ФИМОЗА III или споделено за кожичката на пениса

• 185 960
  • 801
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте, д-ре!
Имам нужда да ме насочите за консултация в София и евентуална манипулация.
Според съпруга ми, 10-годишният ни син има частична фимоза.
В града, в който живеем няма специалисти.
Благодаря!

Елате при мен в Детския център на Токуда. Запишете се за професор Бранков на 02 403 4000.

Здравейте, професор Бранков!
Този номер актуален ли е за записване при Вас?

# 751
  • София
Да, запишете се.

# 752
  • Пловдив, Раковски
Здравейте! Някой може ли да ми даде телефон за връзка на др Митковски - детски хирург в Пловдив, за да запиша час за преглед и уговаряне за обрязване? Благодаря предварително!

# 753
Здравейте, д-р Оги!
Преди два месеца частично обрязаха синът ми, който е на 4г., тъй като имаше мъчителна парафимоза. Беше изцяло забелен от около 2 годишна възраст, защото получи възпаление и две години нямахме проблеми с дърпането на кожата. Стигна се до парафимоза, понеже кожата стана по-твърда и нееластична (много съжалявам че не прилагахме локален кортикостероид преди това).
След операцията казаха да не пипаме изобщо и през две-три седмици ходим на преглед. От две седмици мажем с контратубекс, лекаря днес каза да продължим, има много леко отдръпване на кожата. Ако нещата продължат така, каза че ще се наложи пълно обрязване.
Грешка ли беше, че не го забелиха малко след операцията?
Ако предложи пълно обрязване, да действаме ли или да изчакаме и опитаме с друг метод?

Благодаря предварително за съвета Ви! Преди няколко години много ми помогнахте за големия ми син, на който препоръчаха операция на 2 г, заради фимозен пръстен. Но тогава препоръчахте мазане с дипрозон и сега няма никакъв проблем!

# 754
  • София
Трябвало е пак да опитате с дипрозон или по-добре елоком. Приложете елоком на вашето момче като го редувате с контрактубекс. Ако не помогне до месец - два, явно трябва хирургична намеса.
Аз имам личен опит с частичното обрязване и резултатите не са били добри.

# 755
Благодаря Ви за бързия отговор, доктор Оги! Ще опитаме с елоком, дано помогне.

Поздрави!

Трябвало е пак да опитате с дипрозон или по-добре елоком. Приложете елоком на вашето момче като го редувате с контрактубекс. Ако не помогне до месец - два, явно трябва хирургична намеса.
Аз имам личен опит с частичното обрязване и резултатите не са били добри.

# 756
Здравейте, доктор Бранков. Синът ми е на 11 месеца. Забелваме пениса и измиваме с вода и бебешки сапун. От около една седмица получи някакво възпалено и при забелване вътрешната част на кожичката е кърваво червена и до скоро се виждаше, че е нацепена. След като забелим много трудно се прибираше главичката и детето изпитваше видимо болка при тази процедура. По препоръка от педиатър мажем вече 7 дни с гентамицин. Положението е една идея по-добре, но все още е червено отвътре кожата при забелване и на моменти главичката трудно се прибира. Какво да правим?

# 757
  • София
Спрете да я забелвате, защото може да се заклещи. Измивайте го само отвънка. Купете крема Банивал и го нанасяйте върху кожичката отвън и малко отвътре, като леко я забелите. Оставете го на спокойствие.
Все пак доведете да видя детето.

# 758
Благодаря за бързия отговор. Ако не го забелваме няма да можем да го измием хубаво, а се отделя доста бял секрет. Няма ли да се инфектира, ако не го мием?

# 759
  • София
Без да съм го видял няма да съм точен в отговора. Казах ви за опасността от заклещване (парафимоза).

# 760
Моето дете беше точно така-възпали се нещо,какво стана не знам и в един момент не можехме да вдигнем кожичката и стана парафимоза...след много болки,киснене и т.н оттокът спадна,вдигнаха кожичката и стана обратното-фимоза,така беше почти 5г поради едни и други причини,накрая се наложи операцийка. Наистина, заведете да го видят☺️

# 761
Ако мама не разбира от мъжки работи и не се интересува от забелване и си остави детето без да го пипа въобще до пубертета, какво трябва да очаква? Фимоза ли, пречки при ерекция ли, какъв ще му е проблемът на пубера?

# 762
  • София
Ако мама не разбира от мъжки работи и не се интересува от забелване и си остави детето без да го пипа въобще до пубертета, какво трябва да очаква? Фимоза ли, пречки при ерекция ли, какъв ще му е проблемът на пубера?

Нещата не са еднозначни, изобщо няма установено правило. В Щатите се казва, че не трябва да се пипа до пуберитета. Много западни страни са така. Като не забравяме, че преди 30 години масово се прилагаше обрязване при новородените.
Счита се, че природата е създала естествени механизми, като при растежа на детето постепенно се получава разлепване на слепнатата кожичка. Ако в бебешка възраст се направи насилствено забелване, финната ципа се нарушава и в кожичката настъпват хронични изменения като склероза и деформация. А те водят до хирургична намеса.
Всичко би било ясно, но тук се намесват много външни фактори - запарване от памперсите, замърсяване, а при по-големите заиграване с членчето с мръсни ръце. Това нарушава естествения път на разлепване и отново води до проблеми на кожичката.
Моят съвет е да не се пипа, но все пак да се проследява от специалист относно настъпващи проблеми. Тук роля има предписването на локален кортикостероид.
Друг проблем е на какъв специалист ще попаднете..... няма гаранция и няма оправия   Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 06:15 от доктор Оги

# 763
Синът ми постепенно сам се забели и към 4 годишен главичката си излизаше безпроблемно. Мислех че се показва цялата, но сега осъзнавам, че “юздичката”- отдолу една вертикална жилка е още залепнала- и стои така вече 4 години. Момчето е на 8г вече, колко още може да се чака от самосебе си да се разлепи, какви домашни опити да предприемем( с какъв крем да мажем, за да подпомогне разлепването) преди да тръгне по кабинети и хирурзи?

# 764
  • София
В областта на юздичката ципата се отделя най бавно. Това не е проблем.
Иначе малко по-нагоре съм писал какви кремове се прилагат. За вашето момче подходящ е Елоком.
Все пак прегледайте постингите.

Общи условия

Активация на акаунт