Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - 11.02.10

• 51 705
  • 1 510
  •   1
Отговори
# 930
Здравейте, отдавна следя темата внимателно и подкрепям напълно протеста срещу ГМО.  За съжаление няма да мога да дойда днес, поради здравословни причини. Искренно се надявам да се съберат повече хора. Ще стискам палци, искренно се надявам да не позволим ГМО-то да се настани по нашите земи Peace

# 931
За жалост повечето сме такива - само стискаме палци и подкрепяме и по различни причини не сме на площада  #Cussing out. А пък господата в това време си гласуват ли гласуват...
После ще се чудим, защо все на нас така се случва

# 932
Когато един приятел се оплака, че е на работа и не може да дойде, го подсетих за момента, в който детето му беше на зъболекар, и за няколкото пъти, когато е карал колата си на ремонт в работно време. Както можеш да се освободиш за едното, така можеш и за другото. Въпрос на гледна точка и мотивация.  Е, и на професия и шефове все пак...
Във Варна изгря слънце Simple Smile И то е с нас Simple Smile

# 933
Момичета, не превръщайте темата в бойно поле, моля ви! Всеки прави каквото може! Peace

# 934
Ейййй аман,човек да не каже или напише нещо, веднага върху него се нахвърлят със зъби и нокти.
Сребърен облак и мама петя, елате  да ми гледате детето, дето е с разбита  уста след падане, и аз ще хукна да вея бойните знамена срещу ГМО-то.
Хайде моля без иронични коментарчета и повишаване на тон.

# 935
Момичета, не превръщайте темата в бойно поле, моля ви! Всеки прави каквото може! Peace

И аз се слагам в числото на "стискащите палци" без особена полза  Sad. И аз си имам важна причина да не съм там сега. Моля ви, не съм искала да обидя никого директно. Извинете ме, ако съм прозвучала емоционално. Нека помислим, какво всеки от нас би могъл наистина да направи. Няма как да не си мисля, че освен наистина възпрепятстваните, има много хора, които знаеха за протестите, но предпочетоха да гледат сеира отстрани. Както виждам нещата, борбата тепърва започва и това няма да е последният протест. Нека помислим всички, които сега не успяхме или не пожелахме да отидем там: можем ли другият път да сме по-подготвени; поне да опитаме да убедим колкото може повече хора, че неутралитетът и подкрепата на престъпление като това е едно и също. Знаете ли какви реплики чувах от хора, на които се обаждах за днешния протест: ами то нали така и така си ги ядем; е те все едно ще направят каквото си искат; не се шашкай, ако вземеш да се притесняваш от всичко, рано ще побелееш. От 9 души, които ми обещаха, отидоха двама. Не е лесно да си нарушиш удобството. Изглежда въпреки всичко обществото няма наистина дълбоко убеждение, че случващото се е ужасно и непоправимо. Аз съм абсолютно аполитичен човек, не слушам новини и не чета вестници от години, нито съм гласувала от 15 години насам. Не участвам в никакви протести и подписки, това сега ми е толкова непривично, че дори изпитвах неудоство да убеждавам хората, че снегът е замръзнала вода. Но това трябва да се промени. Неудобството и инертността няма да си спестят проблемите, децата ни ще плащат за нашето бездействие. Призовавам ви всички, които нямате възможност за нещо повече - крещете навсякъде за опасността. Обяснявайте на всички, какво става. Научете сами колкото може повече, бъдете убедителни. Правете всичко, за да извадите хората около вас от транса. Не се притеснявайте, че някой може да ви помисли за екстремисти или не съвсем наред - когато фактите говорят, все някога управляващите ще трябва да замълчат. Все пак не сме в Китай, където интернет се филтрира. Ако всеки от нас стане източник на знание за колкото може повече хора, това ще помогне. Поне толкова можем да сторим, ако не друго. Ако ние не сме в състояние в даден момент да участваме активно, то може би наш приятел или роднина ще може - стига да е убеден, че има смисъл и е за право дело. Нека накараме колкото може повече хора да приемат борбата против ГМО (поне на сегашния етап на развитие на технологиите) като лична кауза, а не нещо за забавление между другото, ако няма с какво да си убият времето или просто искат да блеснат в компания с куриозни реплики. Апропо, в момента в САЩ се води борба за разрешаване на масовата продажба на месо от клонирани животни (не се съмнявам, че повечето вече са гледали Светът против Монсанто). Като знаете, какво стана с овцата Доли, можете да си представите, какво ни чака нас, беззащитните инертни потребители, когато и това чудо ни застигне. Мислете, мили майчета и татковци, мислете, как да помогнете, поне с малко, че ако ние не си помогнем няма кой.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 15:49 от mama_petya

# 936
Много се извинявам, ако съм те обидила, лично аз говорих по принцип Simple Smile има много хора, които обичам и уважвам, които няма да дойдат на протеста, поради различни причини. Затова споменавам само довода с работата, както и факта, че работи и шефове има всякакви. Наистина не бих тръгнала с рогите напред, особено тук. Просто съм в напрежение преди началото и се чудя с кой да разменя 2 приказки по темата  Wink Вероятно и мама Петя е така, и е разочарована от близки хора, които са отказали (а, така се и оказа!)

А на хлапето - една далечна прегръдка и пожелание да му минава бързо!

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 15:21 от Сребърен облак

# 937
от Комисията в момента водят ожесточени спорове. Започнаха не от закона, а от предложението за мораториум. От БСП настояват мораториумът да стане безсрочен, а не само за 5 години. Репликират им, че ако няма никакъв срок, няма да е мораториум. Мораториумите били само времево ограничени.

# 938
от Комисията в момента водят ожесточени спорове. Започнаха не от закона, а от предложението за мораториум. От БСП настояват мораториумът да стане безсрочен, а не само за 5 години. Репликират им, че ако няма никакъв срок, няма да е мораториум. Мораториумите били само времево ограничени.

Може би се включвам неподготвена, но останах с впечатлението, че никоя страна няма право да налага мораториум, защото се нарушава принципът за свободно движение на стоки в ЕС.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 17:46 от Лили - Лу

# 939
  • Бургас
Аз съм на 500 км в момента, иначе щях да съм там с жена ми... Наистина ако има само 50 човека е трагедия, която няма даже защо да се коментира... Това е най-важното нещо, което се случва в България от 20 години насам. Имаше вчера по ТВто един грък от блокиралите границата, който каза "Не ни е страх от българите, те не умеят да се борят за правата си, те са подтиснат народ". Факт. И защо протеста е организиран по средата на нищото до един шадраван? Екшъна е в НС.

Благодаря на всички мами, които се борят за децата ни.  Heart Eyes

# 940

Лъчезар Тошев предлага мораториумът да се пренесе в преходните разпоредби на закона. И да важи до 2020 г. той смята, че вписан в самия закон, мораториумът ще има много по-голяма сила.

# 941

Може би се включвам неподготвена, но останах с впечатлението, че никоя страна няма право да налага мораториум, защото се нарушава принципът за свободно движение на стоки в Е

Твърдят, че подобен мораториум имало в Ирландия. Както знаем, тя е сбободна от ГМО страна. Според мен е свободна заради отстояния, а не заради мораториум, но може и да бъркам...

# 942
Аз съм оптимист и смятам, че нещата ще завършат, как да го кажа ъххъм, със смъртна присъда за ГМО-то. Мисля, също така, че тази работа ще намира все по - голям и по - голям обществен отзвук, и все повече хора ще се ангажират. Нещата се случват много бавно, ние самите не сме се изградили като гражданско общество и може би, заради това не сме така активни в изразяването на позиция. Все чакаме другите да направят нещо и после, ако не сме доволни от резултата да ги плюем. Това ми е ясно и на мен.
Аз лично за себе си признавам, че отначало подходих не толкова сериозно към разпространяването на ГМО в БГ. От едно известно време се информирам усилено, затова написах по - горе, че ви чета, просто не се бях записала в темата. Звънях дори на майка ми да я подпитвам за ГМО-то (да не би случайно, така тайничко, някои да си сади такива семенца, е, няма такова нещо, поне тя не е чувала), защото тя работи във фирма, която е зърнопроизводител. Оказа се, че си купуват торове от Монсанто, но беше категорична, че семената сами си ги произвеждат и изрази позиция на хммм, пълна липса на очарование от ГМО-то.
Сребърен облак благодаря   bouquet
Това за мораториума и аз четох някъде, че ако се наложи за ГМО, ЕК ще го отмени, или нещо подобно беше Thinking
Ето тук го пише подробно за мораториума:
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4986& … 16&id=0000101

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 15:37 от Bebo4ka

# 943

Може би се включвам неподготвена, но останах с впечатлението, че никоя страна няма право да налага мораториум, защото се нарушава принципът за свободно движение на стоки в Е

Твърдят, че подобен мораториум имало в Ирландия. Както знаем, тя е сбободна от ГМО страна. Според мен е свободна заради отстояния, а не заради мораториум, но може и да бъркам...

Навсякъде в Интернет споменават думата забрана, а не мораториум... Ако намеря нещо,, ще го пусна тук!

Преминем ли към принципа на разрешение и махнем ли предпазните клаузи в закона, нямаме шанс за мораториум. Най-сигурно е, ако не пипат закона!

# 944
  • София
Сега се връщам  Peace
Голям протест беше, няма що. Незнам дали имаше 50 човека  ooooh!
Евала правя на всички, които бяха там и най- вече на майките с мънички бебета и деца.
Валеше силно, но всички бяха много ентусиазирани.
Заслужаваме си всичко, което ни се случва, щом не сме единни, щом не се подкрепяме.
Само знаеме да лаеме. Много сме силни в това  Peace

Успех на всички, които са истински. Ще се видим следващия път  Peace

Общи условия

Активация на акаунт