ШЕСТВИЕ "БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!" - 31.01.2010 (неделя)

• 42 165
  • 1 124
  •   1
Отговори
# 615
Нали имаха храните някакви задължителни кодове, по които можеш да разбереш дали са ГМО. Някой обясняваше по-напред в темата, ама...

# 616
Вижте на какъв пич от Ямбол попаднах във ФБ- http://internationalist.blog.bg/politika/2009/04/28/gennomodific … rankenshta.327851 , а той препраща към една организация, която може би ще ни е от полза с опит и идеи - http://www.foe.co.uk/ . Някой от добрите "англичани" тук да се свърже с тях да се посъветваме! Имам човек там, може да го пратя, ако се наложи за нещо!

# 617
Тримата анти-ГМО се държаха много достойно.
Наистина бяха представителни.
За първи път виждам гражданска позиция с толкова точни акценти.

Освен всичко, което казаха по същество, не пропуснаха две много важни неща:
1. Да се иска от "слугите на народа"  ясно да заявят националната политика на страната ни по въпроса - ГМО или чисти?
народът да чуе кого представляват управляващите според тях си, ако не народа.

2. Да отговарят не средни чиновници, а министри, министър-председател и други уж-представители на народа, които ходят и говорят разни неща от наше име, гласуват от наше име, решават от наше име.

Това беше журналистически пропуск на предаването - че изправиха неравностойни страни.
Експертите се стараеха, но те по принцип не са на ниво на хората, пред които ги сложиха, по представителност.
Бяха в унизителната ситуация на чиновническата лоялност - да говорят, каквото са им поръчали техните началници, които държат трудовите им книжки, докато гледат предаването.

Доста високомерен ход от страна на въпросните началници, неуважителен, пренебрежителен, самонадеян.

# 618

СпирОлина, а знае ли се дали е имало наплив около Монсанто и сие.
Може ли някой да си купи семена, подписва ли се някакъв договор, касова биляжка дават ли?

По- скоро минава като рекламна консултация Laughing .

Синджента готвят цели 3 презентации по време на изложението.
Монсанто планират срещи със земеделци, непосредствено след изложението, на 10 февруари в Трявна и на 12 февруари в Балчик. ( Това по думи на Черкезов, истинският, не този, който пише тук. Laughing Mr. Green )  Така че "напливът" ще е другаде. Стягайте се. Peace

# 619
  • София
Аз съм втрещена, след като 70% от проучванията на мнението показват, че хората не искат ГМО, как така управниците си позволяват да вървят срещу народа. Хората не искат ГМО, искат да имат шанс за живот и работа.
Вече се чудя какво да напарвим? Явно управляващите обслужват интереси и са твърдо решени да ни продадат земята за ГМО опити. Може би трябва да проведем кампания по селата. Може всеки да информира роднините и познатите си от селата. Да обясним на хората зависимостите, в които ще изпаднат, ако се подведат да използват тези семена.
Сега ми дойде идея да изпратим писма до кметовете на селата, в които в 1-2 страници да обясним на кметовете какво е ГМО, как ще промени почвата и ще ги направи зависими.  Да се надяваме, че те ще го прокоментират със съселяните. Може да изпратим писма и до други жители от селата. Може вътре да има картички, нарисувани от децата ни и да ги помолим да пазят земята.

# 620
Аз съм втрещена, след като 70% от проучванията на мнението показват, че хората не искат ГМО, как така управниците си позволяват да вървят срещу народа. Хората не искат ГМО, искат да имат шанс за живот и работа.
Вече се чудя какво да напарвим? Явно управляващите обслужват интереси и са твърдо решени да ни продадат земята за ГМО опити. Може би трябва да проведем кампания по селата. Може всеки да информира роднините и познатите си от селата. Да обясним на хората зависимостите, в които ще изпаднат, ако се подведат да използват тези семена.
Сега ми дойде идея да изпратим писма до кметовете на селата, в които в 1-2 страници да обясним на кметовете какво е ГМО и да се надяваме, че те ще го прокоментират със съселяните. Може да изпратим писма и до други жители от селата. Може вътре да има картички, нарисувани от децата ни.

Според мен хората на село много добре могат да преценят, че икономическото заробване с една фирма дето да им продава семена единствено и само тя, и то на цени каквито си реши, въобще не е в техен интерес. Отделно да бъдат информирани за опасността да бъдат заведени искове дори след неволно опрашване от съседен ГМО участък. Въпроса е хората да са информирани, а не да им казват, че "отначало ще им дават безплатни семена", което по друг начин може да се нарече "ЗАРИБЯВАНЕ"!
Това може да се организира. Може би трябва да се направи по-сериозна кампания и да се подготви банкова сметка по която с общи усилия да се финансира кампанията. Една такава кампания може да изисква по-сериозно финансиране и е желателно да има организация, която развива процеса.

# 621
  • София
Аз си мисля, че ако измислим подходящ текст, после може всеки да изпрати писма до определен брой кметове. Може би не е нужно да правим централна кампания. Идеята ми беше, че всеки може да изпрати поне 20-30 писма. Вместо да пращаме картички на управляващите, те явно не щат да чуят народа. Може би кмета ще се заинтересува повече, ако писмото е от лично от човек и е помолен да обясни на съселяните и да имат активна позиция в подкрепа на БГ свободна от ГМО.

# 622
Аз си мисля, че ако измислим подходящ текст, после може всеки да изпрати писма до определен брой кметове. Може би не е нужно да правим централна кампания. Идеята ми беше, че всеки може да изпрати поне 20-30 писма. Вместо да пращаме картички на управляващите, те явно не щат да чуят народа. Може би кмета ще се заинтересува повече, ако писмото е от лично от човек и е помолен да обясни на съселяните и да имат активна позиция в подкрепа на БГ свободна от ГМО.

това може да е от полза, всеки насочвайки се към неговия регион или където има роднини, познати и близки.
Но да има синхронизиране и организация, за избягване на повторения.

# 623
  • София
Може да направим организацията тук, да измислим писмото, важно е да не остане пропуснат район. Не е проблем, ако кмет получи 2-3 писма. Може да вземем от справочника на пощенските кодове имената на селата в областите.

# 624
СПЕШНА НУЖДА ОТ ПОМОЩ!

Кой е добър в превода от английски, спомням си, че по-напред някой беше предложил да помага за това. Спешно трябва да се преведе една страница от документ, за да го дадем утре на ББ.

Който може да помогне, спешно да ми прати мейла си на лични, за да му пратя документа.

Става дума за Ирландия и документа, с който е излезнал тяхния парламент и е обявил Ирландия за свободна зона от ГМО. По този начин на практика са заповядали независимо от всички процедури, заявления и т.н., в крайна сметка винаги да се дава отказ.

Единственото спасение за България е парламента ни да излезе със същия общодържавен документ. Това ще е явно заявена визия, стратегия и план за развитие на България в бъдещето, дали ще се развива ГМО в България или ще се развива като екологично чиста страна, с екологично чиста продукция.

Докато не излезнат с такъв документ и да докажат всичките си приказки, вкл. и на Борисов изявленията от онази вечер, всичко останало са празни приказки.

# 625
Идеята за информиране на кметовете е страхотна! С добре формулирано писмо, което да разпратим до всяко населено, ще направим голяма крачка. Всеки един българин трябва да е информиран за ГМО. А хората по селата са толкова трудолюбиви и чистосърдечни, и лесно могат да бъдат подведени от мошенниците. Те заслужават да знаят! Нека им помогнем да защитят земята си, която обработват с толкова труд.

# 626
Сега ми дойде идея да изпратим писма до кметовете на селата, в които в 1-2 страници да обясним на кметовете какво е ГМО, как ще промени почвата и ще ги направи зависими.  Да се надяваме, че те ще го прокоментират със съселяните. Може да изпратим писма и до други жители от селата. Може вътре да има картички, нарисувани от децата ни и да ги помолим да пазят земята.

Е да, ама учЕните искат да правят български ГМО патенти.  ooooh!

# 627
От колко часа е днешния протест?

# 628

Разкошно е....

Спири, червения цвят на семето е заради това че се лекува предварително за да е здраво. Това не е признак че е ГМО.
Т.к. имам наблюдения как хората от Добричките села си купуват семе- да ви светна. Хич не се интересуват дали е ГМО(ако изобщо разбират какво е). Гледат единствено дали семето е евтино и няма защо да ги вините. Немотията е жестока! Предполагам не трябва да ви обяснявам, че животът в дълбоката провинция е съвсем различен от живота в големите градове, както и доходите. Кмета ще му е...от единия крачол в другия...какво ще му пише някой си...Ако не му наредят или ако не е в негов интерес, не разчитайте да свърши нещо.
Не ме разбирайте погрешно! Не оправдавам това.
Просто не хвърляйте излишни усилия там където няма да има резултат. Много ви се радвам! Следя колкото мога. За съжаление в момента не мога да помогна...
И един въпрос: сорта "Пионер" ГМО ли е? Ако е така той от години се произвежда тук от големи производители с едни големи рекламни крайпътни табели. Дори се сеят 2-3- сорта вероятно с цел да се сравни добива.
говоря за нещо такова.
 Надявам се да съм била полезна.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 10:36 от кИриЛизАциЯта е нА всЕки КилОметЪр

# 629
Директорът на Националната генетична лаборатория
проф. Иво Кременски:  Нека ГМО останат в лабораториите!!!

http://fermer.bg/news/1225/1/direktoryt-na-nacionalnata-genetich … aboratoriite.html

http://193.43.26.11/bg/news/view/22275

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 10:53 от raphail

Общи условия

Активация на акаунт