Великденски пости 2010 !

• 58 922
  • 630
  •   1
Отговори
# 120
  • Popovo
   Здравейте на всички. Добре дошли на новичките.
   Да ви попитам, някой да ми даде рецепта за постен хляб. Искам да кажа,че нали не трябва да се използва олио, как тогава да си направя, или по точно да си опека хляб без мазнина?
  А някой от спазвал ли е тримирането?

# 121
Е и аз се присъединявам към постите!
 Халвата от вчера нали е постна, да не съм объркала нещо?
Ще се върна на зад да видя някоя друга рецептичка и смятам да дояждам плодовите пюрета на бебето за повече енергия. Та нали шоколада не е позволен.

# 122
Добре дошли в темата на всички! Иренка, радвам се да те видя, не съм те засичала отдавна из форумите.  Grinning

Рецепта за хляб - може да се ползва най-обикновената рецепта за тесто, аз от него правя и тесто за пица, и хляб - 250 мл. вода, 1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна мая, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, около 450-500 гр. брашно. Само за намазването на тавата не се дсещам варианти, освен да печеш върху хартия. И в хляба, който продават по магазините, няма мазнина.

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 18:01 от Фукла

# 123
  • София
  Здравейте на всички. Добре дошли на новичките.
   Да ви попитам, някой да ми даде рецепта за постен хляб. Искам да кажа,че нали не трябва да се използва олио, как тогава да си направя, или по точно да си опека хляб без мазнина?
  А някой от спазвал ли е тримирането?

Аз лично никога не съм го спазвала, не ми е по силите. Съпругът ми издържа на Разпети петък без никаква храна и вода, но аз не мога без вода. Както вече споменах - всеки според силите си.

Довечера ще напиша рецептата за постен хляб, даже направо за просфори - http://bg.orthodoxwiki.org/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B0 Рецептата получих от архимандрит Авксентии, който ми преподаваше в Богословския факултет по литургика. Т.е. по - постен хляб от този няма - с него се извършва причастието. Освен по време на пости го приготвям и като питка или малки питки за Бъдни вечер.

По - голяма част от хляба в магазините също е постен. Внимавай само с разни франзели (от тях има и постни) и други по - специфични хлебчета, защото в някои има сухо мляко.

Само за намазването на тавата не се дсещам варианти, освен да печеш върху хартия. И в хляба, който продават по магазините, няма мазнина.

парафин Peace

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 18:03 от brazilka

# 124
Момичета споделете някакво дневно меню за тези 5 дни без олио.

Аз днес закусих, овесени ядки с настъргана ябълка,
на обяд си сварих картофки и си нарязах малко кисело зеленце да не ми е сухо,
а вечерята е печени чушки от буркан със солчица и меко хлябче. 

Дайте идеи моля ви!

# 125
И аз да се присъединя към вас  Hug Искам да ви попитам за тези дни без олио- видях сега на едно място, че не се приема олио всяка сряда и петък, а на друго място че първата и последната седмицане се приема олио  newsm78 Кое е правилното според вас? Кое спазвате?

# 126
Отдавна не съм влизала в темата. искам да ви пожелая на всички леки и спасителни пости! Ще ви следя за рецепти. Аз никога досега не съм тримирила и на мене не ми е по силите. За закуска много често правя освен спомената филия с лютеница и маслини, намазана филия с кисели краставички, печена чушка или с туршия, върху намазана филия слагам маслини, червен лук на колелца и лимон на кубчета и захлюпвам с друга филия.

# 127
  • Все на втория етаж
Фукла, обещавам поне тук да ме засичаш. Нямам много време за форума  , че по цял ден с децата, следя две- три теми през ред и до там. Но тук ще гледам да се включвам редовно Simple Smile

brazilka , кога си учила в Богословския? Сестра ми го завърши 2006 или 2007   Rolling Eyes ooooh!

# 128
  • в резерват
здравейте и  с  една идея от мен    bouquet

всяка есен си пека червени чушки и замразявам във фризера. Предполагам,  че почти всички си правят нещо подобно, а за който няма съм виждала да продават в големите магазини във фризерите със замразени зеленчуци

-   няколко червени чушки се разбиват с блендер или пасатор, към тях се добавя  половин домат или  на  сок , една скилидка чесън - получава се нещо като лютеничка за мазане,
Взимам няколко  листа от зелена салата, нареждам  върху тях сварен картоф или сварен  морков,  или лук печен на плоча (става и в сух тефлонов тиган)  Laughing може и всичко заедно,

намазвам щедро отгоре с "лютеницата",  навивам на руло салатата  и да ви е сладко  

# 129
  • София
Whitewitch, ръководи се само от календарчето, което е публикувано в началото на темата  Peace

Иренка, по едно и също време сме били, ако е била редовно обучение 100 % се познаваме Peace

Арбанашка кокона, много хубаво предложение   bouquet

Обещаната рецепта за постен хляб, питка, просфори - http://brazilka.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

# 130
Понеже питате за закуска, да споделя какво ядох аз през уикенда, нищо, че не беше строг пост.
Направих си сусамово мляко (от суров, смлян на блендера сусам и вода) и в него накиснах 2 лъжици овесени ядки с малко стафиди + боров мед. Преседяха цяла нощ и чудесно бяха омекнали. Чак се учудих на себе си, че ми хареса, понеже аз не си падам особено по сладкото. А на другия ден, тъй като боровия мед ми свърши, в сусамовото мляко добавих фурми и стана даже още по-сладко, отколкото с меда. И малко киви мушнах  Grinning. Освен това тази закуска така добре засища, че на обед изобщо не бях гладна, а бях изяла само една кафена чашка!

Като смелите сусам той няма ли вкус на тахан. Щото то тахана си е май само смлян сусам. И ако е така тогава можем да разширим идеята да си кухпим сусамов тахан и да го разреждаме с вода.

*     *       *

Сега и едно лично мнение. Ако нямате възможност да се придържате към правилата и точно да спазвате изискванията на поста (например да ядете без мазнина в дните когато се изисква това) не го приемайте за фатално събитие. Поговорете със вашия свещеник, бъдете сигурни, че той ще ви даде много ценни препоръки. Моят изповедник например никога не ме пита дали съм постил строго (впрочем водили сме такъв разговор още в началните години) отколко дали съм имал възможност да намеря време да се усамотя и да преразгледам живота си, да помисля за постъпките и т.н. Най-много се интересува дали съм изпадал в гняв и дали съм осъзнавал какво съм правел. Това иска той от мен - интересува се как по-скоро съм живял по време на поста.

Прощавайте ако съм засегнала някого с думите си, имах предвид точно това, не е въпроса да яде човек вкусни неща които обича макар и постни ,а по скоро да свърже хранителния с духовния пост, а за закуската не знам, въпрос на гледна точка, аз по принцип не закусвам, така че за мен е лесно да го кажа и не е изтощение  Wink, разбира се че е най добре човек да се посъветва със свещеника си, той знае най добре духовното ни състояние и от какво имаме нужда.

Лек и успешен пост на всички!

# 131
Този блог е също много интересен и пълен с хубави рецепти:

http://trydiani.blogspot.com/2009/11/blog-post_1143.html

# 132
  • Пловдив
Крем супа от червена леща (вечерята ни снощи)
Сварих 1 нарязан стрък пресен лук, морков и червена леща. От предишния ден имах два варени картофа, добавих и тях и пасирах. Сложих много чубрица и мащерка и се получи супер вкусотия. Салата - марула с лимон и маслини.

# 133
Крем супа от червена леща (вечерята ни снощи)
Сварих 1 нарязан стрък пресен лук, морков и червена леща. От предишния ден имах два варени картофа, добавих и тях и пасирах. Сложих много чубрица и мащерка и се получи супер вкусотия. Салата - марула с лимон и маслини.
И аз това  готвих вчера, само че я подправих с кимион, черен и черпвен пипер.
За днес ще черпя от вас идеи, може би ориз с нещо си Simple Smile
Иначе за работа си взех ябълка, пакетче солети и много чай  Laughing

# 134
Тъкмо снощи се чудех дали няма да стане вкусна червената лещичка без мазнина Grinning. Аз в строгия пост съм основно на плодове, зеленчуци, хляб и мюсли, ама писва само това да се хапва. Ще се пробвам тази вечер.

brazilka, просфората е и без солчица ли?

Фукла, по твоята рецепта снощи направих постен хляб в хлебопекарната. Стана страхотен. В казанчето не залепна повече от кой да е от хлябовете с мазнина. Смятам през целият пост такъв да си го правя. Благодаря ти! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт