Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 552
  • 729
  •   1
Отговори
# 585
Селма, опитай се да не го изолираш. Моят син правеше същото! С времето започна да проумява нещата и той самият се отдръпна, но и аз помогнах доста много, не много, а основно! Додето той самия не разбира нещата, се опитвай да не го отдръпваш додето не стане критичен момент! А за другите майки, ще кажа нещо не приемливо, което го научих много късно за съжаление.  "Ти нямаш ли уста! На всяко действие отговаря и противоположно противодействие" Двърде късно го научих, но да знаеш че действа! Природен закон!

# 586
колко е голямо детето? Защо не разкажеш повече зза него.

И да, може да има аутистично поведение и при деца които не са в спетъра и за това има много причини. А за гнусливите родители незнам какво да кажа. Аз съм устата, бих им казала че аутизма не е толкова зарен като заушката  Joy и бих си завела детето другаде. няма какво да спориш с тях - обесни за състоянието му - ако няма разбиране намери други деца да играят заедно.
за "неправилното" поведение си има терапии които доста помагат - вероятно консултация с психолог би помогнала.Също би и дала насоки как да се справяш с гнусливи хора  Mr. Green Аз не съм имала този проблем - при нас просто бяха спрелид а ни идват гости, а и аз не горях от желание да му слушам писаците по обществените места, да не говорим, че умирах от срах да не го загубя/той все още си потегля безцелно като му щукне/

# 587
Сега видях, че детето ви е около 3 годинки. Мноооооооооооооого е рано да се говори за аутизъм, и тая диагноза радко се поставя на такава възраст. Естествено е да тикажат, че не е аутист, след като не е "позволено" да се поставя тази диагноза рано.
Но за проблеми в поведението, неговорене и липса на социализация, забавяне в развитието и т. итн.  не само аутизма е причина, и на тая възраст няма как да се каже какво провокира това поведение. Може да е може и да не е, първото което трябва да направите е да почнете работа със специалисти. После нещата ще се подредят.

# 588
Darkviolet  ,да много си права, и аз самата знам ,че дори и само от корицата,без да разлистваме мога да го науча на всичко ,което си изброила ,НО той не ме слуша миличка,не знам как да го обесня че да ме разереш.Все пак имам сим почти на 12 ,който предимно пак аз съм учила на всичко което знае.При Дани обаче не се получава,аз говоря,а той витае някъде,даже не поглежда към мечо ,когато започна да говоря аз и да обеснявам,кое какво е..
Относно гнусливите родители,на всякъде ги има за съжеление,няма да забравя наскоро някой беше пуснал линк от друга тема за една гнуслива,недоволна майка,която търсеше правата на нейното си дете,и че как аутистчето,което било в неговата група щяло да увреди крехката му психика с неговото крещене...
Е,съгласна съм ,че не е приятно въпросното крещене ,но господи,с такива думи ли трябва да се изказва тази жена,ами ако нещата стояха обратното ,дали щеше да е на същото мнение... ЕДВАЛИ ,да вземат да го затворят някЪде горкото дете и да не го пускат при други деца ли ,???То няма никъква вина че е такова в крайна сметка!!!
Имаше момент ,в които и аз се бях прчупила и не носех Дани в парка на голямата детска площадка/а той много обича да е там/,защото щом започнеше тази алалия и да си вика неговите си взуци и срички/нищо не значещи/ ,всички наоколо започваха да го гледат като едва ли не ненормално-психично болно,лудо дете,при което ми идеше да потъна в дън земя,само и само да не виждам погледите им.Даже е по-гадно когато не питат ,а просто си дърпат децата на страни,все едно ще ги зарази със своята "лудост",тъй като когато Дани хареса някого,отива да го гушка или целува,много е гальовен,не е агресивен и не пречи на никого.Понякога отива и взема играчката на някое дете,аз съответно му я вземам от ръцете и той заплаква ,но за кратко,изваждам я дъвка,или нещо друго с което да му отвлека вниманието.
Деси казват и съм чела ,че за аутизма от 2-3 г. възраст е нормално да се постави диагнозата,и да се започне работа със специалисти по навреме е по-добре,колкото по-рано,толкова по-големи шансове има детето да навакса,то много зависи де, до каква степен е увреден мозъка му.Аз напреимер още от когато Дани беше на 1г. знаех ,че нещо не е наред с него,и чакахме докато стана на три и започнахме да го носим за обследване и диагностициране.

# 589
Няма значение дали слуша или не, дали поглежда мечо или не! Може много да се лъжеш! Аз също съм си мислела, че моя син нито слуша, нито вижда, нито от нещо се интересува! Обаче не е така! След време се оказа, че много слуша/ за слуша не съм сигурна/ но ,че наблюдава ДА! Още нещо. Много отдавна срещнах една жена коята каза: Тези деца те усещат с кожата си! И трябва да говориш!Ако не е Мечо, говори ти какво правиш! Знаеш ли аз как учех моят син на числата! Остави, че ги бях написала на кубчета и буквите и просто ги обръщах пред него и ги казвах. Също и буквите. Вземам нещо и постоянно броя 1,2,3. След време с боб, след това със семена, делим ги на 3 купчини, изравняваме! Или с каквото обича или ако не обича нищо с предмети! Той не слуша, но още на 5 при логопедката разпозна буквата С. Или четем табели, и всеки път когато излизахме от дома казвам къде живеем, на коя улица в кой град! Не слуша, но ти не си сигурна! След време се оказа, чене е точно така! Пусни му и телевизия, видио, не знаеш какво слуша или запомня! Моят син не обича плюшени играчки! Но обича въжета, ленти, балони! Аз му купувам и перлените герлянди и отново! Дано успееш да ти издържат нервите!
За диагнозата незнам дали съм права, но съм съгласна с Деси. Поне по мое време до 5 години, не може да се каже! Има и много други да кажа заболявания със същите синтоми!
За очен контакт, бих ти дала един начин, но е много жесток и повечето специалисти го отричат! За сега се въздържам!

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 13:52 от Снежа63

# 590
Черна магия, Снежка е права. Ти не можеш да бъдеш сигурна дали детето слуша или не, дали разбира или не.
Има една книга на Франсоаз Долто, Всичко е език. В нея пише, че децата до 6 г възприемат много добре слушайки, дори когато не гледат говорещият в очите.
Аз също понякога се улавям, че не му казвам нещо (което бих казала на другите си деца), защото си мисля, че няма смисъл. А не е правилно!
Относно лошото отношение: до сега не се е случвало, поне не и в нашият квартал. Майките са внимателни. Когато отидем на площадката винаги го посрещат със Здравей, Как си. Каквото казват на средния ми син, такова и на него, макар и видимо той да не им обръща внимание. Живеем до Южния парк. Там хората по атракциите го познават, симпатизират му. А пък има една жена дето пуска влакчето и въртележката на входа на Южния парк винаги го върти повече на самолетчетата, защото знае, че се радва.
Виж по автобусите и спирките е друго. Възрастните хора се обръщат, гледат го и се чудят. Понякога подхвърлят нещо, но не им обръщам внимание. Знам, че няма как да се поставят на нашето място и да ни разберат. Който не е преживял това, което ни се случва няма как да го разбере и да се постави вътре в ситуацията.

# 591
  • София
cherna_magiq, от играчките, които си изброила само този пъзел от 3 части е подходящ. Другите неща след време. Нека да го овладее него, а ти му показвай. Дъщеря ми беше точно такова тичащо дете и знам много добре за какво говориш. Не се плаши от отказа му, нищо няма да му стане, че ще сложи 3 части. Не знам дали имате и тази играчка - http://threetoseven.files.wordpress.com/2008/10/kula1.jpg . А активните движения, за които ти писах му подобряват вниманието и после ще ти е по-лесно. Ние около 3 месеца изкачвахме стълбите от 1 до 8 етаж и това си изисква концентрация, която се прехвърля после на работата. Може би около 7-та година сина ти ще се кротне, но тогава ще бъде доста по назад във възприемането, така че упорството ти ще се възнагради. Може би да си напарвите стая за работа или кът за работа и да го водиш там за упражненията, това подобрява концентрацията.

И ние не сме имали особени проблеми с околните, имало е подмятания да си възпитам детето, но може би сега като вече е минало време не му обръщам внимание. Но пък ние си тръгвахме винаги, когато детето се ядоса, или когато положителната емоция му дойде в повече. Например на първият й театър, като стана тъмно, тя се хилеше в несвяст и почти веднага ни изгониха. Тогава ми беше много криво, но пък сега се е научила да гледа театри, така че това се забравя.

# 592
  • София
Деси, напомням ти, че в България си се поставя диагноза детски аутизъм поне на две год. и шест месеца.Точно толкова беше синът ми, когато му издадоха епикриза и с нея имахме право да минем на ТЕЛК.И не е единствен моя син толкова рано диагностициран.

Мисля, че долният праг е точно две години и шест месеца  Thinking

# 593
   Момичета,благодаря ви за отговорите! Hug

ЗА площадките.....Някак не умея да отвръщам на "ударите" и аз.Не съм устата,уви.....За мое щастие не всички майки са такива.Гледам да се разхождаме в различни часове.И така засега....Но знам,че ситуациите ще се повтарят и на други места,и с други хора.Затова ми беше интересно,как постъпвате вие.

За останалото ще ви пиша друг път. Simple Smile

# 594
Срещала съм и злобни подмятания от рода на-бива ли такова невъзпитано държание,накарайте го да млъкне,защо крещи така и т.н.

Имам чувството,че сина ми някак не усеща дистанцията,която се опитват да създават хората/децата около него.Затова съм винаги по петите му,за да контролирам положението.Иначе,лесно го нападат,а той нито бяга ,нито отвръща....
     Специалистите се изказаха,че детето ми не е аутист,макар че има някои дебели маркери на това състояние.

Ето там сме и ние.
в последно време усещам че и някои деца започват да странят, все пак той е вече на 3 и два месеца, децата на неговата възраст бърборят. Примерно ако игрите им игрите са тип спортни - невербални : гоненица, возене на камиончета, надбягване,  надпреварване - той е винаги включен в игрите и сякаш няма проблем. Но стигне ли се до думите той просто се усмихва и повтаря техните думи , след няколко фрази чувам :" ти пък защо повтаряш след мен като бебе" и край. Зайко принципно не се тръшка не крещи няма изблици ( имаше такива преди около 6 месеца но си беше просто признак на утвърждение  на характера иначе нямаше да отминат така лесно) но също е толкова безпомощен, винаги му вземат играчките винаги го бутат надпреварват, той дори сам си отстъпва мястото - та той не разбира какво е ред - винаги усмихнат, благ, а на мен ми се свива сърцето.

Момичета как учите едтето си на диалог. Днес ме осени че при нас не присъства такъв. Той често повтаря това което питам. Единствения ни диалог е: кихане,  наздраве, благодаря. Днес питам - Ици искаш ли ябълка- отговаря с последната дума- ябълка. Казвам му - трябва да кажеш ДА, той повтаря Да, пак питам - Ици искаш ли ябълка и отново само повтаря ябълка. Виждам как се мъче да разбере какво му казвам но безупешно.

Сега се връщам да ви чета за системи те за обучение, и темата за това как да обесним че детето ни е с проблем, защото и мен ме затруднява.

# 595
_re_ge , от това което описваш, според мен, сина ти има ехолалична реч. Тя е типична за децата от аутистичния спектър. Означава, че просто детето не разбира въпроса и повтаря последната казана дума, или дори цялото изречение. Трябва да се започне от нещо, което децата без такива проблеми усвояват в най-ранна възраст, а именно "да" и "не". Например може да напишеш или разпечаташ картончета с "да" и "не" и да ги сложиш на различни места, които са разрешени или не. Също "да"-то, може да е придружено от усмихнато човече, а "не"-то от намръщено.(човече - разбирай нарисуван кръг с две точки за очи и скоба за уста). Целта на всичко това е детето да разшири кръга от нещата които разбира, за да дава адекватни отговори, а не просто да повтаря въпроса.

# 596
Martin4e
Когато отговаря с "ябълка" той прекрасно разбира че го питам иска ли чбълка и отговаря именно с тази дума ( много е пестелив в думите но пък винаги изпозлва една и винаги точна дума която да ме наведе на мисълта какво иска да каже ). Обаче никога ама никога не казва Да, при него да не съществува няма  утвърждение, сякаш той не разбира абстракцията на думата Да, затова и я замества с думата която дава утвърждение - примерно "гладен ли си " отговор "гладен" , "да чета ли книга " отговор или книга или чета  . При Зако принципно е силно застъпено само отрицанието - НЕ, със всички съпътващи ( не може, не трябва,  не става, недей и подобни винаги точно в контекста) , НЕ е първата му дума , за съжаление, а ДА никога не използва .

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 13:50 от _re_ge

# 597
_re_ge, може би не успях да обясня както трябва, не съм специалист все пак, а само родител. Не че детето не разбира думата ябълка, а не разбира въпроса, като такъв, не разбира какво трябва да отговори. Предполагам, че работите с логопед, той ще обясни по-добре, аз само пресъздавам, какво са ми обяснявали на мен. Ако примерно си убедена, че нещо не го иска в момента, и го попиташ, искаш ли..., как ще ти отговори, с "не" или пак с части от въпроса? При сина ми имаше обратния вариант, отговаряше с "да", дори тогава, когато искаше да каже "не", но го казваше с по-различен тон, клонящ към плач едва ли не. Доста късно се научи да казва "не"-то.

# 598
Не, аз спициално не мисля че е така!Специално Алек ,не отговаря с нищо, може би защото говореше! Мисля, че ако вземеш преднет, тази ябълка, и му я подадеш и кажеш "да", скриеш я и кажеш "не" той ще разбере, също и с действие! Ако е само избързване на мисълта преди думите, това не е толкова опастно, според мен. Просто повече неща трябва да показваш, и да задавш целия въпрос. Като каже ябълка просто повтаряш: значи "искам ябълка" , като каже искам, казваш "искам ябълка". Един психолог ми беше казал, че нашите деца , възприемат думите ако им говориш в 3 лице! Не знам дали е вярно, но пробвай! Думата Да и Не се казва на различни езици по различен начин, даже не знам но мисля ,че в  Гърция една от двете думи е противоположна на нашата. Но аз ако ревна  или по интонацията ти на всички езици, ще ме разбереш! Може твоето дете мисли, че ти не разбираш Да или Не! Последното се шегувам! или мисли, че няма да го разбереш! Жеста е много преди думата! Когато е бил бебе само е ревял или усмихвал и гукал! Ти разбираше ли го? Да, разбира се!

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 01:27 от Снежа63

# 599
Смятате ли,че детето е аутист,щом единствената му любима игра навън е да хвърля камъни и боклуци в локви и фонтани?
И нищо друго да не го интересува? Нито пясъчника,нито люлките,нито децата...нищо.

Общи условия

Активация на акаунт