Заем (просрочен кредит)

• 5 361
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте.Не знам дали темата ми е за тук,но не намерих друг по-подходящ раздел.
Преди около 2 години изтеглих ипотечен кредит от (100 000 лв.).До преди няколко месеца си плащах редовно без просрочки,но вече немога.Криза е,и всеки работодател се оправдава точно с това,намалиха ми заплатата и почти всеки месец я забавят.И нямам никаква възможност вече да плащам.
Та въпроса ми е,ако спра да внасям месечните суми,те ще вземат жилището ми и ще го обявят на търг.Ако от търга не получат пълната сума,която дължа,ще съм длъжна да доизплатя остатъка.Но нямам възможността.Какво става от там насетне.

Ако някой е запознат по този въпрос,моля нека ми отговори.Благодаря Ви.

# 1
О мила, аз ти предлагам да продадеш жилището и да им се изплатиш, недей оставя така нещата. Говори в банката, ще ти намерят вариант.

# 2
  • Някъде там край морето
О мила, аз ти предлагам да продадеш жилището и да им се изплатиш, недей оставя така нещата. Говори в банката, ще ти намерят вариант.
Peace Най-правилното решение в случая. И важното е бързо да се действа.
Ако банката продаде жилището чрез публичен търг и сумата не достига имат право да покрият разликата с всяко друго имущество, което притежаваш.
Лошо  Sad много такива теми се навъдиха напоследък

# 3
  • София

Peace
АКО СЕ СТИГНЕ ДО ТОВА, ПРОДАЙ ЖИЛИЩЕТО, НЕ ДОПУСКАЙ БАНКАТА ДА ГО ОБЯВЯВА НА ТЪРГ.

# 4
Не съм нито банков служител, нито юрист, така че изказването ми със сигурност е лаишко, но ето какво ми се случи на мен:
Купих ипотекиран имот, кредитът не беше обслужван в продължение на три години. Собственичката, под натиск от банката, го продаваше, за да погаси поне част от задълженията си /кредитът й беше доста голям и тя беше ипотекирала освен този имот, още два други, но те не се предлагаха за продажба/.
С една дума - за няколко вноски няма да те качат на въжето. Може да проведеш разговор с банката и да обясниш ситуацията. Те са заинтересовани да им платиш това, за което си се подписала в началото, така че със сигурност ще ти предложат варианти.
Успех и дано да имаш възможност да си изплатиш жилището!

# 5
Не можеш ли да го предоговориш за по-дълъг срок за да намалее размера на вноските?

# 6
Не можеш ли да го предоговориш за по-дълъг срок за да намалее размера на вноските?

Може всичко, стига да иде до банката, а да не се предава.

# 7
  • гр.София
Търся за приятелка в София тристаен тухлен в добър район, непреходен - ако мога да съм ти в помощ. Иначе сключи споразумение с банката - има вариант да си плащаш една година само главницата, ако мислиш че проблема ще ти е временен, за сметка на по-високи вноски след тази година - мисля, че плащаш такса и можеш да си предоговориш погасителния план /годините/в удобен за теб размер и период. Успех.

# 8
  • София
Най-разумното, което можеш да направиш, е да отидеш до банката. В момента банките не се надбягватда вземат имоти на клиенти, така че и самите те ще ти предложат нещо. Най-силният ти коз е, че до момента си била редовна в плащанията.
Копирам един отговор, който дадох преди няколко дни на друга съфорумка, горе-долу да си наясно какви са алтернативите:
Цитат
Вариантите са няколко:
1. Отказваш се, банката взема имота, съди те до дупка. Не го допускай, защото крайният ефект ще е силно отрицателен.
2. Решаваш, че не можеш да се справиш с вноските, продавате имота. По-щадящ вариант, защото го правиш доброволно, можеш да спазариш с банката да ти редуцират нак. лихви, за да се отърват от лошата експозиция.
3. Удължаваш периода на договора. Свързано е с нова ипотека, респ. нотариални такси. При това положение вноските ти намаляват.
4. Въвеждаш гратисен период. Това предполага, че сте наясно с причината, довела до срива в приходите и имате ясна идея кога бихте си стъпили на краката. Този период можеш да го използваш и за да си търсиш активно купувач на това жилище или на друг имот, с който да покриваш вноски. След изтичането на гратисния период, вноските ще са ти доста по-големи. Не е свързано с нова ипотека, прави се с анекс.
5. Договаряш с банката какви суми и в каква периодичност можеш да плащаш, срещу това да ти опростят част от наказателните лихви. Можете да се договорите и напр., че ако следващите 6 месеца сте редовни по вноските, натрупаните до момента наказателни лихви се опрощават.
6. Рисков ход, който можеш да приложиш само, ако си сигурна, че ще ви се оправят доходите: ипотекирате още нещо срещу допълнителен заем, с който покривате просрочията и примерно 10-12 вноски напред. Ефектът е на гратисен период, но без увеличаването на вноската след изтичането му.
Успех!
С риск да стане много дълъг пост, но ще копирам още един мой отговор, за самата процедура по събиране на вземанията:
Цитат
Предполагам, че просрочвате по ипотечен заем, така че ще ти обясня схемата за него:
1. Не си плащате вноските, банката ви гони за тях. На този етап е възможно да ви запорират сметки, евентуално да възбранят други имоти, извън ипотекирания, като обезпечение по бъдещ иск. Това с възбраната рядко се прилага.
2. В някакъв момент банката решава да заведе съдебен иск. Подава документи в съда за изваждане на изп. лист (понастоящем се нарича заповед за изпълнение). Наказателните лихви се "стопират" към момента на подаване на молба в съда и оттам насетне започва да се начислява т.нар. законна лихва, която е в размер на ОЛП+10 или грубо около 13% върху цялата сума на иска (главница, лихви, нак. лихви).
3. Съдия изпълнител се занимава с продажба на имота. Провежда се търг, на който да се продава ипотекирания имот. Офертната цена е съгласно изготвена оценка от оценител, назначен от съдия-изпълнителя.
4. Ако се продаде имотът, банката се удовлетворява с парите от продажбата. Ако продажната цена е по-висока от иска на банката+всички присъдени съдебни и държавни такси, това добре. Ако е по-ниска, тогава е възможно банката да ви гони и за останалата сума. Важно: ако имате и други кредитори, към които просрочвате, е възможно те да са се присъединили към иска на банката. Тогава след продажбата на имота се удовлетворяват в следния ред: държавата, ипотекарния кредитор и всички останали кредитори по дата на възникване на вземането.
5. Припомнете дали сте подписвали запис на заповед. Ако сте, е възможно банката да ви гони и по това направление.

Като цяло винаги съветвам закъсали кредитополучатели, ако има възможност сами да продадат имота си. Ако предприемете по-кооперативен подход и банката види, че имате желание да излезнете от тази ситуация, може да успеете да договорите и редукция на наказателните лихви, и разсрочвания и т.н. Нещата опрат ли до дело, означава, че всички възможности за нормална комуникация са изчерпани и тогава ситуацията не е във ваша полза. При евентуално изпълнително дело съдебните и държавни такси са големи, отделно лихви, отделно дължимата сума на банката, всичко това се присъжда да го платите.
Успех пожелавам в разрешаването на ситуацията!

Последна редакция: нд, 07 фев 2010, 21:12 от милинка

# 9
  • bulgaria
Izvinete za latinicata Cry
Ima li variant da otidete pri roditelite na ediniq i da dadete apartamenta pod naem. S naema shte izplashtate vnoskite, dokato si stupite na krakata.

# 10

От една страна наистина вече ми се иска да се откажа от къщата.Сама жена съм имам и дете.С дъщеричката ми живеем при моите родители(и това беше причина аз да поема по този път с преместването защото старо и младо на едно не става-не се живее).

Първоначално мъжът ми много ни помагаше защото неговите финансови възможности надхвърлят моите,но сега дори и той е в застои.Искам да се откажа от къщата,но няма на кои да я продам.А ако я оставя на банката за търг,не знам дали ще получат пълната сума (която аз взех като кредит),защото в противен случаи аз няма да мога и остатъка да доизплатя,а други имоти на мое име нямам и няма какво да ипотекирам.

# 11
  • София
"Оставянето" на банката е свързано с изпълнителна процедура, за която ще си платиш съответните съдебни такси и адвокатски хонорари.

# 12
  • София

От една страна наистина вече ми се иска да се откажа от къщата.Сама жена съм имам и дете.С дъщеричката ми живеем при моите родители(и това беше причина аз да поема по този път с преместването защото старо и младо на едно не става-не се живее).

Първоначално мъжът ми много ни помагаше защото неговите финансови възможности надхвърлят моите,но сега дори и той е в застои.Искам да се откажа от къщата,но няма на кои да я продам.А ако я оставя на банката за търг,не знам дали ще получат пълната сума (която аз взех като кредит),защото в противен случаи аз няма да мога и остатъка да доизплатя,а други имоти на мое име нямам и няма какво да ипотекирам.
Кратък и ясен отговор от мен - договори се с банката и преструктурирай кредита!
Има възможност година-две да плащаш, колкото можеш, а после /след кризата/ да се върнеш в нормален ритъм. 

Общи условия

Активация на акаунт