Промиват ли мозъци турските сериали?

• 45 995
  • 1 068
  •   1
Отговори
# 120
Промиването на мозъците е начин да се контролира масовото съзнание.
Например  медиите да ни убедят, че да говориш шменти-капели на европейците и да се държиш като примитив, пардон 'естествено' е единствено правилния начин и да сме готови да го защитаваме, жертвайки се. Това според мен е промивка на мозъка. В случаят аз виждам мода, увлечение, носталгия дори. Но чак промивка ...

Свекърва ми 20ина години гледаше Дързост и красота и си отиде без да види края, но нямаше промяна примерно в ценностната й система, в усещанията й за добро-зло, нито беше попила маниери на герои, нито си беше избродирала физиономията на Рич в/у възглавничка или нещо такова. Просто си знаеше, че в 14ч. гледа Брук и следеше историята, обикновено докато готви или нещо такова, да й прави компания. Не виждам нищо страшно.

# 121
  • София
Въпросът в анкетата и в предаването е поставен подвеждащо. Първо, става въпрос за сериалите като жанр дали промиват мозъци и чак после второ, дали конкретно турските такива промиват мозъци.

Не се изненадвам, че точно турските сериали се харесват на голяма част от женското и част от мъжкото население. Нашата култура е повече ориенталска, отколкото западна. Много хора, особено възрастните усещат, че младите им дърпат килимчето изпод краката и не ги "слушат" и искат да си върнат авторитета. Младите имат проблем с подкрепата на семейството и явно предпочитат още да се държат точно като деца в патриарално семейство, пък макар да се бунтуват. Което буди у мен безпокойство, ама какво да се прави. Ако си спомняте и нашенският сериал Дом за нашите деца, той защитава същите тези патриархални ценности, но в соц-обвивка. При всички случаи бих гледала една българска сапунка, стига да е добре направена (а не като Дунав мост или Забранена любов), и то, защото ще е българска. Мисля, че ако в БГ се правят сериали по най-добрите правила в бранша, турските такива, че и латино и Дързост и красота ще отидат в кофата за боклук.

На мен сапунките като цяло не ми допадат, не ги гледам, но някак не мога да избягам от информацията за тях, защото са от най-обсъжданите теми.

# 122
Промиват и още как.
Гледам по един сериал, бях си избрала ''Листопад'', дори писах мнение в темата.
Като започнах да я следя.............се оказа, че пишещите от облъчване са започнали да гледат неизлъчените серии на турски, за тази цел учеха и се интересуваха от езика.  ooooh! ooooh! ooooh!
Като ги питах ''защо'', и изказах мнение, че е прекалено и ме нападнаха #Crazy
Накрая ми изтриха мненията.
Турски сериали на килограм ми идват в повече, а манията по тях, за мен, е болестно състояние.
Да, хората наистина си запълват емоционалните празноти с тях.
Луди хора Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 123
  • Пловдив
За любителите на турските сериали разбрахме, че компенсират липсващи емоции... Обаче аз се чудя какво компенсират противниците? Толкова скачане и джафкане, такова желание да раздават морални оценки и акъл на хората... Кои са по-зле? Май вторите... все висят по темите за турските сериали, гледат ги тези сериали, а после обясняват колко не ги харесват. Такава двойнственост вече е притеснителна.
Ами не ми го побира акъла и това е Mr. Green как млади жени отделят от времето си за да гледат такива сериали  Thinking
10c's Cafè&Lounge  и да има такава екскурзия, не съм толкова слабохарактерна, че да  тръгна да гледам къщите на хората Peace

# 124
Чак да промиват мозъци е много силно казано. Преди бяха латино сериалите, сега са турските. Вярно, може би всеки намира нещо сходно със своя живот, но тези сериали са базирани на нещо, което бимогло да се слуяи в действителния живот.
Чудя се, дали един сериал не би могъл да се гледа просто ей така- без да се вживяваме в ролята на героите?
Гледам филми и сериали, за удоволствие, а не за да съпреживявам с героите или да позволявам влияние върху емоциите си.

# 125
Но си достатъчно, за да си туриш главна героиня от сериал за аватар  Wink
Не се заяждам, просто както ти имаш право да харесваш Кари Брадшоу, така Пенка си харесва Инджи-то.

ани27, понеже аз пиша в темата Листопад, да кажа, че говориш пълни глупости и ще вземеш да създадеш неправилно впечатление у тук четящите.
Никой не е изявил желание да учи турски в темата, просто се коментираха общи думи с българския, турцизмите изобилстват в нашия език и са много повече от руските и английските чуждици взети заедно. Споменавахме думи, като 'чекмедже" например.
Всичко течеше нормално, докато не дойде ти да се изокаш в стил " малко ли са ни клали 500г, че турски ще ми учите, ъ?" и да ни предадеш поздрави от мъжа си.
Бъдещи епизоди се обсъждат и в темите за ЛОСТ и останалите сериали на абс. Непрекъснато има спойлери, писаници в бяло за бъдещи събития,  така че хайде, не преувеличавай.

# 126
Ако не се бяха оляли с количеството, нямаше да се забележи.

# 127
  • до една звездичка
Промиват и още как.
Гледам по един сериал, бях си избрала ''Листопад'', дори писах мнение в темата.
Като започнах да я следя.............се оказа, че пишещите от облъчване са започнали да гледат неизлъчените серии на турски, за тази цел учеха и се интересуваха от езика.  ooooh! ooooh! ooooh!
Като ги питах ''защо'', и изказах мнение, че е прекалено и ме нападнаха #Crazy
Накрая ми изтриха мненията.
Турски сериали на килограм ми идват в повече, а манията по тях, за мен, е болестно състояние.
Да, хората наистина си запълват емоционалните празноти с тях.
Луди хора Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Даааа, и аз пиша в Листопад. От понеделник го почвам курса по турски.  Mr. Green При комшийката от първия етаж.  Crossing Arms hahaha

# 128
За любителите на турските сериали разбрахме, че компенсират липсващи емоции... Обаче аз се чудя какво компенсират противниците? Толкова скачане и джафкане, такова желание да раздават морални оценки и акъл на хората... Кои са по-зле? Май вторите... все висят по темите за турските сериали, гледат ги тези сериали, а после обясняват колко не ги харесват. Такава двойнственост вече е притеснителна.
Ами не ми го побира акъла и това е Mr. Green как млади жени отделят от времето си за да гледат такива сериали  Thinking
...

Едно е да не се побира в акъла, съвсем друго е да се раздават квалификации на килограм, както често се случваше във вече заключените теми за турските сериали. Защото и аз мога да започна по тази схема и някоя ощипана да скочи "не се занимавай с децата ми", какъвто случай вече имаше. Тя може да се занимава с чуждите деца, аз с нейните - не  Laughing Всички, които гледат сериали, са едни и същи... без значение какви са сериалите... дали е лост, призън брейк, листопад, перла или от местопрестъплението.

# 129
... Като започнах да я следя.............се оказа, че пишещите от облъчване са започнали да гледат неизлъчените серии на турски, за тази цел учеха и се интересуваха от езика.  ooooh! ooooh! ooooh!
...

Е? Лошо ли е, че учат език? Или във ващето село смятате местния диалект за връх на културата и образованието?

# 130
Питах в какво се състои промиването на мозъци от турските сериали т.е. какво в светоусещането и бита на хората ,които ги гледат смятате ,че се променя коренно?
Това ,че има лека мания по някой сериал  /турски, американски ,френски и т.н./ или реалити шоу не го смятам за промиване на мозъци.
Временно е.
... Като започнах да я следя.............се оказа, че пишещите от облъчване са започнали да гледат неизлъчените серии на турски, за тази цел учеха и се интересуваха от езика.  ooooh! ooooh! ooooh!
...

Е? Лошо ли е, че учат език? Или във ващето село смятате местния диалект за връх на културата и образованието?
Не е лошо разбира се , според мен де .

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 20:08 от Iliana__

# 131
  • София
Много е нелепо да се твърди, че един сериал може да промие нечии мозък.
Между другото, аз, по една случайност загледах първия турски сериал, който излъчиха, поради физическата прилика на главния герой със собствения ми мъж, за която прилика ме информиаха майка ми, една приятелка и накрая самият ми мъж, който на свой ред бил информиран от развълнувани пенсионерки и по този повод се радва на висок рейтинг в околовръст.
И останах очарована. Просто прекрасен филм.
И между другото, аз съм доста критичен зрител и споделям мнението за "Титаник", "Аватар" и прочие малоумия, без значение колко са касови.

# 132
Да учат език, но точно пък турски......... Thinking има доста други за предпочитане.
Дайте направо една провинция да им станем, такмо ще си гледате нон стоп сериалите.
Да, мисля, че с тези сериали промиват мозъците.
Листопадки, айде да не ви почвам пак, нали ми изтрихте мненията, пак ли ще се трием? Mr. Green Пишете си в темата, и стига сте избивали комплекси с мен Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Питах една от мамите, на площадката, защо не излизат вечер, какво ми отговори ли, гледала си сериала и затова не извеждала детето. #Crazy

# 133
Да сравнявате ''Титаник'' и ''Аватар'' с турските сериали Joy Joy Joy
Специално за ''Аватар'' се иска повече мислене, за да го рабереш и оценеш, не просто за зяпаш.

# 134
Всъщност, е тука е ключа от бараката. Същината на проблема.
Всичко останало е ... шменти капели.  Wink

Да учат език, но точно пък турски......... Thinking има доста други за предпочитане.
Дайте направо една провинция да им станем, такмо ще си гледате нон стоп сериалите.
Да, мисля, че с тези сериали промиват мозъците.
Листопадки, айде да не ви почвам пак, нали ми изтрихте мненията, пак ли ще се трием? Mr. Green Пишете си в темата, и стига сте избивали комплекси с мен Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Питах една от мамите, на площадката, защо не излизат вечер, какво ми отговори ли, гледала си сериала и затова не извеждала детето. #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт