Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 717
  • 557
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Ама, тук вече стана истерично изкукване на тема самостоятелност! Къде съм написала, че трябва родителите да отглеждат семействата на децата си? И защо изобщо плащането на една сватба от родителите се възприема като заявка за плащане на всичко цял живот на младото семейство? Или че плащането на сватбата от младоженците е някакъв сигнал за самостоятелност? Едното няма нищо общо с другото, колкото и да ви се иска! Като сте стъпили на педала на газта, та нямате спиране! Спокойно, де!

Досега аз не съм видяла някой да откаже пари, подарък или някаква нематериална помощ от родителите си, освен ако отношенията им не са толкова лоши, че да не могат да се гледат. Всеки нарича нещата както си иска, ама не отказва, ако му предложат.

# 376
Не мога да разбера защо някой хора искат да научат децата си, като ги лишават...Аз все си мисля, че ако някой ден имам деца, ще искам да им дам всичко (без да се прекалява разбира се) и да имат по-добър живот от моя. А не да ги лишавам, за да знаят какво е...в крайна сметка, ако дойде момента в който трябва да се лишаваш ще се научиш, няма къде да ходиш  Twisted Evil

Те няма да имат по - добър живот от твоя, ако ти им дадеш всичко наготово. Единственото, за което трябва да се прекалява в грижата за децата според мен, е за образование! А за другото - трябва да бъдат научени да си го извоюват сами! Представи си, че един ден нещо се случи с теб и дотогава все си поемала ти отговорност за решения, които децата ти са могли сами да вземат или си има давала всичко, както казваш. Смяташ ли, че те ще бъдат достатъчно гъвкави и практични, за да се справят сами в живота, след като не са научени да се борят и да са наясно, че нещата не се получавт тук, сега и непременно, а понякога трябва да се лишиш на момента от това, което искаш и да се потрудиш и помъчиш да го постигнеш!

# 377
Не мога да разбера защо някой хора искат да научат децата си, като ги лишават...Аз все си мисля, че ако някой ден имам деца, ще искам да им дам всичко (без да се прекалява разбира се) и да имат по-добър живот от моя. А не да ги лишавам, за да знаят какво е...в крайна сметка, ако дойде момента в който трябва да се лишаваш ще се научиш, няма къде да ходиш  Twisted Evil

Те няма да имат по - добър живот от твоя, ако ти им дадеш всичко наготово. Единственото, за което трябва да се прекалява в грижата за децата според мен, е за образование! А за другото - трябва да бъдат научени да си го извоюват сами! Представи си, че един ден нещо се случи с теб и дотогава все си поемала ти отговорност за решения, които децата ти са могли сами да вземат или си има давала всичко, както казваш. Смяташ ли, че те ще бъдат достатъчно гъвкави и практични, за да се справят сами в живота, след като не са научени да се борят и да са наясно, че нещата не се получавт тук, сега и непременно, а понякога трябва да се лишиш на момента от това, което искаш и да се потрудиш и помъчиш да го постигнеш!

Това имах предвид, както и написаното от краси.мира.
Zzvercheto , явно не си семейна дори...
Ако можеш ,дай на детето си шанс за добро образование,то само ще си купи сватбата и палатите ,за които МЕЧТАЕ!

А ако му поднасяш всичко на тепсия,то ще смята ,че и ковчега трябва да му платиш...!

Peace

# 378
  • Варна
Andariel е права, изпадате в крайности. Аз например мога да кажа, че не съм лишавана, поне не умишлено, с цел да се науча на нещо. Ами сама се гледам в момента, не чакам някой друг да ми поднася на тепсия.

# 379
По принцип зависи и от самите родители - примерно нашите щом са поели на сестра ми сватбата искат да поемат и моята. Това за тях не е задължение , просто така искат, така е било при тях като са се женили и т.н. Други родители пък мислят обратното - че вече децата трябва да са самостоятелни , станали на по 25-26 години , големи хора , трябва да се научат сами да се оправят и така. Една моя позната ми разказваше как например техните са й казали (на нея и на сестра й), че след като навършат 18 години трябва да започнат работа и да се издържат сами , като не ги гонят от семейния им дом , а просто да работят и да носят пари за домакинството , както и да си поемат собствените си разходи.Тя започна работа действително и с това се оправда , че не кандидатства в университет , защото нямала финансовата възможност да си плаща таксите и нямала време да учи след като работи . Та, както виждате хора всякакви. Аз не малко пъти съм й казвала , че таксата в университета не е повече от 80лв на тях години , а пари за учебници да съм давала няколко пъти за ксерокопия , другото от лекции .

# 380

Досега аз не съм видяла някой да откаже пари, подарък или някаква нематериална помощ от родителите си, освен ако отношенията им не са толкова лоши, че да не могат да се гледат. Всеки нарича нещата както си иска, ама не отказва, ако му предложат.
Не става дума за подарък,а за "ТРЯБВА"!
Ами,реално погледнато ,не трябва!
Да си мислиш ,че родителите ТРЯБВА да ти платят сватбата,щото така било преди,ТРЯБВА да ти осигурят апартамента,щото така било при бай Тошо,ТРЯБВА да ти купят пералнята,щото на теб ти се живее и то сега...ТРЯБВА да ти отгледат и децата,щото ти работиш и нямаш време...
Ами,не трябва!
Всичко е с пожелателен характер,а не задължителен!

# 381
  • София
Zzvercheto , явно не си семейна дори...
Ако можеш ,дай на детето си шанс за добро образование,то само ще си купи сватбата и палатите ,за които МЕЧТАЕ!

А ако му поднасяш всичко на тепсия,то ще смята ,че и ковчега трябва да му платиш...!

Пак крайности, за какви палати говориш?!!?! Това, че не нямам деца няма никакво значение, нали и аз имам родители и акъл в главата си! Има много други начини да научиш децата си да се борят, освен да ги оставиш да ходят на квартира (или това със сватбата)...както моите родители например са научили мен!

# 382
Ама, тук вече стана истерично изкукване на тема самостоятелност! Къде съм написала, че трябва родителите да отглеждат семействата на децата си? И защо изобщо плащането на една сватба от родителите се възприема като заявка за плащане на всичко цял живот на младото семейство? Или че плащането на сватбата от младоженците е някакъв сигнал за самостоятелност? Едното няма нищо общо с другото, колкото и да ви се иска! Като сте стъпили на педала на газта, та нямате спиране! Спокойно, де!

Така написано, вече звучи по-различно от някои предни твои мнения.
Иначе, признавам си, че днес ще помоля родителите ми да вземат децата от градината, защото ние нямаме възможност и да ги доведат у дома, което не означава, че това се случва повече от 1-2 пъти в месеца, защото това не е тяхно, а мое задължение и въпрос на желание от тяхна страна.
Същото важи и за готовността за живот - нека могат сами /децата/, пък родителите да са насреща /при необходимост/. Другото са просто теории, зависещи от субективната гледна точка /в случая, също и от възрастта/...

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 12:01 от azaf

# 383
  • София

Да си мислиш ,че родителите ТРЯБВА да ти платят сватбата,щото така било преди,ТРЯБВА да ти осигурят апартамента,щото така било при бай Тошо,ТРЯБВА да ти купят пералнята,щото на теб ти се живее и то сега...ТРЯБВА да ти отгледат и децата,щото ти работиш и нямаш време...
Ами,не трябва!

В никой мой пост не съм употребила думата "трябва". Накратко, писах, че поемането на сватбата от родителите е много хубава нашенска традиция и ако не повечето, то поне много родители с удоволствие поемат този ангажимент и се готвят за него. Местата, на които се споменаваше "трябва" беше точно в постове на застъпниците на идеята, че човек сам трябва да е готов да си поеме разходите, иначе да не се жени и прочее. Мина се и през образованието, и заемите, и опасенията от това, че ако родителите платят ще поръчват и музиката... Все неща, които направо ми намирисват на параноя на тема контрол и самостоятелност.
  Разбира се, никой на никого не е длъжен, но и не смятам, че точно сватбата е подходящ повод за доказване на самостоятелност и кой командва парада. 

# 384
  • София
Те няма да имат по - добър живот от твоя, ако ти им дадеш всичко наготово. Единственото, за което трябва да се прекалява в грижата за децата според мен, е за образование! А за другото - трябва да бъдат научени да си го извоюват сами! .....
Никой не е в състояние да даде ВСИЧКО на децата си. Хората се развиват и нуждите и мечтите им също.
И за образованието....имаш ли си на идеяколко време и енергия отнема доброто образование?!? И дали един малдеж на 18 г. отивайки в чужбина да учи ще може да се оправя сам? Винаги едно е за сметка на друго - имам предвид, че ако се "прекалява в грижата за децата за образование"  как ще има време да изкарва пари детето?  newsm78

# 385
  • София

Ами,не трябва!

В никой мой пост не съм употребила думата "трябва". Накратко, писах, че поемането на сватбата от родителите е много хубава нашенска традиция и ако не повечето, то поне много родители с удоволствие поемат този ангажимент и се готвят за него.

Да, страхотно.
Нашенска традиция е и да отглеждаш отрочето до пенсионирането му, да му завещаеш всичко, а то да те смята за длъжен.
Страхотни традиции, няма що.

# 386
  • Варна
Това изобщо не е вярно. Защо пресилвате нещата?

# 387
  • София
Нана,
Какъв ти е проблемът? Криво четеш ли, криво разбира ли, или просто ми слагаш думи в устата?

# 388
  • София
Това изобщо не е вярно. Защо пресилвате нещата?

защото нямат какво друго да кажат и не искат да си признаят, че не знаят как по друг начин да възпитат децата си, освен да не им дават нищо.....

# 389
...
Никой не е в състояние да даде ВСИЧКО на децата си. Хората се развиват и нуждите и мечтите им също.
И за образованието....имаш ли си на идея колко време и енергия отнема доброто образование?!? И дали един малдеж на 18 г. отивайки в чужбина да учи ще може да се оправя сам? Винаги едно е за сметка на друго - имам предвид, че ако се "прекалява в грижата за децата за образование"  как ще има време да изкарва пари детето?  newsm78

Ако е получило достатъчно добро образование до навършване на пълнолетие, после може само да си намери баланса между учене и работа. Забрана за съчетаване на двете няма, както и няма ограничения за ученето. Познавам много хора с високо образование и добра работа, които и на 50 г. продължават да се образоват, защото веднъж са получили основата.

Казваш за 18-годишни и учене в чужбина. Кръщелницата ми завърши висшето си образование в чужбина - работеше на 2 места - вечер в едно заведение, а всяка събота в една кантора /и стаж и вървеше в кантората/. Завърши успешно - сега е много добър и доста търсен адвокат. Вярно, родителите й плащаха ученето, но тя се издържаше сама за всичко друго.

И знам колко енергия и време отнема ученето - от 19-годишна уча и работя /писах го вече/. И продължавам да уча - не съм умряла от претоварване.

Общи условия

Активация на акаунт