Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 695
  • 557
  •   1
Отговори
# 225
  • София
.....]
По тъпо изказване отдавна не бях чела ......очевидно си достатъчно ограничена да не познаваш хора, които са финансово независими и са способни да се издържат сами.
Ей, да ти кажа честно и на мен ми се вижда много "умно" твоето "изказване"  Laughing
Малко по далеч от носа си не може ли да погледнеш?  newsm78
Нещата, за които говориш се случват след сватбата - това, че сте семейство, децата, колата и т.н.
....Това интелектуален напън нещо не можах да го схвана. Или може би тезата ти е, че на когото родителите му плащат сватбата, се жени девствен?
Ми те интелектуалните тези за някои са трудност, даже и за изслушване, какво остава за схващане. Laughing
Под "консумиране на брака" имах предвид общо жилище, бюджет и т.н., а вие като едни ощипани моми взехте да се оправдавате коя била девствена и коя не Laughing

# 226
....Под "консумиране на брака" имах предвид общо жилище, бюджет и т.н., а вие като едни ощипани моми взехте да се оправдавате коя била девствена и коя не Laughing

Терминът "консумиране на брака" означава точно едно-единствено нещо. Другите неща се наричат по друг начин!
Иначе, да. Ние имахме общо жилище и общ бюджет няколко месеца преди брака - в момента, когато решихме да сме семейство и докато планирахме сватбата, си осигурихме общите неща.
Не бих сключила брак, ако не мога да живея със съпруга си като самостоятелно семейство /примерно, с родителите на някого от двамата или очаквайки финансова подкрепа от трети лица - това за мен би означавало липса на готовност за брак/.

# 227
... Под "консумиране на брака" имах предвид общо жилище, бюджет и т.н., а вие като едни ощипани моми взехте да се оправдавате коя била девствена и коя не Laughing

Аз те питах за сина ти, ама ти се направи на разсеяна.
Иначе това твоето е някакво много нестандартно определение на израза "консумиране на брака", известно само на теб. Това е все едно за теб думата "дърво" да означава пухена завивка и да се учудваш, че другите ти се смеят. Съответно е смешно точно ти да питаш хората дали могат да погледнат по-далеч от носа си...

# 228
Що се правиш на по-тъпа отколкото си? Ако децата твърдо откажат - добре, няма никой да им натиква пари в ръцете. Но приеми,че има и такива, които могат да си позволят да приемат такъв подарък/помощ без да им причернее от мъка. И някои родители не се обременяват, защото сватбата, представи си, може да е съобразена с финансовите възможности на всички.

Ами за мен си е обременяване, ако си на възраст над 25 - 26, да не говорим пък, ако си минал 30-те. И под обременяване не разбирам, само ако родителите са по - затруднени финансово. Имам предвид, че не ми е много естествено на възраст, в която трябва да си самостоятелен и да носиш отговорност, да приемаш такава помощ. Изключвам тези, които се женят на по 20 - 22 години - тогава мога да се съглася, че ще им е трудно да си платят всичко сами.

# 229
А защо да е помощ? Защо да не е подарък. На много родители ще им достави удоволствие да направят това за децата си. Защо да ги лишавате от това.
И дори да е консумиран брака в този интересен смисъл, какво значение има.  Че клюкарките ще кажат - Ау, те откога се чукат, пък сватба тръгнали да правят.

# 230
  • София
....Аз те питах за сина ти, ама ти се направи на разсеяна.
Иначе това твоето е някакво много нестандартно определение на израза "консумиране на брака", известно само на теб. Това е все едно за теб думата "дърво" да означава пухена завивка и да се учудваш, че другите ти се смеят. Съответно е смешно точно ти да питаш хората дали могат да погледнат по-далеч от носа си...
Хич даже не съм разсеяна, но не ми се стори смислен пост-а ти, че да отговарям....Ама нейсе - буташ се да задаваш "умни" въпроси  Laughing
Не го мисли ти моят син, не се безпокой за него!  Grinning Ще го пазим до сватбата да не го докоснат даже  Laughing
По-преди твърдеше, че "консумиране на брака" е термин, сега го определяш като израз - мисля, че се приближаваш до истината Laughing
И категорично не означава само едно нещо - може някои от юристите да ти разясни с какви действия/бездействия би могло да се асоциира в съдебната практика.

# 231
  • София
Аз не разбирам какъв е проблема родителите да платят сватбата. Разбира се, ако имат възможност, а не да се налага да теглят кредити или да продават апартамента. Говоря за случаите, в които имат пари и искат да направят това за детето си, какъв е проблема? Авторката пита: "Трябва ли", според мен не, не "трябва", но ако имат желание и възможност, не виждам защо трябва някой да се прави на интересен, че не иска, не приема и т.н. В крайна сметка, ако за родителите е гордост да кажат, че са оженили детето си, защо трябва да им се прави напук без причина. Все пак и те са ваше семейство....вие няма ли да искате някой ден да  направите това за детето си?  newsm78

# 232
 Joy
Хммм, замислих се пък кой ли трябва да плаща за сватби от типа на няколкото, на които бях последните години:
1. Семейство по на 35 г. с 2 вече попораснали деца /на 12 и на 10 г./, живеещи самостоятелно като семейство от 15 г., със собствен дом, собствен бизнес и т.н.
2. Хора, живеещи заедно от 10 г. - самостоятелни, просто решили да сключат брак и да си направят сватбено тържество.
3. Собствените ми родители - хора с брак от 30+ години, които решиха да си направят венчавка за 30-годишнината от брака си /не само, че отдавна са семейство, но и вече със семейна дъщеря и внуци/. Между другото, бабите ми са живи и здрави - освен да напомня на нашите да им връчат сметката, ако пазят касовите бележки...

# 233
Аз не разбирам какъв е проблема родителите да платят сватбата. Разбира се, ако имат възможност, а не да се налага да теглят кредити или да продават апартамента. Говоря за случаите, в които имат пари и искат да направят това за детето си, какъв е проблема? Авторката пита: "Трябва ли", според мен не, не "трябва", но ако имат желание и възможност, не виждам защо трябва някой да се прави на интересен, че не иска, не приема и т.н. В крайна сметка, ако за родителите е гордост да кажат, че са оженили детето си, защо трябва да им се прави напук без причина. Все пак и те са ваше семейство....вие няма ли да искате някой ден да  направите това за детето си?  newsm78

И е така, и не е така.
Родителите може да имат възможност и желание, но и бъдещото семейство също може да има възможност и желание. Не става дума за правене напук, а за желание - защо пък трябва родителите да правят напук на децата си, ако последните искат сами да си плащат /на един познат бащата отказа да дойде на сватбата на сина си, защото младите искаха да си платят сами и имаха определена визия за собствената си сватба, различна от тази на бащата - ожениха се и без него, обаче/.

Аз лично някой ден няма да настоявам. Ако не искат да им плащам сватбите /пак повтарям, не знам за какво е това тръшкане, като сватбите не са толкова пък чак скъпи/, ще им направя някакъв по-значим подарък и готово. Ако пък изобщо не искат сватба - ОК - изборът си е техен. Ако кажат "дай едно рамо", може и всичко да платя.

# 234
  • София
Ако човек се жени на възраст под 25 малко трудничко ще си поеме харчовете по сватбата, дори и да има желание. Дори да има добра работа, ако сам си поема издръжката на ежедневието, не виждам как ще спести за сватба. А ако се жени, така да се каже "на дърти години" над 30 е друга бира. А пък, ако живее при родителите си или наготово в наследствено жилище, тогава не една, ами и за три сватби може да тегли заем!

# 235
  • София
Ако човек се жени на възраст под 25 малко трудничко ще си поеме харчовете по сватбата, дори и да има желание. Дори да има добра работа, ако сам си поема издръжката на ежедневието, не виждам как ще спести за сватба. А ако се жени, така да се каже "на дърти години" над 30 е друга бира. А пък, ако живее при родителите си или наготово в наследствено жилище, тогава не една, ами и за три сватби може да тегли заем!

Просто няма да има сватба Андариел, не е болка за умиране. Много неща иска човек в живота си, но е по-добре сам да се пребори за тях, за да ги оценява.

# 236

Това е доста обобщено. Хората печелят и харчат различно, вкл. и за сватбите си - била съм на сватба с 200, била съм и на сватба с 10 души - на който, както му харесва. Няма правила.
Пък и жилището не виждам какво общо има. newsm78

# 237
Цитат на: Zzvercheto
....вие няма ли да искате някой ден да  направите това за детето си?
Ами... май не. Искам да успея да ги отгледам, възпитам и образовам така, че като станат на по 20-ина години да са способни сами да се издържат и справят с живота. Не ме разбирайте погрешно, грижата за децата не ми тежи, далеч съм от мисълта като навършат пълнолетие да ги изхвърля от вкъщи, но ако някой от тях дойде и каже: "Мамо, дай пари, искам да се женя!", при все цялата ми любов към него, аз ще знам, че той не е готов за свое собствено семейство.

# 238

Просто няма да има сватба Андариел, не е болка за умиране. Много неща иска човек в живота си, но е по-добре сам да се пребори за тях, за да ги оценява.

nana77, съгласна съм напълно! Това имам предвид и аз Peace

# 239
Ще се радвам да дам пари на дъщеря си за сватба, стига да иска да прави сватба и да е съгласна да ги приеме. Аз съм си "луда" на тема сватба, така че само сватба да има, ако трябва и пари ще дам за нея, ако трябва и само на "официалната" покана ще се съглася. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт