При развод- как се разделя обслужването на кредит

• 9 816
  • 11
  •   1
Отговори
  • Русе
Общо взето това ми е въпроса.
Брат ми има теглен кредит- ползван е за ремонт на жилището /апартамента е от нашите родители, дарен срещу гледане на брат ми преди да се ожени/, за закупуване на автомобил и за  създаване на фирма-магазин за детски дрехи на името на снаха ми /фирмата вече не функционира/. Сега снаха ми е подала молба за развод. Как ще се разпредели обслужването на кредита- има ли някакъв ред или е въпрос на споразумение между тях?

# 1
  • София
Пише се в споразумението, но общо взето няма особена тежест - ако единия спре да плаща, ще погнат и другия.

# 2
  • София
Общо взето това ми е въпроса.
Брат ми има теглен кредит- ползван е за ремонт на жилището /апартамента е от нашите родители, дарен срещу гледане на брат ми преди да се ожени/, за закупуване на автомобил и за  създаване на фирма-магазин за детски дрехи на името на снаха ми /фирмата вече не функционира/. Сега снаха ми е подала молба за развод. Как ще се разпредели обслужването на кредита- има ли някакъв ред или е въпрос на споразумение между тях?

Кредитът е задължение на този, който го е изтеглил. Поне банката ще търси него. Вече е въпрос на споразумение между двамата, но ако снахата не е съкредитоискател никой нищо не може да иска от нея законово.

# 3
В договора за кредита пише ли цел на кредита и каква е точно ? Няма значение за какво са изхарчени парите, бенката ги е отпуснала за нещо и ако заема има няколко цели, едната от които е: "Създаване на фирма за продажба на детски дрехи" или нещо подобно, тогава може да се иска тази част да бъде заплатена от жената, нали фирмата е на нейно име, но има и други неща, като начален капитал да са вложени тези пари, да покаже документи за направените разходи по откриване на фирмата и т.н.
Консултирайте се с адвокат най - добре, и то по търговско право, за да е наясно.
Ако заема е потребителски с цел ремонт на жилище, на името на брат ти, а жилището е негово, тя не е поръчител, забрави че тя ще има нещо общо с покриването на вноските или поне част от тях.  
Единственото, което ми идва на ум, ако нещата са така е, че ако тя иска част от жилището да остане за нея, тогава може да се посочи, че кредита е теглен от брат ти, но е вложен в подобряването на жилището, съответно покачва пазарната му стойност и тя да дължи такава част от вноската, каквато идеална част й се даде. Но ако не се лъжа мисля, че тя право няма на част от жилището, защото е с договор за гледане на името на брат ти и то отпреди брака.
За колата нещата стоят по същия начин като за фирмата, ако има такава цел на кредита, ако има документи за покупка на името на двамата или само на нея и т.н.

Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 12:35 от rosy_bosy

# 4
Който е теглил,той плаща.
На името на когото е изтеглен кредита.
Не се дели на две.
Когато кредитоискателя спре да погасява вноските,търсят поръчителя.
Ако съпругата му е порачител,тя ще плаща.
Но впоследстие ще има глоби и за него.
Ако той работи,ще му запорират заплатата,така че пак той ще плаща,ако е той теглил(на негово име)

# 5
  • В градината...
Задължително при брак съпругът се вписва като съкредитоискател

# 6
  • София

Друг път.
Кредитът ми е потребителски и поръчител ми е трето лице, а не съпругът ми.

# 7
Цитат
Това не го разбрах. Бившият ми съпруг тегли заем, докато все още бяхме женени, беше си само на негово име и си го плаща само той.

# 8
  • София
Явно зависи от кредита, защото бившият ми мъж има потребителски, на който поръчителя е друг, не аз, обаче аз като съпруга също съм задължена по кредита - подписала съм запис на заповед за целта.

# 9
  • В градината...
Да уточня, за ипотечните кредити.

# 10
В случая, доколкото разбирам става въпрос за потребителски кредит.

# 11
  • София
Явно зависи от кредита, защото бившият ми мъж има потребителски, на който поръчителя е друг, не аз, обаче аз като съпруга също съм задължена по кредита - подписала съм запис на заповед за целта.
Значи си съкредитоискател, но не винаги е така. За по-големи суми само, иначе надали.

Общи условия

Активация на акаунт