Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 544
  • 729
  •   1
Отговори
# 600
mamma_mia ,мойто дете е аутист и навьн само това го интересува да хвьрля камьни и боклуци.
Това не означава обаче,че всяко дете,което прави тези неща е аутист.

# 601
  • София

И нищо друго да не го интересува? нито децата...нищо.
Да, ако не се интересува от децата това е признак на аутизъм.Не ме разбирай погрешно, не ви поставям диагноза - отговарям на въпроса ти  Hug
Ще цитирам по памет."Аутистите възприемат хората, като неудошевени предмети"

# 602
Благодаря ви.
Предстои ни обследване и тогава ще ви кажа.

# 603
Смятате ли,че детето е аутист,щом единствената му любима игра навън е да хвърля камъни и боклуци в локви и фонтани?
И нищо друго да не го интересува? Нито пясъчника,нито люлките,нито децата...нищо.
    Отскоро се докоснах до тази материя......

Моят син го интересуват много неща:и играчките,и децата,и възрастните,и люлките,и цветенцата,и прелитащите самолети,и назоваването на числата,където ги види,и виждането на различни букви не само по надписите ,но и в структурите на катерушките и люлките,и "готвенето" в пясъка"......И много други неща.....
    Но го водят леко извън нормата,защото има някои нюанси (забелязани от специалисти),които говорят за това.

Струва ми се,че е хубаво един специалист да се изкаже по повод държанието на едно дете.
    Не винаги това може да бъде по-трайно разстройство.Някой път децата реагират на някакви жизнени обстоятелства и имат  нежелателни прояви......Един психолог ще ви каже,дали трябва да се коригира нещо във вашето ежедневие,за да се оправи проблема, или  става  въпрос за нещо друго.

# 604
  • София
Има си критерии за поставяне на диагнозата.Не може току тъй да се постави или отхвърли.

Цитат
•   Критерии DSM ІV.
А. Анормално или нарушено развитие, наблюдавано преди 3-годишна възраст, в поне една от следните области:
1)   Рецептивна или експресивна реч, използвана при социално взаимодействие.
2)   Развитие на селективни социални привързаности или реципрочни социални взаимодействия.
3)   Функционална или символична игра.
В. Трябва да бъдат представени поне шест симптома от (1), (2) и (3), като поне два са от (1) и поне по един от (2) или (3):
1) Качествено нарушение на социалното взаимодействие в поне две от следните области:
а) Липса на адекватно използване на очен контакт, изражения на лицето, пози на тялото и жестове за регулиране на социалното взаимодействие.
б) Липса на изграждане (съответно за умственото развитие и независимо от широките възможности) на взаимоотношения с близки и приятели, които включват взаимно споделяне на интереси, дейности и чувства.
в) Липса на социално-емоционална реципрочност, проявяваща се като нарушен или отклонен отговор на чувствата на другите хора, или липса на моделиране на поведението в съответствие със социалното обкръжение, или слаба интеграция на социалното, емоционално и комуникативно поведение.
г) Липса на спонтанно желание за споделяне на радост, интерес или постижение с другите хора (напр. липса на показване, даване или посочване на другите хора на предмети, които интересуват индивида).
2) Качествени аномалии в комуникациите, показани в поне една от следните области:
а) Намалено или пълна липса на социален език, който не се съпровожда от опит да се компенсира посредством използването на жестове или мимики като алтернатива на комуникацията (често предхождана от липса на комуникативно бъбрене).
б) Съответна липса на инициатива или поддържане на разговор (комуникативно разменяне) (на кавото и ниво да е развита речта), при който се отговаря реципрочно на комуникациите на другия човек.
в) Стереотипно или идиосинкретично използване на речта или идиосинкретично използване на думи или фрази.
г) Липса на варираща, спонтанна волева игра или (в по-малка възраст) на социална въображаема игра.
3) Ограничени, повтарящи се и стереотипни шаблони на поведение, интереси и дейности, показани в поне едно от следните:
а) Всеобхватна заетост с един или повече стереотипни шаблони на интерес, който е аномален по контекст или фокусиране, или един или повече интереси са аномални по тяхната интензивност и определено естество, или не са в тяхното съдържание или фокус.
б) Очевидно натрапчиво придържане към специфични нефункционални рутинни дейности или ритуали.
в) Стереотипни и повтарящи се моторни маниеризми, които включват пляскане с ръце или пръсти, или въртене или движения на цялото тяло.
г) Прекалена заетост с части от предмети или нефункционални елементи на материали за игра (като техния мирис, излъчван от повърхността им, или звука или вибрациите , които те предизвикват).

Цитата е от тук

Когато поставиха диагнозата на синът ми си ги имаше до едно всичките критерии.С течение на времето доста от тях отпаднаха, но продължава да има достатъчно количество от тях за да е вътре в диагнозата.Лошото не е, че има диагноза, а че има проблеми и дефицити  Cry

Сега ми направи нещо впечатление.Това е европейският стандарт за диагнозата.Споменават се деца преди три год. възраст.В американският стандарт го няма това условие преди 3г..Явно Деси при вас се оценяват децата по другата система  Thinking

Дано не пиша глупости с американска и европейска скала за оценка, но така го запомних когато го четох навремето.Сега не ми се препрочита и може да подведа някого Embarassed

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 19:01 от Катина

# 605
  • София
Като записахме за диагнози и симптоми, искам да ви питам нещо:
Повечето от вас знаят, че моето дете е със СИД, диспраксия и явно има и някои симптоми от ГРР, но все пак по някаква причина в Свети Никола не я диагностицираха. Винаги сме правили терапии там където се терапевтират децата с аутизъм и ГРР и за нас е било ефективно. И специалистите никога не са държали в детайли на диагнозата, а както се казва всеки "ръчка" колкото може.
От месец и половина дъщеря ми има нова логопедка, според мен и с нея постигна крачка напред, а миналата седмица бях на подробен разговор /те работят двете сами или в група с деца/ и жената притеснена ми сподели, че вижда някои симптоми от ГРР. Аз и казах, че и аз ги виждам. Според мен като има такива симптоми, да се работи за преодоляването им.
Обаче после се замислих, да не би логопедката да не знае как да продължи терапията, защото каза, че би желала да имаме и пълното обследване от Свети Никола. Между другото тя каза, че не вижда логопедични проблеми, а по скоро психологически, че и е трудно да общува с децата, говори в разказвателна форма и подобни, добре известни на повечето Sad Дали не е по-добре да поработим само с психолог?

Въбще дали има значение,  има ли диагноза или има само симптоми, това са малки деца и сигурно най-добре е да се работи. И дали понякога това не е начин специалиста да ни подскаже, че няма достатъчно опит в тази сфера. newsm78

И да ви се оплача, че сме с отвратителният кашлящ вирус, не знам има ли други и как го борите. Днес започнахме антибиотик и дано да го преборим.

# 606
  • София
И на мен ми е чудно защо не ви направиха обследване в св. Никола  newsm78.Някак си като видя написано на листа какви конкретни дефицити се забелязвати ми се вижда по лесно да търся метод за да ги боря  Thinking.На Дари определено можеха да и направят едно пълно обследване.Да и пуснат някои тестове например.
Знаеш ли какво се сетих.Можеш да им обясниш в клиниката, че ти искат пълно обследване от св. Никола заради някаква градина или център в който си подала документи.Или във връзка с някаква административна наредба  Wink.Не им обяснявай много подробно опашати лъжи, но мисля, че няма да ти откажат.И аз мисля пак да опитам да поискам нова прясна епикриза.
За кашлицата - бабешки методи.Боров мед, пелте от дюли, с.л. мед и в нея една ванилия - веднъж дневно или  с.л. мед, с.л. ракия, с.л. зехтин бърка се и се изпива вечер преди лягане.Имам боров мед и пелте - хайде другата седмица да се видим в парка и да ти дам, ако искаш.Ще се доразберем на лични  Hug

Валенцето имала папка с такива бабешки методи.Бързо да се включва с пълен доклад  Mr. Green
ей тези съм ги правила всичките и съм доволна, особено от орехово лучено бирена рецепта.И ябълка или дюля добавям при варенето.

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 19:50 от Катина

# 607
  • София
 Mr. Green
Имам.Който иска да ми прати мейл на лични и ще пращам.

# 608
Страшно е при нас това ,че иска да ходи само в локвите и всякакви водни басейни. SadДругите деца ираят с лопатки ,катерушки и т.н ....слушат.А на нашия му дай само разходки по булевардите и гледане на банки,реклами на МТЕл,Германос и други подобни.Знае пътя от вкъщи до един фонтан на 2 спирки от нас и ме повежда натам.Ако се опитам да го отклоня от неговата цел,за да ходим в градинката например,започва невероятен истеричен рев,крякъци и не мога да го удържа.Тръгвам по неговият път Cry и така стигаме до въпросният фонтан.Още от улицата взима фасове и ги носи да ги хвърля.Изобщо не разбира,че фаса е мръсно нещо.Събира клечки,камъни,бъркалки,обелки от ябълки,банани,вафли за да ги хвърля във фонтана.Аз се срамувам.Хората ми говорят как можело да го оставям да прави така.Аз не го оставям,но кажа ли му да тръгваме,започва въпросната истерия.После като стане време за прибиране идва голямото чудо.Вдигам го на ръце,огъва се,ще го изпусна.И му говоря за банките и за мтел за да спре да плаче.
Това е.
Просто едни неща разбира, а други не.

# 609
  • София
Имам боров мед и пелте - хайде другата седмица да се видим в парка и да ти дам, ако искаш.Ще се доразберем на лични  Hug

Може да ти звъна още утре за нещо, да видим как ще изкараме нощта. Иначе аз правя мед, зехтин и ракия, ама много зъл вируса този път.

Ще разуча и на Валенцето папката.

Лека нощ!

# 610
Момичета , може ли  някой от Варна да ми препоръча логопед / психолог ( логопедичен психолог и психологопед както разбирам ) или център който работи с подобни на сина ми деца.  Моля ви за съвет...
 Hug
   Re_ge, защо не опитате в Терапевтичен център "Радост" - там ще ви изготвят индивидуална програма според дефицитите на детето, с което работят логопед, психолог и специален педагог.  Hug  Peace
http://www.superroditeli.com/

ЧЕСТИТА ЦВЕТНИЦА НА ВСИЧКИ!!!    bouquet

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 15:30 от сладко пате

# 611
Страшно е при нас това ,че иска да ходи само в локвите и всякакви водни басейни. Моят син правеше същото. Да срамно  е и мен ме беше и ме е  срам до сега за много неща!  Но твоето дете има и други неща, които другите ги нямат! Не знам как да ги използваш, банките, Мтел но това е интерес!
За диагнозата. Моят син за първи път беше диагностициран на 3 от невролог /Аутизъм/, след изпращанато ни в кл. Св. Никола на 4 с Рецесивен аутизъм; на 5 на "Лунна папрат" №13 под ръководството но доц. Стамболова с ЛУИ+аутистични прояви, на 7 с СУИ + аутистични прояви, на 9 Атипичен аутизъм, на 11... ни предложиха отново да останем за диагностиране...Положението се влошило. Не знам по коя система е диагностиран сина ми, но по неизвестно кой стандарт той нямаше само една черта/като го прочетох агресия/ Е от миналата година прибавиха и това...Въпреки, че според мен не е агресия! Да се върнем по нагоре. След като "положението се влошило", но аз отказъх да остана на ново диагностиране, ме попитаха дали искам да пишат в диагнозата Необучаван, аз отговорих НЕ за сега!
Деси, знаеш ли как звучи тази дума и какво е съдържанието!
Тогава си казах! Не! Снежана крайно време е да се вземеш в ръце! На вас трябва да пробватае всичко, на терапии, различни школи да намерите нещо чрез което да ги обучавате! Не типични методи, та нашите деца въобще не са типични! Но трябва да ги учите. Е, оставям ви, сина ми се изнерви да чака да пусна прахосмукачката!

# 612
  • sofia
mamma_mia, на тази възраст и моето дете правеше така. Не можехме 5 мин да се задържим на някоя площадка или там където обикновено играят на хората децата. Обикаляше квартала като свободен електрон, без крака бях останала Sad. Само търсеше на някоя кола отворен капак или някой изкарал инструменти да си прави колата и е там, спира и може да седи и 1 час да се завира и да гледа какво става. В прка хората вървяха по алеите, той цепеше през тревните площи напряко и без цел. Нямаше да се огледа, да се заиграе с нещо а камо ли пък с друго дете. Стояли сме по 1 час на релсите да чакаме да мине влак, защото е фен на влаковете, ако не мине влак не можем да си тръгнем, рев, истерия, знаете как е. Сега вече е на 6г и нещата са коренно различни, върви си по асвалта, кара колело и играе с деца. Те понякога му се смеят, че не може да говори добре, но пък и той знае да се заяжда и отвръща.
Мисля, че терапевтите, които работят с него почти успяха да го научат, какво е да си чака реда, нещо много важно, да спазва елементарни правила, да овладява гневните изблици. Не му е особено лесно и полага огромни усилия, но вече мога да кажа че почти се справя. Все още се учим на толерантност и на елементарни обноски. Не ме притесняват толкова логопедичните проблеми, колкото поведенческите. Все още съм нащрек като, че ли е бебе, но определено има огромна промяна към по добро. И забелязвам напоследък, че децата обръщат внимание именно на говора му, а не толкова на поведението  Simple Smile. Завързва приятелства по площадките, даже се разбират утре да се видят пак с някое детенце. Но, някак си, има разлика от другите, макар, че май само аз си я забелязвам  Confused.

# 613
Даааа,и мойто момче прави така.Тръгва през тревните площи,за да излезе на улицата.И търси място(т.е локва)където да хвърля изброените по-горе боклуци.Наистина поведението е проблем.Стигнем ли до кръстовище иска да пресича,едвам го удържам,не разбира че е червено.Дърпам го,той реве...ужас.Като светне зелено тръгва,по средата на булеварда иска да спре,аз го тегля напред Sad той пищи.Мъка ми е голяма.
Стискайте палци новата седмица да ни уговорят час за обследване във СВ Никола,че вече не ми се губи време.Да ни назначат терпии.
Знаете ли като гледах децата в ютуб и открих че и той прави доста от нещата.
Върти се в кръг,много му харесва.Върти топка и се взира в нея.По някога се смее налудничево на нещо.Често стиска (скърца ) със зъби.Вашите правят ли така?
Гледа си ръчичиките все едно държи нещо и ми го дава.
Може ли само да ми кажете от опит,тези терапии колко пъти в седмицата са,по колко време на ден,колко струват,трябва ли направление?.И след колко минимум забелязахте положителна промяна,да разбира нещата?

Благодаря ви.

# 614
mamma_mia, това според мен не е никакъв симптом на аутизъм.  Детето е много малко, и много деца на неговара възраст за такива "прасета" - включително и моите деца в норма.
Едно дете опд 3 години освен това може да покрива 1 към 1 симптомите на аутизъм и да не е аутист.
Освен това тези симптоми са характерни и за един куп други проблеми - деца с хиперкитетичен синдром и деца със СИД също се държат по този начин. както и доста от "нормалните" им връстници.

TanyaMG, диагнозата е важна за децата които наблизават възраст за училище. Но сама по себе и тя не помага или пречи на добрия специалист да продължи да работи с детето. Работи се конкретно за преодоляване на проблемите а не за премахване на диагнозата все пак. Диагнозата е нещо като официлно извинение за даден дефицит или поведение на детето и за насока за работа, но не и за това което травят терапевтите с детето.

Затова и терапията е най-важна за децата - било то със или без диагноза - като има дефицит се работи за преодоляването му.

Снежа63, не разбирам какво ме питаш. Знам какво е необучаван, но не разбирам защо не искаш да го пишат в диагнозата и защо не искаш да обследват детето newsm78

Общи условия

Активация на акаунт