Примерна схема за захранване 22

• 27 487
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Мерси за отговора и аз
Много тъпо съм го написала, ама под чисто месо имах впредвид точно това, да е смесено с нещо друго
Знам че има готови пюрета само месо
Ама искам да изчакам малко с тях затова
И четох в па-па ама нещо се чудя какво да е това пюре....и него ли да давам 5 дни само или може месото само да е еднакво а заленчуците вътре няма значение?
Те и марките като са различни...знам ли. Иначе всички заленчуци сме яли (за възраста разбира се)  Peace

# 346
Фактът, че за нас, възрастните, нещо е безвкусно или гадно, въобще не значи, че за децата е така  Peace

Между другото много се чудя какъв е съставът на т.нар. детски макарони  newsm78 Днес се зачетох в етикета на най-обикновени макарони от квалитетна марка - съдържанието им беше 100% пшеничен грис - дори няма сол  newsm78
Даже децата усещат много повече вкусовете от нас...на тях безвкусните за нас неща са доооста овкусени
Ами Зеленото и аз да ти кажа мисля да вземам обикновен , точно заради състава...то като гледам и в така наречените детски бисквити и сухари какви неща има незнам защо са детски??
Тиква аз слагам много често във всичко зеленчук, месо, особенно когато въвеждам по-тежка храна
Мерси за отговора и аз
Много тъпо съм го написала, ама под чисто месо имах впредвид точно това, да е смесено с нещо друго
Знам че има готови пюрета само месо
Ама искам да изчакам малко с тях затова
И четох в па-па ама нещо се чудя какво да е това пюре....и него ли да давам 5 дни само или може месото само да е еднакво а заленчуците вътре няма значение?
Те и марките като са различни...знам ли. Иначе всички заленчуци сме яли (за възраста разбира се)  Peace
Никога не съм давала чисто месо, дори тия пюрета с чисто месо винаги ги разреждам със зеленчук..ти няма как да дадеш на малко дете цяло бурканче месно пюре, то е много вътре.

# 347
  • София
то на пюретата чисто месо (напр. на Сънвал) пише "добавка" т.е. да се добавя желаното количество месо към нещо напр. зеленчуково пюре, но чисто месо не съм давала Naughty

# 348
Момичета, благодаря ви за отговорите. На мен това с месото ми е голям проблем, защото тук изборът от пюрета е мнооого беден и примерно с пуешко (което съм започнала да давам като първо месо) има 2-3 пюрета и в тях има много неща, които не съм въвела и се налага да давам дълго време все едно и също пюре...По принцип тук повечето пюрета са така. Вече се чудя дали да не пробвам да направя домашно с месо, макар че беба нещо не ги яде много домашните (то и купените де), но не знам дали ще се пасира добре месото? Някой е правил такова моля да сподели как най-добре се получава?

Хип имат пюре "чисто" пуешко месо, малко бурканче. Аз купувам от него и добавям съответното количество месо към домашно приготвените зеленчуци.  Peace Но можеш да добавяш и към купено зел. пюре, де. Месо до сега не съм приготвяла вкъщи, понеже не намирам био.  newsm78

Картофите ги мачкам с вилица, с пасатора стават ужасно лепкави и гадни на вкус.  Sick

# 349
 newsm78 На мен пък никога не ми е и хрумвало да търся био месо ... В началото бях се снабдила с домашен заек (който вече изяде), но с цел да е крехко месо без да е тъпчено с хормони като пилешкото (но съм давала и пилешко, когато съм приготвяла и за нас, например пиле с картофи, пиле с ориз ...). Пилешкото наистина натрупва от хормоните, които се ползват, те са мастно разтворими и са предимно в кожата.

Телешко като сварих не ми се пасира добре, стоеше си доста грубо. Но вече се хапва без никакъв проблем. Пасирала съм и добре сварено (с часове под налягане) говеждо сърце. То съдържа мнооого желязо и с по-малко количество се поглъща доста желязо. Между другото много гладко се пасира.  Wink А и за говеждото съм повече от спокойна, че не съдържа никакви следи от  добавени към храната на животното хормони.

# 350
  • София
А и за говеждото съм повече от спокойна, че не съдържа никакви следи от  добавени към храната на животното хормони.

Е да, но съдържа ГМО в следствие на храненене с фураж, съдържащ ГМО?

А за пилешкото - ако махаш кожата, в която както казваш са хормоните - защо се притесняваш да даваш?

# 351
Момичета имам едно въпросче - от 7 дни се захранваме, до тогава бяхме само на кърма.И сега първо го кърмя и след това давам пюре. Въпроса ми е до какво количество трябва да стигна, като не искам да замествам хранене.Сега съм стигнала до 10тина лъжички /от тези бебешките тесните,/ , но имам чувството че бебо иска още ?/като гледам на по бурканчето е около 40 гр./

# 352
Е да, но съдържа ГМО в следствие на храненене с фураж, съдържащ ГМО?

А за пилешкото - ако махаш кожата, в която както казваш са хормоните - защо се притесняваш да даваш?

Аз не се притеснявам да давам пилешко без кожа, но телешкото съдържа доста повече желязо ...

Мен лично ГМО не ме притесняват, и нито стотинка не бих дала за да били хранени животните без ГМО ... Напротив, като почнем да ядем пуканки нарочно ще си купувам внос от САЩ с 21% съдържание на мазнина (което е постигнато именно с въпросните технологии). Сортовете за пуканки са специално разработени да са полезни ...

# 353
  • Пловдив
Jenivas аз давам пилешко домашно-пасирала съм го с бульона. Стана финно, но пасирах доста време. Замразила съм го във формички за лед. Така съм приготвила и заешко.
ivilda аз съм давала на дъщеря си толкова пюре-колкото тя иска. Започнахме с половин буркане от 125 гр, после започна да изяжда по едно, и сега вее яде по 190 гр. Не съм замествала хранене. Половин-един час след пюрето си суче. Води се по детето, то ще ти покаже как и колко.

# 354
Момичета имам едно въпросче - от 7 дни се захранваме, до тогава бяхме само на кърма.И сега първо го кърмя и след това давам пюре. Въпроса ми е до какво количество трябва да стигна, като не искам да замествам хранене.Сега съм стигнала до 10тина лъжички /от тези бебешките тесните,/ , но имам чувството че бебо иска още ?/като гледам на по бурканчето е около 40 гр./
След като първо кърмиш,а след това предлагаш пюрето,няма какво да те притеснява.Давай колкото пожелае.Нека си хапва колкото му се иска.

# 355
  • София
Мен лично ГМО не ме притесняват, и нито стотинка не бих дала за да били хранени животните без ГМО ... Напротив, като почнем да ядем пуканки нарочно ще си купувам внос от САЩ с 21% съдържание на мазнина (което е постигнато именно с въпросните технологии). Сортовете за пуканки са специално разработени да са полезни ...

Ами де да знам.. Според някои изследвания (не мога да цитирам кои точно защото по ТВ казаха "някои изследвания") ГМО причинявали от алергии като се почне, през стерилитет, до фалшива бременност, странни лезии по кожата и сякакви там апокалиптични последствия. Изследванията са провеждани върху бозайници (прасета, телета, т.н.), които са хранени с ГМ фураж - царевица, соя, домати, картофи и незнам какво още. Разбира се не мога да се подпиша че ГМО правят всичко това, то никой не може - там е проблема - че твърде от скоро ги има и никой не знае в дългосрочен план какви ще са последствията....

Въпроса ми е до какво количество трябва да стигна, като не искам да замествам хранене.Сега съм стигнала до 10тина лъжички /от тези бебешките тесните,/ , но имам чувството че бебо иска още ?/като гледам на по бурканчето е около 40 гр./

Според СЗО нуждите на детето от твърда храна без заместване на хранене, а само за допълване са:
- 6-8 месеца – 137-187 г (общо за деня)
- 9-11 месеца – 206-281 г
Това е при прием горе долу 500 мл мляко на ден.

# 356
Според СЗО нуждите на детето от твърда храна без заместване на хранене, а само за допълване са:
Stelfy, тоест бебето се нуждае от 500мл мляко на ден... А имаш ли представа със заместване на хранене колко са? Ние сме с две заместени (12 и 16 часа), и когато съм в къщи винаги и предлагам да суче малко след ядене, но тя не проявява особен интерес, и аз все се притеснявам че не поглъща достатъчно течности (мляко)..

# 357

Да, действително съм срещала точно тези цифри ... и доста съм се вглеждала в тях, понеже те влагат и смисъла с този обем да се покрият определено количество калории за сметка на "допълващата" храна, ако не се лъжа 1-1,41 kcal/g. И понеже дъщеря ми се съгласява да хапне сравнително малко твърда храна, та ми е правило и впечатление, че към долната граница е възможно все пак да не се набави необходимото желязо.

Та зеленчуковите пюрета, в които има захар и/или модифицирано (хидролизирано) нишесте, обикновено са около 70 kcal/100 g (тоест 0,7 kcal/g), а натуралните зеленчукови (каквито са повечето на Гербер) имат доста по-малко калории. Приготвената каша съм я засичала около 1,2-1,3 kcal/g, "чистото" месо е около 0,5, свежите плодове - банан около 0,92, круша/ябълка около 0,64, слива 0,84 ... ... ... тоест само млечните каши май са над 1 kcal/g. Тоест когато допълващата храна е с по-ниско съдържание на енергия, обемът съответно е по-голям от цитираните стойности (това при 500 мл мляко) или пък млякото е повече евентуално.

# 358
Благодаря ви  Hug
Аз така мислех да давам колкото поиска, но се притеснявах че е много скоро/7-8 дни /  след захранването и мислех че е още малко  newsm78.Знам ли  Thinking

# 359
  • София
Stelfy, тоест бебето се нуждае от 500мл мляко на ден... А имаш ли представа със заместване на хранене колко са? Ние сме с две заместени (12 и 16 часа), и когато съм в къщи винаги и предлагам да суче малко след ядене, но тя не проявява особен интерес, и аз все се притеснявам че не поглъща достатъчно течности (мляко)..

Между 6тия и 12тия месец детето има нужда между 300 и 500 мл мляко на денонощие. Ако приема храни от животински произход (сирене, месо, жълтък), тогава количеството мляко е на долната граница. Това за млякото.

А общото количество храна е: (според книгата "Хранене на детето от раждането до 1 година" на д-р Адриана Дойчинова) :
5-6 месец - около 1/7 от теглото на детето
7-10 месец - дневното количество храна е приблизително 1000 мл, т.е. около 200 мл. на порция.

Тази информация общо взето се покрива и с таблиците от книгата "Хранене на бебето" от проф. Лиляна Трифонова (която книга принципно не препоръчвам, но има и някои полезни неща в нея, като тези таблици именно).

Според производителите на пюрета - едно бурканче готово за консумация зеленчуково или месно пюре до 8 месец е 190 грама, а от 8 месец е 220 грама - мен това също ме ориентира за грамажа.

А според BabyCenter количествата твърда храна за деня изглеждат така:
6-8 месеца
- 3 - 9 чаени лъжички зърнена каша, в 2 до 3 хранения.
- 1 чаена лъжичка плод, постепенно увеличаван до количеството от ¼ до ½ чаша в 2 до 3 хранения.
- 1 чаена лъжичка зеленчук, постепенно увеличаван до количеството от ¼ до ½ чаша в 2 до 3 хранения.

8 - 10 месеца
- ¼ до 1/3 чаша млечен продукт (или около 15 г сирене).
- ¼ до ½ чаша обогатена с желязо зърнена каша.
- ¼ до ½ чаша плод.
- ¼ до ½ чаша зеленчук.
- 1/8 до ¼ чаша протеинова храна.
- около 80 - 110 г не-цитрусов сок.

10 - 12 месец
- 1/3 чаша млечен продукт (или около 15 г сирене).
- ¼ до ½ чаша обогатена с желязо зърнена каша.
- ¼ до ½ чаша плод.
- ¼ до ½ чаша зеленчук.
- 1/8 до ¼ чаша комбинирана храна.
- 1/8 до ¼ чаша протеинова храна.
- около 80 - 110 г не-цитрусов сок.

Това е информация от тук: http://www.babycenter.com/0_age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680.bc
И е преведена тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22547.0

Общи условия

Активация на акаунт