Зрял боб в буркан

• 24 893
  • 14
  •   1
Отговори
  • Видин-Русе
Наскоро с мажо ми спорим и се чудим дали и как се прави зрял боб, но да е в буркан.Ако някоя от вас знае как се прави да пише  моля  Praynig

# 1
защо да не може, в консерви и в буркани нали сепродава? И готвен, и за салата.
Като се сготви и стерилизира поне 2ч., защото е от бомбажните продукти.

# 2
  • София
Наскоро с мажо ми спорим и се чудим дали и как се прави зрял боб, но да е в буркан.Ако някоя от вас знае как се прави да пише  моля  Praynig

Както си се прави боб. После просто затваряш и стерилизираш, но както е казала пеп-чо по-дълго време да не ти отидат зян продуктите.

# 3
  • Видин-Русе
Да , а дали трябва да сложя сол или не6то друго... в самия буркан  Thinking

# 4
  • Монреал
Задължително първо свари боба, после стерилизирай.
Затваряла съм  в буркан сготвен боб на чорба, на яхния и със зеле. Но аз не стерилизирам, а сипвам от врящото ястие в буркан и затварям с винт! Внимание! Сипва се в топъл буркан и задължително се действа с кърпи! Като изстине държа в хладилник. За мен това е удобно решение, защото пести време, а буркана се изяжда до 1-2 седмици.

# 5
  • Костинброд
Само боб не съм затваряла в буркан,а със сос или лютеница.
Боба се сварява със сол,но не да се размачка.
В буркана трябва да има течност да не е сух боб,защото по лесно ще се развали.
Не трябва да се сипва сурово олио,защото гранясва и мирише ужасно.
Задължително се стерилизира ако не се насипва горещ както е описала dima. 

# 6
  • На брега
И аз съм хапвала в Северозапада консерва - лютеница с боб (и кисели краставички). М-м-м, невероятно вкусно беше

# 7
Зрял боб в буркани на село го правят много вкусно.Слагат му кисели краставички, диматено пюре, печени чушки и де да знам още какво.Май като се замисля тази година ще накарам свекито да ми направи  Crazy

# 8
А ние го правим така:
1 малка кутийка от маргарин Калиакра пълна със суров боб се сипва в буркана. Долива се с вода до горното ръбче, запечатва се и се вари 2ч. Сол не се слага. После като ни се прияде боб, си задушавам лук и каквито други зеленчуци слагате на боба и отварям 1 буркан слагам при зеленчуците да поври 10-15мин, запържвате или както си правите боба, просто боба ви е сварен. За салата само го измивам и оцеждам, защото се желира в буркана. Дано съм обяснила добре. Става нещо като полуфабрикат. От няколко години ползваме такъв боб и сме страшно доволни.

# 9
В буркан с каква вместимост го правиш, звучи ми интересно?  newsm78

# 10
В компотен буркан. А ако сме повече хора, готвя два буркана. Много е удобно вечер след работа като няма време и всички сме гладни за половин час готвя боб или бобена салата като гарнитура към някое месце.
Който иска може да направи няколко буркана за проба в една тенджера и ако му хареса да си направи повече. Все пак всичко е въпрос на вкус.

# 11
В нас се прави салата Ропотамо-боб,кисели краставички,червени чушки,грах и моркови.Страшна вкусотия./но се яде студена,подтопли ли се, хич не е вкусно/

# 12
  • Видин-Русе
Благодаря на всички ви и тези дни като остана без работа ще направя някои и друг опит да стерилизирам зрелия боб.Много съм ви признателна.Ще пиша какво е станало .

# 13
от много време чета форума  и не пиша но тази тема ме разби  Thinking
боб има  и в буркани и в консерви  което би трябвало да значи че може  и в домашни условия а  ето го  и моя боб  в домашни условия във вид на салатка със кисели краставички,печен пипер...

# 14
  • Видин-Русе
azzamm  Не съм супер готвачка , правила съм салата ропотамо в буркан ,а и че се продава такъв боб, но ми трябваше рецепта само за боба без други зеленчуци.Идеята ми беше като си отида на село да си направя боба и след това само да отворя и да го направя дали на яхния,дали на салата с лютеница....
Иначе много благодаря на всички Ви , че ми дадохте вашите идеи и мнения и се извинявам ако съм написала нещо неправилно.

Общи условия

Активация на акаунт