Майчинството счетоводно - 27

• 46 476
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив

skoksi може да започнеш работа, ако изрично нямаш забрана от основния работодател. Може да продължиш да вземаш и майчинство при него и да работиш на друг трудов договор през това време, а когато решиш да подадеш предизвестие - например 1 месец преди изтичане на майчинстовото.
Никой не може да ти провери статуса в момента, освен длъжностни лица в НАП и НОИ.

отговорено ти е на предната страница

# 361
Elfita, страхотна си! Благодаря много!

Обаче май със skoksi сме в едно положение Wink  Аз примерно ще започна втора работа (предполагам на 4 часа, ) и ще си взимам майчинствто от 240лв и ще го давам на свекърва ми да гледа детето. Правилно ли си напавих сметките Twisted Evil

# 362
  • Пловдив
Обаче май със skoksi сме в едно положение Wink  Аз примерно ще започна втора работа (предполагам на 4 часа, ) и ще си взимам майчинствто от 240лв и ще го давам на свекърва ми да гледа детето. Правилно ли си напавих сметките Twisted Evil

да,може да не напускаш сегашната си работа,да започнеш другаде и да си взимаш 240 лв+заплатата

# 363
А, аз мога ли да го прехвърля майчинството на сестра ми, която е на труд. договор/ детска учителка/ .Т.е. да си взема заплата + 240 лева Simple Smile

# 364
  • Пловдив
А, аз мога ли да го прехвърля майчинството на сестра ми, която е на труд. договор/ детска учителка/ .Т.е. да си взема заплата + 240 лева Simple Smile

т.е тя да взима заплата + 240 лв,ли?-не може,щом е в майчинство човека взима само 240 лв.само майката може да е в майчинство и да работи другаде и така да взима заплата + 240 лева

освен това майчинство се прехвърля само на роднини по права линия т.е баба или дядо

сестра ти може да я наемеш по сициалното програма /ако е действаща/,но също трябва да напусне работа т.е да е безрработна и да я наемеш

# 365

да,може да не напускаш сегашната си работа,да започнеш другаде и да си взимаш 240 лв+заплатата

bouquet
Балгодаря още веднъж!

# 366

т.е тя да взима заплата + 240 лв,ли?-не може,щом е в майчинство човека взима само 240 лв

освен това майчинство се прехвърля само на роднини по права линия т.е баба или дядо

сестра ти може да я наемеш по сициалното програма /ако е действаща/,но също трябва да напусне работа т.е да е безрработна и да я наемеш
Elfita, изивнявай за тъпия въпрос, но тогава какъв е смисъла мйачинството да се прехвърля Embarassed

# 367
  • Пловдив
Elfita, изивнявай за тъпия въпрос, но тогава какъв е смисъла мйачинството да се прехвърля Embarassed

смисъла е майката да работи и ако ще й гледа детето,работеща баба/дядо.те да взимат 240 лв,а не майка да взима само 120 лв

но обикновенно те са в предпенсионна възраст и не им е изгодна за пенсията тези 240 лв

също ако са безработни /бабата/дядото/ги назначават фиктивно и излизат в майчинство

# 368
Благодаря  bouquet

# 369
Здравейте ,имам въпрос към вас прочетох доста и много от нещата ми станаха ясни за което много ви благодаря.
В отпуск по майчинство съм до 28,082010г тогава детето става на 1 година а днес получих писмо в което пише че ми се прекратява трудовият договор по чл.328 ал.1 т.1 Но неможах да разбера дали ще продължа да получавам майчинство.
И ако не могали да се усигурявам на друго място за да имам майчинство.
Благодаря предварително.

# 370
Дами, във връзка с питането ми тук и вашите отговори, за които много благодаря, гледайте какво са ми отговорили от НОИ.
Във връзка със запитването Ви отговаряме следното:

Съгласно чл. 39, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза
на работоспособността болничен лист за гледане или придружаване на болен
член от семейството се издава, при условие че в мястото, където пребивава
болният, няма друг незает член от семейството му, годен да гледа или
придружава болния. Това обстоятелство се установява с декларация на
осигурения, на когото се издава болничния лист, която се прилага към
болничния лист. Лекуващият лекар или ЛКК вписва в личната амбулаторна карта
на болния името, на когото е издаден болничния лист за гледане то му, името,
местоработата, постоянния адрес, родствена връзка с болния, размера на
отпуска, номера на болничния лист и обстоятелството, че е приложена
декларация към него. Данните от болничния лист – номер, серия, начало и
продължителност на отпуска, се нанасят и в ЛАК на лицето, на което е издаден
болничния лист.

Следователно, тъй като има друг незает член /в случая Вие, която
сте в отпуск по майчинство/ в семейството, не може да бъде издаден болничен
лист за гледане на дете на Вашия съпруг.

Ем. Иванова

Държа да подчертая, че аз намирам вашите отговори освен за угодни в случая, а и за справедливи, и ви послушахме - таткото ми получи болничен лист за няколкото дни, в които имаме нужда от него вкъщи. Самата аз съм болна и днес едва отидох до болницата, за да бъда прегледана./имам регистриран преглед при ЛЛ и при специалист се наложи, имам и диагноза, но те вслучая нямат значение, понеже аз не искам болничен, нали съм в отпуск/ Не знам каква им е логиката и как така не допускат, че може въпреки майчинсвото ми, да не съм в състояние да гледам дори малкия, а да не говорим и за по-големия, сама при това! ooooh!

# 371
  • Пловдив
Здравейте ,имам въпрос към вас прочетох доста и много от нещата ми станаха ясни за което много ви благодаря.
В отпуск по майчинство съм до 28,082010г тогава детето става на 1 година а днес получих писмо в което пише че ми се прекратява трудовият договор по чл.328 ал.1 т.1 Но неможах да разбера дали ще продължа да получавам майчинство.
И ако не могали да се усигурявам на друго място за да имам майчинство.
Благодаря предварително.

до края на 410 те дни ще получаваш болничин от НОИ,нищо че си съкратена
за да продължиш след 410 те дни,да получаваш майчинство трябва след като ти изтекат 410 те дни,да намериш фирма и чрез нея да взимаш майчинство

# 372
Дами, във връзка с питането ми тук и вашите отговори, за които много благодаря, гледайте какво са ми отговорили от НОИ.
Във връзка със запитването Ви отговаряме следното:

Съгласно чл. 39, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза
на работоспособността болничен лист за гледане или придружаване на болен
член от семейството се издава, при условие че в мястото, където пребивава
болният, няма друг незает член от семейството му, годен да гледа или
придружава болния
. Това обстоятелство се установява с декларация на
осигурения, на когото се издава болничния лист, която се прилага към
болничния лист. Лекуващият лекар или ЛКК вписва в личната амбулаторна карта
на болния името, на когото е издаден болничния лист за гледане то му, името,
местоработата, постоянния адрес, родствена връзка с болния, размера на
отпуска, номера на болничния лист и обстоятелството, че е приложена
декларация към него. Данните от болничния лист – номер, серия, начало и
продължителност на отпуска, се нанасят и в ЛАК на лицето, на което е издаден
болничния лист.

Следователно, тъй като има друг незает член /в случая Вие, която
сте в отпуск по майчинство/ в семейството, не може да бъде издаден болничен
лист за гледане на дете на Вашия съпруг.

Ем. Иванова

Държа да подчертая, че аз намирам вашите отговори освен за угодни в случая, а и за справедливи, и ви послушахме - таткото ми получи болничен лист за няколкото дни, в които имаме нужда от него вкъщи. Самата аз съм болна и днес едва отидох до болницата, за да бъда прегледана./имам регистриран преглед при ЛЛ и при специалист се наложи, имам и диагноза, но те вслучая нямат значение, понеже аз не искам болничен, нали съм в отпуск/ Не знам каква им е логиката и как така не допускат, че може въпреки майчинсвото ми, да не съм в състояние да гледам дори малкия, а да не говорим и за по-големия, сама при това! ooooh!

Не сме ти отговорили така, за да ти угодим. Wink

Ходила съм на семинар при г-жа Емилия Иванова, но именно поради подчертаното - "годен да гледа или придружава болния" не смятам, че е права. Защото твоето задължение е да се грижиш за бебето и едва ли посещение при педиатъра с него, ще е полезно за здравето му.

А болничен може да си вземеш, независимо че си в майчинство.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 00:35 от Стики

# 373
Elfita много ти благодаря, сега поне ще се поуспокоя след днешният шок

# 374
Ридик, всяка, която излиза в майчинство после има натрупан платен годишен отпуск - или го ползва като дни, или го взима във вид на пари. Ти ако не си получила пари за него....ама то май се изплаща само ако искаш/или ако напускаш/, знаи трябва да го имаш като полагаеми почивни дни, платени. Даже ако не се лъжа вече са задължени навреме да изплащат/дават/ платен натрупан годишен отпуск, поне при нас е така, а и свекър ми като има нещо невзето от миналата година го подканват да си почине, за да не се натрупва. Peace

Изплаща се неползвания отпуск като обезщетение само при напускане. Не може да работиш на същото място и да ти го изплатят.  Naughty

РИДИК 
За всеки вид отпуск, който се признава за трудов стаж (болнични, майчинство, неплатен отпуск до 8 години на детето и др.), се полага платен годишен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт