Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 702
  • 557
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Нана,
Какъв ти е проблемът? Криво четеш ли, криво разбира ли, или просто ми слагаш думи в устата?

Нямам проблем. Просто не мога да се съглася, че сватбата може да бъде мечта??? Както и че ТРЯБВА да бъде заплатена от родителите, защото било традиция.

# 391
Това изобщо не е вярно. Защо пресилвате нещата?

защото нямат какво друго да кажат и не искат да си признаят, че не знаят как по друг начин да възпитат децата си, освен да не им дават нищо.....

Може ли да уточниш разликата между "нещо" и "нищо", според теб. newsm78
Имам усещане, че "нещо" е "всичко", "нищо" е "максималното, ама без жизнено необходимите апартамент, автомобил и месечна издръжка за отрочетата до смъртта на родителите".

# 392

защото нямат какво друго да кажат и не искат да си признаят, че не знаят как по друг начин да възпитат децата си, освен да не им дават нищо.....
Не знам как да възпитам децата си!Не им давам нищо!
Доволна ли си?  
ПОжелавам ти да се научиш как да възпиташ децата си.За да не ревеш тук после...    Peace

Andariel , не съм споменала,че ти си казала ТРЯБВА.
Темата е така зададена...Отговорът ми е "Не трябва!"

# 393
  • София
Нана,
Ти нямаш монопол върху мечтите на хората, нито имаш право да решаваш коя мечта е правилна, че да се съгласяваш с нея!

За последен път ти казвам - "традиция" и "трябва" не са синоними. Традициите са нещо, за което в повечето случаи хората изобщо не се замислят и не подлагат на разбор, а просто го правят, толкова дълбоко са залегнали в културата. За много родители това е сватбата на децата - да я платят, да я организират и прочее. Те не го правят насила, а го смятат за една радост и част от родителството.

# 394
Те няма да имат по - добър живот от твоя, ако ти им дадеш всичко наготово. Единственото, за което трябва да се прекалява в грижата за децата според мен, е за образование! А за другото - трябва да бъдат научени да си го извоюват сами! .....
Никой не е в състояние да даде ВСИЧКО на децата си. Хората се развиват и нуждите и мечтите им също.
И за образованието....имаш ли си на идеяколко време и енергия отнема доброто образование?!? И дали един малдеж на 18 г. отивайки в чужбина да учи ще може да се оправя сам? Винаги едно е за сметка на друго - имам предвид, че ако се "прекалява в грижата за децата за образование"  как ще има време да изкарва пари детето?  newsm78

Под образовение аз нямам предвид само унивеситета и то пък задължително в чужбина, а имам предвид повече доуниверситетското образование, което не е необходимо да бъде ограничено да училището като институция - езиците напр. Ако детето ти до 18 годишна възраст научи 3-4 езика, като поне единия от тях редки, повярвай ми, ще му бъде напълно възможно без особени усииля да си намери добра работа дори и по време на студентсването - преводи, даване на уроци напр. и пр. и така може да бъде независимо. Друго, за което се сещам като малко по - неформално образование, е инвестирането в някакво хоби - свирене на инструмент, танци, спорт, фотография и тези умения ще може да ги прилага на практика и да печели финансово от тях докато завърши университета и набере позиции в кариерата.

Това е само малък пример. Образованието не започва с университета, както и не свършва с него!
А относно образовението в чужбина - ако детето ти има тези умения и знания, които изброих, ще може да вземе и добра стипендия напр. и няма да се налага да го подпомагаш дори и в това начинание.

# 395
  • София
Нана,
Ти нямаш монопол върху мечтите на хората, нито имаш право да решаваш коя мечта е правилна, че да се съгласяваш с нея!

За последен път ти казвам - "традиция" и "трябва" не са синоними. Традициите са нещо, за което в повечето случаи хората изобщо не се замислят и не подлагат на разбор, а просто го правят, толкова дълбоко са залегнали в културата. За много родители това е сватбата на децата - да я платят, да я организират и прочее. Те не го правят насила, а го смятат за една радост и част от родителството.

Чудесно, но да повторя и горенаписаното от Красимира - тук темата е ТРЯБВА ли?
Отделно - за какъв монопол говориш. Не ти ли е написано ясно и кратко, че това е моето мнение по въпроса. И след като имам право да го изказвам - го правя.

И пак да кажа - плащането на сватбата в никакъв случай не е традиция. Може да е нещо възприето, но не е традиция.

# 396
Нана,
Какъв ти е проблемът? Криво четеш ли, криво разбира ли, или просто ми слагаш думи в устата?

Нямам проблем. Просто не мога да се съглася, че сватбата може да бъде мечта??? Както и че ТРЯБВА да бъде заплатена от родителите, защото било традиция.

А, може, може Laughing Всеки с идеите си Laughing

А за трябва, кой както ги разбира нещата Peace И между другото точно сватбата е момента да се определят критериите кой докъде да се меси и ще го оставят ли да го прави Mr. Green

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 12:32 от MIK

# 397
Не, ще продам къщата, за да я оженя, пък после каквото дойде.

Ми щом това е единсгтвеното решение. ..

# 398
  • София

Доволна ли си?  
ПОжелавам ти да се научиш как да възпиташ децата си.За да не ревеш тук после...    Peace

Не, не съм доволна. Не желая да се заяждам или да обиждам някой. Но вие говорите за някакви крайности...
Но да, иначе искам да успея да възпитам децата си (живот и здраве някой ден да имам такива) както моите родила успяха мен, без да са ме оставили да работя на 13...

А иначе по темата и аз смятам същото като теб, че "Не, не трябва", но пък смятам също, че е въпрос на желание (и възможност разбира се).

# 399
  • София
Под образовение аз нямам предвид само унивеситета и то пък задължително в чужбина, а имам предвид повече доуниверситетското образование, което не е необходимо да бъде ограничено да училището като институция - езиците напр. Ако детето ти до 18 годишна възраст научи 3-4 езика, като поне единия от тях редки, повярвай ми, ще му бъде напълно възможно без особени усииля да си намери добра работа дори и по време на студентсването - преводи, даване на уроци напр. и пр. и така може да бъде независимо. Друго, за което се сещам като малко по - неформално образование, е инвестирането в някакво хоби - свирене на инструмент, танци, спорт, фотография и тези умения ще може да ги прилага на практика и да печели финансово от тях докато завърши университета и набере позиции в кариерата.

Това е само малък пример. Образованието не започва с университета, както и не свършва с него!
А относно образовението в чужбина - ако детето ти има тези умения и знания, които изброих, ще може да вземе и добра стипендия напр. и няма да се налага да го подпомагаш дори и в това начинание.
Ти така като ги пишеш тези теоритични постулати - вярваш ли си?!?

Детето ми има уменията и знанията за които пишеш, но за жалост е решило да учи медицина в чужбина и няма как да работи, докато следва, а и стипендии не дават за тази специалност. Следва ли да сметнем, че за да получи "необходимите житейски уроци" трябва ние с баща му да го оставим сам да се оправя, което ще е равносилно на отказ от намеренията?

# 400
  • София

Ехеееей, посмалИ малко! Три-четрири езика, един от които редки още преди да завърши училище, че и свирене, танцуване, спорт... Ти за дете ли говориш или за робот? Това дете нали трябва и да спи, и да яде, и домашни да пише, че, о, ужас! да има време и да играе! Как си я представяш тази работа? Ти колко от тези неща си направила?

# 401
  • София

Може ли да уточниш разликата между "нещо" и "нищо", според теб. newsm78
Имам усещане, че "нещо" е "всичко", "нищо" е "максималното, ама без жизнено необходимите апартамент, автомобил и месечна издръжка за отрочетата до смъртта на родителите".

имам чувството, че не четете, а виждате първия ред и айде аз знам какво пише надолу...аз спирам да споря, защото не се разбираме правилно една друга...и "не се четем"...

# 402

Доволна ли си?  

Не, не съм доволна. Не желая да се заяждам или да обиждам някой. Но вие говорите за някакви крайности...
Но да, иначе искам да успея да възпитам децата си (живот и здраве някой ден да имам такива) както моите родила успяха мен, без да са ме оставили да работя на 13...

А иначе по темата и аз смятам същото като теб, че "Не, не трябва", но пък смятам също, че е въпрос на желание (и възможност разбира се).

Не мога да разбера защо смяташ, че да работиш от по - ранна възраст е срамно и не е възпитателно. Мен никой не ме карал да работя, когато бях на 15, но на мен ми харесваше. Можех да си харча парите както искам, като си заделях за учебници и бях удовлетворена и горда, че си ги купувам сама! А и си запълвах времето през ваканциите по този начин. С това твое изказване, ме навеждаш на мисълта, че смяташ родителите, които разрешават на децата си да работят, за лоши  newsm78 Ами, ако децата ти, когато станат на 15 - 16 да речем поискат да си изкарат пари през ваканцията, ти какво ще им кажеш? Недейте, много е лошо това!

А и има една друга страна - има родители с по - малки финансови възможности. Ако техните деца са решили да работят през ваканциите или след училище, за да ги облекчат, ти и тези родители ли ще наречеш лоши, само защото не са успели финансово?

# 403
nana77, в твоя случай май гроздето е кисело.  Родителите не са ти дали нищо, ти няма да дадеш нищо, многа важно. Аз пък ще дам на децата си каквото мога.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 12:56 от Трещерица

# 404
...
имам чувството, че не четете, а виждате първия ред и айде аз знам какво пише надолу...аз спирам да споря, защото не се разбираме правилно една друга...и "не се четем"...

Със същото впечатление оставам и за теб, но както и да е. Peace

Мога ли от чисто любопитство /и с най-добри чувства/ да попитам на колко години си /можеш и на лични да ми го напишеш, ако не искаш да го пишеш в темата/?

Общи условия

Активация на акаунт