Великденски пости 2010 !

• 58 928
  • 630
  •   1
Отговори
# 90
имам един въпрос  newsm78 Какво закусвате?
Освен за филия с лютеница и маслини, друго не мога да се сетя.  Thinking

# 91
  • София
Здравейте и от мен и лек пост на всички.Понеже го правя за първи път и още се обърквам за някои от дните, погледнах и календара който сте дали, но все пак исках да ви попитам идващата седмица е абсолютен пост нали,без олио.Аз успях да си сготвя леща без да знам за тази първа седмица и се изложих  Embarassed.Понеже не съм и голяма готвачка очаквам вашите идеи особено за тази седмица,май ще се набляга на плодове и зеленчуци    Whistling

# 92
  • София
имам един въпрос  newsm78 Какво закусвате?
Освен за филия с лютеница и маслини, друго не мога да се сетя.  Thinking

плодове, овесени ядки с мед, овесени ядки с орехи, различни постни пастети, лютеница, тост с три салати (лютеница, бобена, картофена, зеле и моркови, кьопоолу и т.н.) Сандвичи с авкоадо, домати, маруля, маслини... Различни постни бутерки, соленки, гевреци. Постни банички и пици. Може да се пие боза. Плодова салата. Различни сладки и сладкиши. Това се сещам на прима виста. Но със сигурност има още много възможности.

Здравейте и от мен и лек пост на всички.Понеже го правя за първи път и още се обърквам за някои от дните, погледнах и календара който сте дали, но все пак исках да ви попитам идващата седмица е абсолютен пост нали,без олио.Аз успях да си сготвя леща без да знам за тази първа седмица и се изложих  Embarassed.Понеже не съм и голяма готвачка очаквам вашите идеи особено за тази седмица,май ще се набляга на плодове и зеленчуци    Whistling

Строгият пост (без олио )през следващата седмица е 5 дни - до петък включително. Не се притеснявай, ако не обичаш много да готвиш има много неща, които може да си купиш готови. Миналата година в коледната тема бях качила един списък на постни храни, които можем да си купим готови. Добре дошла  bouquet

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 19:14 от brazilka

# 93
brazilka много ти благодаря   bouquet 

# 94
Аз не закусвам,само чай с мед, то нали идеята не е да преяде човек с постна храна а да се ограничи максимално за да "укроти" тялото си.Когато си гладен и леко изтощен нямаш сили да си сгресивен,ставаш по спокоен, не ти се правят и други неща...всичко е свързано и е много добре обяснено в книжки които се продават във всяка православна църква.

# 95
  • София
Аз не закусвам,само чай с мед, то нали идеята не е да преяде човек с постна храна а да се ограничи максимално за да "укроти" тялото си.Когато си гладен и леко изтощен нямаш сили да си сгресивен,ставаш по спокоен, не ти се правят и други неща...всичко е свързано и е много добре обяснено в книжки които се продават във всяка православна църква.

Значи аз пък си мисля, че не е толкова лесно. Има хора които работят физически труд и така смело да им препопъчаме стойте гладни щото трябва да сте изтощени, че да сте по-спокойни малко ми звучи странно. Сега ... доколко един гладен човек е по-спокоен и това е отделен въпрос.

И изобщо хранителната част от поста е по-скоро лишаване от любими храни и акцентиране върху духовните потребности на тялото.

Иначе сте права, че и тук не трябва да има преяждане.

# 96
  • София

Постът е въздържание, а не за мъчение и изтезание на човека. 

За поста - http://brazilka.blogspot.com/search/label/%D0%B7%D0%B0%20%D0%BF% … D1%81%D1%82%D0%B0

# 97
Привет , и аз съм с Вас .
Прави ми впечатление ,че доста често се споменава лютеница,като вариант в постното меню  ,та въпросът ми е в нея нали има олио ,и бива ли да се яде  Thinking  през строгият пост ?
Тази сутрин ,аз например закусих с препечена филия хляб намазана със сладко и чай.

# 98
В лютеницата има мазнина, не става за строгия пост. Аз имам замразени чушки и ще пробвам да направя нещо подобно на лютеница, но без мазнина. Друг вариант за закуска е мюкли с плодов сок вместо мляко, или с плодове. Аз се чудя за маслините, защото те нали се съхраняват в мазнина - според мен не са подходящи за строгия пост.

# 99
  • Пловдив
Понеже питате за закуска, да споделя какво ядох аз през уикенда, нищо, че не беше строг пост.
Направих си сусамово мляко (от суров, смлян на блендера сусам и вода) и в него накиснах 2 лъжици овесени ядки с малко стафиди + боров мед. Преседяха цяла нощ и чудесно бяха омекнали. Чак се учудих на себе си, че ми хареса, понеже аз не си падам особено по сладкото. А на другия ден, тъй като боровия мед ми свърши, в сусамовото мляко добавих фурми и стана даже още по-сладко, отколкото с меда. И малко киви мушнах  Grinning. Освен това тази закуска така добре засища, че на обед изобщо не бях гладна, а бях изяла само една кафена чашка!

# 100
Здравейте, Момичета!
Лек пост на всички!
Много бързо се развила темата за една седмица Grinning!

Фукла, много вкусно става едно песто с равни части печени чушки, орехи, малко чесънче и босилек - всичко меля фино с пасатора. Става и за мазане на филийки.

# 101
Вихронрав, това звучи страхотно. Ще го пробвам задължително, мерси за рецептата.  Grinning

# 102
  • София
В лютеницата има мазнина, не става за строгия пост. Аз имам замразени чушки и ще пробвам да направя нещо подобно на лютеница, но без мазнина. Друг вариант за закуска е мюкли с плодов сок вместо мляко, или с плодове. Аз се чудя за маслините, защото те нали се съхраняват в мазнина - според мен не са подходящи за строгия пост.

Маслините не се съхраняват в мазнина, а в саламура и за това са подходящи за строгия пост.

Вихронрав, добре дошла Hug

# 103
  • София
Понеже питате за закуска, да споделя какво ядох аз през уикенда, нищо, че не беше строг пост.
Направих си сусамово мляко (от суров, смлян на блендера сусам и вода) и в него накиснах 2 лъжици овесени ядки с малко стафиди + боров мед. Преседяха цяла нощ и чудесно бяха омекнали. Чак се учудих на себе си, че ми хареса, понеже аз не си падам особено по сладкото. А на другия ден, тъй като боровия мед ми свърши, в сусамовото мляко добавих фурми и стана даже още по-сладко, отколкото с меда. И малко киви мушнах  Grinning. Освен това тази закуска така добре засища, че на обед изобщо не бях гладна, а бях изяла само една кафена чашка!

Като смелите сусам той няма ли вкус на тахан. Щото то тахана си е май само смлян сусам. И ако е така тогава можем да разширим идеята да си кухпим сусамов тахан и да го разреждаме с вода.

*     *       *

Сега и едно лично мнение. Ако нямате възможност да се придържате към правилата и точно да спазвате изискванията на поста (например да ядете без мазнина в дните когато се изисква това) не го приемайте за фатално събитие. Поговорете със вашия свещеник, бъдете сигурни, че той ще ви даде много ценни препоръки. Моят изповедник например никога не ме пита дали съм постил строго (впрочем водили сме такъв разговор още в началните години) отколко дали съм имал възможност да намеря време да се усамотя и да преразгледам живота си, да помисля за постъпките и т.н. Най-много се интересува дали съм изпадал в гняв и дали съм осъзнавал какво съм правел. Това иска той от мен - интересува се как по-скоро съм живял по време на поста.

# 104
  • София

Сега и едно лично мнение. Ако нямате възможност да се придържате към правилата и точно да спазвате изискванията на поста (например да ядете без мазнина в дните когато се изисква това) не го приемайте за фатално събитие.

Споделям мнението на дядо хаджия. Всеки пости според силите си. Ако можете да издържите без мазнина - постете така, ако не ви е по силите консумирайте такава. Същото важи и за Разпети петък - тогава не трябвяа да се яде и пие нищо, т. нар. тримирене, но ако не успеете да се справите може да консумирате вода, или плодове, или дори и малко постна храна без мазнина. Никой няма да ви упрекне за това. Разбира се, е хубаво да съгласувате всичко с изповедник. 

Общи условия

Активация на акаунт