ШЕСТВИЕ "БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!" - 31.01.2010 (неделя)

• 42 163
  • 1 124
  •   1
Отговори
# 780
България адаптира законодателството си към две европейски директиви в областта на ГМО

03 February 2010

Като държава - членка на ЕС, България е длъжна да хармонизира законодателството си с правото на Общността.

Законът за ГМО беше приет през 2005 г., когато България още не беше член на ЕС. Директивите в областта на ГМО, с които страната ни следваше да хармонизира своето законодателство, са две. Едната се отнася до работа с ГМО в контролирани (лабораторни) условия и във връзка с нея е стартираната наказателна процедура срещу страната от април м.г.
Другата се отнася до освобождаване в околната среда за полеви опити и пускане на пазара на ГМО като продукти и съставки на продукти. Директивата въвежда разрешителни процедури както за освобождаването в околната среда (полеви опити), така и за пускането на пазара, при които процедури участие взимат всички държави – членки, както и ЕК. Участието на останалите държави – членки и ЕК, не беше регламентирано досега в закона и с добавянето им в разрешителната процедура се постига хармонизация на законодателството и се въвежда елемент на допълнителна превенция на европейско ниво. Принципът, следван от директивата, е всяко освобождаване в околната среда да се оценява случай по случай, като се вземат предвид конкретните потенциални рискове за околната среда и здравето на хората. Действащият закон за ГМО поставя общи забрани по отношение на територии и видове култури, които не съществуват в законодателството на нито една държава – членка и са в пълно противоречие с директивата. Важно е да се знае, че забраните, наложени от някои държави – членки (Австрия, Гърция, Унгария) са приети въз основа на т.нар. „предпазна клауза” (чл.23 от Директива 2001/18/ЕО), която проектът за ЗИД на Закона за ГМО също предвижда. Тези забрани са насочени към конкретен ГМО, който вече е бил разрешен на територията на ЕС, при предоставяне на научни доказателства за потенциален неблагоприятен ефект с оглед особености на държавата.

Въпреки че по втората директива все още не е стартирана наказателна процедура от ЕК, срокът за адаптиране на националното законодателство към нея е изтекъл още на 1 януари 2007 г. МОСВ е на позиция, че не е необходимо България да бъде „подканяна” да изпълни задълженията си като страна - членка чрез стартиране на наказателни процедури за всяко свое задължение поотделно. Това е тенденция, обидна за страната ни.

Заради необходимостта от адаптиране на закона към втората директива е направен преглед на националното законодателство по проект, финансиран от ЕК и извършен от експерти от министерствата на околната среда на Австрия и Германия. В анализа изрично се посочва, че общите забрани по член 79 от ЗГМО противоречат на духа на директивата и е необходимо законът да бъде адаптиран.
http://www.moew.government.bg/

Няма общи забрани, как се дразня само от това.
Обща и тотална забрана означава 100%!
Изключенията не са общи забрани.
Това, че с 30 км буфер не оставало практически земя е ДОЛНА МАНИПУЛАЦИЯ. Нали остава все пак някаква - 20 ли 30% ли?
Долнопробни хватки!

Нищо не знам засега за срещата с ББ. Пълна мистерия.

А какво стана с СМСите?!
Можем примерно пред МОСВ да занесем каквото сме събрали,и да ги дадем на Манева като опит да откупим Бълтгария,както в началото си говорехме...

Това е идея. Да им изсипем един чувал стотинки, жълти!!!!

# 781
Днес бях на панаира в Добрич. Мутанто освен че се реклимарат като фирмата реализирала най-високи продажби за миналата година във България, си рекламират и ГМО семената, чрез каталози...
Търсят си и дистрибутори по райони...тоест не ги интересува закона, те си продават "семената на живота"....
Някой ако познава журналисти, може да ги изпрати на техният щанд... най-добре е скрита камера Simple Smile

# 782
С смс нещата са в действие.
Готви се централизиран сайт с домейн първо ниво за това, на който може да акумулираме всички събрани материали.
Ще може и ютуб видео да се слага.

Предлагам следните допълнения към нашата кампания:
1. Да се започне масова е-мейл кампания с основните факти и разминавания с  фактите, които са констатирани реално и са доказани - с молба да препратят това писмо до всички, които не им е безразлична съдбата на България!(указание на нормативни актове и интервюта на политици - с линкове в писмото)
(накрая  линкове за петициите)
2. Да се Алармират срочно всички подходящи за целта Европейски контролни и разследващи структури. Мисля че второто е решаващо, ако анализираме поведението на български политици до сега! Да се подготви официално писмо на английски и да пращаме. За сега едно такова пратено писмо даде сериозни резултати. Да продулжим! Мисля, че това е най-съществения елемент в случая!

# 783
ОП - много ме развълнува с тези картички! Дано да е човек ББ!  Hug
ОСТАВКА трябва да присъства на много от плакатите - аз още вчера го писах.
Имам една идея за следващия протест, ама трябва да знам къде ще се проведе.

# 784
Трябва да се организира ново шествие, този път общонационално! Няма време! Приемането ще е в краят на м. февруари или началото на м. март - освен ако тайно не го вмъкнат за гласуване - за да няма вълнения и демонстрации.

Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева  обаче заяви, че министерството няма да оттегли поправката за отпадане на забраните. "Те противоречат на европейската директива, която изисква всичко да се разглежда случай по случай и няма защо да чакаме нова наказателна процедура, за да поправим и това", каза тя.

-Ръководството на това министерство вече излъга:
1. За писмото на ЕС и номерата на директивите, от април 09г.
2. За оставянето на 30те км. защитена зона!

Щом Ирландия може и е въвела пълна забрана, нека България да е втората ЕС-държава без ГМО!

# 785
# 786
# 787
АМА ЕТО ГО ПРОСЛОВУТОТО ТАЙНО ПИСМО - най-отдолу на статията в Дневник е закачено!!!!

http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/02/03/852446_glasuvaneto_na … e_otloji_za_mart/

# 788
Здравейте и от мене, добрах се до компютъра!
Eis, много се радвам да те видя и тук! Simple Smile
Както ви казах, вчера четох британския доклад. Ако знаете какво чудо е "съвместното отглеждане" на ГМО и конвенционални култури! Ако знаете колко много предпазни мерки се взимат! Първо - буферни зони между отделните култури (минимум километър - тука не става дума за Натура). Второ - пограничните култури се изхвърлят. Трето - КУПУВАТ СЕ ОТДЕЛНИ МАШИНИ, за да не се пренесат семена чрез селскостопанската техника (това за малки ниви нали си представяте, че няма как да стане). Отделно от това става засяване/узряване с разминаване във времето. Само тогава може да се гарантира малък процент (не нулев!) на ГМ замърсяване на чистите култури. И това - при положение, че засетите площи са 10% ГМО, а не 50% ГМО (в случая на 50% засети с ГМИ - до 10 години почти всичко се модифицира).
Хайде сега да съобразим може ли това да се приложи на практика у нас или не може.
Отделен е въпросът за  намерените на до 26 км полено-пренесени замърсявания. И това - без природни бедствия като силна буря. Именно затова е препоръчаният пояс от 54 км около защитените зони. На базата на това се оказва, че в Ирландия НЕ МОЖЕ да се намери нива, която да е на 54 км от защитени зони и от ниви на фермери, занимаващи се с биоземеделие. Така - свободна зона. Трябва да работим в тази посока! Големи буфери, с позоваване на английския документ. Защото за нашите условия няма кой да изготви такава научна оценка. Нямаме 15 независими учени, а дори и зависимите не са компетентни да направят описаните научни и математически модели.
Между другото, какво става с Найденов? Къде можем да прочетем отговорите на въпросите?

# 789
Десислава Танова? Ама тя и тая не е в час, както и Нона. Всичко движи Манева! Sad

А, ето един човек който е в час и разбира от къде идва проблема... Евала. Дано на повече хора им светне че докато тая пачавра е в Министерството тежко и горко на българската природа...
Докато баба ви Манева е на толкова висш ръководен пост в МОСВ, нито картички, нито походи, нито митинги, нищо няма да помогне. Това не го ли разбирате. Ако не вярвате на мен повярвайте на Бойо...

И второ,виждам че се готвите за нов протест,и хорта които са около мен са готови,но предлагам този път направо пред МОСВ да искаме оставката на Манева,и  Караджова,за там няма забрана от 20 метра... :lol

Това е пътя. Докато ти две кобри са там в МОСВ нищо не може да се направи... Не виждате ли че те постоянно говорят че ТРЯБВА да се премахне забраната за ГМО. Не виждате ли че Манева изобщо не й пука за протести. Ама хич не й пука че някакви си там правели картички. Докато вие си правите картички баба ви Манева си плете кошницата с ГМО и ако още продължава да е в МОСВ можете да бъдете сигурни че това което е намислила ще стане...

Дон, за съжаление интересите са много по-големи от тези на Манева и Караджова. Не става въпрос за неразбиране от тяхна страна. Напротив - много добре разбират и колкото и да обясняваме, нищо няма да ги трогне. Ще ги трогне единствено отстояването на 30-км-та буферна зона около Натура 2000. А какво ще стане като ги сменят? всъщност не те взимат решения, само обират народното недоволство на първи фланг. Сигурно като приемат поправките и най-вече отпадането на 30-км зона, че ги сменят, защото вече са компрометирани. Колкото и зла роля да играят в момента, те са публични бушони.

# 790
  • София
Абе ще етикират храната?!

Аз на ЩЕ не вярвам!

И друго фуражът като ще е от ГМО, то кравите ще си похапват, от там в млякото им и хайде на пазара без етикет!

Елементарна уловка са тези етикети!

Те в САЩ не слагат етикети, че да не ги безпокояли хората, та тук ли дето има мижав контрол!

Думата ще не съществува! Важното е СЕГА да ги спрем тези "експерти" с недостатъчно бистър ум!

Страната ни е продънена отвсякъде, контрол щяла да прави и то стриктен?! Тежки били процедурите!

Май само те на лъжите си вярват!

Казвайте кога ще има протест!

# 791
Най-добрият начин да се докосне премиера до същността на нещата е
картичките да бъдат предадени в неформална обстановка.
 Ако може да се организира картичките да бъдат предадени на Б.Б. и
няколко от тях прочетени по време на някакъв обяд или следобедна почивка на кафе или чай?
Така сякаш би било най-добре.

Mоже ли някой да помогне това да се организира?

Аз пък мисля обратното. Добре е да има кафе и чай, но да има и възможно най-много медии. Да предложим на вестниците, които отразяват събитието всеки следващ ден да публикуват по една от картичките с посланието на първите си страници до деня на гласуване на закона. Все някоя голяма медия ще се съгласи.

# 792
http://forum.bnews.bg/index.php?topic=33.15 - ето отговорите на Мирослав Найденов! Нали не сте очаквали чудо от тоя плазмодий!!! Изниза се от темата като пръдня в гащи, а е компетентен да гласува ЗА??  #Cussing out #2gunfire ОСТАВКА!

# 793
Абе ще етикират храната?!

Аз на ЩЕ не вярвам!

И друго фуражът като ще е от ГМО, то кравите ще си похапват, от там в млякото им и хайде на пазара без етикет!

Елементарна уловка са тези етикети!

Те в САЩ не слагат етикети, че да не ги безпокояли хората, та тук ли дето има мижав контрол!

Думата ще не съществува! Важното е СЕГА да ги спрем тези "експерти" с недостатъчно бистър ум!

Страната ни е продънена отвсякъде, контрол щяла да прави и то стриктен?! Тежки били процедурите!

Май само те на лъжите си вярват!

Казвайте кога ще има протест!

Хора, задавайте си въпроса - Кой ще има финансов интерес от либерализирането на закона за ГМО в частта му за освобождаване на ГМО в околната среда? Отговор - големите собственици на земеделска земя. Кои са те? - Основно финансови институции: инвестиционни посредници и фондове със специално предназначение. Защо ще имат интерес? - Кризата ги е налегнала и търсят бързи печалби чрез обръщане на 1,2 реколти ГМО за биодизел и други подобни, на които вече са намерили пазар. Основният въпрос е защо правителството ги подкрепя? Ами най-вероятно са финансирали предизборната кампанията. как иначе да си обясним обръщането на 180 градуса на позицията на видни политически лица относно проекта "зелена България"

# 794
Най-добрият начин да се докосне премиера до същността на нещата е
картичките да бъдат предадени в неформална обстановка.
 Ако може да се организира картичките да бъдат предадени на Б.Б. и
няколко от тях прочетени по време на някакъв обяд или следобедна почивка на кафе или чай?
Така сякаш би било най-добре.

Mоже ли някой да помогне това да се организира?

Аз пък мисля обратното. Добре е да има кафе и чай, но да има и възможно най-много медии. Да предложим на вестниците, които отразяват събитието всеки следващ ден да публикуват по една от картичките с посланието на първите си страници до деня на гласуване на закона. Все някоя голяма медия ще се съгласи.
Ей това последното много ми хареса!!!

Общи условия

Активация на акаунт