Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 210
  • 729
  •   1
Отговори
# 615
За да почнете терапиите не ти трябва диагноза - намирате логопед който работи с малки деца и започвате. Консултациите с психолог също са от полза за модифициране на поведението.
Колко на брой зависи от това колко пари можеш да отделиш - по принцип е хубаво да са 2-3 пъти седмично, като у дома работите върху това което са правили с детето на сесията.
На нас ни даваха и домашни. За време - става въпрос за години ежеднвна  работа...

# 616
  • София
Ъъъъ, терапевтите си ги намираме ние, и си плащаме за тях ние.В клиниката не правят терапии, а само могат да ти обяснят и напишат официално реалното състояние на детето.Обикновенно терапевтите се съобразяват с препоръките от клиниката, и даже ги търсят.
Струва скъпо и резултатите са бавни  Cry.Не очаквай чудеса от първия път.
Безплатни терапевти има може би някъде, но трудно ще се доредите за тях.И обикновенно платеното терапевтиране е по добро от безплатното.
Обаче пък без терапевти почти нищо няма да може да напредне детето.Налага се да се образоваш ти максимално с четене в интернет, и особено темите за аутизма и линковете в темата, за да работиш ти с детето.Терапевтите ще ти показват как.Без терапевти ще ти е горе долу невъзможно сама да го направиш.
Терапийте са според средствата, продължават 45 мин.Колкото повече толкова по добре.На мен ми прилича на поведението на синът ми, когато беше на възраста на твоят син.Поставиха му диагноза аутизъм, и аз съм съгласна с нея, но имаше и други проблеми, не само тези  Naughty
Гадно е знам, но се налага бързо да си промениш мисленето и да предвидиш пари за терапии.Не губи време в мисли дали можеш да си го позволиш.Налага се да можеш  Sad
Успех, и късмет  Hug

# 617
За да почнете терапиите не ти трябва диагноза - намирате логопед който работи с малки деца и започвате. Консултациите с психолог също са от полза за модифициране на поведението.
Колко на брой зависи от това колко пари можеш да отделиш - по принцип е хубаво да са 2-3 пъти седмично, като у дома работите върху това което са правили с детето на сесията.
На нас ни даваха и домашни. За време - става въпрос за години ежеднвна  работа...
Благодаря ти.
Посетихме 3ма логопеди в рамките на 1 месец.Всичките ни казаха,че не могат да работят с него.А трябва да работим с психолог.Последната логопедка,каза направо да отидем на обследване в Св Никола,защото и тя няма за какво да се захване,не разбирал.

# 618
Ъъъъ, терапевтите си ги намираме ние, и си плащаме за тях ние.В клиниката не правят терапии, а само могат да ти обяснят и напишат официално реалното състояние на детето.Обикновенно терапевтите се съобразяват с препоръките от клиниката, и даже ги търсят.
Струва скъпо и резултатите са бавни  Cry.Не очаквай чудеса от първия път.
Безплатни терапевти има може би някъде, но трудно ще се доредите за тях.И обикновенно платеното терапевтиране е по добро от безплатното.
Обаче пък без терапевти почти нищо няма да може да напредне детето.Налага се да се образоваш ти максимално с четене в интернет, и особено темите за аутизма и линковете в темата, за да работиш ти с детето.Терапевтите ще ти показват как.Без терапевти ще ти е горе долу невъзможно сама да го направиш.
Терапийте са според средствата, продължават 45 мин.Колкото повече толкова по добре.На мен ми прилича на поведението на синът ми, когато беше на възраста на твоят син.Поставиха му диагноза аутизъм, и аз съм съгласна с нея, но имаше и други проблеми, не само тези  Naughty
Гадно е знам, но се налага бързо да си промениш мисленето и да предвидиш пари за терапии.Не губи време в мисли дали можеш да си го позволиш.Налага се да можеш  Sad
Успех, и късмет  Hug
Благодаря и на теб Катина.
Колко струва един терапевтичен сеанс?
И като ни поставят диагнозата,дават ли ни телефони на терапевти,как да ги намеря аджеба? Simple Smile
И да....определено не сме цъфнали и вързали с парите SadАко растяха по дърветата е лесно Heart Eyes

# 619
  • София
Не разбрах от кой град си.Синът ми също беше така.Доста ни отказаха, и само Валя Кисьова се съгласи да работи с него.След години си призна, че и е бил най трудното дете с което е работила.Може вече и с по трудно да е работила де, за тогава така беше
Опитай, ако искаш ето адреса

Да, дават каквото могат, но избягват да препоръчват платени терапевти.Наясно са с финансовото състояние на българите  Cry.
Повечето информация обаче ще я намериш тук - в тази тема.Аз съм доволна от клиниката - нямам забележки.Правят каквото им е по силите хората
Цената за сеанс гравитира около 25 - 30 лв. за 45 мин.Навсякъде е горе долу така.Да, много е знам, когато ние тръгнахме за първи път преди години беше 10 лв. и ми се виждаха много, а сега е вече............. ooooh!
Има и центрове с месечна такса, или седмична излиза по евтино вероятно - не съм много наясно  Embarassed

# 620
Благодаря Катина Heart Eyes
По-горе писах,че ходихме на 3ма логопеди и всичките отказват да роботят с него,защото не разбирал.
Значи,трябва да изчакаме да мине обследването и да видим къде ще ни насочат от Св Никола.Няма ли да ни насочат,към кого да се обърнем? Tired
Значи в самата клиника,не работят с децата ,а само ги обследват и им поставят диагноза така ли?И от тук насетне,да се оправяме сами.

# 621
mamma_mia, безплатни са заниманията в центъра на Асоциация Аутизъм. Дано не бъркам името, но става дума за този, който го ръководи Мирена Велкова. Мога да ти потърся телефоните. Също така има специална група в 17 ЦДГ в Младост. Ако ви е удобно може да подадете молба за там, но ще трябва диагноза от Св. Никола. Без нея няма да ви приемат в специалната група.
Явно не сте попаднали на логопеди, които работят с деца от спектъра. Тези, които са специализирани са на ясно, че първо трябва да работят за разбирането на речта, а след това се опитват за "извадят" говор от детето. За разбирането работят психолози също.
Не разчитай, че в Св. Никола ще ти препоръчат специалисти. На мен лично ми препоръчаха логопед, който никоя от майките в тази тема не беше чувала, камо ли пък детето й да работи с нея (става дума за жена) Затова аз лично си избрах от специалистите препоръчани от майките тук.

# 622
Чудесно Darkviolet .
Тогава ,когато мине обследването,отново ще ви пиша тук,да ми препоръчате специалисти Rolling Eyes

# 623
Цитат на: [desi
link=topic=466897.msg14664987#msg14664987
Снежа63, не разбирам какво ме питаш. Знам какво е необучаван, но не разбирам защо не искаш да го пишат в диагнозата и защо не искаш да обследват детето newsm78
Защото, необучаен, означава за мен край, дете което вече нищо не може да се направи, край, оставих много неща така, , много да съм много наивна, може много да си въобразявам, но моето дете, или така си въобразявам, но няма значение , не е необучаем, не е невменяем, или нещо подобно, не е въобще нищо! Не искеам такава диагноза111 Аз съм гледала куче, което загубих, / не понякога защото не си мисля, извинявай, че то не беше по-умно от сина ми /
но той беше превъзходно , което всички се учудваха, М оже, да съм отватителна , може би ужасна майка, но няма да позволя това! Моят син не е неубочаем, а неправилно обучаем /фантасмагории/, но за мен е така. И да ти може фантасмагории, илюзии...! Деси казвам ти го на теб, защото многа бях обидена! МОЖЕ БИ ТОЛКОВА НИКОГА НЕ СЪМ БИЛА ОБИДЕНА!  Исках просто някой да ме подкрепи, нуждаех се от това! Исках просто някой да ми каже ТИ ЩЕ УСПЕЕШ!

# 624
Снежка, извини ме, просто не разбрах с какво те обиди Деси?
Да, тук сме да се подкрепяме, но и да си даваме съвети.
Имаш си истинско съкровище, синът ти е много хубаво дете, но според мен не е трябвало да му спираш терапиите. Ако правилно съм схванала, той не посещава логопед и психолог или поне едното от двете. Според мен не бива да го лишаваш от това, длъжна си да си да опиташ. Желая от сърце успех!
mamma_mia , хубавото е, че си от София, има много момичета, които ще ти помогнат.
Виждам, че вече са те насочили.
Безплатни терапевти и аз не знам да има.  Confused Сами си плащаме уроците (ако мога така да се изразя) и общо взето всеки се спасява поединично. Колкото и грубо да звучи, това е грубата действителност тук.
Катина те е ориентирала откъм цени. Наистина 45 мин работа с детето са около 25-30-40лв, зависи от терапията.
Да, на никой не е лесно, свиваме бюджета, доколкото е възможно, но борбата трябва да продължим.
Все пак, провери наистина в Асоциация Аутизъм. Желая ви успех от сърце! Hug

# 625
Не мога да продължа терапии или ходене при логопед. Той отказва, но не както беше малък, това е съзнателен отказ!Надали ще ме разбереш! Но между нещата има вече голяма разлика. И аз навремето я неосъзнавах. Алек никога не е бил агресивен, никога не е посягал на никой, но преди 2 години в кл. св.Никола се пусна и ме хвана за гушата! Никога няма да забравя изумения поглед на другата майка! Едната ми съкватиранка / е завършила съм ХТИ/ има дете със синдрома на Даун, тя ми каза, че нейната дъщеря е започнала да я бие вече/нашите слънчеви деца/. Той не иска да го обучават/ но не че гледа расеяно като с мечето...на психолог не мога да го заведа защото той ги различава и става по- зле, той отказва всичко!!! Може би аз трябва да отида за консулт, но честно казано и аз вече не вярвам! Друг не може да го учи освем аз и то по начин той да не разбере, че го уча. Но аз имам, не аз той. Снощи Алек ми каза ДА!. Ясно го чух,че ми каза ДА!

# 626
  • sofia
Снежа63, едва ли някой точно тук има за цел да обиди друг. Споделяме какво се случва с децата ни и как те напредват или не във времето. Но избора си е на нас, родителите, децата са си наши и никой нигого не може да накара да прави нещо или да не прави.
Аз не съм нито психолог, нито логопед и за това съм потърсила помощ на такива, защото определено признавам, че не бих могла да се справя сама. Говоря за себе си, всеки си знае възможностите.   Hug Hug Hug

# 627
Момичета видяли ли сте последните изменения на ЗИХУ, пишат че отменят чл.43. Някой знае ли нещо по въпроса?

# 628
Сиси,не знам дали е вярно обаче мойте още ги няма пари,а детските ми ги преведоха на 19.03.На някои майки ги превеждат отделно от детските и дано е така,че ако ги спрат загиваме.
Валенце,ако четеш,пиши дали са превели твойте пари за интеграция.Аз горе долу ги взимам ,когато и твойте ги преведат.

# 629
опс нещо не разбрах ето:
АКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ (ДВ, БР. 81 ОТ 2004 Г.)
Обн. ДВ. бр.24 от 26 Март 2010г.

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
§ 1. В чл. 4, т. 3 след думата "заетост" се добавя "и професионална реализация".

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Държавната политика за интеграция на хората с увреждания се провежда от Министерския съвет, министъра на труда и социалната политика, областните управители и органите на местното самоуправление в сътрудничество с национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на работодателите и национално представителните организации на работниците и служителите съобразно приета национална стратегия за хората с увреждания."

2. Създава се ал. 4:

"(4) При осъществяване на държавната политика за интеграция на хората с увреждания органите по ал. 2 се подпомагат и от други организации, работещи в областта на интеграцията и защитата на правата на хората с увреждания."

§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Национален съвет за интеграция на хората с увреждания" се добавя "с председател министъра на труда и социалната политика".

2. В ал. 2 думите "представителните организации на хората с увреждания, национално представителните организации за хората с увреждания" се заменят с "представителните организации на и за хората с увреждания".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Националният съвет за интеграция на хората с увреждания дава становища по всички проекти на нормативни актове, стратегии, програми и планове, които засягат правата на хората с увреждания и тяхната интеграция."

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Министерският съвет приема Правилник за устройството и дейността на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, в който определя и критериите за национална представителност на организациите на и за хората с увреждания."

§ 4. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "и контролира спазването на утвърдените критерии за предоставянето им" се заличават.

2. Създава се нова т. 2:

"2. контролира дейностите по предоставяне на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия, посочени в списъците по чл. 35а, ал. 1;".

3. Досегашните т. 2, 3 и 4 стават съответно т. 3, 4 и 5.

4. Създава се т. 6:

"6. разработва програми и финансира проекти за рехабилитация, интеграция и за изграждане на достъпна среда за хората с увреждания;".

5. Досегашната т. 5 става т. 7.

§ 5. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. (1) Социалната оценка се извършва въз основа на медицинската експертиза по методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика.

(2) Социалната оценка установява:

1. потребностите и възможностите за рехабилитация;

2. възможностите за обучение;

3. възможностите за трудова заетост и професионална реализация;

4. потребностите от социални услуги;

5. възможностите за социално включване.

(3) Социалната оценка се извършва по искане на:

1. лицето с увреждане;

2. родителя (осиновителя), настойника или попечителя на лице с увреждане;

3. семейството на роднини, близки или приемното семейство, при което е настанено дете с увреждане по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

(4) По искане и с участието на лицата по ал. 3 въз основа на социалната оценка се изготвя индивидуален план за интеграция."

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове]
§ 6. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "ал. 1" се заменят с "ал. 2";

б) създава се т. 4:

"4. мотивирано предложение за отпускане на целева помощ за изработване и/или покупка на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия, посочени в списъците по чл. 35а, ал. 1;"

в) (В сила от 01.01.2011 г.) създава се т. 5:

"5. мотивирано предложение за отпускане на финансова подкрепа по чл. 41а."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Поименният състав на комисията по ал. 2 се утвърждава със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане и включва:

1. експерт от дирекция "Социално подпомагане", определен от директора на дирекция "Социално подпомагане";

2. лекар, определен от директора на регионалния център по здравеопазване;

3. психолог, определен от началника на регионалния инспекторат по образование;

4. педагог, определен от началника на регионалния инспекторат по образование;

5. представител на общината, определен от съответния кмет;

6. експерт от дирекцията "Бюро по труда", определен от директора на дирекция "Бюро по труда" на Агенцията по заетостта."

§ 7. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думата "заболявания" се заменя с "и пренаталните заболявания и придобити състояния".

2. В ал. 3 в текста преди т. 1 думите "хората с увреждания, национално представителните организации за хората с увреждания" се заменят с "и за хората с увреждания, другите организации, работещи в областта на интеграцията и защитата на правата на хората с увреждания".

§ 8. В чл. 15, ал. 2 т. 8 се изменя така:

"8. назначаване на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания."

§ 9. В чл. 17, т. 5 след думата "увреждания" се добавя "и на лицата с увреждания до 29-годишна възраст".

§ 10. В чл. 25, ал. 1, т. 1, 2 и 3 думите "лице с увреждане" се заменят с "лице с трайно увреждане".

§ 11. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Агенцията за хората с увреждания извършва контрол относно разходването на средствата по ал. 1."

§ 12. В чл. 28, ал. 1, т. 3 се правят следните изменения:

1. В текста преди буква "а" думите "лицата с увреждания" се заменят с "лицата с трайни увреждания".

2. В буква "а" думата "общия" се заменя със "списъчния".

3. В буква "б" думата "общия" се заменя със "списъчния".

4. В буква "в" числото "50" се заменя с "30", а думата "общия" се заменя със "списъчния".

§ 13. В чл. 29, ал. 2 думата "Редът" се заменя с "Условията и редът", а думите "се определя" се заменят със "се определят".

§ 14. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 44, ал. 3" се заменят с "чл. 44, ал. 2".

2. В ал. 2 думите "държава членка или държава от Европейското икономическо пространство" се заменят с "държава - членка на Европейския съюз, друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария".

3. В ал. 5 думите "изискванията за осъществяване" се заменят с "условията и реда за осъществяване и контрол".

§ 15. В чл. 35а се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случай на съмнение дали един продукт е медицинско изделие или помощно средство, приспособление или съоръжение за хора с увреждания, окончателно становище дава компетентният орган по Закона за медицинските изделия."

2. Алинея 3 се отменя.

§ 16. В чл. 36 в текста преди т. 1 думите "Държавната агенция за младежта и спорта" се заменят с "Министерството на физическото възпитание и спорта".

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове]
§ 17. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от 01.01.2011 г.) В ал. 1 числото "30" се заменя с "50".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Контролът относно използването на средствата по ал. 2 се осъществява от Агенцията за хората с увреждания."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 18. (В сила от 01.01.2011 г.) Създава се чл. 41а:

"Чл. 41а. (1) Хората с трайни увреждания имат право на финансова подкрепа в зависимост от индивидуалните им потребности, установени в оценката по чл. 12, за ползване на:

1. социални услуги;

2. услуги за социална и медицинска рехабилитация;

3. услуги за участие в трудова заетост и професионална квалификация;

4. услуги за достъп до образование и обучение;

5. услуги за осигуряване на достъпна среда.

(2) Размерът, начинът на неговото формиране, условията и редът за предоставяне и ползване на финансовата подкрепа за всяка от услугите по ал. 1, т. 1 - 5 се определят с правилника за прилагане на закона."

§ 19. Член 43 се отменя.

§ 20. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. (1) Хората с трайни увреждания съобразно своите потребности имат право на целеви помощи за:

1. покупка и приспособяване на лично моторно превозно средство;

2. внос на лично моторно превозно средство;

3. преустройство на жилище;

4. придружители на лица с увредено зрение, лица със затруднения в придвижването, лица с интелектуални затруднения и лица с психически разстройства, интерпретатори-придружители на лица със слепо-глухота и преводачи на лица с увреден слух.

(2) Хората с увреждания съобразно своите потребности имат право на целеви помощи за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, посочени в списъците по чл. 35а, ал. 1, с изключение на медицинските изделия, които се заплащат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса.

(3) Размерът на целевите помощи по ал. 2 се определя по методика и със заповед, утвърдени от министъра на труда и социалната политика съгласувано с министъра на финансите, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и министъра на здравеопазването.

(4) Министърът на труда и социалната политика, министърът на здравеопазването и директорът на Националната здравноосигурителна каса съвместно утвърждават координационен механизъм за взаимодействие при осъществяване на дейностите, свързани с целевите помощи по ал. 2.

(5) Условията и редът за отпускането, изплащането, изменянето и прекратяването на целевите помощи и размерите на целевите помощи по ал. 1 се определят с правилника за прилагане на закона."

§ 21. В чл. 45, ал. 1 числото "43" се заличава.

§ 22. В чл. 52 съюзът "или" се заменя с "и".

§ 23. Създава се чл. 54а:

"Чл. 54а. (1) На лице, което осъществява дейност по предоставяне на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания в нарушение на разпоредбите на този закон и на наредбата по чл. 35, ал. 5, се налага глоба, съответно имуществена санкция, в размер от 10 000 до 20 000 лв. за всеки отделен случай.

(2) Сумите, събрани по ал. 1, се внасят в приход на Агенцията за хората с увреждания и се разходват за програми и проекти за рехабилитация, интеграция и за изграждане на достъпна среда за хората с увреждания."

§ 24. В чл. 55, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 след думите "областта на социалното подпомагане" се добавя "и на целевите помощи по чл. 44, ал. 1, т. 1 и 3".

2. Създава се т. 7:

"7. изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания - за нарушения, свързани с предоставянето на целеви помощи по чл. 44, ал. 2."

§ 25. В § 1 от допълнителната разпоредба т. 10 се изменя така:

"10. "Национално представителни организации на и за хората с увреждания" са тези организации, които представляват хората с увреждания и които са признати като такива при условия и по ред, установени с акт на Министерския съвет."

Заключителни разпоредби

§ 26. В Закона за семейни помощи за деца (обн., ДВ, бр. 32 от 2002 г.; изм., бр. 120 от 2002 г., бр. 112 от 2003 г.; бр. 69 от 2004 г., бр. 105 от 2005 г., бр. 21, 30, 33, 68 и 95 от 2006 г., бр. 113 от 2007 г., бр. 71 и 110 от 2008 г., бр. 23 от 2009 г. и бр. 15 от 2010 г.) се правят следните допълнения:

1. В чл. 2, ал. 1 се създава т. 10:

"10. месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст."

2. Създава се чл. 8д:

"Чл. 8д. (1) Право на месечна добавка в размер 70 на сто от минималната работна заплата за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:

1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;

2. семейства на роднини или близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

(2) Правоимащите по ал. 1 получават месечната добавка по постоянния си адрес от дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане.

(3) Ако децата са настанени на пълна държавна или общинска издръжка в лечебни заведения, както и в специализирани институции и социални услуги - резидентен тип, за срок, по-дълъг от един месец, правоимащите не получават месечна добавка по ал. 1 за периода на престоя им в тях."

3. В чл. 12 се създава т. 10:

"10. три години - за месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст считано от края на месеца, за който се отнася."

§ 27. Параграф 6, т. 1, буква "в", § 17, т. 1 и § 18 влизат в сила от 1 януари 2011 г.

-------------------------

Законът е приет от 41-ото Народно събрание на 11 март 2010 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Общи условия

Активация на акаунт