Великденски пости 2010 !

• 58 907
  • 630
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте и от мен. Миналата година спазих великденския пост. Тази година съм решила да опитам пак. Така, че и аз се включвам към вас. На мен честно казано най ми липсва киселото мляко и капучиното/всеки ден/, е опитвам с растителна сметана в разрешените дни, но не е същото...Воля на всички newsm35 newsm35 newsm35

# 46
Няма как да постя,защото съм зверски лакума,а в къщи сме много маймуни,но задължително три дни в седмицата се готви постно.
Странно ми е да чуя,че постите се ползват като диета. newsm78
Някак си не ми се връзва,та да попитам,нали можеше последната седмица да се спазят,не е задължително да са дългите или се бъркам?

# 47
А в сряда и петък какво точно не трябва да се яде и защо те се различават от останалите дни?

# 48
  • София
А в сряда и петък какво точно не трябва да се яде и защо те се различават от останалите дни?

Върни се една или две страници назад и ще видиш един календар, кога какво може да се яде.

# 49
  • София,
Приемате ли още в редиците  newsm78
Записвам се и аз, че в къщи съпругът ми спазва постите всяка година, аз и децата неможем, но за него се старая много - готвя отделно, но много се затруднявам, особено сега в това зимно време ooooh!, ще се обръщам към вас за помощ  Hug

# 50
 HugЗдравейте отново и от мен!

# 51
  • София
Ето нещо подходящо за постите. Сладко от фурми (от тези сушените, които продават в България) със сусамов тахан и глюкоза.

# 52
zdraveite otnovo za sega se spraviam bez problemi zagoto raznoobrazieto e goliamo ,none mi e iasno kokvo da pravia v sedmicata na strogia post.kakvo se iade samo plodove i zelen4yci li?molia pomognete mi,a kakvi iadki moga da si hapvam i triabva li da sa izpe4eni ili syrovi.blagodaria predvaritelno na vsi4ki .nali znaete 4e mi e za parvi pat.

# 53
  • София
zdraveite otnovo za sega se spraviam bez problemi zagoto raznoobrazieto e goliamo ,none mi e iasno kokvo da pravia v sedmicata na strogia post.kakvo se iade samo plodove i zelen4yci li?molia pomognete mi,a kakvi iadki moga da si hapvam i triabva li da sa izpe4eni ili syrovi.blagodaria predvaritelno na vsi4ki .nali znaete 4e mi e za parvi pat.

Всякакви ядки във всякакъв вариант може да ядете без ограничение.

# 54
запис.страхотни сте!радвам се,че ви има!  bouquet  bouquet  bouquet

# 55
  • Popovo
    Дядо Хаджи дай насам рецептата за сладкото от фурми.Аз лично за пръв път чувам въобще за такова сладко.Фурми съм яла, но не и сладко.
   Ако нещо ви интересува, това което съм сметнала за важно съм го качила на първата страница. Само това което е публикувано до сега.  Peace
   Искам да попитам няколко въпросчета. Другата седмица и последната седмица ли са важните за постите? И какво се яде в сряда и петък, като не се консумира тогава дори разтителна мазнина?

# 56
  • София
    Дядо Хаджи дай насам рецептата за сладкото от фурми.Аз лично за пръв път чувам въобще за такова сладко.Фурми съм яла, но не и сладко.
   Ако нещо ви интересува, това което съм сметнала за важно съм го качила на първата страница. Само това което е публикувано до сега.  Peace
   Искам да попитам няколко въпросчета. Другата седмица и последната седмица ли са важните за постите? И какво се яде в сряда и петък, като не се консумира тогава дори разтителна мазнина?

Рецептата за пататника и сладкото от фурми днес съм ги публикувал в блога ми (линк към него в подписа по-долу).

Другата седмица и последната седмица (29.03 - 03.04) са строги пости. В сряда и петък си се яде нормален хляб и варени зеленчуци без мазнина например (да речем варени картофи). На велики петък поста е още по-строг и тези, които имат възможност би трябвало да не ядат нищо до 18:00 часа (църковния ден започва в 18:00 часа на предходния ден)

# 57
  • Popovo
   ОК! Ще погледан в блога ти.  Peace
   Сега да ви почерпя, защото днес е празника на Св.Харалампий. И тъй като нашето семейсто са пчелари, а днес е празника на пчеларя, съм замесила питка, само не съм я намазала с мед, затова и ви почерпвам.

И малко информация за Св.Харалампий :
Свети Харалампий закриля пчеларите

Константинийски
епископ Антоний

На днечният ден Църквата почита паметта на свети Харалампий. Той бил епископ в град Магнезия, Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне хората от поклонението на бездушните идоли. Езическите власти заловили Харалампи и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът решително отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието, отправяйки гореща молитва към Бога. Виждайки изумителната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Изцерен от раните си, свети Харалампий призовал езичниците да разберат истината, лекувал болни и чрез силата Божия правел много чудеса. По заповед на император Септимий Север той бил осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, светителят издигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички. След тая молитва светият старец предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него.
Свети свещеномъченик Харалампий загинал за вярата през 198 година на 113-годишна възраст. Той се почита още и като покровител на пчеларите. На този ден вярващите християни донасят мед в храма, който се благославя и освещава.

И малко медец за подслаждане.Засъжаление това не е от нашият мед, защото нашия вече свърши. Mr. Green

Да попитам по врее на този пост разрешава ли се мед и гъби?

# 58
  • София
...
    Да попитам по врее на този пост разрешава ли се мед и гъби?

Не виждам проблем да се ядат мед и гъби по време на поста.

Ние днес пък сготвихме лучена супа с праз лук. После в неговата си порция синът ми си добави по една супена лъжица кьопоулу и сладко от фурми. Получи се някакъв неповторим и интересен вкус. Пробвайте и вие !

# 59
Защо ми мисля, че някъде четох, че в сряда и петък е строг поста? smile3529

Общи условия

Активация на акаунт