Вярно ли е, че ... кърменето вреди

• 12 629
  • 179
  •   1
Отговори
# 135
Изобщо не вярвам на тези статии, това не са доказателства. Моите деца са вече големи, аз за мен си знам отговорите, но не съм изследовател и не мога да доказвам нищо. Аз за три години родих двете си деца, кърмих ги до година и приключих с кърменето. След като така ви харесва отглеждайте си 2-3 годишни бебета на кърма, които влачат памперси, не ги слагайте на гърне, за да не ги "стресирате", нека да си смучат палеца или залагалката, за да са "кротки". А утре и звездички ще поискат да им сваляте, ваша си работа. И продължавайте да вярвате на СЗО и други организации, защото сами не можете да прецените, какво да ядете и колко дълго да кърмите и дали изобщо да кърмите.

# 136
  • Пловдив
Изобщо не вярвам на тези статии, това не са доказателства. Моите деца са вече големи, аз за мен си знам отговорите, но не съм изследовател и не мога да доказвам нищо. Аз за три години родих двете си деца, кърмих ги до година и приключих с кърменето. След като така ви харесва отглеждайте си 2-3 годишни бебета на кърма, които влачат памперси, не ги слагайте на гърне, за да не ги "стресирате", нека да си смучат палеца или залагалката, за да са "кротки". А утре и звездички ще поискат да им сваляте, ваша си работа. И продължавайте да вярвате на СЗО и други организации, защото сами не можете да прецените, какво да ядете и колко дълго да кърмите и дали изобщо да кърмите.

Ти си много зле, честно ти казвам и престани с тъпите си и малоумни коментари, защото вече си не смешна, а жалка.За твое сведение моето дете е на гърне откакто е започнало да седи стабилно, и не ползва залъглка, не виждам какво общо има, но по мое наблюдение точно кърмените деца не я искат.Като са ти големи децата, защо въобще пишеш тук, май си нямаш друга работа а само да дразниш хората, които имат мозък в главата си , а не пълнеж.И ти така и не даде 1 основателна и доказана причина, че кърменето вреди.Не ми отговори и на въпроса, защо кърмата не спира когато детето стане на 1 година?????А си избиваш компллексите като ме убиждаш как изглеждам.Е сега снимката е друга, и тя ли е злобна?И да ще си отглеждаме 2,3 годишните кърмачета и ти няма да ни накараш да ги отбием.Аз вярвам единственно на своето майчино чувство, нито на СЗО нито на такива "професири" като теб.Да вярваш или не в нещо си е твой проблем, няма нужда да го споделяш тук, защото никoй не го интересува.

# 137
  • Пловдив
Еее, Амару, защо смени снимката, не че новата не е сладка  Hug

Някои хора казаха, че е злобна затова.Пък и мисля, че тази е по-добре да гледат хората отколкото мен.Не, че ми пука ако се виждам де, за разлика от обиждащите тук. Laughing

# 138
Е, не с лошо! Кърменето няма общо с влаченето на памперси- като гледам, такава е общата мода. Дори кърмещите майки са по-склонни към ранно махане на памперси.

Аз пък нали затъпях от кърменето, забравих как беше- махаш памперса на 9 месеца и отбиваш след 2 години или отбиваш на 9 месеца и махаш памперса след две години...

# 139
Инера, ако се интересуваш може да потърсиш- освен самите популярни статии има и публикувани изследвания, чела съм ги Simple Smile
Аз също имам 2 прекрасни деца, здрави, и двете вече не носят паперси (първият ми син от 9 месечен), залъгалка никога не са употребявали. Не че това може изобщо да бъде критерий- само като илюстрация на това, че не всички дългокърмещи майки гледат децата си по един и същи начин Simple Smile

Ако не на СЗО и "други организации" на кого трябва да вярваме? Доктор Гълъбов написал ли е в книгата си до кога трябва да се кърми?

Защото аз, като се запитам дали нещо е правилно се обръщам за отговор не към СЗО а към историята на човечството- проверявам кой метод е проверен във времето. Всъщност, ако приемам че хората съществуват от 30-тина века те са оцелявали до последните 200 години без биберони, изкуствени млека, теории за захранване, сокчета, пасатори и т.н. и децата са били кърмени докато на майката е удобно и докато могат да се хранят с нормална храна, както възрастните.
Затова и аз избрах да следвам утвърдената схема, вместо да експериментирам с модерните теории- кърмя децата си докато показват че имат нужда, захранвам ги когато са готови да ядат храна от нашата маса, без да пасирам Simple Smile В момента малкият ми син е от 10-15 дни само на кърма- изникнаха му 3 кътника, изкара и гадния вирус (почти всичките ни познати деца бяха в болница или на антибиотици), но не е отслабнал, още си е топчест- явно кърмата си му стига, енергичен е, от 3 дни ходи.

# 140
Mamacita Bandida , нищо не си разбрала! До 1 годинка всичко трябва да приключи! Кърменето, пелените, всьо  Mr. Green Защо, ноубади ноуззз. Важното е, че трябва! Най - добре е след тази преклонна възраст директно в казармата  Joy

Инера, никът от инерция ли идва?

# 141
... И продължавайте да вярвате на СЗО и други организации, защото сами не можете да прецените, какво да ядете и колко дълго да кърмите и дали изобщо да кърмите.

Laughing Мдаа продължавам да им вярвам на въпросните международни организации, а между другото много добре мога да преценя и какво да ям, и колко и дали да кърмя ... и при това преценката ми слабо се влияе дори от сериозни статии като тези на СЗО! Лично моя си е!

# 142
Инера, като за начало вземи да изгледаш предаването на бнт 'здраве', дето толкова пъти ти го предлагаха хората. Там една майка с дете на 1 год. и 3 м. си прави изследване на кърмата и хоп, да не повярваш, какъв белтък изкара тая майка, дето вече трябва солидно да си е навредила за толкова време кърмене #Crazy а тя здрава, права и с кърма за новородено Laughing Ето ти едно изследване, едно име, едно лице, което да видиш, щом си толкоз скептична, че и конспирации, някакви си накъдрила тука. Ама то много весело при вас  Joy bowuu

# 143
Да приемем за целите на анализа, че кърменето над 1 г. вреди на детето. Сега да видим какви алтернативи за прием на мялко има то (или направо да поставим под съмнение и нуждата от мляко въобще след 1 г?!?!) - прясно краве мляко? - не става, не е за деца под 1,6 г.; кисело краве мляко? - става, ама дали ще иска детето да го приема в количества около 500 гр. дневно?!?!; адапте - най-подходящо решение, защото..... защото всъщност се старае да имитира състава на майчиното мляко!!!! Е какво излезе сега, кърмене до годинката, а после имитация (добре направена все пак, но не като истинското) на майчиното мляко и накрая бозаене от крава (сиреч прясно мляко в чаша)  Sick

Относно вредите за майката, може да има такива само при системно недохранване на майката (не говоря за количество, а за качество на храната!) Аз съм веган, т.е. не ям животински продукти и детето си отглеждам по същия начин. На 18 м. той пиеше по 500-600 мл. кърма на ден (груби оценки, други течности отказваше), а моите изследвания на калций и желязо бяха перфектни! Simple Smile  (за другите показатели е безмислено да споменавам, че също бяха съвсем ОК).

# 144
  • София
Да приемем за целите на анализа, че кърменето над 1 г. вреди на детето. Сега да видим какви алтернативи за прием на мялко има то (или направо да поставим под съмнение и нуждата от мляко въобще след 1 г?!?!) - прясно краве мляко? - не става, не е за деца под 1,6 г.; кисело краве мляко? - става, ама дали ще иска детето да го приема в количества около 500 гр. дневно?!?!; адапте - най-подходящо решение, защото..... защото всъщност се старае да имитира състава на майчиното мляко!!!! Е какво излезе сега, кърмене до годинката, а после имитация (добре направена все пак, но не като истинското) на майчиното мляко и накрая бозаене от крава (сиреч прясно мляко в чаша)  Sick
Ако и след този начин на разсъждение има все още някой, който не разбира, значи, че просто не желае да разбере. Браво, Меги   bouquet

# 145
Инера, тъй като, като разбрахме, не четеш коментарите след теб, особено по-дългите, и питаш за изследвания, ето конкретен пример кой какво е изследвал от тук:
http://www.promom.org/101/
рискът от рак на гърдата при некърмили жени е изследван от:

"*Jernstorm, H et al "Breast-feeding and the risk of breast cancer in BRCA1 and BRCA2 mutation carriers." J Natl Cancer Inst. 2004;96:1094-1098

*Lee, SY et al "Effect of lifetime lactation on breast cancer risk: a Korean women's cohort study." Int J Cancer. 2003;105:390-393

*Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer (2002). "Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50,302 women with breast cancer and 96,973 women without the disease." Lancet 360: 187-95

*Zheng et al, "Lactation Reduces Breast Cancer Risk in Shandong Province, China" Am. J. Epidemiol. Dec. 2000, 152 (12): 1129

*Newcomb PA, Storer BE, Longnecker MP, et al. "Lactation and a reduced risk of premenopausal breast cancer." N Engl J Med. 1994;330:81-87 "

по-ниският коефцент на интелигентност при бебета, хранени с АМ, е изследван от:

"*HMortensen EL et al (2002). "The association between duration of breastfeeding and adult intelligence" JAMA 287: 2365-71

*Anderson JW et al (1999) "Breastfeeding and cognitive development: a meta-analysis" Am J Clin Nutr 70: 525-35

*Horwood and Fergusson, "Breastfeeding and Later Cognitive and Academic Outcomes" Jan 1998 Pediatrics Vol. 101, No. 1

*Lucas A., "Breast Milk and Subsequent Intelligence Quotient in Children Born Preterm". Lancet 1992;339:261-62

*Wang YS, Wu SY. "The effect of exclusive breastfeeding on development and incidence of infection in infants." J Hum Lactation. 1996; 12:27-30"

И така нататък, и така нататък по всяко твърдение, свързано с ползите от кърменето и макар да съм сигурна, че няма изследване, в чиято достоверност би повярвала  ooooh!

# 146
  • в страната на чудесата
излишно е.
но искам да кажа, че циганките от много отдавна не кърмят децата си. адаптето е евтинко, пък и го ползват до 2-3 месец. после всички знаем - пършевица и боза.
така че, вива нова, спестете си коментарите, моля!

# 147
mishlence_ , не си права, на д-р Гълъбов вярва  Flutter

# 148
Гледам и не вярвам на очите си!!!  Confused Поне се посмях за десерт, ако не друго...

Горката аз, горкото ми дете след 2 г., 4 м. кърмене!  ooooh! Как не съм знаела, че когато сина ми е навършил 1,3 г., т.е. на 26.09.2007 г., кърмата ми рязко е променила състава си и е започнала да ни трови и двамата.  Cry Нямам обяснение как вредността е заменила полезността за няколко часа, явно няма и да го получа. Какво невежество от моя страна, каква груба родителска грешка... а имах мнение за себе си, че чета и обмислям прочетеното преди да взема решение, особено когато се касае за здравето на личното ми дете. Явно не съм знаела какво и колко да чета, на коя организация да се доверя, а за майчиния ми инстикт въобще да не говорим - жив предател!  #2gunfire Толкова разчитах на тези неща, а сега какво ще правя с второто ми дете?!?!?!

Но пък вече схванах откъде идват всичките ни проблеми в семейството ни - на емоционално ниво, имам предвид:
* сина ми е много привързан към мен, както и аз към него
* сина ми често ми казва "обичам те", без причина, както и аз на него
* сина ми знае за какво служат гърдите и как се хранят бебетата, има спомен и за неговото кърмене
* сина ми е просто прекрасен, точно толкова колкото и всички останали деца, независимо дали са хранени с кърма, хумана, АМ, прясно или кисело мляко.

Та, не са малко вредите от кърменето не само върху общото състояние на тялото, но и на духа. Но колкото и да се замислям колко ще кърмя второто си дете, отговора ми все е един същ - толкова, колкото и двамата желаем...  Blush Мир вам!   bouquet

# 149
mishlence_ , не си права, на д-р Гълъбов вярва  Flutter
hahaha, извнявам се, че не присъства в референциите
А и не съм запозната с творчеството на д-ра, макар, че, каквото и да е то, ако е прочетено, както дяволът чете Евангелето...  Rolling Eyes
За съжалене, мисля, че темата върви към залючване.

Общи условия

Активация на акаунт