Ирак, но от дистанция - безумна дестинация за Вашата ваканция !

• 37 139
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • София
...
дядо хаджия, нарочно ли подмина въпроса ми или не го видя?

Този ли е, че това открих като се върнах назад да видя къде е:

..Дядо хаджия, като стана дума онзи ден за Великите пости, от 15.02 ли започват? Решила съм тази година да ги спазвам, затова ще съм благодарна на всякакви идеи за разрешени храни и манджи.

Да.

Сега в неделя е местни заговезни, което ще рече, че се спира месото.

Другата неделя пък сирни заговезни и прошки и тогава се спират и млечните продукти и яйцата и от следващия ден на 15.02 започват великите пости та чак до 03.04.2010 (вкл.)

За постните храни мисля че има открита специална тема в готварските рецепти и няма да се очудя ако не я качат пак тия дни.

Сега ... ако не си сигурна в себе си. Не поемай твърд ангажимент за близо 50 дневен пост. По добре ако си имаш свещеник поговори с него и може би той ще ти препоръча например нещо друго (моят поне така направи преди години). Поста не е само лишаване от храна ами нещо много повече.

# 106
Поста не е само лишаване от храна ами нещо много повече.

Да, четох по въпроса. Идеята ми не е да просто да пазя "диета", а да се опитам да пречистя поне малко духа и тялото си, защото смятам, че се нуждая от такова пречистване.

# 107
  • София
Поста не е само лишаване от храна ами нещо много повече.

Да, четох по въпроса. Идеята ми не е да просто да пазя "диета", а да се опитам да пречистя поне малко духа и тялото си, защото смятам, че се нуждая от такова пречистване.

Иди иди си поговори там с някой свещеник. Аз навремето много лошо заболяване изкарах (тамън кога одих в Йерусалим) и като ходих нали, че му разправям, че тия пости направо ме съсипват (лекарствата само с кисело мляко трябваше да ги приема ама аз неее постя бе), че като ме емна тоя свещеник щеше да ме трепе по главата с требника, защо съм си позволил да постя като съм болен. Та от тогава нали на Тодоровден кога се изповядам (той нали е в съботата на първия пост) и ония винаги ме пита дали съм му запомнил урока.  Laughing

# 108
Ама таковата.. нали.. аз не съм прекалил Делтееееее ! Ако и ти ми се скараш да лягам и да умирам ! Просто ми се услади. как да ти го обясня... от глътка на глътка, от кифла на кифла и ми тръгна и хапката и пийката и то така... а другите неща си ги ядох в рамките на дневните ми нужди от храна.

Астарта - "голям залък лапни, голяма дума не казвай" - защо не си остана в Швеция ? ядосваш се, но пробвай наистина да знаеш, че не можеш да се върнеш в страната си, та да видим. Родината не е само земя и природа, тя е и роднини и приятели и самия теб понякога. Дереджето (арабска дума и означава степен, ниво) не е цветущо, но ти гарантирам, че заменките, които си мислиш да правиш няма да ги издържиш за цял живот. Всички сме го изживявали този период с "само да изляза и няма да се върна никога"   bouquet не ми се сърди, ако съм тромав в изказа си... влизам ти в положение, но май с това да бъдеш навън аз също имам опит като теб.

Аз се ровя из архивите на лелчето,които в някои отношения са по-богати от тези на факултета ни и намирам разни интересни неща. От този архив да ви задам и загадка. Много страни имат свое "национално цвете символ". Колко страни имат за свой символ розата в различните й разновидности и кои са те ?

# 109
По заповед на щуката

Челебитката я купуваме от тук, от разни магазини за подправки, а понякога от арабските магазини. Слагат я на сиренето, заради мен и леля, иначе горгонката не я тачи много, но на нас ни действа добре (много хубаво отървава от чревни газове).

Извинявам се на Астарта, ако съм груб !

Дядо хаджия, че съм луд, луд съм си, ама това няма общо с петната ми! като се замислиш... без да искам стана прекаляването.

А за руската класическа литература трябва отделно да поговорим ! Както и за арабската, че нещо сме се отдалечили от темата !

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 23:15 от yaseen

# 110
  • София
...
Дядо хаджия, че съм луд, луд съм си, ама това няма общо с петната ми! като се замислиш... без да искам стана прекаляването.

Да не си влюбен бе момко. Това да изпиеш 4 литра мляко с какао и да не го забележиш.

Това за розата пиши и нас българите. Ама нящо ми се мота у главата, че и азерите май имат някакви претенции.

# 111
Нееее - усетих се, ама ми беше вкусно та не прецених количеството, пък и не го изпих наведнъж, а в рамките на 2 часа ! А за влюбване - не съм... само съм малко загубен... то няма в кого да се влюбиш дядо хаджия... аз все търся нещо дето го няма, ама нали ми е рано, та не ме е страх, че ще остана стар ерген !

# 112
Добро ви утро   bouquet
Криси , ти си руски филолог  Hug Блазя ти! Поради руското ми име, много екс-съветски бизнесмени са ме викали за интервюта тук. И за заплати, значително по-добри от настоящата. Но като ми чуят руския, се поотказват  Joy
Марси, гласувам за дъщеря ти с руса коса ! Wink
Астарта, Жасмин браво на вас за кърменето.   bouquetАз повече от 3 месеца не мога, намалява, пък и боли.... Казала съм на моя, и трето да имаме, повече от мен не очаквай.
Когато мъже , че и жени се самовзривяват, причинявайки смъртта на невинни хора, това престъпление бива наречено"ислямистко" деяние . В исляма самоубийството и убийството на невинни хора са абсолютно забранени, а убийството на 1 невинен човек е "равносилно да си убил цялото човечество".
Ужасена от случилото се, вчера запитах мъжа ми какво е целяла тази жена , взривявайки се. Той каза - тя не е знаела. Американските войски (а може би други "помагачи") имали навика да слагат откъм гърба на дрехата детонатор, докато човека просто ходи по улицата. След определено време устройството се задейства..... Гениален план, а вината е прехвърлена върху нищо неподозираща, вече мъртва, жертва.
Извинете за тъжния детайл, но такива са реалностите в Ирак.  Cry
Дядо Хаджия, калиграфията на Атанас е невероятна ! Той дали приема фенове във Фейсбук?
Лек ден на всички   bouquet

# 113
За атентатите в Ирак моят мъж пък има друго обяснение. Говорихме си преди няколко дни за впечатленията на някои негови приятели, които си бяха там наскоро. Всички те си отиват с голямо желание и нетърпение, но се връщат разочаровани. От няколко човека е чул едно и също - Ирак изобщо не е това, което е бил, а по-лошото е, че хората не са това, което са били. Според тях хората са се увълчили и озлобили. Местните изобщо не се впечатлявали вече от атентатите. Негов приятел му е дал пример за човек в ресторант, който чул взрив на улицата и дори не е спрял да се храни. Хората, които живеят там явно са претръпнали, защото семейството на мъжа ми твърди, че всичко е спокойно и няма никакви проблеми Rolling Eyes.
Та да си дойда на думата за атентатите - според него те изобщо не са насочени към американците, още по-малко пък са предизвикани от тях. Ставало дума за отмъщение - убиват близък на някого, той решава да си отмъсти, после отмъщават на него и така се затваря кръга. Говореше за политическа мафия и за насаждане на омраза между шиити и сунити.

Изобщо не претендирам за достоверност, само предавам една различна гледна точка.

След разказите на приятелите на мъжа ми, той съвсем се сдуха и хич не вярва, че един ден Ирак може да се оправи.

# 114
  • София
...
Дядо Хаджия, калиграфията на Атанас е невероятна ! Той дали приема фенове във Фейсбук?
Лек ден на всички   bouquet

Ами аз съм приятел с него в фейса, така че приема като гледам.

...
Та да си дойда на думата за атентатите - според него те изобщо не са насочени към американците, още по-малко пък са предизвикани от тях. Ставало дума за отмъщение - убиват близък на някого, той решава да си отмъсти, после отмъщават на него и така се затваря кръга. Говореше за политическа мафия и за насаждане на омраза между шиити и сунити.

Изобщо не претендирам за достоверност, само предавам една различна гледна точка.

След разказите на приятелите на мъжа ми, той съвсем се сдуха и хич не вярва, че един ден Ирак може да се оправи.

Ами аз например нещ тая теория не ми хваща окото. Казано е зъб за зъб и мюсюлманите тоя принцип си го спазват, а не да одат да изпотрепват и невинни хора дето не знаят даже за какво става дума.

Продължавам да твърдя, че всичките паравоенни групировки вкл. и тази на Ал Кайда си е създадена от съответните страни и се поддържат от тях.

# 115
Астарта , и тази гл.т. съм я чувала - че хората са закоравели, изгрубяли. И моят не вярва че ще се оправи. Веднъж ми каза, никога няма да се върна да живея в Ирак, и знам че брат ми също няма да се върне.
Брат му е 3г по-възрастен от мъжа ми, оженен е за тайландка и имат 2 момиченца- сладуранки  Simple Smile Изобщо смесването на гените прави красиви деца  Peace

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 11:13 от ummyahya

# 116
  • Varna
ЯСКА Hug
Ти за 2 часа колко шоколад омАА бе Слънце??? Ти като невидял #Crazy Много си сЪ отнесъл докато си лапал Joy Да си ни жив и здрав, ама внимавай, друг път де. Ти сЮФсем като малечките дечини получаваш алергия. #Crazy
Боже, Божейй, лоши думи чувам зе Ирак, истина ли е newsm78 Тя войната гадна и мръсна работа, хората много се променят но се надявам да е останала човещинка. Човек претръпва от гадории но все пак се надявам на тая пуста човещинка. Дай Боже!!! Praynig
За цветя във гербовете знам, че Лалето е във Герба на Турските султани. Някой път се фукам, че това цвете е и мое, така пише във зодията ми newsm03
Детелинката, всички знаете е във герба на Ирландия.
Хризантемата е във герба на Японските Императори.
Розата е на Тюдорите.
Ирисът на Бурбоните.
За други не се сещам във момента ама и това едостатъчно, че се сеща старата ми главица. Толкова от кака ви ДелтЪ bowuu

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 14:34 от DELTA_DELTA

# 117
Хадил, жалко, че книжката вече е купена, но както казах аз  имам една за Незнайко (макар и не приключенията, а май в Слънчевия град се казавше), така че ако не намерите до лятото, с удоволсвтие ще я скенирам цялата. Ох, лятото няма да е скоро, ама чак тогава ще се прибера за кратка вакнция.

Та като живееща далеч от БГ, и аз изпитвам специално чуство всеки път, когато видя снимки от нашия Балкан, полета със слънчогледи, рекички, скали, пещери... вярно е, че такива природни форми има на много други мяста, но за мен те значат много повече  Peace  Но се радвам, че имам възможността да пътувам, и да видя други красоти... Нашето е хубаво, но има хубаво и на изток, и на запад от нас. Ние българите сме късметлии, че може да нарпавим избор, да живеем постоянно в родината, да прекарваме там вакнциите, да се приберем, когато пожелаем. Преди не се бях замисляла колко прелигировани сме в това отношение спрямо семейства като това на Хадил.  Peace

3а розите, освен нацианално цвете на България, мисля, че розата е такова и на "безумната дестинация за нашата ваканция".  newsm78

# 118
Ама Делте, недей така - не като дечицата. аз се изринах заради количеството и смесването с други неща, а иначе си ям шоколад без проблем.

Айа, Незнайко в Слънчевия град е едната част, ако не се лъжа.

Хората в Ирак са се отчаяли, озлобели, озверели, с ниска култура, но това не са 100 % от иракчаните. В края на краищата като се оправят нещата песимистите ще останат изненадани, а ако не се оправят ще бъде потвърдена гледната им точка... тоест винаги има доволни или поне спокойни при всички положения.

Аз съм от хората възпитани да вярват и да правят всичко възможно да стане това, в което вярват. Между другото да добавя нещо относно "око за око и зъб за зъб и виновен е онзи, който започне пръв" - това не е ислямска максима, това е от времето на Моисей. След идването на Христос възниква догмата "ако те ударят по едната буза, обърни другата" и като и тази максима не свършила работа с чадата израилеви последният пророк - Мохамед /сааас/ се връща на старата максима с добавка  "Вие си имате вашата религия и аз имам своята религия."

Никой не отрича западането на ценностите на иракчаните, което е парадоксално на фона на засилването на религиозните прояви... предпочитам да не коментирам този парадокс заради наложеното ми временно вето (по заповед на щуката).  Laughing винаги е по-лесно да се критикува и да се отсича, когато не правиш нищо, за да промениш т.нар. status quo.

обогатяването на генофонда не е лошо нещо, но можеше да стане и на фона на мирно време, за да може освен смесване на гените да има и смесване на културите, а сега такова нещо е рядко що се отнася до полу-иракските семейства. от нас има какво да се вземе, както от всяка друга държава. болезнено е да видите деца с родител иракчанин (най-често бащата), които нямат нищо общо с Ирак и даже не могат да обелят две думи на бащиния си език.

Щях да забравя за розите. Те са национален символ на: България (маслодайна роза), Кипър, Чехия, Еквадор, Иран (червена роза), Ирак, Люксембург, Малдивите (розова роза), Словакия, САЩ, Обединеното кралство (розата на Тюдорите).

Чий символ е лалето ?

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 21:00 от yaseen

# 119

Хората в Ирак са се отчаяли, озлобели, озверели, с ниска култура, но това не са 100 % от иракчаните. В края на краищата като се оправят нещата песимистите ще останат изненадани, а ако не се оправят ще бъде потвърдена гледната им точка... тоест винаги има доволни или поне спокойни при всички положения.

Не съм съгласна, изобщо! Не мисля, че песимистите ще останат доволни или спокойни, ако прогнозите им се сбъднат. А е трудно да запазиш оптимизма си, ако си бил прокуден от страната си, ако си се бил в безсмислена война, ако не си виждал семейството си от дълги години, ако всеки ден виждаш по телевизията как родината ти се руши, хората се избиват и нищо не загатва дори за положителна промяна. Но и най-черногледият песимист ще е доволен, ако кошмарите му се окажат въображаеми и реалността е друга.

... болезнено е да видите деца с родител иракчанин (най-често бащата), които нямат нищо общо с Ирак и даже не могат да обелят две думи на бащиния си език.

Понеже се припознах в последното изречение - не искам да звучи като извинение, но това си е работа на бащата-иракчанин, да учи децата си на език и култура Peace. А в мирно време едва ли щеше да има толкова смесени бракове, колкото има сега заради прогонените от войната иракчани.
Не съм против децата ми да знаят арабски, да общуват с иракските си роднини, да познават историята на бащината си родина и корените на баща си. За съжаление аз не съм в състояние да ги науча на тези неща. А баща им, както повечето бащи в България, пък и по света, се занимава с изкарването на прехраната и му остава много малко време за занимания с децата.

Общи условия

Активация на акаунт