115 САЩ Сред Св. Валентински милувки ще връзваме панделки и джувки. Давай Вики!

• 38 839
  • 735
  •   1
Отговори
# 75
При нас също проверките при наемане са много щателни и включват много народ, но измами стават. Преди четири години уволниха професор от моя колеж за фалшифициране на докторска диплома. Имам колежка, която работи федерална служба (Библиотеката на Конгреса) и от нея знам, че са имали няколко случая на фалшификации от този род, въпреки много дългите им проверки. С чуждестранните квалификации също има потенциален проблем, защото още по-трудно се проверяват, а в моята област вече се наемат доста чуждестранни специалисти на федерални постове. Така че - фалове стават.  Peace

# 76
Нямам на представа за измамите с дипломи, но си мисля, хубаво ще те уволнят само, ама после как ще си намериш друга работа, като 4есто се слу4ва да се обаждат на бившият ти работодател с въпроси, поне от моя опит...

Вики, ти нахвърли няколко имена за наша занимавка да залагаме Simple Smile за дата мисля, 4е е 11-ти Фев.

# 77
  • САЩ
Чак ми е чудно как в тези времена на толкова възможности за проверки някой решава че може да мине метър. А как тия хора все пак минават интервюта и как след това се справят с работата за която са наети като нямат нужните знания?  newsm78 Не знам законово как се процедира в такива случаи но в повечето случаи сигурно е само уволнение и лоши референции след това, знам ли.
Когато прочетох въпроса на Титина се сетих как ние пък в началото като дойдохме тук правихме обратното. Когато кандидатвтвахме за неквалифицирана работа си съкращавахме образованието. Примерно показвахме само до завършена гимназия, без да пишем университета. Това за лъжа ли се брои според вас? Все си мисля че от пропускане да се упомене образование, което реално не се изисква за дадена работа, не може да навреди.

# 78
Хайде на залаганията Вики аз съм за 7ми щастливо число Peace

# 79

И аз, но искам да събирам залозите.  Mr. Green

# 80
Благодаря на всички, които отговориха за детските градини!   

Предполагам, че всичко може да се фалшифицира и затова казах, че е "трудно,"  не "невъзможно."  При нас подозирам, че избягват да наемат хора от други държави. Преди няколко години имахме отворена позиция и няколко кандидата от Англия, от добри места. Резюметата им отидоха на дъното на пайла почти веднага. Никой нищо не каза официално, но знам, че географията беше фактор. 

# 81
Пикси, коя е твоята сфера?

# 82
Доколкото аз знам, нямат право да се обаждат на предишния ти работодател и да го разпитват за тебе. Могат само да се обадят и да потвърдят, че си работил там. Виж, ако посочиш бивш работодател за рефернс, могат да го питат всичко. Сега, дали се спазват тези правила не е ясно.

Мой приятел работи в националните архиви. Трябваше да посочи референцес, на които се обадили и ги питали неща от сорта на той има ли проблеми с наркотици и алкохол? Интервюирали са и родителите му.  #Crazy

Имаше един случай в университет, може би известен, в който се оказа, че Директор ъф Адмишънс си е фалшифицирала резюмето. Имала само завършена гимназия. И въпреки че си е вършила добре работата, уволниха я. Не може да лъжеш. Тази нетърпимост към лъжата много я уважавам тук.

# 83
Доколкото аз знам, нямат право да се обаждат на предишния ти работодател и да го разпитват за тебе. Могат само да се обадят и да потвърдят, че си работил там. Виж, ако посочиш бивш работодател за рефернс, могат да го питат всичко. Сега, дали се спазват тези правила не е ясно.

Нищо не се спазва в това отношение; обаждат се на бившия ми шеф преди да ме извикат на интервю даже. Уж неформално и неофициално, и това е много преди да стигнем до частта с препоръките - на СВ имам написано името на фирмата и отдела, като е сравнително малък сектора, и всички се познават; ужасно е. Представям си, ако бяхме в лоши отношения какво щеше да бъде.

# 84
обаждат се на бившия ми шеф преди да ме извикат на интервю даже.

Ужас. Пак добре, че не е било на настоящия ти шеф.

# 85

Според мъжа ми правилата са абсолютни. Той отговаря за телефонните проверки на новите кадри в лабораторията. Дори да си дал името на работодател за референции, той няма право да споделя негативни впечатления от твоята работа/персона, ако не му е зададен такъв въпрос директно. Иначе могат да го съдят за клевета. Тоест, ако някой от нашите преподаватели дойде на работа пиян, аз като негова колежка не мога да споделя този факт с бъдещ негов работодател в официален разговор/писмо, освен ако работодателят не ме попита "Х има ли проблем с алкохола?". Малко са университетските комисии, които ще се сетят да зададат такъв въпрос... Естествено, неофициално всеки може да казва каквото си ще, но пък това води до проблеми с недоказани клюки.

# 86
Хитруша, непоказването на всичкото образование не е лъжа, това е просто пропуск да се спомене. Щом като си сметнала, че не е приложимо за работа, на която кандидатстваш, никой не би ти направил проблем.

Аз знам, че могат да се обаждат на предишен работодател да проверяват,  но предишният работодател няма право да каже нещо лошо за теб, а само да потвърди дали си работел там и информацията. Ако изкаже негативно мнение, можеш да го съдиш, както ianajar казва.

И аз няма да давам залози за Вики, ще съм зрител  Wink

# 87
Аз не знам дали е, защото спах доста и четох стари теми тук, но сънувах, че някой се спотайва и не казва, че очаква бебче!
Ха сега да видим, кой ще излезе пророк  Grinning

Сигурно съм аз  Mr. Green

Момичета, не съм влизала тук от дооооста време, даже ме няма и в списъка вече  Wink  Ние се преместихме преди година от Мериленд в Джорджа и очакваме бебка в началото на Април.

Относно езиците, ние говорим у дома на български, само като сме пред американци и от учтивост включваме на английски. Иначе Нико ходи на прискуул всеки ден по 4 часа и доста бързо напредна с езика. Буквите не ги знае на български, само на английски. Може да брои и на двата езика, но определено на английски му е по-лесно. Живи и здрави да са ни децата, пък другото не е от такова значение  Peace

Вики, гледам че наближава събитието. Успех  Hug

# 88
Аз като работех в хотела, няколко пъти ми се обадиха, да ме питат за бивши работници, не си спомням то4но вси4ки въпроси, но един от тях беше бихте ли наели отново този 4овек, много гадно някой да има нужда от работа, а в същото време да знаеш, 4е на някой друг ще му побелеят косите да се разправя с него.

Мъжа ми като си търси нова работа сега, понеже се знаят в сфертата Wink, не кандидаства във фирми, където шефовете са по-близки с настоящият му, то4но защото може да се обадят и стане мазало Simple Smile Слу4вало му се е по интервюта да се окаже, 4е имат общи познати от работата, да са 4ували доста един за друг с интервюиращият и т.н.... с две думи няма скрито покрито Laughing

май зависи за каква работа става на въпрос...

# 89
  • Boston, MA
Моят залог е за Ава.

Уини Пу, честито ти очакване!

За двуезичието - ох. Дани все повече мели на английски в нас. Ние отскоро се опитваме да се правим, че не разбираме, като говори английски, но е трудно, не издържаме.

И аз като Пикси, реших първо на английската азбука да го нау4а, искам не искам това ще му е първият език.
Ве4е знае вси4ки главни букви, сега го у4им на малките, но за някои му е по-трудно, например не може да разли4и малко Л и Ай. Като го нау4им и да сри4а, тогава българската азбука. ...

И аз трета, така започнах, и Ф из фор фиш. Не съм превеждала, чета книги на съответния език. И Дани бърка същите букви, и за някои думи има предпочитание на някой от двата езика.

В градината всеки ден някой има шоу§тел, различна тема всяка седмица, отделно разказват нещо, книги обменят... активитис да искаш.

Общи условия

Активация на акаунт