Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 783
  • 557
  •   1
Отговори
# 135
но....да се изказваш за народното си творчество и традиции като за пълна простотия и липса на стил.....

Ама моля ти се.

"Бяла роза" не е автентичен български фолклор, а измислица на Славка Калчева и хората, с които работи. И въобще не може да претендира за качествена народна песен.
Така че в случая пълната простотия и липса на стил е за певицата и авторите  Wink

Естествено, че не е автентичен български фолклор, но е станала нарицателно за такъв...
И не беше смисъла в това каква точно е песента и дали е автентична...
Явно за "стилна" сватба се изключват хора и ръченици...просташки са, как....)

# 136
но....да се изказваш за народното си творчество и традиции като за пълна простотия и липса на стил.....

Ама моля ти се.

"Бяла роза" не е автентичен български фолклор, а измислица на Славка Калчева и хората, с които работи. И въобще не може да претендира за качествена народна песен.
Така че в случая пълната простотия и липса на стил е за певицата и авторите  Wink

Абсолютно  Peace Това, че нещо е близо до масите, не значи че е народно творчество или пък качествено.

# 137
  • София
Наистина много неща разбрах от тази тема.Систематизирано изглеждат така:
-майка ми и баща ми направо с кеф са ме дали,с кеф са ми платили сватбата,защото не се е знаело дали и друг ще ме поиска-все пак и на 20 си бях дебела,пъпчива и не първа красавица
-мъжа ми е лигльо,все пак е трябвало сам да поеме разноските по сватбата,щом ме е искал толкова
-щом мама и тати са ни платили сватбата,значи сме готованци.Разбира се факта,че в семейния ни живот сме се справяли винаги сами е без никакво значение.А и не трябва да има значение.
-цял живот съм си мечтала да изляза от бащината си къща с бяла рокля и с оркестър Mr. Green,колкото и да е немодерно за някои.И оркестъра да свири Ела се вие превива.И така се и случи,сбъднах мечтата си.Но разбира се това е простотия и отживелица.
 bowuu
Да се допълня-оркестъра беше съставен само от цигани. LaughingКрасота.

# 138
  • София
Мирама - има изключителни народни песни, които са много подходящи за хора по време на сватба. Но за съжаление тях рядко ги има във фонотеката на диджея, просто защото обикновено нивото се свежда до така цитираната и меко казано недомислена "Бяла роза".

# 139
Питам как е редно според вас, защото когато си организирах сватбата, всеки път, когато казвах, че я плащаме сами, ме гледаха изненадани физиономии.

Сами си платихме сватбата ( имахме възможност). Баща ми се поболя. Какво ще кажат хората

Aз пък останах страшно учудена от 2 неща:
1. Наистина ли има хора, които като им кажеш: "Ще се женя!", ти отговарят с: "Честито! Кой ще плаща сватбата?"
2. Точка 2 се припокрива с точка 1, понеже продължавам да не разбирам как и откъде нанакъде 'хората' знаят кой какво е платил, пък и после да го 'говорят'.

# 140
  • София
Мирама - има изключителни народни песни, които са много подходящи за хора по време на сватба. Но за съжаление тях рядко ги има във фонотеката на диджея, просто защото обикновено нивото се свежда до така цитираната и меко казано недомислена "Бяла роза".
По-скоро масите могат да изтропат криво-ляво само едно право хоро и евентуално "Бяла роза". На нашата сватба затова нямаше хора, щото булката по това време трудно се оправяше с таз непосилна задача.
Сега вече е друго - ходя на народни танци и чакам някоя сватба да се покажа какво граовско хоро или джангурица мога да тропна, но пусто, рядко се случва някой да може с мен. А нали се сещате, че никой не умира да седи отстрани и да ме гледа каква съм уфатна в краката.

# 141
Питам как е редно според вас, защото когато си организирах сватбата, всеки път, когато казвах, че я плащаме сами, ме гледаха изненадани физиономии.

Сами си платихме сватбата ( имахме възможност). Баща ми се поболя. Какво ще кажат хората

Aз пък останах страшно учудена от 2 неща:
1. Наистина ли има хора, които като им кажеш: "Ще се женя!", ти отговарят с: "Честито! Кой ще плаща сватбата?"
2. Точка 2 се припокрива с точка 1, понеже продължавам да не разбирам как и откъде нанакъде 'хората' знаят кой какво е платил, пък и после да го 'говорят'.
Не точно така, разбира се.
Но примерно: обяснявам на фотографа, който ми е приятел, че не можем да си позволим и видеооператор, защото си поемаме сами всички разходи и бюджетът ни е ограничен. Реакцията:  Shocked Rolling Eyes
С приятелите е нормално да се обсъжда, особено когато обясняваш, че сватбата ще бъде в много тесен кръг и се извиняваш, че не можеш да поканиш някого, въпреки че ти иска.

# 142
  • София
Е, на нашата сватба имаше всичко. С удоволствие танцувах и право, и ръченица, и еленкино, и дунавско и някои други, които покрай другата рода научих в движение на сватата! Имаше всякаква музика. Единствено бяхме сложили забрана на чалга и кючеци. Всички бяхме доволни.
Радвам се, че ме "взеха" по съответните ритуали с музика, плащане на откуп за булката и прочее. И сега си спомням с умиление за този ден и дните около сватбата. Такова нещо се случва веднъж в живота. После човек и сто пъти да се жени, винаги точно първата сватба остава специална. Като при първия секс е.

# 143
... как и откъде нанакъде 'хората' знаят кой какво е платил, пък и после да го 'говорят'...

Ами момичетата си говорят за тези неща, поне аз с моите приятелки. Кои заделят за сватба, кои за апартамент изтеглили кредит, кои за кола. Споделяме си.
Аз нямах сватба не по финансови причини /нямахме готовност тогава, но не главно заради това/, но от всичките ми приятелки, познати, близки семейни двойки, приятели на мъжа ми, няма нито едни, на които да са плащали родителите. От тази тема научих, че изобщо имало традиция да се купуват халки от свекърва  Shocked , и да се заделят пари от рано за сватба на дъщеря от баща и. Не знам на кой свят живея, но в него няма такива хора. А примери имам много.

# 144
  • София
Но примерно: обяснявам на фотографа, който ми е приятел, че не можем да си позволим и видеооператор, защото си поемаме сами всички разходи и бюджетът ни е ограничен. Реакцията:  Shocked Rolling Eyes
С приятелите е нормално да се обсъжда, особено когато обясняваш, че сватбата ще бъде в много тесен кръг и се извиняваш, че не можеш да поканиш някого, въпреки че ти иска.
Първо - фотографът е прост, това е ясно.
Второ - не разбирам въобще защо се обясняваш наляво и надясно кой плаща и колко пари има. Чак пък да се извиняваш...Нещо комплекси надушвам, съжалявам, но така ми изглежда. И тема пускаш?

Хорато с които говоря по финансови въпроси са ми толкова близки, че каквото и да им кажа няма да ме съдят или да се обиждат.

# 145
Сами си платихме сватбата. Направихме го при първия удобен момент, в който се видяхме с излишни пари за токова ''разточителство''. Синът ни вече беше на три годинки.
Не знам какво трябва и какво не трябва, но от поколението на моите родители не познавам едно семейство, което да си е платило само сватбата. За това пък, техните деца го правят масово и почти всичките ми женени приятели са разчитали единствено на себе си. Казват, че колелото се върти. Да, ама само за някои неща.
На моите деца имам желание да поема сватбите. Живот и здраве, далеч е този момент, но се надявам един ден да съм подготвена за него. Не го усещам като задължние, просто така искам.

# 146
  • София
Оххх, отдъхнах си! Намерих решение на проблема  си в тази тема!  Wink
Имам тази година абитурент и реших, че няма да "правим" с баща му разходи за бала му! Така де, що не си е спестявал парички от стипендията, от подаръци и т.н. - все пак е на 18 г.! Да се оправя сам, даже и заем ако иска да вземе, както съветват тук "умни" девойки.  Laughing Щото, ако вземем, че му платим куверт, облекло, ресторант с роднини и приятели ще вземе някоя форумка да го обяви за мухльо и мамино синче после.  newsm78
Не съм ли права? hahaha

# 147
  • Варна
Оххх, отдъхнах си! Намерих решение на проблема  си в тази тема!  Wink
Имам тази година абитурент и реших, че няма да "правим" с баща му разходи за бала му! Така де, що не си е спестявал парички от стипендията, от подаръци и т.н. - все пак е на 18 г.! Да се оправя сам, даже и заем ако иска да вземе, както съветват тук "умни" девойки.  Laughing Щото, ако вземем, че му платим куверт, облекло, ресторант с роднини и приятели ще вземе някоя форумка да го обяви за мухльо и мамино синче после.  newsm78
Не съм ли права? hahaha

Права си, да се оправя сам! Достатъчно
 е голям!  Mr. Green

# 148
Темата е за СВАТБАТА, не за бала!

# 149
  • Варна
Може темата да е за сватбата ама нали има младоженци по на 18-19г. така, че възрастта една и съща

Общи условия

Активация на акаунт