ПОМОЩ- Откраднати документи

• 12 998
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
И задължително писмо до БНБ за откраднати документи, за да не останете изненадани.
Понякога направо се изумявам какви простотии се пишат. Какво ще го правят БНБ това писмо според теб? Със сигурност ще им е голямо забавление със сутрешното кафе.

Когато изчезнат документи, без значение по какъв начин, се сигнализира в полицията. Абсолютно не вярвам, че не са обърнали внимание или са казали да се отиде в понеделник, освен ако не сте премълчали за документите. Пишат се обяснения в РПУ според мястото, където е станала кражбата или е установена липсата. След това ти издават една бележка, която временно замества личните документи.
Никой не ме е пращал в общината да съобщавам там, нито нищо. Казаха ми да изчакаме няколко дни и след това да пуснем документи за нови, тъй като обикновено ги изхвърлят. Така и стана, бяха изхвърлени пред БЧК, откъдето се обадиха.
Иначе писането на обяснения в почивен ден в РПУ си е емоция отвсякъде, бяхме с един младеж, наркоман, чиято приятелка ракачила летва от кревата и го набила. Та той си беше дошъл с медицинското от Пирогов   Shocked

# 31
И задължително писмо до БНБ за откраднати документи, за да не останете изненадани.
Понякога направо се изумявам какви простотии се пишат. Какво ще го правят БНБ това писмо според теб?

БНБ не рядко изпращат съобщения до търговските банки за откраднати/изгубени лични документи на граждани.
Твърде често тези съобщения стигат до едно, най-много две лица, обикновено касиери и до там.
След като БНБ се занимава да ги разпращат до ТБ, очевидно има известни основания.
Друг е въпросът, че банките у нас /на определени нива в обслужването/ се отнасят изключително нехайно към личните карти. Проверяват ги "колко да не е без ич".

# 32
Абсолютно не вярвам, че не са обърнали внимание или са казали да се отиде в понеделник
 Е или ти си щастливка, или аз съм изглеждала най-големият балък. В моят случай две РПУ-та спореха дали мястото е тяхна територия( линията на автобус 309 м/у Орион и Опълченска) и от всяко РПУ ми казваха да ида в другото.Накрая съседката ми, която работи в паспортна служба, ме побърка тотално, като ми каза, че така действали по принцип, щото ако за всяко задигнато портмоне се прави преписка, къде щяло да му излезе края...та така ти писва и прежалваш 30, 50 или 80 лв и се признаваш за виновен и немарлив.
 Няма как да се чака няколко дни да се намерят старите документи, защото при установяване на липсата си длъжен да ги обявиш за невалидни, за да не се сдобиеш я с дълг, я с нов собственик на жилището си.После старите и да се намерят- кел файда...

# 33
Нино, извинявай, но как мислиш, че можеш да уведомиш БНБ ( с която редовите граждани нямат отношения по принцип) с писмо , че са ти откраднали документите? Кой ще те идентифицира по подписа и с какво ще го сравни, та да поеме отговорност и да информира някого?

# 34
Рокси, може би в някои случаи МВР информира БНБ за откраднати ДС...

# 35
Нино, извинявай, но как мислиш, че можеш да уведомиш БНБ ( с която редовите граждани нямат отношения по принцип) с писмо , че са ти откраднали документите? Кой ще те идентифицира по подписа и с какво ще го сравни, та да поеме отговорност и да информира някого?

Полицията, Рокси, издават временен документ. Какъв подпис?
О, сетих се, с удоволствие мога да цитирам писмо, но по-добре би било да го пусна автентично..., сканирано, аз съм се смяла на него, колегите също...забавно беше, то и затова стигна до мен, щото беше шедьовър, другите не са забавни и не се разпращат при нас..... Проследихме една семейно-роднинска сага. И това, в съвсем истински вид е разпратено до банките, барабар с потресающ почерк и правопис, но и цветущ език.

# 36
Олимпия, нямам представа за подобна практика  Confused , което не изключва рабира се, възможността да я има, но тогава защо само пред БНБ бих попитала, а не и пред търговския регистър да кажем, нотариусите и т.н.
А идеята е, след като вземеш от полицията удостовверението че на дата ... са ти откраднали документите, да изчакаш няколко дни. След това, при намирането на документите трябва пак да сигнализираш в полицията. Мен лично, ме увериха че се пази следа за това, т.е. ако се е случило нещо и моята ЛК е била използвана през тези дни мога да поискам справка от полицията за пред съда по нататък. Дали е така, за щастие не знам.

пп. Нино, върнах се специално и прочетох пак казуса-съветът за писмото е доста преди бележката от полицията  Wink

# 37
Олимпия, нямам представа за подобна практика  Confused , което не изключва рабира се, възможността да я има, но тогава защо само пред БНБ бих попитала, а не и пред търговския регистър да кажем, нотариусите и т.н.

Има такава практика, Рокси.

Каналът за информиране на ТБ през БНБ е съвсем прост и лесен.
Не знам как стои въпроса и каква връзка имат по между си нотариусите. Всички частни и прочие.

пп. Нино, върнах се специално и прочетох пак казуса-съветът за писмото е доста преди бележката от полицията  Wink

Ясно, Рокси, аз говоря принципно.  Peace

# 38
  • някъде под слънцето...
Няма глоба за откраднати документи!!!

Peace
Миналото лято ми бяха откраднали портфейла
Нямах никакви санкции при подаването на документи за нова ли4на карта(само таксата за издаването и) ако съЩествуваШе параграф по който да могат да ме глобят, сигурно Щяха да го направят, заЩото консулката тук ми е "приятелка" и няма да пропусне момента  да ми усложни живота...
Друг е въпроса, 4е  процедурата за нова ли4на карта 4рез посолството трае 4 месеца....

А от испанската полиция не ти ли издадоха документ за откраднати документи  Wink Схващаш ли разликата?

Разбира се без него няма как да  подам документи за нова ли4на карта

В интерес на истина документът от испанската полиция не е достатъ4ен, добре 4е  паспорта ми си беШе в къЩи,  та докато ми извадят нова тукаШна Шофьорска книжка(за която съЩо ми искаха валиден паспорт)  трябваШе да си нося паспорта.
Няма как да ползваШ кредитна или дебитна карта без документ със снимка....а документът от полицията няма такава. РазреШителните за работа и престой тук ги направиха по "модерни" и от 2007, ве4е нямат нито снимка, нито подпис....така 4е и те не върШат работа....
Така 4е ако ми бяха задигнали и паспорта, трябваШе да се връЩам с пасаван до България заЩото е абсурдно да си 4 месеца без документи за самоли4ност.Новоте разреШителни за престой и работа са валидни САМО ако са придружени от валидни Паспорт или ли4на карта.
Направо си е проблем да останеШ без паспорт и ли4на карта наведнъж....

# 39
Днеска тръгваме да действаме по въпроса .. МВР кат застрахователи .. ще е голямо обикаляне  ooooh!

# 40
Пожелавам ти здрави нерви!
 И не се карай много на служителите, гледай да ги предразполагаш... Joyщото на мен ми се наложи моят мъж да го изтикам навън, за да не "скърца" по служителките, че тях разсърдиш ли ги, става наистина страшно... Joy

# 41
Да докладвам какво успяхме да свършим вчера.
Сутринта се отиде до районното по местоживеене, за да се издадат тези декларации, с който да се обявят документите за невалидни. От там отидохме да ни издадат дубликат на гражданската отговорност /това може би беше единствения документ, който изкарахме без проблем/.   Rolling Eyes
След това отидохме до КАТ, за да обявим и шофьорската книжка за невалидна .. после отидохме в районното, което отговаря за района в които стана кражбата, за да подадем жалба за "опростяване на глобите" .. и там една безкрайна одисея .. 2ма младежи в униформа към края на работния ден ама хич не им се мърдаше даже .. доста се дърпаха да ни препратят към някои инспектро, за да я подадем, но видяха че без подадена жалба няма да си отидем и склониха да ни свържат .. и така подадохме си я и по живо по здраво си заминахме .. утре излиза "решението" от въпросната жалба .. А днеска за няма и 2 часа се издаде и нов талон на колата .. сега остана само да се подадат 1во заявлението за ЛК и след това за шофьор. книжка..  Praynig
Искам да благодаря на всички включили се в темата и помогнаха с информация .. случая ще ни е като обица на всеки в семейството   Peace
P. S. Между другото ни направи впечатление, че в района където стана кражбата има много подобни случай  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт