Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Има ли смисъл да създавам детски спестовен акаунт за детето си?
Какви са ползите от застраховката живот със спестовен елемент?
Какви са предимствата на спестовния влог за деца?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Има ли смисъл да създавам детски спестовен акаунт за детето си?
Мненията са разделени. Някои смятат, че детските спестовни сметки може да нямат смисъл поради ниските лихви и трудности при теглене преди навършване на пълнолетие. Други предлагат застраховка живот със спестен елемент, която намалява данъците и предлага различни обезщетения при наранявания. Освен това се предлагат и варианти за спестяване на пари в полза на детето, но върху сметка на родителите.
-
Какви са ползите от застраховката живот със спестовен елемент?
Застраховката живот със спестовен елемент предлага данъчни облекчения и различни обезщетения при наранявания. Може да бъде от полза както за детето, така и за родителя, като парите в крайна сметка се наследяват от детето. Това предложение е налично в различни застрахователни компании като Уника, Граве и Алианц.
-
Какви са предимствата на спестовния влог за деца?
-
Какви са недостатъците на детския спестовен влог?
Дали ще имаш десетгодишен спестовен влог за 1000 лв. и дали 1000 лв. ще са ти в джоба след 10 г., това няма значение, с тези пари ще можеш да си купиш едно и също. Но ако са на влог - има лихва, която може и да компенсира инфлацията.
Застраховка живот се приспада от данъчната основа до 10% от нея ( данъкът както знаем всички е 10% и се удържа след осигуровките). Освен това застраховката живот трябва да е на съшия човек доколкото помня, т.е. вноските за друг не ти се приспадат.
Застраховката е за мен, но в полза на детето, ако не е навършило 18 години и с мен стане нещо, взема ги баща му, но така или иначе ще отидат за него. Колкото до приспадането на данъка, говоря на теория, на практика не съм го правила, знам че имам право да ползвам това данъчно облекчение, но не съм се възползвала, затова и лаишки го говоря.