  bouquet

# 206
  • София
Calathea, големи абсурди! Но да ти кажа, че много се зарадвах миналата седмица, когато написа, че Мими е разбрала от забележката за държанието. Аз мисля, че това е важна стъпка за осъзнаването. В началото на годината и ние имахме такава стъпка с балета, като й обясних , че от нея се очаква друго, там някъде един реотан започна да топли Simple Smile И ти ме подсети, че трябва да съм по-настоятелна с обясненията и изискванията. Бавно и с много обяснения разбират, че не са тук само да пискат и да си правят каквото решат. Щом Мими е разбрала веднъж, ще разбере и още пъти. Ей, ама и учителите какви са тези автомати, безобразие!

Това, което споделяте за бавното писане и многото старание е интересно, и моето дете изглежда има склоност да изпадне в такова. За сега много я е страх, казва, че само бебетата излизат от очертанията, но с мен се упражнява /и имаме успехи в оцветяването/, но в градината май я е страх да не сбърка и е пас.

# 207
  • София
Похвалих се аз в една съседна тема, че детето ми не наранява физически, и в момента, в който натиснах бутона "публикувай" и ме натисна нещо в слънчевия сплит.Като го взех се оказа, че бил имал лош ден, защото му били бакогана според него, а според госпожата - цапардосал с картите двете победили го деца по главата, наплюл ги за по сигурно  Crazy, хвърлил бакогана по госпожата и ревал.Посъветвах я да го сплаши, да покаже малко авторитет (те са и се качили на главата всичките) тя казва ама той не се плаши - което е вярно  Cry.Отново сме на изходна позиция.На всичко отгоре много убедително ме излъга, че не е вярно - повярвах му  ooooh!.Обаче го излъгах задавайки обратен въпрос и той се изпусна та разбрах истината.
Оплаках се  Cry

На Векслер ми се отваря само втория линк - бланка с описание на резултатите.А първия в който са самите въпроси не иска да се отвори.Моля който го отваря да ми го метне на мейл  Rolling Eyes

Любознателна - хубаво е да поразсъждаваш с тази книга, но в никакъв случай не се отплесвай да си насадиш чувство за вина.Това не е вярно - нямаш вина, а ако вече си си го втълпила - отиди в църква и сподели със свещенника.Един вид изповед и опрощение.Извинявай, че ти се бъркам, но така ми прозвуча  Hug
cherna_magiq , така е трябвало да се случи с теб и твоето детенце.Щом сега си намерила сили да четеш - просто сега е бил подходящия момент - ушите вече са ти отворени да чуеш  Wink

# 208
  • София
Ох, Катина стана ми смешно с този бой по главата, защото ми прилича на нормален момчешки. И се сещам, че при момичетата е много по-лесно с разните принцеси и балерини да ги насочиш към по-търпеливо поведение.
И продължавам да се сещам, че вчера Вълка беше пуснал една снимка на един пич с цветя като поздрав за РД. Много беше жизнерадостен този младеж. Ако му събереш такива снимки и му кажеш, че готините мъже са любезни и въздържани, дали няма да е друг начин да се старае в поведението.
Ето го мъжа образец  Simple Smile- http://prikachi.com/users/wolf/264D.jpg

# 209
 Аз да докладвам,какво направих след като получих ценни сьвети от Вас.Стегнахме се малко с мьжа ми и бяхме  по строги с Дани.Получи забрана да рони храната и видя,че сме доста сериозни.Не стоя дьлго гладен само един ден.Още се трьшка когато получи отказ,но бьрзо му минава.Добре ,че се обьрнах кьм Вас за сьвет,защото така бях дльжна да ви послушам и да не губя време .Да го похваля,че го заварих в кухнята да бьрка с льжица в една купичка сьс сладко и си яде сам от нея.Направих се,че не го виждам, защото се притесних и не можах да реагирам нормално.Добре си хапна и аз реших ,че трябва да го похваля и той се засрами и спря да яде.Ето в такива моменти ми е много трудно.Не знам да го хваля ли, да се преструвам ,че не забелязвам ли ,когато направи нещо добро.

Общи условия

Активация на акаунт