Примерна схема за захранване 22

• 26 807
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Ами аз също до сега не съм ползвала, ама нали уж има нужда от някакво количество сол и си мислех дали не е нужно по мнооого малко след време да почна да слагам, то сега започнах с разни хлебчета и содени питки(тип на коледа-със съвесем мааалко солчица-около 1/8 от чаена лъжичка за цялата питка и с толкова сода), които аз му правя да му давам , а и сиренето колкото и да е киснато все е соленичко..... кафява сол си мислех да ползвам , но не и за питките- тя не е хубаво да се слага , преди приготвянето на храната до окончателен вариант?? newsm78

# 121
Здравейте, мами! В духа на това, което днес сте си говорили, аз днес попаднах на статия, в която се казва, че Американската Академия по Педиатрия вече не препоръчва оризовата каша като първа храна на бебетата, а за такива се препоръчват храни, с по-голяма хранителна ценност, а именно - богати на протеини, фибри и витамини А,С,Е и от група В, каквито са месото, плодовете и зеленчуците. Освен това се говори и за това, че избягването или отлагането на въвеждането на алергенни храни по никакъв начин не е доказано да предпазва от развитието на алергии, а дори напротив - излага децата на по-голям риск. Ето това е линк към статията, ако някой го интересува (на английски е):

http://www.pediatricnews.com/article/S0031-398X%2809%2970296-6/f … t#article-outline

А още нещо интересно, което ми попадна е това примерно дневно меню за бебета от 8 до 12 м. (пак препоръчвано от ААП):

http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding- … 12-Month-Old.aspx

Това, което ми прави впечатление в него е доста голямото кол-во на млечните продукти, както и кол-вото на храната за вечеря, което според мен е огромно!
А по отношение на кол-вото месо, според това меню може да се дава по 2 пъти на ден и то в кол-ва от 60 мл.

# 122
На мен всичките количества ми се виждат много големи и то като се има предвид,че моето дете уж е ящно...а в духа на това , което си написала цитирайки статията, мъжът ми ще излезе прав ,че всичко е мода и теорииите се сменят постоянно , като водят до различни "модни тенденции" в захранването... Joy

# 123
На мен всичките количества ми се виждат много големи и то като се има предвид,че моето дете уж е ящно...а в духа на това , което си написала цитирайки статията, мъжът ми ще излезе прав ,че всичко е мода и теорииите се сменят постоянно , като водят до различни "модни тенденции" в захранването... Joy

Joy Ама ти сега ли се усещаш, че когато има повече от 2 теории (а за захранването са ... мноого повече) и всички са "доказано" правилни, то ... "истината е някъде там" ...

Peace И все пак е хубаво да се избягват крайностите.

P.S. Забелязахте ли, че за 8-12-месечните яйцето е цяло?

# 124
  • София
Здравейте, мами! В духа на това, което днес сте си говорили, аз днес попаднах на статия, в която се казва, че Американската Академия по Педиатрия вече не препоръчва оризовата каша като първа храна на бебетата, а за такива се препоръчват храни, с по-голяма хранителна ценност, а именно - богати на протеини, фибри и витамини А,С,Е и от група В, каквито са месото, плодовете и зеленчуците. Освен това се говори и за това, че избягването или отлагането на въвеждането на алергенни храни по никакъв начин не е доказано да предпазва от развитието на алергии, а дори напротив - излага децата на по-голям риск.

А още нещо интересно, което ми попадна е това примерно дневно меню за бебета от 8 до 12 м. (пак препоръчвано от ААП):
http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding- … 12-Month-Old.aspx
Това, което ми прави впечатление в него е доста голямото кол-во на млечните продукти, както и кол-вото на храната за вечеря, което според мен е огромно!А по отношение на кол-вото месо, според това меню може да се дава по 2 пъти на ден и то в кол-ва от 60 мл.

Готини линкове, мерси! Peace

Заради това че първо самоотвержено доказва и препоръчва дадено нещо, а после със същия успех, 10 години по-късно все така самоотвержено и убедено го отрича, науката ми е любимата Sunglasses (Да не се засягат местните молекулярни биолози Grinning ) К'во да правиш... За да сме чисти пред себе си сме длъжни да правим това, което науката към 2010 е сметнала за вярно, а след 30 години като имаме внуци ще бъдем обект на подигравки от снахите/дъщерите си Rolling Eyes

Менюто е наистина странно организирано - странно че е в диапазон от 4 месеца, което прави дозите просто огромни за 8 месечно дете. Освен това храненето е 6 кратно? Освен това няма включени бобови храни? Освен това месото е хипер много? Мдаа.... И яйцето (не жълтъка) наистина е цяло... Сумарно (и то за ден) количеството на белтъчини от животински произход дали не е повече отколкото самата аз консумирам. Това е супер нездравословно и като прием на мазнини от животински произход и холестерол и като ГМО ако щете, щото тези животни не ги хранят с био фураж както се сещате.. да не говорим протеините че товарят бъбреците.
Странно.. Пък това е дъщерен сайт на така авторитетната Американска педиатрична асоциация...

Гунди, за солта тука много подробно е написано: http://www.bb-team.org/articles/1607/
Кафявата сол аз лично както я купих, така я изхвърлих - по гадно нещо не съм опитвала и не мисля да ни мъча с нея...

Последна редакция: пт, 12 фев 2010, 09:44 от Stelfy

# 125
  • Силистра
Добро утро, момичета!
Кажете ми, моля ви, какво мислите за червеното цвекло? Прочетох някой работи, разбрах, че е зеленчук, съдържащ много нитрати, но аз мисля да давам домашно цвекло, не е обработвано с химикали  newsm78. Дали е добре и сега като съм въвела само катрофа, моркова, тиква и ябълка, или на по-късен етап?

# 126
svetly, червено цвекло по принцип се дава на по-късен етап.
В различни източници съм срещала различни препоръки- след 8-ми и даже след 12-ти месец.
Лично аз мисля да го въведа около 10-ти месец.

Снощи говорих по скайпа с една приятелка, която живее в Канада. Тя е захранила децата си по препоръка на педиатъра с пюре от картоф и като втора храна е дала пилешко месо. След това е започнала да въвежда други зеленчуци, плодове, ориз, но в пюре, други два вида /телешко и говеждо/ и чак на осеммесечна възраст каша и то овесена. След овеса е дала направо цяло яйце.

# 127
  • Видин
Франческа, ей така са ми очите  #Shocked
Дано не се разсърдиш, ама много странна схема на захранване  Thinking

# 128
Аманита, няма за какво да ти се сърдя  Laughing Това са тенденциите за захранване в Канада, не моите.
Нито ги одобрявам, нито пък ги критикувам, просто ги споделям.
Както писахме вече тенденция на Американската Академия по Педиатрия е захранването да започне с месо или зеленчуци, а кашите да се дават на по-късен етап. Също така писах, че в световен мащаб се наблюдава алергия към ориза, което прави оризовата каше вече не толкова безопасна и щадяща за първа храна.

# 129
Със сигурност цвекло поне към 8 м. възръст тежко е за стомаха...аз между другото мисля,че много от схемите са класифицирали храните си повече по тежест за малките коремчета, но моето мнение е ,че и с това не трябва да се прекалява- моето дете като стана на 7 м аз започнах в много малки количества да давам така нар. тежки за стомахчето храни, смятах че стомахчето трябва да привиква по малко. Наистина доста е странна схемата на канадците Laughing
Стелфи, мерси за инфото за солта.

# 130
Аз щото имам 3 дружки в щатите, а и тук от форума попаднах на такъв подход към захранването - с овесена каша - и всички казват,ч е това е по най-нови тенденции - та затуй го споделих Simple Smile Явно не е така черно на бяло, сигурно всеки педиатър си хвали схемата като "най-модерна" Crazy
Линковете нямам време да ги погледна, но като ви чета какво пишете - май няма и смисъл...

# 131
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Брей  момичета като чета тия тенденции ,то накрая ще излезе точно след две години ,че сме захранвали тотално погрешно. Laughing Аз вече  определено по- малко се втелявам с това захранване ,че  от много четене и мъдрене ,закъснявам доста с всичко вече ми се струва.Особено като седна с някоя позната майка на кафе и като кажа ,че не сме на кухня и какво САМО давам  Shocked ми ей така ме гледат. Mr. Green
Исках да ви попитам ,как аджеба правите кисел и разните кремчета,като не давате прясно мляко. newsm78 Нямам идея никаква дали АМ може да се ползва за тази цел,но ми се струва по-скоро не( предвид че пише на кутията,че се  разрежда с нормално топла вода),а кисела и крема без мляко са  Sick
И да ви питам за месото нещо дето много ме терзае.Как въвеждате ново месо,в три поредни дена с увеличаване на количеството,или през ден към другото което вече е въведено?И през колко време въвеждате нов вид? Аз засега давам само пуйка и пиле ,ама пилето нещо не го искаме,та сега е ред на другите.

# 132
Момичета това вярно ли е  newsm78
Цитат
В България флуорирането на водата е практика при водоснабдяването на населени места, ето защо не се наблюдава дефицит или недостиг на флуор.
от тази статия е.

# 133
  • София
Хм, не мисля че е вярно, защото преди година точно срещу това имаше петиции и протести - да не се флуорира водата - т.е. да не започва да се флуорира. Стана някакъв скандал по медиите, после утихна, но в крайна сметка 90% съм сигурна, че питейната вода в БГ не се флуорира! Идеята е, че на човек потребностите от флуор са различни, а предозирането на флуора води до флуороза (така ли се пишеше?), от което няма оправия.
Но нека и други да кажат ако знаят повече.

Звездата, месото съм го въвеждала не по-различно от всяка друга храна - 3 дена, с увеличаване на количеството с по 1ч.л. Не съм го прибавяла към друго месо. Давала съм първия месец 15 грама общо + по 10 грама всеки следващ месец. Не съм чакала по 20 дена от месо до месо, някои от съфорумките са по-прецизни в това - може да споделят.
А АМ-то можеш с чиста съвест да го ползваш вместо прясно мляко. Аз един път го сварих без да искам и поведението му беше точно като на пълномаслено прясно мляко - ей такъв каймак направи Grinning

Последна редакция: пт, 12 фев 2010, 11:11 от Stelfy

# 134
Падаща звезда - въвеждам месото както всяка друга храна, не го смесвам с друго.
За флуорирането - не знам как стоят нещата с водата, но лекарите масово изписват таблетки Зимафлуор на деца и бременни, което за мен не е редно. Освен това, децата на АМ приемат някакви количества флуор - и ако се дават екстра количества, става рисковано.
Помня петицията, но не знам с какъв резултат приключи Thinking

Общи условия

Активация на акаунт