За издръжката, която се плаща от държавата вместо от родителя

• 65 497
  • 133
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Привет на всички

С притеснение започвам тази тема.

Когато осъденият родител не плаща дължимата издръжка, има възможност това задължение да се поеме от държавата, чрез съответната община, в която живее този родител, на който трябва да се изплаща. Без оглед на това какъв е размера на присъдената издръжка до миналата година максималната сума, която държавата плащаше беше 80 лв. От тази година този максимален размер е намален на 60 лв. Чудех се дали е нормално на гърба на децата ни, държавата да решава проблемите с кризата, след като така или иначе тези пари ще си ги вземе от длъжниците. Болно е.

# 1
Честно казано, учудва ме дори и факта че поемат издръжката.  Иначе колко му е да кажат: Оправяйте се. Съдете го, търсете го.

Бившото свеки имаше две момчета от първия си брак. Бащата не могат да го открият - съди го, отива в полицията, обяснява че не плаща издръжка, а полицаите и казват:' Ами намерете го и ни го  доведете, ние къде да го търсим???'  Shocked  Това преди около 20 години де...

Та, добре че и 60 лв дава държавата, иначе лошо...

# 2
Нещо ви е невярна информацията - минимума на издръжките е 60 лв., а максимум - не се определя.

# 3
  • Бургас
Става въпрос за издръжка, плащана от общината, чети внимателно... Там максимумът е 60 лв., ако ще да го осъдила и за 1000, повече няма да получиш.
Между другото, досетих се за прекрасен "трик" в тази посока, ама няма да го споделя, щото и БНД-тата четат.

# 4
Лошото е ,че трябва да е абсолютен голтак,че  да се плаща издръжката от Общината .Молбата за изплащане я подава  СИ,ако са изчерпани всички варианти за събиране и няма нищо на негово име.

# 5
  • Пловдив
Лошото е ,че трябва да е абсолютен голтак,че да се плаща издръжката от Общината .Молбата за изплащане я подава СИ,ако са изчерпани всички варианти за събиране и няма нищо на негово име.

Молбата не се подава от СИ, а лично от родителя, който трябва да я получава, но наистина след като бъдат изчерпани абсолютно всички варианти за вземане от осъдения на каквото и да било, което би покрило размера на издръжката.

А колкото до това за "голтака" - мисля, че не непременно трябва да е така. Тук говорим за сума, касаеща наистина нуждите на едно дете, а не потребностите на родителя, който го гледа.

А простете за въпроса: какво е "БНД"

# 6
  • Бургас
А простете за въпроса: какво е "БНД"

Форумски жаргон Simple Smile БНД=бащата на детето.

# 7
  • Пловдив
... за прекрасен "трик" в тази посока, ама няма да го споделя...

Мен ме интересува и не бих отказала информация на лични, ако искаш да я споделиш  Embarassed

# 8
И мен ме интересува тази информация.
Аз 7 год. вече не съм събрала сили и смисъл да съдя БНД за издръжка...
1-во че не знам къде е, нямам идея дори дали е в страната, дали е жив....
2-ро сигурна съм, че не е осигурен.
3-то разполагам единствено и само с ЕГН-то му на акта за раждане на малкия.
  Но скоро ми потвърдиха, че мога да го осъдя служебно и издръжката да си я получавам от общината.
И все пак имам съмнения, че си струва цялата хамалогия и нерви - за някакви си 60 лв-дали има смисъл?!. Те добре ми дошли сега в кризата, че моят първокласник си има нужди, а аз от другия месец щетрябва да  си търся нова работа. Confused

# 9
И мен ме интересува тази информация.
Аз 7 год. вече не съм събрала сили и смисъл да съдя БНД за издръжка...
1-во че не знам къде е, нямам идея дори дали е в страната, дали е жив....
2-ро сигурна съм, че не е осигурен.
3-то разполагам единствено и само с ЕГН-то му на акта за раждане на малкия.
  Но скоро ми потвърдиха, че мога да го осъдя служебно и издръжката да си я получавам от общината.
И все пак имам съмнения, че си струва цялата хамалогия и нерви - за някакви си 60 лв-дали има смисъл?!. Те добре ми дошли сега в кризата, че моят първокласник си има нужди, а аз от другия месец щетрябва да  си търся нова работа. Confused

Какво чакаш? ПАри нема, действай! Много си чакала.  Нищо, че не знаеш къде е и че нямаш други данни за него. Щом в акта за раждане си пише кой е ЕРД-то значи ще можеш да си издействаш държавна издръжка. Не са малко. По 2лв. джобни за месец ще му даваш за закуски от тези пари. Малко, малко, ама по-добре с тях.  Peace

# 10
  • Бургас
Ох, вие сигурно погрешно ме разбрахте. Трика БНД-тата могат да го приложат, ние - не и не е никак в наша полза Sick Затова не ми се искаше да го споделям, ама ако се напънете със сигурност можете да се досетите какво би станало, ако примерно са осъдени да плащат 150 или 200 лв. издръжка, а държавната е 60...

# 11
Ох, вие сигурно погрешно ме разбрахте. Трика БНД-тата могат да го приложат, ние - не и не е никак в наша полза Sick Затова не ми се искаше да го споделям, ама ако се напънете със сигурност можете да се досетите какво би станало, ако примерно са осъдени да плащат 150 или 200 лв. издръжка, а държавната е 60...

А случайно да си чула, че вече в затвор вкарват за неизплатена издръжка?  Simple Smile  Не могат да го приложат тоя трик и сега ще дам пример:

Нащо ерд имаше дете и от прдишен брак. Не плащаше издръжка близо година и дойде бележка от съда, че или трябва да внесе накуп сумата или някаква агенция по вземанията щяла да направи запор върху имуществото му. Т.е. - държавата явно си плаща издръжката, ама после си търси виновника до дупка.

# 12
  • на изток от рая
Ние нямаме развод, но осъдих бащата за издръжка. Не е плащал от повече от година време, ама "Нямам, виждаш." Ми, няма и да има, докато аз съм такава ...овца е най-мекото, което ми идва наум. А имаме две деца.
Да поеме издръжката държавата, добре звучи. Проблемът, обаче, поне в моите очи е, че имаме обща собственост. Ако държавата, плащайки ми издръжката, реши, че неговата идеална част от собствеността ни може да покрие дълга му? Или не?

# 13
Ние нямаме развод, но осъдих бащата за издръжка. Не е плащал от повече от година време, ама "Нямам, виждаш." Ми, няма и да има, докато аз съм такава ...овца е най-мекото, което ми идва наум. А имаме две деца.
Да поеме издръжката държавата, добре звучи. Проблемът, обаче, поне в моите очи е, че имаме обща собственост. Ако държавата, плащайки ми издръжката, реши, че неговата идеална част от собствеността ни може да покрие дълга му? Или не?

Е, тук вече става оплетено. Най-добре се консултирай с адвокат.  Peace

# 14
Oблаче и аз така чух Wink
 На един БНД му се случи.Човекът бил в странство години наред, жена му през това време го осъдила без той да знае, а щом въпросният влязал в България го закопчали.Дошло му като шок.
Аз не хващах вяра на тази история, ама познат дето е в системата ми каза, че е напълно възможно.
Както и да е.
Да ползвам темата да питам- ще ми препоръчате ли добър и не много алчен адвокат от Пловдив.
Адвокат в тази област- за издръжката. Нямам идея колко още ще ми е нужно да събирам смелост, но ако намеря адвокат може и да се реша най-накрая да не съм чак толкова благородна Thinking

Общи условия

Активация на акаунт