Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 749
  • 557
  •   1
Отговори
# 255
Добре де, като чета някои постове, оставам с впечатление, че една сватба струва поне колкото един апартамент.
Защо ли пък не съм останала с такива впечатления: скоро помагах на една приятелка да си организира сватбата - изчисленията са груби и по спомен, но:
рокля на булката - около 300 лв. и още 100-тина за обувки, чанта и подобни; прическа, грим и др. още 100 лв. - около 500 лв. общо;
за младоженеца - костюм, обувки, риза и др. - около 300 лв.;
/не държаха да са с дрехи на Армани - все пак, надали ще ги облекат втори път/
разни украшения - цветенца за гостите, жито, бонбони и дребни неща - около 100 лв;
венчавка - 40 или 50 лв беше /забравих/, но и 100 да е.
До тук 1000 лв.
Кола не са наемали, защото ги вози общ приятел. Фотографката взе 200 лв. - снимки, филмиране, диск. В гражданското не помня колко струваше ритуалът, но и той не беше космическа сума.
Ресторант и програма - куверт от 50 лв. на човек /прекалено много ядене и пиене/ + програма от заведението /много професионална/. Имаха около 40 гости - 2000 лв.
С другите дребни харове им излезе под 5000 лв.
И двамата взимат прилични заплати - за около 2-3 месеца /точно времето на подготвката/ си отделиха от заплатите /с малко свиване на коланите/. Не видях да изнемогват, пък и ипотека изплащат. Нямаше кой да им плаща - нейният баща почина преди години, майка й е пенсионер по болест, а неговите родители са в чужбина и бяха само гости на сватбата.

# 256
  • София
...А, така! Че може да го забърше някоя мастия дето е консумирала преди сватбата и ти тяма да пиеш блага ракия  Laughing Селската част е важна част от традиционната сватба все пак  Peace
Лелеееее, жива да си, че ми отвори очите за такива хватки - в библиотеката ли ги чете, или от собствен опит споделяш  Laughing
Чудя се....да не си майка на някоя девойка, прекарала няколко часа у дома? newsm78

# 257
  • София
......Доволна съм от сватбата си, защото тя изобщо не е най-важното събитие. Много по-важно е да живея и да се разбирам с мъжа си.
Щото после, ако почнеш да не се разбираш и да не живееш с мъжа си - язък за парите!  Laughing

Едното (сватбата) не изключва другото ("да живея и да се разбирам с мъжа си")! Shocked

Едното може да не изключва другото, но аз лично не смятам харченето на 10-20 или 100 000 лева за един ден за разумно. И не съм го направила. Независимо чий са парите.

А и още нещо разбира се в рамките на шегата, за да не се юрнат сега десетки обидени, но има една приказка - какво е сватбата? Ами двама луди, които хранят 100 гладни  Mr. Green

# 258
  • София
На мен не ми тежеше, а и част от роднините и приятелите участваха в подготовката и ритуалите още преди подписването, така че имах възможност да се видя с тях и да им обърна внимание преди тържеството. А и предишният ден се прави "загрявка" с кумовете, посрещат се гостите отдалече и прочее. Сватбата не е само ядене и пиене в ресторанта. Нашата продължи почти цял ден и цяла нощ, а някои от гостите после са се веселили и до сутринта. Все пак, ние имахме друга работа  Wink. А на следващия ден пак опънахме масите с гостите, които не бързаха да се прибират по родните места. Та, май нашата стана три дни яли, пили и се веселили. Така се видяхме с всички хора, а и те видяха нас. И сега, като пиша всичко това ми става едно весело, всичко ми се извърта като на кино. Колкото и да са похарчили родителите ни, струваше си всеки лев!

# 259
...А, така! Че може да го забърше някоя мастия дето е консумирала преди сватбата и ти тяма да пиеш блага ракия  Laughing Селската част е важна част от традиционната сватба все пак  Peace
Лелеееее, жива да си, че ми отвори очите за такива хватки - в библиотеката ли ги чете, или от собствен опит споделяш  Laughing
Чудя се....да не си майка на някоя девойка, прекарала няколко часа у дома? newsm78
От което разбирам, че свекърва ти май не е пила блага ракия  Laughing лошо  Laughing Това за девойките, дето са били у вас - щом синковеца ти го пазиш за сватбата, кой е заплаха за тях у вас - мъжът ти ли  Laughing брех какви жени имало... за Милото са съгласни на всичко. Евала!

# 260
  • Варна
В този ред на мисли,аз също предпочитам подписване в тесен кръг и после някъде с приятелите,отколкото в продължение на 5 часа (примерно) да седя в някой ресторант,грижейки се за доброто настроение на гостите си и забравяйки своето собствено... Crossing Arms

Добре де, защо си мислите, че е задължително на сватбения купон младоженците да са някакви безгласни букви, правят се на маймуни и клоуни и умират от тъпотия, ама траят с цел да забавляват гостите? Ей това не разбирам. На нашата сватба се грижехме основно за собственото си настроение. Не мисля, че бих могла да бъда забавна за гостите си, ако ми е тъпо.

# 261
Винаги съм живяла със заблудата, че сватбата е нещо, на което човек споделя любовта си и решението си за съвместен живот с най-близките си роднини и най-добрите си приятели - т.е. с хора, които по принцип се забавлява и се чувства добре.
Оказва се, че това е някаква родова среща, на която се виждат хора, които с години не са се и чували, а младоженците трябва да се правят на клоуни, изнасяйки развлекателна програма. Сега ми стана ясно защо се маскират така...

# 262
В този ред на мисли,аз също предпочитам подписване в тесен кръг и после някъде с приятелите,отколкото в продължение на 5 часа (примерно) да седя в някой ресторант,грижейки се за доброто настроение на гостите си и забравяйки своето собствено... Crossing Arms

Добре де, защо си мислите, че е задължително на сватбения купон младоженците да са някакви безгласни букви, правят се на маймуни и клоуни и умират от тъпотия, ама траят с цел да забавляват гостите? Ей това не разбирам. На нашата сватба се грижехме основно за собственото си настроение. Не мисля, че бих могла да бъда забавна за гостите си, ако ми е тъпо.
Кой каза това?!
Защото аз не съм....Не,не смятам,че трябва да се правя на клоун и да забавлявам гостите,аз обясних какво имам предвид,така че ако обичаш,не ми пъхай думи,които не съм казала в клавиатурата!

# 263
Абе как така се изморявате на такива събития бе хора.
Когато има настроение и човек е щастлив, не усеща ка се минава времето.
Нашата сватба беше преди доста време(почти 14 г.), бяхме на по 23 г. и двамата.
Даже не ни е и минавало през ума, че ние ще си плащаме сватбата. Родителите ни се погрижиха за всичко и то с голям кеф.
Днес нещата стоят много по-различно. Брат ми(по-голям от мен) се ожени преди 5 години в много тесен кръг и почти всичко си пое сам. Нашите просто нямаха средства в този момент, защото бяха пенсионери вече.

# 264

Има и хубави сватби, има и кофти сватби и всеки проектира собствените си впечатления. Дори двама души за една сватба могат да изкажат коренно различни мнения, никога не можеш да угодиш на всички, нито пък е необходимо.

# 265
  • София
Нали знаеш, луд умора няма! Имах чувството, че мога да издържа още две сватби! Вярно, останах си малко гладна, защото не спряхме да танцуваме. То не бяха хора, то не беше чудо! А и на сватба винаги има по един-двама зевзеци, които помагат с веселбата.

# 266
  • Варна
Кой каза това?!
Защото аз не съм....Не,не смятам,че трябва да се правя на клоун и да забавлявам гостите,аз обясних какво имам предвид,така че ако обичаш,не ми пъхай думи,които не съм казала в клавиатурата!

Е как да не си? Какво значи да се грижиш за настроението на другите, забравяйки своето?
MIK, именно - на всички едва ли мога да угодя, на себе си и мъжа си обаче мога. Защо на собствената си сватба трябва да се чувствам гадно? Не разбирам.

# 267
Цитат
Абе как така се изморявате на такива събития бе хора.
Когато има настроение и човек е щастлив, не усеща ка се минава времето.
Да,ама това не важи за всеки. В крайна сметка и организмите са различни.
Аз говорех конкретно за моя бал,в който разстоянието между изпращането и самия бал беше 3 дни,в които никой от випуска почти не беше спал. Дискотеки,кръчми,роди и приятели. В един момент яко се изморяваш....колкото и да ти е силно настроението...

# 268
Кой каза това?!

Е как да не си? Какво значи да се грижиш за настроението на другите, забравяйки своето?
Е да,но не съм споменала,че трябва да се правя на клоун,защото не съм си го и мислила. Аз съм такъв човек,който винаги се притеснява за гостите си. Дори и да има други хора,специално наети за доброто настроение на гостите ми,аз пак ще хвърча насам натам,за да видя дали всички са ок.
За това,както казах предпочитам друг вариант на празнуване по възможност не със 100 човека на главата Whistling

# 269
  • София
.....От което разбирам, че свекърва ти май не е пила блага ракия  Laughing лошо  Laughing Това за девойките, дето са били у вас - щом синковеца ти го пазиш за сватбата, кой е заплаха за тях у вас - мъжът ти ли  Laughing брех какви жени имало... за Милото са съгласни на всичко. Евала!
Милата ми тя, сега и за свекърва ми и съпруга ми се запритеснила!  hahaha
Грешно разбираш, обаче - под хватки имах предвид "някоя мастия дето е консумирала преди сватбата" - това вероятно от чисто личен опит го знаеш. Laughing
Ще спра, не от разсеяност, а щото загубих интерес. Laughing Ако искаш на лични ми разказвай - там с удоволствие "ще си ги премерим"  Laughing

С извинение към останалите за спама!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт