Великденски пости 2010 !

• 58 909
  • 630
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Защо ми мисля, че някъде четох, че в сряда и петък е строг поста? smile3529

Няколко страници по назад в темата има календар.

# 61
  • София
stella_70, ina15, много се радвам, че ви виждам отново и в тази тема! Добре дошли и на всички останали! Лек пост на всички!

Искам да попитам няколко въпросчета. Другата седмица и последната седмица ли са важните за постите? И какво се яде в сряда и петък, като не се консумира тогава дори разтителна мазнина?

mama_vesi, най – важната е последната седмица, и дори и човек да не пости е хубаво поне тогава да го направи, дори и само на Разпети петък. Но все пак постите са си пости и целите са важни. Гъби и мед може да се консумират – и двете са постни, същото важи и за маята. През дните, в които не трябва да се консумира растителна мазнина, освен плодове, зеленчуци, може да консумирате и леща, боб, като вместо запръжка накрая може да размиете със студена вода малко брашно (нишесте), към което прибавяте част от течността на боба (лещата) и постепенно смесвате с повече течност, разбивайки с тел. На принципа на застройка. Накрая прибавяте към цялото ядене. Въобще не се разбира, че няма мазнина. За закуска може да консумирате и овесени ядки с мед. Печени картофи на жар, фурна. Варени картофи. Картофен чипс без мазнина (трябва да пусна рецептата тези дни). Има много варианти. Ще пробвам да ги събера на едно място тези дни. Макар, че като гледам каква ми е програмата до края на седмица… Ще гледам и да кача малко рецепти. С началото на поста разчистих малко социалните си контакти, изместих ги за миналата и тази седмица и през първата седмица на поста ще имам време да се занимавам само с неща свързани с него.    

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 13:01 от brazilka

# 62
brazilka ,радостта ни е взаимна! Hug

# 63
http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm#1   - за строгия пост в сяда и петък....

# 64
  • София

Да, на този линк пише много неща за сряда и петък. Предполагам, че даваш линк към Постите в Православната църква според Църковния Устав - http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm#1 т.е. според Типика на БПЦ, който е качен отпред в темата за коледните пости. Тук съм качила и Типика и календарче, съобразено с Типика за съвсем съмняващите се - http://brazilka.blogspot.com/search/label/%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0% … D1%81%D1%82%D0%B8 В сайта, към който даваш линк е качен едно към едно. Вече погледнах и календарчето, което качи дядо хаджия и видях, че също отговаря, така, че се ръководете изцяло по него. В сряда и петък без мазнина, по време на строгия пост, постят в манастирите и по преценка на изповедника. Църквата в Типика е отредила кога как да се пости за всички останали миряни.

mama_vesi, с малко закъснение искам да честитя празника на семейството ти. Желая здраве, плодородна година, много цвят и пълни пити! Честит празник на всички!

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 01:09 от brazilka

# 65
  • под дъгата
Привет момичета  bouquet! И аз съм с вас.Записвам се най -отговорно Laughing Ето какво сготвих тази вечер: Картофени ветрила - Обелвате картофите разрязвате ги но не до долу и м/у тях слагате морковче и чесън редите в тавичка в една чашка слагате малко зехтин(олио) и подправки които харесвате и мажете картофите, заливате с малко вода и печете до готовност. Направо са божествени!Особено като се залеят с млечно-чеснов сос ммммммммммммм!
Сладки сънища!

# 66
благодария дядо хаджия за отговора добре че ви има с brazilka за да помагате

# 67
Бразилка, благодаря за разяснението.Наистина се чудех, защо има такава разлика. Значи миналата година съм постила като в манастир smile3501 Grinning Grinning Grinning Тази година няма да се моря чак толкова.

# 68
Привет на всички!

Много се радвам че ви открих, не съм постила като хората за жалост от наистина много време, надявам се с Божията помощ и с вашата подкрепа тази година да успея, на мен частта с въздаржанието, смирението и мислите ми е по тежка от хранителната част  Embarassed
Чувствам обаче необходимост тази година и ще дам най доброто от себе си.

Вчера готвих сърмички с лозов лист и салатка.Утре ще направя суши с краставица, авокадо и морков,много вкусно става и с ролца от раци, така че тази седмица ще ги комбинирам, а по нататък само постно, в него няма мазнина, а корите нори са много полезни, направени са от вид водорасло но забравих кое точно  Blush

Пататника изглежда превъзходен, ще го опитам със сигурност! Peace 

# 69
Снощи готвих ориз с лук, моркови, царевица и маслини. Получи се много вкусно и много красиво, но докато се сетя да снимам и всичко вече беше разпределено по тумбаците hahaha

# 70
  • София
Аз пък предлагам мексиканска тортиля с мачкан боб. Бързо стават направих ги има няма за половин час. Ама пък се оказаха и вкусни.

Според мен подходящо меню за постите.

# 71
  • Popovo
   Вчера направих картофени кюфтета. Свършиха преди да са изтинали. Забърках и едно тараторче и малко лютеница за гарнитура на кютетата.За салата на ракийката на правих салата от сирене и праз.Моят мъж необича праз, но тази салата я обужава.Каза,че е страхотно мезе.Ето я:

Става бързо и лесно. Grinning В къщи когато аз постя, повечето дни сме на постни манджи, или аз готвя отделно месо за другите хищници.
  За тази вечер имаше зелен боб-яхния.За утре съм намислила нещо, но да видим дали ще имам време.

# 72
Здравейте и от мен в този усмихнат слънчев ден  Nature Sunny.
Снощи хапнах салата от ряпа и моркови, и печени цели картофки, днес на обяд домашна млечна салатка, а за довечера ще готвя боб и зеле.

# 73
Ние вчера хапнахме мусака(със соева кайма) и салатка от зеле и моркови.
Колкото повече чета за соята, толкова по-рядко готвя с нея, но засега все още се случва  Rolling Eyes

Днес ще готвя елда с грах - от всички комбинации на елда с нещо, тази ми харесва най-много, поне засега   Mr. Green

# 74
  • София
Здравейте, като ви чета вие още от сега сте започнали с постните манджички, а аз случайно да не се прекрарам през тази седмица и се възползвам максимално от позволените млечни, яйца и риба. Ще кача малко снимки, като в понеделник ще ги изтрия, за да не се изкушаваме като започнат строгите пости Laughing

Вчера за вечеря правих хек със задушени картофи, остана и за днес. Мисля да направя и едни мъфини. Въобще както виждате се възползвам активно от Сирната седмицата Laughing

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 11:40 от brazilka

Общи условия

Активация на акаунт